marios02 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 Καλησπέρα, επιθυμώ να χτίσω δεύτερο όροφο σε μονοκατοικία (περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα). Έχω λάβει προσφορά από μηχανικό για σιδηροκατασκευή στα 30000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται στέγη, τοιχοποιίες κλπ στην τιμή, είναι μόνο η μεταλλική κατασκευή). Γνωρίζετε αν η κατασκευή από μπετόν μου στοιχίσει λιγότερα, δεδομένου ότι έχω ακούσει πως οι σιδηροκατασκευές έχουν τσιμπηθεί τον τελευταίο καιρό;
SilentVoice Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 18 λεπτά πριν, marios02 είπε Καλησπέρα, επιθυμώ να χτίσω δεύτερο όροφο σε μονοκατοικία (περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα). Έχω λάβει προσφορά από μηχανικό για σιδηροκατασκευή στα 30000 ευρώ (δεν περιλαμβάνονται στέγη, τοιχοποιίες κλπ στην τιμή, είναι μόνο η μεταλλική κατασκευή). Γνωρίζετε αν η κατασκευή από μπετόν μου στοιχίσει λιγότερα, δεδομένου ότι έχω ακούσει πως οι σιδηροκατασκευές έχουν τσιμπηθεί τον τελευταίο καιρό; Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω, ούτε νομίζω να μπορεί κάποιος να σου πει σίγουρα. Αλλά αυτό που θα έκανα, θα έπαιρνα αλλη 1 ή 2 προσφορές ακομά απο διαφορετικούς για την σιδηροκατασκευή. Με καταγεγραμμένα τα υλικά και το πλάνο εργασιών. Και σίγουρα θα έπαιρνα και μια προσφορά το λιγότερο, για κατασκευή απο μπετόν. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να έχεις πλήρη εικόνα για το τι είναι καλύτερο για αυτό που θέλεις. Φυσικά στην προσφορά παιζει ρόλο και αυτός που θα σου την κάνει, να δεις και αλλες δουλειές που έχει κάνει. Εφόσον πρόκειται για 100τ.μ. , θα χρειαστεί να λάβεις αντίστοιχα και προσφορές και για τα υπολοιπα. Συνεπώς, αφιερώνεις εναν χρόνο π.χ. 3 μήνες, για να λάβεις προσφορές για ότι απαιτείται να ξεκινήσεις την κατασκευή μέχρι να την τελειώσεις. Αφου καταλήξεις στις προσφορές, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις μέχρι το τέλος, χωρίς να 'μπλοκάρεις' καθε φορά για άλλες προσφορές. Πολλές κατασκευές έχουν μείνει στα μπετά και δεν ολοκληρώθηκαν για αυτούς τους λόγους. Δεν ήταν όλες οι προσφορές έτοιμες και παγωσαν οι διαδικασίες. Στο τέλος, αν τους προγραμματίσεις όλους τους μαστόρους με σειρά και είναι επαγγελματίες, θα μπορείς να βάλεις και 'ρήτρα' στο ιδιωτικό συμφωνητικό αν καθυστερήσουν τις παραδόσεις των έργων. 1
gpapadakis Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2021 Από ότι λένε οι καλές σιδηροκατασκευές ξεπερνούν σε κόστος το μπετό πλέον. Προσωπικά θα πήγαινα σε τέτοια λύση μόνο αν δεν το σηκώνει το υπάρχον κτίσμα. Δεν πιστεύω ότι θα έχει καλή αξία μεταπώλησης μια σιδηροκατασκευή ακόμα και αν είναι σούπερ ντουπερ. Ξεκινάς σιγά σιγά και χτίζεις όσο σε παίρνει η τσέπη σου. Αν έχεις κανένα γνωστό στο χώρο είναι τεράστιας σημασίας για να μη σε μαδησουν.
Philippe Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2021 Αυτή η συζήτηση θα είχε περισσότερο νόημα αν έφτιαχνες πολυκατοικία. Στα 100τμ είναι πολύ μικρό το αντικείμενο για να μιλάμε για διαφορές στο κόστος του φέροντος οργανισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για μια κατοικία δεν είναι τόσο στο σκελετό, όσο στα υπόλοιπα που είναι πάνω-κάτω τα ίδια για όλα τα δομικά υλικά. Πιο ουσιαστικό στην περίπτωσή σου είναι το ότι πρόκειται για προσθήκη καθ' ύψος, η οποία πιθανότατα να μην έχει προβλεφθεί ή ακόμη και αν έχει, να πρόκειται για παλιό κτίσμα που καθιστά την προσθήκη δύσκολη υπόθεση. Προσωπικά, όποτε μου έρχονται τέτοιες μικρές και απαιτητικές δουλειές σαν την δική σου, τις αποφεύγω. Εάν βρήκες καλό μηχανικό εμπιστοσύνης σου που να αναλαμβάνει, είναι πολύ πιο σημαντικό από το να κερδίσεις 10% στα 30 χιλιάρικα. Με το ίδιο σκεπτικό, δεν θεωρώ ότι έχει νόημα να πάρεις "προσφορές", αφού δεν θα είσαι σε θέση να τις αξιολογήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή για δουλεμένο χάλυβα πάει με το κιλό, ενώ για το σκυρόδεμα συνήθως με το κυβικό ή ακόμη και με τις διατομές. Επομένως το κόστος του σκελετού με οποιοδήποτε υλικό είναι και θέμα στατικής μελέτης και πώς προσεγγίζει το ζήτημα ο κάθε μελετητής. Στην περίπτωση του μεταλλικού συνήθως δεν έχεις και ένσημα. Στην περίπτωση του σκυροδέματος θα σε κλέψουν και λιγάκι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πάντως με τα 30Κ δεν διευκρινίζεις τι αγοράζεις. Αγοράζεις *μόνο* τη στατική μελέτη και την κατασκευή του μεταλλικού, την οργάνωση του εργοταξίου, την επίβλεψη της κατασκευής και την ευθύνη του μηχανικού εφ' όρου ζωής; Ή και τις υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες για τυχόν άδεια δόμησης; Εάν όλα τα παραπάνω, τα 30 δεν είναι καθόλου άσχημα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα