filipN Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Έχω την «ψιλή κυριότητα» ενός διαμερίσματος (από γονική παροχή) που δεν κατοικείται από κανέναν τα τελευταία 9-10 χρόνια. Οι επικαρπωτές (γονείς) δεν σκοπεύουν να το νοικιάσουν ούτε έχουν αντίρρηση να κατοικήσω σε αυτό χωρίς να τους πληρώνω ενοίκιο. 1. Ποιες είναι οι τυπικές ενέργειες που πρέπει να κάνω προς τις κρατικές υπηρεσίες μπαίνοντας σε αυτό. Σαν τι πρέπει να το δηλώσω (πχ σαν δωρεάν παραχώρηση ακινήτου;) Θα χρειαστώ μήπως και "Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης"; 2. Αν χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας, για ανακαίνιση, επισκευές κλπ, θα πρέπει να τη ζητήσω μόνο εγώ ή θα χρειαστώ και την επίσημη συναίνεση των επικαρπωτών; Επεξ/σία 8 Δεκεμβρίου 2021 από filipN
mezger Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 16 λεπτά πριν, filipN είπε Έχω την «ψιλή κυριότητα» ενός διαμερίσματος (από γονική παροχή) που δεν κατοικείται από κανέναν τα τελευταία 9-10 χρόνια. Οι επικαρπωτές (γονείς) δεν σκοπεύουν να το νοικιάσουν ούτε έχουν αντίρρηση να κατοικήσω σε αυτό χωρίς να τους πληρώνω ενοίκιο. 1. Ποιες είναι οι τυπικές ενέργειες που πρέπει να κάνω προς τις κρατικές υπηρεσίες μπαίνοντας σε αυτό. Σαν τι πρέπει να το δηλώσω (πχ σαν δωρεάν παραχώρηση ακινήτου;) Θα χρειαστώ μήπως και "Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης"; 2. Αν χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας, για ανακαίνιση, επισκευές κλπ, θα πρέπει να τη ζητήσω μόνο εγώ ή θα χρειαστώ και την επίσημη συναίνεση των επικαρπωτών; 1) Δωρεάν παραχώρηση, δεν χρειάζεται ΠΕΑ, καλό είναι να γίνει από τους γονείς ένα μισθωτήριο στο taxis (όπου δηλώνεται η παραχώρηση, όχι μίσθωση) για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως αποδεικτικό για ΔΕΚΟ κλπ. 1
Joshua21 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 24 λεπτά πριν, filipN είπε 2. Αν χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας, για ανακαίνιση, επισκευές κλπ, θα πρέπει να τη ζητήσω μόνο εγώ ή θα χρειαστώ και την επίσημη συναίνεση των επικαρπωτών; Για αυτή τη περίπτωση δεν είμαι σίγουρος, σε περίπτωση τακτοποίησης που ξέρω από πρώτο χέρι δεν χρειάστηκε συναίνεση από τον επικαρπωτή, ο ψιλός κύριος μόνο έκανε εξουσιοδότηση στον μηχανικό. 1
jimmy1966 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 3 ώρες πριν, filipN είπε Έχω την «ψιλή κυριότητα» ενός διαμερίσματος (από γονική παροχή) που δεν κατοικείται από κανέναν τα τελευταία 9-10 χρόνια. Οι επικαρπωτές (γονείς) δεν σκοπεύουν να το νοικιάσουν ούτε έχουν αντίρρηση να κατοικήσω σε αυτό χωρίς να τους πληρώνω ενοίκιο. 1. Ποιες είναι οι τυπικές ενέργειες που πρέπει να κάνω προς τις κρατικές υπηρεσίες μπαίνοντας σε αυτό. Σαν τι πρέπει να το δηλώσω (πχ σαν δωρεάν παραχώρηση ακινήτου;) Θα χρειαστώ μήπως και "Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης"; 2. Αν χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας, για ανακαίνιση, επισκευές κλπ, θα πρέπει να τη ζητήσω μόνο εγώ ή θα χρειαστώ και την επίσημη συναίνεση των επικαρπωτών; Αφου οπως λες εχεις την ψιλη κυριοτητα,αυτο σημαινει οτι το δηλωνεις στο Ε9 σου.Δεν χρειαζεται να κανεις κατι αλλο.Το ΠΕΑ γιατι να το χρειαστεις;
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, mezger είπε 1) Δωρεάν παραχώρηση, δεν χρειάζεται ΠΕΑ, καλό είναι να γίνει από τους γονείς ένα μισθωτήριο στο taxis (όπου δηλώνεται η παραχώρηση, όχι μίσθωση) για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως αποδεικτικό για ΔΕΚΟ κλπ. Από την στιγμή που έχει ψιλή κυριότητα δηλώνεται στο Ε9 οπότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα για να βάλεις ρεύμα στο όνομα ή οτιδήποτε άλλη ενέργεια (Με επιφύλαξη) Επεξ/σία 8 Δεκεμβρίου 2021 από Qwerty_
Joshua21 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2021 5 λεπτά πριν, jimmy1966 είπε Αφου οπως λες εχεις την ψιλη κυριοτητα,αυτο σημαινει οτι το δηλωνεις στο Ε9 σου.Δεν χρειαζεται να κανεις κατι αλλο.Το ΠΕΑ γιατι να το χρειαστεις; Προφανώς αγνοείς το τι σημαίνει ψιλή κυριότητα, οπότε μάθε ότι λέγεται "ψιλή" επειδή έχει αποψιλωθεί (δηλαδή αφαιρεθεί) η επικαρπία. Ο ψιλός κύριος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να χρησιμοποιήσει (καρπωθεί) το ακίνητο, αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο ο επικαρπωτής. 10 λεπτά πριν, Qwerty_ είπε Από την στιγμή που έχει ψιλή κυριότητα δηλώνεται στο Ε9 οπότε δεν νομίζω να υπάρχει θέμα για να βάλεις ρεύμα στο όνομα ή οτιδήποτε άλλη ενέργεια (Με επιφύλαξη) Το ότι έχει δηλώσει στο Ε9 την ψιλή κυριότητα (δλδ το ότι ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο) ΔΕΝ του δίνει το δικαίωμα να πάρει το ρεύμα στο όνομα του. 1
jimmy1966 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, Joshua21 είπε Προφανώς αγνοείς το τι σημαίνει ψιλή κυριότητα, οπότε μάθε ότι λέγεται "ψιλή" επειδή έχει αποψιλωθεί (δηλαδή αφαιρεθεί) η επικαρπία. Ο ψιλός κύριος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να χρησιμοποιήσει (καρπωθεί) το ακίνητο, αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο ο επικαρπωτής. Το ότι έχει δηλώσει στο Ε9 την ψιλή κυριότητα (δλδ το ότι ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο) ΔΕΝ του δίνει το δικαίωμα να πάρει το ρεύμα στο όνομα του. Μπορει κανονικα να το χρησιμοποιησει-δηλωσει σαν κυρια κατοικια του,αυτο εννοω.Δεν νομιζω να μη μπορει να παρει το ρευμα στο ονομα του. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2021 από jimmy1966
Joshua21 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 2 ώρες πριν, jimmy1966 είπε Μπορει κανονικα να το χρησιμοποιησει-δηλωσει σαν κυρια κατοικια του,αυτο εννοω.Δεν νομιζω να μη μπορει να παρει το ρευμα στο ονομα του. Τελικά όχι μόνο αγνοείς τις έννοιες της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας, αλλά ούτε θέλεις να μάθεις τι ακριβώς σημαίνουν, τζάμπα ο κόπος που έκανα να σου εξηγήσω. 1
hp8 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 22 ώρες πριν, filipN είπε 1. Ποιες είναι οι τυπικές ενέργειες που πρέπει να κάνω προς τις κρατικές υπηρεσίες μπαίνοντας σε αυτό. Σαν τι πρέπει να το δηλώσω (πχ σαν δωρεάν παραχώρηση ακινήτου;) Θα χρειαστώ μήπως και "Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης"; εσύ μένεις - κάνεις το Ε1 σαν να είναι δικό σου και οι γονείς κάνουν Ε2 με αιτιολογία δωρεάν παραχώρηση στον γιο μου Πιστοποιητικο όχι γιατί δεν κάνεις συμβόλαιο στο taxis Αν το ρεύμα δεν είναι στο ονομα σου και έχει λήξη η (ΥΔΕ) θέλει χαρτί ηλεκτρολόγου 22 ώρες πριν, filipN είπε 2. Αν χρειαστεί άδεια μικρής κλίμακας, για ανακαίνιση, επισκευές κλπ, θα πρέπει να τη ζητήσω μόνο εγώ ή θα χρειαστώ και την επίσημη συναίνεση των επικαρπωτών; 22 ώρες πριν, filipN είπε Οι επικαρπωτές (γονείς) δεν σκοπεύουν να το νοικιάσουν ούτε έχουν αντίρρηση να κατοικήσω σε αυτό χωρίς να τους πληρώνω ενοίκιο Εγώ θα σου έλεγα να τους πείσεις να σου το μεταβιβάσουν πλήρως γιατί αν ρίξεις χρήματα και αύριο θελήσουν να το νοικιάσουν τι θα κάνεις ? Για άδεια ρωτάς το μηχανικό μην τυχόν και σε καρφώσουν οι γείτονες και τρέχεις Τώρα αφού οι επικαρπωτές είναι γονείς σου ακούγεται κάπως ως προς την συναίνεση Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις
gpapadakis Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 2 ώρες πριν, hp8 είπε Εγώ θα σου έλεγα να τους πείσεις να σου το μεταβιβάσουν πλήρως γιατί αν ρίξεις χρήματα και αύριο θελήσουν να το νοικιάσουν τι θα κάνεις ? Για άδεια ρωτάς το μηχανικό μην τυχόν και σε καρφώσουν οι γείτονες και τρέχεις Τώρα αφού οι επικαρπωτές είναι γονείς σου ακούγεται κάπως ως προς την συναίνεση Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις Το σπιτι εχει γινει δωρεα εν ζωη (γονικη παροχη) με παρακρατηση επικαρπιας, με το θανατο του γονεα που εχει την επικαρπια και εκανε τη δωρεα, συνενωνεται αυτοματα η ψιλη κυριοτητα με την επικαρπια και αποκτα πληρη κυριοτητα χωρις να πληρωσει κατι αλλο. Συνηθως δε γινεται μεταβιβαση για διαφορους λογους. Ο εχων την ψιλη κυριοτητα δε μπορει να κανει τιποτα στο ακινητο χωρις τη συναινεση του εχοντα την επικαρπια. Ειναι πρακτικα απιθανο να πεταξει το παιδι του καποιος εξω απο το σπιτι που του εχει γραψει ηδη. Μιλαει με τους γονεις του και προχωρα με τις απαραιτητες επισκευες για να μεινει μεσα. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα