Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, masteripper είπε

Φαντάζομαι με το τέλος της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης...αφού πρώτα ζεσταθούμε με τα τέρατα των 250W Alder Lake

Ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος με την κατανάλωση , λες και ο λογαρισμός του ρεύματος απο τον επεξεργαστή μας  ήταν όλα αυτα τα χρόνια. 2 γενιές υπέστη ψυχολογικό τραύμα με ryzen 3600X k 5600X . Πλέον proud owner 12600Κ , και οι τρείς με noctua u12a , καμμιά διαφορά στις θερμοκρασίες , όταν κάνω surf στο νετ είναι και πιο δροσερός ο intel. Άσε που το σύστημα παίζει απο day 1 με μαμά bios ρολόι. Περιμένω πως και πως το επόμενο βήμα της μπλε ομάδας.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, masteripper είπε

Εγω φίλε μου Intelακιας είμαι αλλά TDP 250W είναι ανέκδοτο (ουσιαστικά δεν είναι ανέκδοτο...η Intel την εφαγε για τα καλα απο την AMD οπότε έδωσε πυρήνες/threads μπας και γλυτώσει το κακό...και τελικά κάτι κάνει) ...οποιοσδήποτε επεξεργαστής πάνω απο 95W είναι "εγκληματικός"

Εγώ πάλι δεν είμαι τιποτα πιο συγκεκριμένα είμαι υπέρ όποιου μου δίνει περισσότερη απόδοση για τα λεφτά που του δίνω και δεν μου κάνει ματσακονιές . 

Αλλά κατα την διάρκεια της ζωής μου αν μπορούσες να με πεις κάτι θα ήταν "ΑΜDάκιας" περισσότερο γιατί (κατα την δική μου λογική) αυτή έκανε λιγότερες ματσακονιές.

Αλλά η άποψη μου είναι πως δεν με νοιάζει η κατανάλωση εφόσον η απόδοση ειναι σεβαστή (πχ αν είναι με 250w να έχω 10% παραπάνω απόδοση απο άλλα CPU που τρέχουν στα 95watt  τότε ναι δεν θα με ενδιαφέρει τόσο εκτός αν ειναι σε πολύ καλή τιμή αλλά αν ειναι να έχω πχ +50% ή παραπάνω σε απόδοση τότε δεν πα να είναι και 300watt κατανάλωση χέστηκα. ) 

Η κατανάλωση σαν χρήστη με νοιάζει μόνο στον βαθμό που επηρεάζει την τσέπη μου. 

Αν υποθέσουμε ότι πχ λειτουργώ ένα PC 24/7 στα px 750watt  (500 το υπόλοιπο σύστημα και 250 o επεξεργαστής)  τότε μιλάμε για 1380 ευρώ τον χρόνο (με 21 λεπτά την κιλοβατώρα) 

Αν έτρεχα ένα PC στα 595 watt (500 το υπόλοιπο σύστημα και 95 ο επεξεργαστής)  πάλι 24/7 μιλάμε για 1095 ευρώ τον χρόνο 

Δηλαδή κάτι λιγότερο απο 300 ευρώ τον χρόνο διαφορά ή 25 ευρώ το μήνα. 

Αυτό βέβαια ειναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο γιατί ένας νορμάλ χρήστης 

Α) δεν έχει 24ώρες την ημέρα για 365 ημέρες τον χρόνο συνεχόμενα ανοιχτό το PC του

Β) Ακόμη και αυτοί που ίσως να το έχουν 24 ώρες την ημέρα για αρκετές μέρες δεν το έχουν να τρέχει στο 100% (που σημαίνει ότι όταν το επεξεργαστής δεν τρέχει στο 100% τότε καίει λιγότερο ρεύμα ) 

Οπότε μιλάμε για πολύ μικρότερες διαφορές στα λεφτά που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος εφόσον πρόκειται για νορμάλ χρήση. 

Απλό παράδειγμα αν λειτουργεί το PC για 3 ώρες την ημέρα κάθε μέρα και μέση χρήση του επεξεργαστή ειναι 70% κατα την διάρκεια των 3 ωρών  τότε μιλάμε για 

120 ευρώ τον χρόνο περίπου για επεξεργαστή στα 250 watt 

και για 96 ευρώ για υπολογιστή με επεξεργαστή στα 95 watt 

Κατα συνέπεια 24 ευρώ διαφορά τον χρόνο ή 2 ευρώ διαφορά τον μήνα... 

κλάιν. 

Το θέμα ειναι 

Α) τι κόστος θα έχει ο επεξεργαστής 

Β) πόσο καλύτερα ή χειρότερα αποδίδει απο το ανταγωνιστικό μοντέλο (αυτό που έχει περίπου το ίδιο κόστος δηλαδή) 

και όχι η κατανάλωση του. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δεν μπορώ πραγματικα να καταλαβω καποια AMD fanboys τα οποια λενε συνεχεια «ΩρΑΙα ηΡΘαν οΙ ΚαιΝΟΥΡγιοι iNTel εΠεΞΕΡγασΤες γΙα νΑ ζΕΣΤαθοΥμε με tdp 250W» καθώς και αλλα σχόλια του τύπου «οι θερμοκρασίες θα ειναι πολυ υψηλές» ή «εβγαλε τις θερμάστρες η Ιντελ». Εγω για αυτο εχω να πω το εξής.

Αγαπητέ μέσε έλληνα, απο την στιγμη που θα παρεις εναν επεξεργαστή των 700€ για την δουλεια σου η για την διασκέδαση σου παει να πει οτι θα εχεις τα λεφτα να τον συντηρείς. Διαφορετικα υπαρχουν και αλλες λυσεις κατώτερες μεν αλλα οικονομικότερες. Αυτο δεν ισχυει μονο στον τομέα τον υπολογιστών βεβαια αλλα σε ολους τους τομείς της ζωης μας. Επομενως θα ριξεις παραπανω χρηματα ωστε να παρεις την καλυτερη υδροψυξη της αγοράς και πιστεψε με οι θερμοκρασίες σου θα ειναι φυσιολογικότατες! Το μονο που χρειαζεται να κανεις ειναι να βαλεις το χερι βαθιά στην τσέπη και οχι να παρεις μια αεροψυξη των 50€ και να καταριέσαι την Ιντελ για τον λογαριασμο ρεύματος σου και τις θερμοκρασίες του υπολογιστη σου. Επομενως εκει που καταλήγουμε ειναι στο οτι οποιος εχει παιρνει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

An o Intel σου τελειώνει τις επαγγελματικές δουλειές 10% πιο γρήγορα, σημαίνει οτι μπορείς στον ίδιο χρόνο να βγάλεις 10% περισσότερη δουλειά, άρα κέρδος σε χρήμα ή/και χρόνο. Επομένως το να κάψει και 5 ευρώ παραπάνω τον μήνα, ΝΑ !!!...

Αν είσαι παιχιδιάρης και έχεις βελτίωση στο απαιτητικό παιχνίδι σου, πάλι δεν σε νοιάζουν τα 5 ευρώ παραπάνω...

Αν τα σημερινά m/boards πάρουν και meteor και η ddr4 δουλεύει με meteor, θα είναι το καλύτερο deal και τα λεφτά που ξοδεύονται τώρα θα είναι επένδυση...

Σαν να μην πεθαίνει η Intel μου φαίνεται... :)

Επεξ/σία από Eloy
Δημοσ.

Μιλήστε μου πάλι για την καταπληκτική amd και τα σαβουροτσιπάκια της.

Intel και πάλι intel και τα μυαλά στα κάγκελα.

• Like 2
Δημοσ.
8 ώρες πριν, 3DJIN είπε

παιδια κρυωνω! Τι αγοραζω ryzen ή alder lake..😄🤣

Εξαρτάται , αν έχεις ακόμα 2600Κ που είναι 95W ( σύμφωνα με την υπογραφή σου ) και πάς σε 65W ryzen  θα δροσίσει λίγο το δωμάτιο , αν πας σε intel 125w θα είσαι απλα με τις πυτζάμες όλο το χειμώνα. 🤣

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

στο μεταξυ για ι3, πεντιουμ, σελερον 12ης, 13ης γενιας δεν ακους ουτε τιμη, ουτε επιδοσεις ουτε διαθεσιμοτητες.

τι να κανουν δηλαδη? να πουν οτι ενας σελερον 12ης των 40 ευρω θα τρεχει οπως ενας ι7 2600?

θα πουν εχουμε ελλειψη τσιπ, παρτε ι7 κ ι5 να τρεχετε 

ή θα πουν, λογω ελλειψης τσιπ θα κοστιζουν 150 ευρω εξτρά 

για να παρεις αναγκαστικα ενα ι5 .

ιντελ .εγγυηση οι αξιολογησεις της. σφραγισμενο.

Επεξ/σία από peiraiask
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, volman είπε

Μιλήστε μου πάλι για την καταπληκτική amd και τα σαβουροτσιπάκια της.

Intel και πάλι intel και τα μυαλά στα κάγκελα.

Ναι στο βίντεο που παραθέτεις ο ίδιος ο τύπος (που είναι γνωστός αλλά δεν θυμάμαι το όνομα του) το λέει και μόνος του ότι τα αποτελέσματα που είδε δεν  είναι ανησυχητικά γιατί έκανε ένα εξωπραγματικό stresstest με overvolting για χιλιάδες ώρες συνεχόμενα που δεν θα συμβεί σε "κανονικό" σύστημα αλλά και ακόμη και εκεί όπως ο ίδιος λέει ανεβάζοντας τα 20mV (στον έναν5600) και 40mV(στον άλλο)  έχεις πάλι τις ίδιες επιδόσεις ενώ ο 5800 δεν χρειαζόταν καμιά αλλαγή. 

Εδώ να επισημάνω και την παράβλεψη στο τεστ που ειναι και ο πιθανότερος λόγος για το "πρόβλημα" που εμφανίστηκε στους 5600, δήλαδή η χρήση της  ίδιας μητρικής και του ίδιου PSU.

Όταν τρέχεις με overvolting στο 100% εναν επεξεργαστή δεν καταπονείται μόνο ο επεξεργαστής αλλά και το VRM της μητρικής (καθώς ίσως και το PSU) 

Και το γεγονός ότι ακόμη και ο "χειρότερος" 5600 έτρεχε πάντα τα 2 πρώτα cinebench (που και στα δύο ο ίδιος είχε την ίδια max θερμοκρασία σαν εξάρτημα) αλλά το PC έκανε restart στο 3o μου λέει πως είναι θέμα μάλλον του VRM της μητρικής που άρχισε (μετα τα πρώτα 2 τεστ) να ζεσταίνεται και να μην μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει με ακρίβεια το overvolting . 

Πρέπει να τους ξανατρέξει με καινούργια μητρική και PSU το έγραψα και στα σχόλια αλλά μάλλον δεν θα το δει γιατί ήδη ειναι 700 + τα σχόλια στο βίντεο.  

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Ναι στο βίντεο που παραθέτεις ο ίδιος ο τύπος (που είναι γνωστός αλλά δεν θυμάμαι το όνομα του) το λέει και μόνος του ότι τα αποτελέσματα που είδε δεν  είναι ανησυχητικά γιατί έκανε ένα εξωπραγματικό stresstest με overvolting για χιλιάδες ώρες συνεχόμενα που δεν θα συμβεί σε "κανονικό" σύστημα αλλά και ακόμη και εκεί όπως ο ίδιος λέει ανεβάζοντας τα 20mV (στον έναν5600) και 40mV(στον άλλο)  έχεις πάλι τις ίδιες επιδόσεις ενώ ο 5800 δεν χρειαζόταν καμιά αλλαγή. 

Εδώ να επισημάνω και την παράβλεψη στο τεστ που ειναι και ο πιθανότερος λόγος για το "πρόβλημα" που εμφανίστηκε στους 5600, δήλαδή η χρήση της  ίδιας μητρικής και του ίδιου PSU.

Όταν τρέχεις με overvolting στο 100% εναν επεξεργαστή δεν καταπονείται μόνο ο επεξεργαστής αλλά και το VRM της μητρικής (καθώς ίσως και το PSU) 

Και το γεγονός ότι ακόμη και ο "χειρότερος" 5600 έτρεχε πάντα τα 2 πρώτα cinebench (που και στα δύο ο ίδιος είχε την ίδια max θερμοκρασία σαν εξάρτημα) αλλά το PC έκανε restart στο 3o μου λέει πως είναι θέμα μάλλον του VRM της μητρικής που άρχισε (μετα τα πρώτα 2 τεστ) να ζεσταίνεται και να μην μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει με ακρίβεια το overvolting . 

Πρέπει να τους ξανατρέξει με καινούργια μητρική και PSU το έγραψα και στα σχόλια αλλά μάλλον δεν θα το δει γιατί ήδη ειναι 700 + τα σχόλια στο βίντεο.  

Overvolting γίνεται σε intel μερικές δεκαετίες και δεν είχαν ποτέ πρόβλημα.

Επίσης είμαι ο ίδιος παθόν από τις παπαριές των άχρηστων.

Έχω έναν 8350 που δεν άντεξε κλοκινγκ ούτε στα 4.4. Κατάντησε να είναι διπύρηνος και ακόμα και τότε αν πιεστεί γίνεται ασταθής (θυμίζω ότι είναι τετραπύρηνος με HT).

Οπότε όχι, δεν ήταν μεμονομένες περιπτώσεις. Όχι, δεν αντέχουν τα τσιπάκια των άχρηστων όπως της intel και όχι δεν αντέχουν overclocking.

ΕΙΜΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΘΟΝ ΚΑΙ ΞΕΡΩ.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...