Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/12/2021 στις 3:05 ΜΜ, PC_Science_Lefkada είπε

Νικήτα, κατ' αρχάς να με συμπαθάς που έβγαλα λανθασμένο συμπέρασμα για το όνομά σου. Η διαίσθησή μου λάθεψε.

Τα τροφοδοτικά που σου προτείνει ο Τέρης είναι όλα τους φοβερή επένδυση και αξίζουν κάθε τους ευρώ. Το Tx είναι ένα πολύ ήσυχο τροφοδοτικό και τα RM και Pure Power 11 είναι τελείως αθόρυβα.

Εγώ όμως υπολογίζω το σύστημα σου σε 550 πραγματικά watt. Επίσης αν όντως δεν παίζεις κανένα παιχνίδι, αν δεν χρησιμοποιείς καμία απαιτητική εφαρμογή που να κάνει 3D rendering και δε σε ενδιαφέρει το overclock, τότε τα πολύ σφιχτά όρια ανοχής στις τάσεις που προσφέρουν αυτά τα τροφοδοτικά των 100-120 ευρώ δε θα οφελήσουν σε κάτι. Κάνω μια έρευνα και θα σου βάλω τις προτάσεις μου σε επόμενο μήνυμα.

Το GS700 που έχω στο σύστημα από το οποίο γράφω αυτό το μήνυμα δείχνει ίδιο με το δικό σου. 'Ανοιξα και το κοίταξα.

Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι είναι διαφορετικό revision, αλλά επειδή δεν αποκλείεται, κάνε και εσύ αν θες ένα τεστ που σου θα σου πω για να επιβεβαιώσουμε ότι η διαίσθησή μου δε λάθεψε και στη διάγνωση του προβλήματος του κομπιούτερ σου:

α.) σβήνεις το τροφοδοτικό από το διακόπτη που έχει πάνω του, στην πίσω μεριά

β) κράτας το κουμπί power του κουτιού πατημένο για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα

γ.) αφήνεις το κουπί power του κουτιού

δ.) ανοίγεις το διακόπτη στην πλάτη του τροφοδοτικού ξανά

ε.) πάτας πάλι το κουμπί power του κουτιού για να ανοίξει κανονικά.

Τα παραπάνω 5 βήματα λέγονται "εκκίνηση μετά από εκφόρτιση πυκνωτών" και ένα τροφοδοτικό που λειτουργεί σωστά, δεν πρέπει ποτέ να έχει κάποιο πρόβλημα να εκκινήσει σωστά ένα σύστημα που είναι εντάξει, αφού έχει γίνει εκφόρτιση πυκνωτών.

Αν λοιπόν έχω δίκιο και φταίει το τροφοδοτικό, τότε το μηχάνημα σου δεν θα postάρει και θα κάνει ότι περιγράφεις στο πρώτο πρώτο σου μήνυμα.

στ.) σβήνεις το τροφοδοτικό από το διακόπτη που έχει στην πλάτη

ζ.) ξαναανοίγεις τον ίδιο διακόπτη

η.) πάτας το κουμπί power του κουτιού για να ανοίξει κανονικά.

Θέλω επαναλάβεις τα βήματα εκκίνησης μετά από εκφόρτιση, α.) έως ε.) και εκκίνηση χωρίς εκφόρτιση, βήματα στ.) έως ζ.), πεντέξι φορές εναλάξ. Είναι καλύτερα να έχεις αποσυνδέσει ssd και σκληρούς, για τα υπόλοιπα εξαρτήματα το τεστ αυτό δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο ή κάποια ιδιαίτερη καταπόνηση ή φθορά.

Τύπωσε/σημείωσε τις οδηγίες με bold και κάνε το τεστ σημειώνοντας τα αποτελέσματα του σε ένα πινακάκι. Με εκφώρτιση, χωρίς εκφόρτιση. Ξεκινάει σωστά ή όχι.

Κάνε όταν βρεις λίγο χρόνο που να μη σου είναι απαραίτητο εκείνη τη στιγμή το pc το τεστ μου και για τη βλάβη και την εγγύηση σου λέω στο επόμενο μήνυμά μου.

Φίλε μου έκανα τα βήματα. 

Το πρώτο σενάριο 6 φορές μόνο αυτό ,

και εναλάξ και τα δύο μαζί 2 φορές. 

Παραπάνω δεν άντεχα γιατί εκεί που είναι ο υπολογιστής κόντεψε να μου βγει η ομελέτα που έφαγα. 

ΟΛΕΣ μα όλες τις φορές ο υπολογιστής άνοιξε κανονικά. 

Εγώ βλέπω ότι από τότε που κατέβασα τις μνήμες στα 2666 mhz το πρόβλημα δεν ξανά εμφανίστηκε. 

Τυχαίο....... θα δείξει 

Ποιο πριν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα το έκανε. 

Για αυτό λέω ότι κάτι γίνεται με την μητρική και τις μνήμες 

UPDATE 

Τελικά μετά το κατέβασμα της συχνότητας από τις μνήμες στα 2666 MHZ το πρόβλημα εξαφανίστηκε. 

Το περίεργο είναι ότι ο υπολογιστής δούλευε μήνες ετσι με τις μνήμες χρονισμενες στα 2933 Mhz χωρίς κανένα θέμα .

Ξαφνικά μια μέρα χωρίς να πειράξω κάτι άρχισε να μην ξεκινά. 

Το καλό είναι ότι βρήκα τι φταίει χωρίς να μπω σε έξοδα. 

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σάς 

Επεξ/σία από nik187
Δημοσ.
2 ώρες πριν, nik187 είπε

Φίλε μου έκανα τα βήματα. 

Το πρώτο σενάριο 6 φορές μόνο αυτό ,

και εναλάξ και τα δύο μαζί 2 φορές. 

Παραπάνω δεν άντεχα γιατί εκεί που είναι ο υπολογιστής κόντεψε να μου βγει η ομελέτα που έφαγα. 

ΟΛΕΣ μα όλες τις φορές ο υπολογιστής άνοιξε κανονικά. 

Εγώ βλέπω ότι από τότε που κατέβασα τις μνήμες στα 2666 mhz το πρόβλημα δεν ξανά εμφανίστηκε. 

Τυχαίο....... θα δείξει 

Ποιο πριν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα το έκανε. 

Για αυτό λέω ότι κάτι γίνεται με την μητρική και τις μνήμες 

Ωχ, λάθος διάγνωση έκανα ο μαλάκας. Ρόμπα ξεκούμπωτη.

Δεν έχει το ίδιο πρόβλημα το δικό σου τροφοδοτικό. Σου ζητάω συγγνώμη.

Επομένως δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το ότι σταμάτησε το πρόβλημα όταν κατέβηκες στα 2666MHz.

Αν οι ram σου είναι οι F4-3200C16D-16GVKB της g.skill, κοιτάζοντας τις προδιαγραφές του κατασκευαστή στο https://www.gskill.com/specification/165/184/1536110676/F4-3200C16D-16GVKB-Specification διαβάζω στην τελευταία αράδα του πίνακα:

Additional Notes: Rated XMP frequency & stability depends on MB & CPU capability.

Ελληνιστί:

Πρόσθετες σημειώσεις: Η ονομαστική συχνότητα & σταθερότητα του XMP εξαρτάται από την ικανότητα της μητρικής και της CPU.

Εν ολίγοις η g.skill η g.skill μας λέει ότι έκανε το καθήκον της, αλλά δεν εγγυάται ούτε τα 3200ΜHz, ούτε κάποια άλλη συχνότητα του XMP διότι υπεισέρχονται για άλλοι παράγοντες. Το αν διαβάζει σωστά τα timings και την τάση του XMP το bios της μητρικής, αν τα εφαρμόζει σωστά και το αν ο memory controller του ryzen λειτουργεί σωστά.

Ακούγεται σαν μια συνηθισμένη αποποίηση ευθυνών (disclaimer), αλλά μπορεί να έχει κάποια παραπάνω βαρύτητα.

Το να κρατήσεις τις τωρινές ρυθμίσεις και να περιμένεις μέχρι να σιγουρευτείς ότι στα 2666 ΜHz δε θα στο ξανακάνει, μου ακούγεται η καλύτερη λύση. 1-2 μήνες είναι νομίζω αρκετά.

Αλλιώς, αν θες να δεις αν γίνεται να δουλέψει απροβλημάτιστα στα 3200MHz, βγάζεις φωτογραφίες τα μενού του bios ή σημειώνεις τις τωρινές σου ρυθμίσεις για να μην τις ψάχνεις μετά και ακολουθείς κάποιο οδηγό για εφαρμογή XMP.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Τελικά είχες δίκιο. Βρέθηκε ο ένοχος 

Σήμερα βρήκα υπολογιστή από φίλο να κάνω τράμπα τα τροφοδοτικά. 

Ξήλωσα το δικό μου και πήγα στο γραφείο του. Έβγαλα το τροφοδοτικό του από το κουτί και τοποθέτησα το δικό μου για να μπορεί να δουλέψει τον υπολογιστή του , και να πάρω το δικό του να το βάλω στο δικό μου να το δοκιμάσω. 

Μόλις το σύνδεσα και πάτησα το power έκανε ότι και στον δικό μου υπολογιστή.  Ξεκίνησε το pc αλλά σήμα στην οθόνη δεν είχα. Μόλις έκλεισα ρεύμα και το ξανάνοιξα δούλεψε κανονικά 

ευχαριστώ πολύ. 

Να δω αν θα βγάλω άκρη με την εγγύηση. 

Mg Manager , αγορά Οκτώβριο 2020

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Τέρης Α. είπε

Ήταν κι εμένα η πρώτη μου ερώτηση!

Τι να πω.  Δεν πίστευα ότι είναι αυτό. 

Διαβάζοντας και σχόλια γθα την μητρική που εχω με παρόμοια προβλήματα πείστηκα ότι είναι η μητρική. 

Ευχαριστώ 

Δημοσ.
11 ώρες πριν, nik187 είπε

Τι να πω.  Δεν πίστευα ότι είναι αυτό. 

Διαβάζοντας και σχόλια γθα την μητρική που εχω με παρόμοια προβλήματα πείστηκα ότι είναι η μητρική. 

Ευχαριστώ 

Ποιο από τα δύο;

https://www.e-shop.gr/corsair-psu-tx650m-2021-gold-semi-modular-650w-p-PER.589731

https://www.e-shop.gr/psu-coolermaster-mwe-gold-v2-650w-modular-80-gold-p-PER.586417

Δημοσ.

Από εμένα αυτό:

53 λεπτά πριν, nik187 είπε

Αν υπάρχει το budget, λίγο καλύτερο και με 10 χρόνια εγγύηση αυτό: https://www.e-shop.gr/psu-corsair-rm550x-2021--550-watt-80-plus-gold-fully-modular-atx-psu-eu-p-PER.588536

Δημοσ.
12 ώρες πριν, nik187 είπε

Τελικά είχες δίκιο. Βρέθηκε ο ένοχος 

Σήμερα βρήκα υπολογιστή από φίλο να κάνω τράμπα τα τροφοδοτικά. 

Ξήλωσα το δικό μου και πήγα στο γραφείο του. Έβγαλα το τροφοδοτικό του από το κουτί και τοποθέτησα το δικό μου για να μπορεί να δουλέψει τον υπολογιστή του , και να πάρω το δικό του να το βάλω στο δικό μου να το δοκιμάσω. 

Μόλις το σύνδεσα και πάτησα το power έκανε ότι και στον δικό μου υπολογιστή.  Ξεκίνησε το pc αλλά σήμα στην οθόνη δεν είχα. Μόλις έκλεισα ρεύμα και το ξανάνοιξα δούλεψε κανονικά 

ευχαριστώ πολύ. 

Να δω αν θα βγάλω άκρη με την εγγύηση. 

Mg Manager , αγορά Οκτώβριο 2020

Καλό είναι αυτό. Θα το επιστρέψεις εντός εγγύησης. Να τους το τονίσεις ότι μία το κάνει, μία όχι, για να το ελέγξουν καλά.

1 λεπτό πριν, Τέρης Α. είπε

Από εμένα αυτό:

Αν υπάρχει το budget, λίγο καλύτερο και με 10 χρόνια εγγύηση αυτό: https://www.e-shop.gr/psu-corsair-rm550x-2021--550-watt-80-plus-gold-fully-modular-atx-psu-eu-p-PER.588536

Τέρη Α., θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάμε σε κάτι τόσο ακριβό. Αφού πλέον μας έχει ξεκαθαριστεί ότι το σύστημα προορίζεται αποκλειστικά για χρήση γραφείου, ένα be quiet system power 600, είναι κατά τη γνώμη μου αρκετό. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε και το κουτί του κομπιούτερ. Τα RΜ είναι semi-passive και δε δουλεύουν σωστά σε κουτιά με θέση για το τροφοδοτικό ψηλά. Link για το τροφοδοτικό που προτείνω:

https://www.e-shop.gr/psu-be-quiet-system-power-9-600w-p-PER.644317

• Like 1
Δημοσ.
Στις 8/12/2021 στις 6:58 ΜΜ, nik187 είπε

Αλλη φορα να πινεις κοκα-κολα να ξεβουλωνουν τα σωληνακια ολα

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Καλό είναι αυτό. Θα το επιστρέψεις εντός εγγύησης. Να τους το τονίσεις ότι μία το κάνει, μία όχι, για να το ελέγξουν καλά.

Τέρη Α., θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πάμε σε κάτι τόσο ακριβό. Αφού πλέον μας έχει ξεκαθαριστεί ότι το σύστημα προορίζεται αποκλειστικά για χρήση γραφείου, ένα be quiet system power 600, είναι κατά τη γνώμη μου αρκετό. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε και το κουτί του κομπιούτερ. Τα RΜ είναι semi-passive και δε δουλεύουν σωστά σε κουτιά με θέση για το τροφοδοτικό ψηλά. Link για το τροφοδοτικό που προτείνω:

Κουτί 

https://www.coolermaster.com/catalog/legacy-products/cases/cm-690-ii-ver-2/#gallery

Δημοσ.

Μάλλον θα καταλήξω στο BE QUIET! SYSTEM POWER 9 600W στα  54 ευρώ

και την διαφορά να την δώσω να πάρω έναν δίσκο Μ.2 συγκεκριμένα 

https://www.e-shop.gr/ssd-samsung-mz-v7s500bw-970-evo-plus-500gb-v-nand-nvme-pcie-gen-30-x4-m2-2280-p-PER.306241

Αν πάρω έγκριση από εσάς για το τροφοδοτικό φεύγει άμεσα παραγγελία. 

το σύστημα προορίζεται αποκλειστικά για χρήση γραφείου

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nik187 είπε

Μοντέρνο κουτί, παίρνει το τροφοδοτικό χαμηλά, δε σε περιορίζει στο τι τροφοδοτικό θα μπει. Βάζεις όποιο θες από όσα έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Σου έδωσα και φτηνότερη εναλλακτική το system power 600w, για ελαφριά χρήση όπως η δικιά σου πιστέυω ότι θα σε βγάλει πολύ περισσότερα χρόνια από τα 3 της εγγυησής του απροβλιμάτιστα. Θα μου άρεσε να περίμενες και τον Τέρη Α., να απαντήσει. Δε νομίζω ότι θα αργήσει καθόλου.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, PC_Science_Lefkada είπε

Μοντέρνο κουτί, παίρνει το τροφοδοτικό χαμηλά, δε σε περιορίζει στο τι τροφοδοτικό θα μπει. Βάζεις όποιο θες από όσα έχουν αναφερθεί προηγουμένως. Σου έδωσα και φτηνότερη εναλλακτική το system power 600w, για ελαφριά χρήση όπως η δικιά σου πιστέυω ότι θα σε βγάλει πολύ περισσότερα χρόνια από τα 3 της εγγυησής του απροβλιμάτιστα. Θα μου άρεσε να περίμενες και τον Τέρη Α., να απαντήσει. Δε νομίζω ότι θα αργήσει καθόλου.

Για κοίταξε και το παραπάνω ποστ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κι εγώ το ίδιο έχω. Δεν έχω απαιτήσεις πάνω από 150W. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι με τον ανεμιστήρα να δουλεύει στο φουλ, είτε στην αρχή, είτε κατά τη χρήση. Περισσότερα εδώ (στην επόμενη σελίδα έχω ηχητικό):

Τουλάχιστον δεν τσιρίζει σαν τα CX-M.

Επεξ/σία από Τέρης Α.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...