Members gsarig Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Members Share Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Ψάχνοντας τρόπο να μεταφέρω αρχεία αρκετών GB σε εξωτερικό σκληρό για να αποφορτίσω τον δίσκο του υπολογιστή, πήρα χαμπάρι κάπως καθυστερημένα πως, εάν το router σου διαθέτει θύρα USB, μπορείς να συνδέσεις εκεί έναν δίσκο και να τον χρησιμοποιείς ως network drive προσβάσιμο από το τοπικό σου δίκτυο. Πράγματι, το Zyxel VMG8623-T50B που ήρθε πακέτο με την σύνδεση Wind One Fiber 100 που έχω, διαθέτει μια θύρα USB2 όπου κούμπωσα τον δίσκο, ενεργοποίησα τις απαραίτητες ρυθμίσεις και όλα παίζουν μια χαρά. Ως υποδομή, δηλαδή, είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα. Αυτό που βλέπω, όμως, είναι πως οι ταχύτητες αντιγραφής από και προς τον δίσκο είναι αρκετά αργές. Επίσης, η απευθείας λήψη αρχείων στον δίσκο έχει συχνά σκαμπανεβάσματα και κατά μέσο όρο είναι αρκετά πιο αργή και ασταθής σε σχέση με την απευθείας λήψη στον δίσκο του υπολογιστή. Φυσικά, δεν περίμενα οι μεταφορές να γίνονται εξίσου γρήγορα με την απευθείας σύνδεση του δίσκου στον υπολογιστή, αλλά αναρωτιόμουν αν ένα καλύτερο router θα βελτίωνε την κατάσταση. Διαβάζοντας σε μια αρκετά παλιότερη συζήτηση (για διαφορετικό θέμα) κάποια πολύ ενδιαφέροντα posts του @karaLRS εδώ κι εδώ, καταλαβαίνω πως ένα καλύτερο router, με USB3 και δυνατότερα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορεί να έδινε τη λύση. Αυτό που δεν γνωρίζω, όμως, είναι αν θα με εμπόδιζε ο περιορισμός του παρόχου, που από ό,τι καταλαβαίνω απαιτεί την χρήση του δικού του router. Σύμφωνα με αυτά που διάβασα, φαίνεται πως θα μπορούσα να κρατήσω το Zyxel για την απευθείας σύνδεση με την γραμμή, και πάνω σε αυτό να κουμπώσω το νέο Router, στο οποίο θα συνδεόταν όλες οι συσκευές. Συνοψίζοντας, οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Θα δουλέψει όντως μια τέτοια ρύθμιση ή θα έχω πρόβλημα με συγκεκριμένες υπηρεσίες (π.χ. τηλέφωνο); Αν η απάντηση στο παραπάνω είναι θετική, ποιό router θα προτείνατε; Ψάχνοντας για συσκευές που να υποστηρίζουν Openwrt είδα το TP-LINK Archer AX50 και το επόμενο μοντέλο του (φαντάζομαι), TP-LINK Archer AX55, που και προσιτή τιμή έχουν και φαίνεται να διαθέτουν καλά χαρακτηριστικά (τουλάχιστον στα μάτια ενός άσχετου με το θέμα, όπως εγώ). Και, τελικά, η πιο σημαντική ερώτηση: αξίζει τον κόπο ή δεν θα δω κάποια τρελή διαφορά και δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρήσω τόσο; Για να βοηθήσω παραπάνω όσους θα μπουν στον κόπο να απαντήσουν, να διευκρινίσω και τα εξής: Πρωτίστως με ενδιαφέρει η ευκολία σε καθημερινή βάση, δηλαδή η ταχύτητα εγγραφής από και προς τον δίσκο, και όχι τόσο το τί θα γίνει σε περίπτωση που ο δίσκος κλατάρει, καθώς τα σημαντικά αρχεία έχουν ήδη γίνει backup στο OneDrive. Το αναφέρω για να ξεκαθαρίσω πως δεν θα με ενδιέφεραν πιο σύνθετες λύσεις που να εγγυώνται ότι τα δεδομένα δεν θα χαθούν ή ότι θα υπάρχει δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση βλάβης. Τα χρήματα που σκοπεύω να δώσω δεν θα ήθελα να ξεπερνούν τα 100-150 ευρώ. Εάν, βέβαια, υπάρχει κάποιο ρούτερ-κελεπούρι σε κάπως υψηλότερη τιμή, μπορεί και να το συζητούσα. Η υπάρχουσα υποδομή λειτουργεί αξιοπρεπώς και φαίνεται να με καλύπτει σχεδόν ικανοποιητικά. Οπότε, αν η εναλλακτική είναι πολύ ακριβότερη ή έχει μεγάλο μπελά στο να στηθεί, μπορεί και να προτιμήσω να παραμείνω στο Zyxel. Παρόλα αυτά, η ιδέα ότι θα το στήσω μια φορά και θα μπορώ να το κρατήσω ακόμη κι αν αλλάξω πάροχο, είναι ελκυστική. Χρησιμοποιώ Windows, σε περίπτωση που αυτό έχει κάποια σημασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους απαντήσουν, αλλά και όσους είχαν το κουράγιο να διαβάσουν ολόκληρο το παραπάνω σεντόνι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
vagelis2019 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Συγνώμη δεν το διάβασα όλο αλλά αν θες να κάνεις μεταφορά αρχειων στο τοπικό δίκτυο ξέχνα το usb που έχουν το ρουτερ όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι. Μπορείς να φτιάξεις ένα nas σύστημα η κάποιο pc που θα είναι συνδεδεμένο με ethernet αν θες ενσύρματα για ασύρματα κοιτάς κάποιο AP. Τα οικονομικά μοντέλα max150 ευρώ για ρουτερ/AP δεν θα σε καλύψουν αν έχεις πολλές συσκευές συνδεδεμένες να ξέρεις. Και εγώ στα ίδια χρήματα ψάχνω ρουτερ για να βελτιωθεί η ταχύτητα Wi-Fi με 5ghz και να μπορώ να κάνω μεταφορά αρχείων καλύτερη σε σύγκριση με το zte της Vodafone που έχω τώρα και είναι για τα μπάζα από ταχύτητα... Οι ταχύτητες θα είναι 1/2 από όσα έχω διαβάσει από τις ονομαστικές στις καλύτερες συνθήκες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Members Share Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 18 λεπτά πριν, vagelis2019 είπε Συγνώμη δεν το διάβασα όλο αλλά αν θες να κάνεις μεταφορά αρχειων στο τοπικό δίκτυο ξέχνα το usb που έχουν το ρουτερ όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι. Μπορείς να φτιάξεις ένα nas σύστημα η κάποιο pc που θα είναι συνδεδεμένο με ethernet αν θες ενσύρματα για ασύρματα κοιτάς κάποιο AP. Τα οικονομικά μοντέλα max150 ευρώ για ρουτερ/AP δεν θα σε καλύψουν αν έχεις πολλές συσκευές συνδεδεμένες να ξέρεις. Και εγώ στα ίδια χρήματα ψάχνω ρουτερ για να βελτιωθεί η ταχύτητα Wi-Fi με 5ghz και να μπορώ να κάνω μεταφορά αρχείων καλύτερη σε σύγκριση με το zte της Vodafone που έχω τώρα και είναι για τα μπάζα από ταχύτητα... Οι ταχύτητες θα είναι 1/2 από όσα έχω διαβάσει από τις ονομαστικές στις καλύτερες συνθήκες. Ευχαριστώ για την απάντηση. Επειδή δεν έχω τρομερές απαιτήσεις, ούτε και πρόκειται να χρησιμοποιώ τον δίσκο συνέχεια, η λύση του usb μου φαίνεται πιο βολική και λιγότερο μπελαλίδικη, ειδικά από τη στιγμή που βλέπω ότι ήδη και με το Zyxel που δίνει η Wind γίνεται η δουλειά σχεδόν αξιοπρεπώς. Απλά ψαχνόμουν μήπως αναβαθμίζοντας το router πετύχαινα καλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα στις μεταφορές, αναβαθμίζοντας, ενδεχομένως, ταυτόχρονα και την γενικότερη σταθερότητα του δικτύου στο σπίτι. Το NAS δεν το έχω αποκλείσει τελείως, αλλά προσπαθώ να το αποφύγω γιατί μου ακούγεται κάπως πιο μπελάς το στήσιμό του, ενώ φαντάζομαι πως θα είναι και πιο ακριβό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
vagelis2019 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2021 39 λεπτά πριν, gsarig είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Επειδή δεν έχω τρομερές απαιτήσεις, ούτε και πρόκειται να χρησιμοποιώ τον δίσκο συνέχεια, η λύση του usb μου φαίνεται πιο βολική και λιγότερο μπελαλίδικη, ειδικά από τη στιγμή που βλέπω ότι ήδη και με το Zyxel που δίνει η Wind γίνεται η δουλειά σχεδόν αξιοπρεπώς. Απλά ψαχνόμουν μήπως αναβαθμίζοντας το router πετύχαινα καλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα στις μεταφορές, αναβαθμίζοντας, ενδεχομένως, ταυτόχρονα και την γενικότερη σταθερότητα του δικτύου στο σπίτι. Το NAS δεν το έχω αποκλείσει τελείως, αλλά προσπαθώ να το αποφύγω γιατί μου ακούγεται κάπως πιο μπελάς το στήσιμό του, ενώ φαντάζομαι πως θα είναι και πιο ακριβό. Αν δεν έχεις 3-4 τηλεοράσεις να παίζουν ταινίες ταυτόχρονα ώστε να εκμετάλλευσης και κάποιο nas hdd που θα έχει πάνω νομίζω δεν αξίζει εκτός αν θες να ασχοληθείς και έχεις χρόνο. Καλή δουλειά κάνεις και με ένα παλιό σχετικά πσ συνδεδεμένο στο δυκτιο σου μια χαρά θα παίζει με win πάνω. Μπορείς να μου πεις τις ταχύτητες που πιάνεις στην usb λογικά με ftp protocol θα είσαι.. Εγώ με το zte πάνω από 1MB/s δεν είδα.. usb 2 θύρα έχει και έβαλα και hdd σε Dock station και usb στικακι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Members Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Έκανα μια δοκιμή με αρχείο 2,3GB: Η αντιγραφή από τον δικτυακό δίσκο στον τοπικό πήρε 18-19 λεπτά με ταχύτητες κάπου στα 2MB/s, αρκετά σταθερά (έφτανε και 2,5 κάποιες φορές). Η αντίστροφη διαδρομή, από τον τοπικό δίσκο στον δικτυακό, ήταν πολύ πιο αργή, με 600-700ΚΒ/s και κάποιες αναλαμπές που ξεπερνούσαν το 1ΜΒ/s αλλά δεν κρατούσαν πολύ. Κάποια στιγμή βαρέθηκα και το σταμάτησα. Επίσης, έκανα και το άλλο πείραμα: δοκίμασα να κατεβάσω torrent απευθείας στον δικτυακό δίσκο και είδα πως ως ένα σημείο οι ταχύτητες ήταν σχεδόν αντάξιες του τοπικού δίσκου, αφού τερμάτιζε τη σύνδεση (άγγιζε ακόμη και τα 10mbps/s). Παρόλα αυτά, δεν το κρατούσε για πολύ και σε αυτό το σενάριο παρατήρησα μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα. Γενικά ως λύση είναι αρκετά αξιοπρεπής, ειδικά αν δεν πηγαινοφερνεις πολύ μεγάλα αρχεία. Παρόλα αυτά, φαντάζομαι (ή πιο σωστά ελπίζω) πως θα μπορούσε να πήγαινε και καλύτερα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
karaLRS Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Καλησπέρα η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από το USB του router έχει να κάνει με τον επεξεργαστή που έχει ( και εννοείται και με το πρωτόκολλο USB 2.0 ή USB 3.0)Τα router των παροχών είναι του κιλού και πέρα από την USB 2.0 θύρα, ο αδύναμος επεξεργαστής δεν τους επιτρέπει να πλησιάσουν το θεωρητικό όριο της θύρας. Στα ποστ που είχα κάνει πριν έξι χρόνια, ισχύει ακόμα το ίδιο. έχω ένα wrt1200ac που έχει αναλάβει να κάνει όλα τα κόλπα στο τοπικό μου δίκτυο. Διαμοιρασμό αρχείων σε ταχύτητες άνω των 100mb/sec , adblock,vpn, torrent , guest wifi κλπ. Η wan θύρα του wrt1200ac συνδεέται σε ένα modem/router του παροχού and that's it. οπότε αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς παίρνεις αν βρείς μεταχειρισμένο το wrt1200ac ή πάς στα 199€ στο WRT3200ACM. Είναι ένα μηχάνημα που θα το έχεις για πολλά χρόνια και θα βγάλει τα λεφτά του. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Members Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 6 ώρες πριν, karaLRS είπε Καλησπέρα η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από το USB του router έχει να κάνει με τον επεξεργαστή που έχει ( και εννοείται και με το πρωτόκολλο USB 2.0 ή USB 3.0)Τα router των παροχών είναι του κιλού και πέρα από την USB 2.0 θύρα, ο αδύναμος επεξεργαστής δεν τους επιτρέπει να πλησιάσουν το θεωρητικό όριο της θύρας. Στα ποστ που είχα κάνει πριν έξι χρόνια, ισχύει ακόμα το ίδιο. έχω ένα wrt1200ac που έχει αναλάβει να κάνει όλα τα κόλπα στο τοπικό μου δίκτυο. Διαμοιρασμό αρχείων σε ταχύτητες άνω των 100mb/sec , adblock,vpn, torrent , guest wifi κλπ. Η wan θύρα του wrt1200ac συνδεέται σε ένα modem/router του παροχού and that's it. οπότε αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς παίρνεις αν βρείς μεταχειρισμένο το wrt1200ac ή πάς στα 199€ στο WRT3200ACM. Είναι ένα μηχάνημα που θα το έχεις για πολλά χρόνια και θα βγάλει τα λεφτά του. Ευχαριστώ. Ήλπιζα ότι θα το δεις και θα απαντήσεις μιας και τα δικά σου ποστ ήταν που με έψησαν να το ψάξω Όταν λες ότι απλώς συνδέεις το νέο router στο modem/router του παρόχου "and that's it", εννοείς ότι για να παίξει στην δική μου εγκατάσταση χωρίς να έχει πρόβλημα το τηλέφωνο, το μόνο που χρειάζεται είναι τα παρακάτω; 1. να κρατήσω το Zyxel και να αποσυνδέσω απο πάνω του τα πάντα, εκτός από το καλώδιο DSL (ή μήπως όχι; ) 2. Να συνδέσω μέσω wan το νέο router με το παλιό 3. Να επιλέξω bridge mode στις ρυθμίσεις του Zyxel (αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει από τα διάφορα που διάβασα από δω κι από κει), ίσως και να απενεργοποιήσω Firewalls κλπ 4. Να κουμπώσω πάνω στο νέο router όλες τις συσκευές (USB, καλώδια LAN κλπ) και στο εξής να χρησιμοποιώ τις δικές του ρυθμίσεις για ο,τιδήποτε αφορά το δίκτυο Ή μήπως χάνω κάτι; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
karaLRS Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, gsarig είπε Ευχαριστώ. Ήλπιζα ότι θα το δεις και θα απαντήσεις μιας και τα δικά σου ποστ ήταν που με έψησαν να το ψάξω Όταν λες ότι απλώς συνδέεις το νέο router στο modem/router του παρόχου "and that's it", εννοείς ότι για να παίξει στην δική μου εγκατάσταση χωρίς να έχει πρόβλημα το τηλέφωνο, το μόνο που χρειάζεται είναι τα παρακάτω; 1. να κρατήσω το Zyxel και να αποσυνδέσω απο πάνω του τα πάντα, εκτός από το καλώδιο DSL (ή μήπως όχι; ) 2. Να συνδέσω μέσω wan το νέο router με το παλιό 3. Να επιλέξω bridge mode στις ρυθμίσεις του Zyxel (αυτό τουλάχιστον έχω καταλάβει από τα διάφορα που διάβασα από δω κι από κει), ίσως και να απενεργοποιήσω Firewalls κλπ 4. Να κουμπώσω πάνω στο νέο router όλες τις συσκευές (USB, καλώδια LAN κλπ) και στο εξής να χρησιμοποιώ τις δικές του ρυθμίσεις για ο,τιδήποτε αφορά το δίκτυο Ή μήπως χάνω κάτι; όχι ειναι ακριβώς όπως τα λες. απλά το 3 είναι πιθανό να μην γίνεται γιατί κάποια Modem παροχών δεν το επιτρέπουν. παρόλα αυτά συνδέεις την WAN θύρα του "καλού" router σε μια ethernet θύρα του modem/router και είσαι σε Half bridge mode. Δηλαδή το zyxel θα έχει μόνο ένα Routing Να κάνει και αυτό θα είναι από και προς το καλό router. όλα τα υπόλοιπα routing θα γίνονται από το δεύτερο. πχ πως τα έχω εγώ τώρα 192.168.1.254 zyxel wind 192.168.1.5 Mi router για wifi στο σπίτι Α (ethernet zyxel --> wan mi router) 192.168.3.1 WRT1200ac για wifi/usb hhd κλπ στο σπίτι Β (ethernet zyxel --> wan wrt1200ac) Από το δίκτυο μου που είναι στο σπίτι Β , μπορώ να δω και τα web pages των άλλων συσκευών έτσι ώστε πχ να δω κάποιο πρόβλημα στην γραμμή vdsl. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Members Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Στις ρυθμίσεις του router, βλέπω πως το Bridge είναι ενεργό και μπορεί να επιλεγεί: Spoiler Παρατηρώ, όμως, ότι μόλις το επιλέγω, χάνεται το σημείο όπου αναφέρονται User Name και Password: Spoiler Αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει; Θα πρέπει να γνωρίζω αυτά τα στοιχεία για να τα περάσω σε κάποιο αντίστοιχο σημείο στο νέο router ή δεν ασχολούμαι καθόλου; Αν δεν χρειάζεται, τότε ακούγεται αρκετά απλή διαδικασία. Και το semi-bridge που περιγράφεις ακούγεται ακόμα ευκολότερο, αλλά φαντάζομαι πως το πρώτο θα είναι καλύτερο για να περνάνε όλες οι εργασίες από το καλό router. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jkoukos Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Σωστά εξαφανίζονται τα στοιχεία σύνδεσης σε Bridge Mode. Σε αυτή την κατάσταση η συσκευή λειτουργεί μόνο ως Modem κάνοντας τον συγχρονισμό του DSL και τίποτα άλλο. Η σύνδεση με τον πάροχο γίνεται μέσω της λειτουργίας Router όπου τώρα χρειάζονται τα στοιχεία σύνδεσης, ώστε να πάρει δημόσια ΙΡ και κατ' επέκταση πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο φίλος παραπάνω δεν έβαλε την συσκευή σε Bridge Mode. Αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί ως DSL Router. Απλά σύνδεσε σε αυτόν δύο άλλα Router που παίρνουν πρόσβαση από αυτόν και όχι δημόσια ΙΡ από τον πάροχο. Επεξ/σία 1 Δεκεμβρίου 2021 από jkoukos 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Members Share Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 7 λεπτά πριν, jkoukos είπε Σωστά εξαφανίζονται τα στοιχεία σύνδεσης σε Bridge Mode. Σε αυτή την κατάσταση η συσκευή λειτουργεί μόνο ως Modem κάνοντας τον συγχρονισμό του DSL και τίποτα άλλο. Η σύνδεση με τον πάροχο γίνεται μέσω της λειτουργίας Router όπου τώρα χρειάζονται τα στοιχεία σύνδεσης, ώστε να πάρει δημόσια ΙΡ και κατ' επέκταση πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο φίλος παραπάνω δεν έβαλε την συσκευή σε Bridge Mode. Αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί ως DSL Router. Απλά σύνδεσε σε αυτόν δύο άλλα Router που παίρνουν πρόσβαση από αυτόν και όχι δημόσια ΙΡ από τον πάροχο. ΟΚ, νομίζω πως μετά από αυτό τα έχω ξεκαθαρίσει αρκετά. Οπότε, για να το έβαζα σε bridge mode θα χρειαζόταν να ζητήσω τον κωδικό από τον πάροχο (που από ό,τι έχω δει δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει). Διαφορετικά, κουμπώνω το νέο router στο modem/router του παρόχου και απλά χρησιμοποιώ το νέο για όλες τις διασυνδέσεις μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα