Chuckie667 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Μια ερώτηση, βλέποντας τις νέες ανακοινώσεις OTE για γραμμές 300/500/1000 (FTTH οπτική ίνα). Το Fritz 7590AX, θα "αντέξει" αν πχ στο κοντινό μέλλον έρθει αναβάθμιση της FTTH 200αρας οπτικής μου σε πχ 500 ή και 1000? Η WAN του είναι λέει Gigabit, αλλά θα μπορέσει chipset/λειτουργικό να παίξει σωστά? Δεν βλέπω στο site της AVM κάτι σαφές, διάβασα και το manual....Ίσως ανόητη απορία, αλλά έχω στο παρελθόν δουλέψει με (OTE συσκευες ειναι η αλήθεια) μηχανάκια που στα 200 VDSL που είχα τότε, ενώ η γραμμά ήταν "πεντακάθαρη", είχαν lag, το WiFi κόλλαγε κτλ (δεν είχα disconnects δλδ, απλά μετά από 1-2 μέρες κόλλαγε το WiFi, αργούσαν οι σελίδες, χωρίς να πέφτει η γραμμή και χωρίς errors). Ευχαριστώ 1
poulinos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 14 minutes ago, Chuckie667 said: Μια ερώτηση, βλέποντας τις νέες ανακοινώσεις OTE για γραμμές 300/500/1000 (FTTH οπτική ίνα). Το Fritz 7590AX, θα "αντέξει" αν πχ στο κοντινό μέλλον έρθει αναβάθμιση της FTTH 200αρας οπτικής μου σε πχ 500 ή και 1000? Η WAN του είναι λέει Gigabit, αλλά θα μπορέσει chipset/λειτουργικό να παίξει σωστά? Δεν βλέπω στο site της AVM κάτι σαφές, διάβασα και το manual....Ίσως ανόητη απορία, αλλά έχω στο παρελθόν δουλέψει με (OTE συσκευες ειναι η αλήθεια) μηχανάκια που στα 200 VDSL που είχα τότε, ενώ η γραμμά ήταν "πεντακάθαρη", είχαν lag, το WiFi κόλλαγε κτλ (δεν είχα disconnects δλδ, απλά μετά από 1-2 μέρες κόλλαγε το WiFi, αργούσαν οι σελίδες, χωρίς να πέφτει η γραμμή και χωρίς errors). Ευχαριστώ δεν ξερω αν η gigabit βγαζει καθαρο gigabit αλλα σε καθε περιπτωση αξιζει σαν αγορα και μπορει καποιος να το πουλησει πανευκολα μελλοντικα αν δεν τον καλυπτει 1
Chuckie667 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Το εχω ήδη και “manage-αρει” την FTTH 200αρα που έχω. Οπότε αναμένουμε διαθεσιμότητα/τιμές για τις μεγαλύτερες, θα παω head first σε αναβαθμιση και βλεπουμε. Ευχαριστώ! 1
laserjesus Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 8 ώρες πριν, Chuckie667 είπε Μια ερώτηση, βλέποντας τις νέες ανακοινώσεις OTE για γραμμές 300/500/1000 (FTTH οπτική ίνα). Το Fritz 7590AX, θα "αντέξει" αν πχ στο κοντινό μέλλον έρθει αναβάθμιση της FTTH 200αρας οπτικής μου σε πχ 500 ή και 1000? Η WAN του είναι λέει Gigabit, αλλά θα μπορέσει chipset/λειτουργικό να παίξει σωστά? Δεν βλέπω στο site της AVM κάτι σαφές, διάβασα και το manual....Ίσως ανόητη απορία, αλλά έχω στο παρελθόν δουλέψει με (OTE συσκευες ειναι η αλήθεια) μηχανάκια που στα 200 VDSL που είχα τότε, ενώ η γραμμά ήταν "πεντακάθαρη", είχαν lag, το WiFi κόλλαγε κτλ (δεν είχα disconnects δλδ, απλά μετά από 1-2 μέρες κόλλαγε το WiFi, αργούσαν οι σελίδες, χωρίς να πέφτει η γραμμή και χωρίς errors). Ευχαριστώ Το 1 gigabit internet είναι μεγάλο κόστος εάν θες να το έχεις παντού στο σπίτι. Καταρχήν πας mikrotik για λογική τιμή management switch με κανένα 10αρι port Router εννοείτε πως δεν υπάρχει περίπτωση να το σηκώσει το fritz. Εάν θες στο 1000ftth IDS/SSL inspection/App control κτλπ πας σε πολύ ακριβές έτοιμες λύσεις ή j4125 + i225 PC από AliExpress και pfsense ή sophos xg. Μετά έρχεται το μεγάλο πρόβλημα του mesh. Μια λύση που θα δίνει 500mbit την βρίσκω πολύ ποιο εύκολα και οι οικονομικά υλοποίησημη. Το full 1gbit παντού είναι ακόμα πολύ ακριβό σπορ. 1
Chuckie667 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 1 ώρα πριν, laserjesus είπε Το 1 gigabit internet είναι μεγάλο κόστος εάν θες να το έχεις παντού στο σπίτι. Καταρχήν πας mikrotik για λογική τιμή management switch με κανένα 10αρι port Router εννοείτε πως δεν υπάρχει περίπτωση να το σηκώσει το fritz. Εάν θες στο 1000ftth IDS/SSL inspection/App control κτλπ πας σε πολύ ακριβές έτοιμες λύσεις ή j4125 + i225 PC από AliExpress και pfsense ή sophos xg. Μετά έρχεται το μεγάλο πρόβλημα του mesh. Μια λύση που θα δίνει 500mbit την βρίσκω πολύ ποιο εύκολα και οι οικονομικά υλοποίησημη. Το full 1gbit παντού είναι ακόμα πολύ ακριβό σπορ. Ορθα τα λες, για 500 θα είναι η πρωτη προσπαθεια. Καλωδιωση και gigabit switches είναι σε καλη κατάσταση νομιζω, έχω απο NAS σε PC μεσω switch (μεταλλικά Business Pro σειρά Netgear, όχι τίποτα ακριβά) 116.000 mb/s μεταφορά, οπότε ελπίζω οριακά το PC να ειναι ΟΚ στα FTTH 500 (και το Fritz). Οι αλλοι στο σπιτι, ας παιξουν και λιγο ποιο χαμηλα, δεν θα καταλαβουν διαφορά. ( η μικρη μονη μην κανει κανα speed test για να φλεξαρει την νεα ταχυτητα στις φιλες της και αρπαξω σβουριχτη κλωτσια). Σε αναμονη, προς Νοε λέει και το αρθρο εδω. 1
laserjesus Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2022 16 λεπτά πριν, Chuckie667 είπε ( η μικρη μονη μην κανει κανα speed test για να φλεξαρει την νεα ταχυτητα στις φιλες της και αρπαξω σβουριχτη κλωτσια). Όταν την βάλεις, ας πάει στο ONT να βάλει το λάπτοπ της , να βγάλει selfie με το screenshot του speedtest και είσαι κομπλέ. Πρακτικά δεν θα της χρειαστεί ποτέ 1
poulinos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 On 07/08/2022 at 21:53, laserjesus said: Όταν την βάλεις, ας πάει στο ONT να βάλει το λάπτοπ της , να βγάλει selfie με το screenshot του speedtest και είσαι κομπλέ. Πρακτικά δεν θα της χρειαστεί ποτέ αν κουμπωσει πανω στο Ont χωρις το ρουτερ απο πισω θα βγαλει selfie me 0/0 μονο η Forthnet Οσο ξερω δινει απευθειας ftth router. αλλα εκτος απο εταιρεια απορω ποιος θα επωφεληθει από το 1gbit. εκτος αν μοιραζεις και σε κανα δυο ακομα οικογενειες μεσα στο σπιτι. εχουν περασει και οι εποχες των τορρεντς για πολυ κοσμο.
Surriento Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Καλημέρα στη παρέα, έχω το router/modem του τίτλου εδώ και λιγο καιρό και έιμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ήθελα τη γνώμη σας ποιο switch προτέινεται ως main hub για τη διαχείριση της δομημένης καλωδίωσης του σπιτιού. Γραμμή επί του παρόντος 100 vodaf αλλά με ενδιαφέρει να είναι future proof σε μελλοντικές αναβαθμίσεις.
laserjesus Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, Surriento είπε Καλημέρα στη παρέα, έχω το router/modem του τίτλου εδώ και λιγο καιρό και έιμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ήθελα τη γνώμη σας ποιο switch προτέινεται ως main hub για τη διαχείριση της δομημένης καλωδίωσης του σπιτιού. Γραμμή επί του παρόντος 100 vodaf αλλά με ενδιαφέρει να είναι future proof σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Πες τι budget έχεις , εαν εχεις rack , 19'' ή 10'' , ποσα ports τερματίζεις εάν είναι απαραίτητο το POE , εάν έχεις προτίμησή σε κάποιο οικοσύστημα. Πχ κατι τετοιο https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm ειναι μια χαρά για ένα νορμαλ σπίτι και FP για πολλα χρόνια.
poulinos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 7 hours ago, laserjesus said: Πες τι budget έχεις , εαν εχεις rack , 19'' ή 10'' , ποσα ports τερματίζεις εάν είναι απαραίτητο το POE , εάν έχεις προτίμησή σε κάποιο οικοσύστημα. Πχ κατι τετοιο https://mikrotik.com/product/crs328_24p_4s_rm ειναι μια χαρά για ένα νορμαλ σπίτι και FP για πολλα χρόνια. spoiler. ειναι 900 ευρω switch στην ελλαδα. 8 hours ago, Surriento said: Καλημέρα στη παρέα, έχω το router/modem του τίτλου εδώ και λιγο καιρό και έιμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ήθελα τη γνώμη σας ποιο switch προτέινεται ως main hub για τη διαχείριση της δομημένης καλωδίωσης του σπιτιού. Γραμμή επί του παρόντος 100 vodaf αλλά με ενδιαφέρει να είναι future proof σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. a.ποσα λεφτα θες να δωσεις. 50 100 200 ευρω? β.θα συνδεσεις poe για να θες Poe ports? επισης προσεχε γιατι υπαρχει Poe 48 volt ,poe 12 volt ,poe 24 volt. ποσα ports θες? θες να ειναι managed και l3 ή οχι?
laserjesus Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, poulinos είπε spoiler. ειναι 900 ευρω switch στην ελλαδα. Ναι δεν ξέρω γιατί το έχουν τόσο στα 450-500 το έχω πάρει για καταστήματα .. πάντως ένα σπίτι με 6-8 κάμερες+ PCs και ότι άλλο θέλει Ethernet μια χαρά το κρατάει έχει και τα 10G για κανένα NAS κτλπ. Σε αντίστοιχα λεφτά βρίσκει και ubiquiti l2/l3
poulinos Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2022 2 hours ago, laserjesus said: Ναι δεν ξέρω γιατί το έχουν τόσο στα 450-500 το έχω πάρει για καταστήματα .. πάντως ένα σπίτι με 6-8 κάμερες+ PCs και ότι άλλο θέλει Ethernet μια χαρά το κρατάει έχει και τα 10G για κανένα NAS κτλπ. Σε αντίστοιχα λεφτά βρίσκει και ubiquiti l2/l3 σαν switch σιγουρα κανει θαυματα αρκει να μην εχει θεμα να αγορασει τοσο ακριβο.γιατι πολλοι απλα ψαχνουν ενα 8 αρι για το σπιτι unmagened l2 με 80 ευρω gigabit.:P 1
Surriento Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2022 Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις θα το κοιτάξω μαζί με το αντίστοιχο ubiquiti οι ανάγκες μου είναι περίπου αυτές που περιγράφει ο laserjesus αν και από τα λίγα που καταλαβαίνω διαβάζοντας τώρα το SFP και το Poe δεν μου χρειάζεται αυτή τη στιγμή αλλά ίσως μελλοντικά. Τα ports είναι 10 δεν έχει rack και αν και σκοτώθηκα με τον εγκαταστάτη επέμενε με ένα ανεξήγητο πείσμα και μου έβαλε σε ξεχωριστό τουλάχιστον κανάλι από άλλα καλώδια, καλώδιο 5 και όχι 6α ...
laserjesus Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 13 Σεπτεμβρίου 2022 15 ώρες πριν, Surriento είπε Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις θα το κοιτάξω μαζί με το αντίστοιχο ubiquiti οι ανάγκες μου είναι περίπου αυτές που περιγράφει ο laserjesus αν και από τα λίγα που καταλαβαίνω διαβάζοντας τώρα το SFP και το Poe δεν μου χρειάζεται αυτή τη στιγμή αλλά ίσως μελλοντικά. Τα ports είναι 10 δεν έχει rack και αν και σκοτώθηκα με τον εγκαταστάτη επέμενε με ένα ανεξήγητο πείσμα και μου έβαλε σε ξεχωριστό τουλάχιστον κανάλι από άλλα καλώδια, καλώδιο 5 και όχι 6α ... Τοτε παρε ενα 16αρι unmanagment tplink με λιγότερα απο 70 euro και οταν καταλήξεις τι θα βαλεις και πως πας στο ακριβό.
sndev Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2022 Απέκτησα και εγω το συγκεκριμενο router και η απορία μου ειναι μπορει να κανει mesh με αλλο router αλλης μαρκας? δεν εχω καταλάβει αν το mesh ειναι μονο για τις ίδιες Μάρκες και οσο googlaro δε βγαζω ακρη. Συγκριμένα εχω και το Huawei ax 3 pro που και αυτο λέει εχει wifi 6 και υποστηρίζει mesh. για να εχω ιδιο wifi αυτη τη στιγμη σε ολο το σπιτι εδωσα στατικ ιπ στο ax3 pro το συνδεσα με λαν στο fritz, το εβαλα να ειναι στο 192.168.3.1 (το fritz ειναι 192.168.1.1) και έδωσα ιδιες ονομασιες wifi αλλα αυτο σιγουρα δεν νε ειναι mesh.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα