Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ελεύθερη αγορά !

Δεν υποχρεώνει κανένας σε κανένα να αγοράσει κάτι με το ζόρι . Ειδικά όταν μιλάμε για φαγητό .

Το μποϋκοτάζ δεν "υπάρχει".

Υπάρχει όμως η αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας . 

Αν κάποιος επιλέγει να τρώει κάθε μέρα delivery φταίει ο κάθε επαγγελματίας για αυτό ;

Η επιλογή είναι δικιά μας .

 

  • Like 1
  • Απαντ. 130
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Μου φαίνεται αδιανόητο πως στο κόστος του delivery δεν συνυπολογίζετε το γεγονός πως τρώτε χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα γι αυτό. Λες και δεν έχει αξία αυτό!

Ωραία ψυχοθεραπεία το μαγείρεμα, ναι, και σίγουρα πιο οικονομικό, αλλά θέλει ένα σωρό προυποθέσεις, skills, σχεδιασμό, προγραμματισμό στα ψώνια, οργάνωση νοικοκυριού, και επίσης πρέπει να τρώμε κάθε μέρα :) 

Δεν πάει η φάση, αχ τι να φάμε σήμερα, και να μην υπάρχει ούτε ρίγανη στο σπίτι π.χ. και να πηγαίνεις να αγοράζεις όλα τα υλικά από το μηδέν. Επίσης άλλο το να ζει μόνος του κάποιος, άλλο μια οικογένεια - πολλές φορές δεν σου κάνει όρεξη να μαγειρέψεις κάτι πολύπλοκο για μια μερίδα, ούτε θα κάνεις ένα ταψί να τρως μια βδομάδα το ίδιο φαγητό.

Συμφωνώ με αυτό που λες, για αυτούς και για διάφορους άλλους λόγους μας είναι και εμάς αδύνατο να μαγειρεύουμε καθημερινώς. 

11 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Όχι ιδιαίτερα..ειδικά η μεσογειακή διατροφή μας (δλδ το καθημερινό, σπιτικό φαγητό με το οποίο μεγαλώσαμε) είναι εξαιρετικά ισορροπημένη, αλλά και οικονομική. Για έναν εργένη βγαίνει στα 50€ τον μήνα λαϊκή και άλλα 100-150€ σουπερμάρκετ.

Δεν ξέρω πως έχει βγει αυτός ο μύθος της ακριβής υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή αυτή όντως βγαίνει φθηνότερη, αυτό που κατάλαβα εγώ από το post που έγραψε ο χρήστης για το θέμα είναι πως, ειδικά όσοι ζούμε στην εποχή μας και οχι το 60-70 μπορεί να επιλέξουν αυτό το είδος υγιεινής διατροφής, αλλά μια στο τόσο μέσα στο μήνα θα θελήσουν να φάνε και απέξω, delivery η σε εστιατόριο, συνεπως, πέφτει το κόστος αλλά ανεβαίνει από αυτά. Προσωπικά δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ τον εαυτό μου να τρώω μόνιμα από το σπίτι ή αυτή την μεσογειακή διατροφή, θα θελήσω να πάω να φάω και πιτογυρα, να παω και σε ένα εστιατόριο που θα τα σκάσω λογικά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειναι γενικο το φαινομενο οχι μονο εστιαση..την επομενη μερα που η υπαρχων κυβερνηση ανοικοινωσε ΄΄λογικη και νομιμη΄΄ την αυξηση της τιμης του ψωμιου οι αρτοποιοι απο 0.9 πηγαν το ψωμι 1.10..τα 350 γραμμαρια.εμ..οχι ευχαριστω..φτιαχνω μονος μου 1 κιλο ψωμι με κοστος 0,30, αντε γεια οικιακη οικονονια παντου.

Επεξ/σία από enrique19
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Με ένα κιλό κιμά και δυο πακέτα μακαρόνια θα τρως μια βδομάδα, όχι δυο μέρες 😛

Ναι οκ αλλά αυτό η ποσότητα που λέμε είναι minimum 5-6 μερίδες απέξω, που είναι 30+ ευρώ, μη σου πω και πολύ παραπάνω 

τεσπα, πολύ το αναλύσαμε 😛

Ειπα στο περίπου. Οπου δυο πακετα μακαρονια ειναι μισοκιλα.  Ο καθενας πράττει αναλογα με την τσεπη που οπότε μικρο το κακο για τον απεναντι. 

Δημοσ.

Όλα ανεβαίνουν εκτός από τους μισθούς.

Μόνο με αλλαγή δουλειάς παίρνεις καλύτερο. Κάθε χρόνο και άλλη δουλειά για να ματσάρεις πληθωρισμό, κατάντια

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως υπάρχουν και υγιεινά πράγματα που μπορείς να πάρεις από έξω.Όπως τυλιχτά τορτίγιας με κομματάκια κοτόπουλο μέσα.

Γενικα νομίζω ότι από την λαδωμένη βαριά πίτα, πάμε σιγά σιγά σε τύλιγμα με τορτίγιας.

Προς τα εκεί πάει σιγά σιγά η αγορά νομίζω.

3 λεπτά πριν, NickTG είπε

Πάλι ακριβότερο από αν το έφτιαχνες σπίτι. 

Και είναι και δύσκολο φαγητό το παστίτσιο να το πετύχει κάποιος που πουλάει έτοιμο φαγητό.

Επεξ/σία από skiabox
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Finn είπε

Κάποιοι πρέπει να καταλάβετε ότι η τιμή λιανικής δεν έχει καμία σχέση με το κόστος αγοράς των πρώτων υλών. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο μπορούν να ανοίξουν κατάστημα να πηγαίνουμε εμείς να τρώμε και να πίνουμε καφέ φθηνά. 

Πρωταρχικός σκοπός οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους (όχι η αισχροκέρδεια). Πρέπει να καλυφθεί η αγορά των πρώτων υλών, η χασουρα των προϊόντων που θα πεταχτούν, μισθοί, υποχρεώσεις προς το κράτος και οργανισμούς, τυχόν ενοίκια, τεχνογνωσία και στο τέλος να μείνει και κέρδος. 

Θα κάτσει δηλαδή ο άλλος να βάλει το ουαου σαλόνι, εσπρεσιερα του 5χιλιαρου για να απλώνεις εσύ την κωλαρα σου για κανα δίωρο επειδή ο στιγμιαίος έχει κόστος 20 λεπτά ξερωγώ. 

Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι πιο οικονομικό για 2 και βάλε άτομα. Συνήθως όταν κάποιος μένει μόνος η θα αναγκαστεί να τρώει το ίδιο φαι δύο τρεις μέρες (ποιος μαγειρεύει μια μερίδα φασολάκια μόνο;) ή να καταφύγει στο έξω κι αν πάμε σύμφωνα με τη λογική του άλλου παραπάνω που είπε πάνω από 5€ για γεύμα δεν αξίζει να δώσεις, τότε πάει περίπατο και η υγιεινή ζωή. Προσωπικά έχω κόψει το έξω επειδή άλλαξα ριζικά τη διατροφή μου,. μαγειρεύω συχνά, αλλά μια στο τόσο θα φάω σουβλάκι γύρο και πιο συχνά ένα καλό γεύμα σε εστιατόριο. Δυστυχώς η ισορροπημένη διατροφή κοστίζει.

Ναι και του καταναλωτη σκοπος να αναζητα τον πιο οικονομικο τροπο να καλυψει τις αναγκες του οχι αδιαμαρτυρητα να βαζει πλατη στα κερδη του καθε επιδοξου entrepreneur.

Διαφορετικα, δεν ειμαστε η συντεχνια της εστιασης στο φορουμ. Προφανως θα απορω πως ο εσπρεσσο κοστιζει 0,20 και μου τον πουλαει take away 1,80. 

edit: Ραντομ το 0,20.

Επεξ/σία από flexpick
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μιας και είμαι του χώρου, να πω ότι το τελευταίο 6μηνκ ανέβηκε ρεύμα/φα/πετρέλαιο/τηλεθερμανση (αυτά πάνε μαζί), ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, προπάνιο, ποτά, πρώτες ύλες (λαχανικά, κρέατα κτλ), πλαστικά για take away, τραπεζομάντηλα. Ξέχασα κάτι? 

 

Oh ναι, είπαμε θες μερίδα φαγητό με 4 ευρώ εσύ. Ναι πως. Κάτσε σπίτι σου. 

 

Edit: Να συμπληρώσω ότι χθες εμείς δεν κάναμε απεργία. Δεν συμφωνούσαμε καθόλου με τους λόγους τους, που κατά κύριο λόγο είχαν να κάνουν με την τσέπη των ιδιοκτητών. Αναστολές για να δουλεύουν μαύρα, ΦΠΑ (που πριν την κρίση ηταν 9/19, που να πέσει 6 λολ), επιστρεπτεες που ήξεραν από την αρχή ότι θα δώσουν πίσω (όποιος βασίζεται σε 1000 και 2000 ευρώ, ας το κλείσει καλύτερα από τώρα το μαγαζί), κτλ

Αν γίνει για ρεύματα, διαχωρισμούς, ότι πήραμε τέντες και πόρτες με νάιλον για τους ανεμβολιάστους και εν τέλει άκυρο και αυτό, ναι εκεί κάτι θα γινόταν. 

 

@ctasis ακόμα περιμένω να μου εξηγήσεις το "haha" 

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση.

Για να βρεις έτοιμο φαγητό που θα σου κοστίζει λιγότερο από το να το φτιάξεις μόνος σου θα πρέπει να πας σε κάποιο συσσίτιο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το έτοιμο φαγητό θα είναι μεσοσταθμικά ακριβότερο από το σπιτικό.

ΥΓ. Το ενδεχόμενο να είσαι σπουδαστής και να τρως στη φοιτητική λέσχη με 2-3 ευρώ/μερίδα ενώ στο σπίτι φτιάχνεις φαγητό που το πετάς γιατί δεν θες να το ξαναφάς ή δεν πολυπέτυχε είναι η εξαίρεση.

Επεξ/σία από agnostos13
Δημοσ.

Και μόνο να πλύνεις τα σκεύη που έφτιαξες παστίτσιο τελείωσε, βγαίνεις χρεωμένος. Το έξω είναι πιο φθηνό.

Καλύτερα να ξηλώσετε την κουζίνα εσείς που παίρνετε από έξω να μην πιάνει και τόπο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ (χωρίς να έχω οικονομικό πρόβλημα) θεώρησα χαμένα λεφτά τον καθημερινό καφέ ειδικά τη στιγμή που ανακάλυψα ότι έχουν βγει μάρκες και γεύσεις του σουπερ μαρκετ που είναι πολύ κοντά σε αυτό που παραγγέλνεις. Όπως π.χ. o cappucino gold. Η κρύα έκδοση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον freddo. Και η ζεστή επίσης πολύ κοντά στον καπουτσίνο. 

Από κει και πέρα, όντως η εστίαση έχει χάσει διότι όλοι έχουμε φίλους ανεμβολίαστους κι έτσι δεν μπορούμε να κάτσουμε μέσα (έξω θα παγώσουμε). Τα σουβλάκια όμως δεν κόβονται!

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Nabuko είπε

Όταν μαγειρεύουμε μόνοι μας στο σπίτι, είναι σωστό στον τελικό λογαριασμό που θα κάνουνε για να δούμε αν μας βγαίνει πιο ακριβά, να υπολογίζουμε και την προσωπική εργασία μας με βάση το ωρομίσθιο? Από το χρόνο που θα σπαταλήσουμε για ψώνια συν το μαγείρεμα ή και ότι άλλο χρειαστεί?

Συν ΔΕΗ, νερό κλπ?

Προφανώς και πρέπει να τα υπολογίσεις όλα αυτά. Αλλά κάποιοι βάζουν μόνο ότι παίρνουν το ρύζι 0.5 ευρώ από το σούπερ και αυτό είναι μόνο το κόστος του να φτιάξεις ένα ρύζι. 

  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσετε (όσοι το κάνετε) να δικαιολογείτε την αισχροκέρδεια, και να συνειδητοποιήσετε κάτι που το ξέρουν σε όλο τον κόσμο, εκτός απο εδω που έχουμε άγνοια, ψυχολογια θύματος και νοοτροπία κουβαρντά λεβεντοχωριάτη: Οτι ο καταναλωτής έχει δύναμη και δικαιώματα.

Ναι, έχουν αυξήθει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρηματιών αλλά μια μια αύξηση πχ 20% του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας δεν πρέπει να συνεπάγεται μια ίδια και μεγαλύτερη αύξηση της ήδη πολύ υψηλής λιανικής τιμής πώλησης, γιατί απλούστατα η σχέση τους δεν ειναι γραμμική. Το κόστος των πρώτων υλών επιμερίζεται απο τις οικονομιας κλίμακας που πετυχαίνουν αγοράζοντας χονδρική σε μεγάλες ποσότητες και μετακυλίοντας τον ΦΠΑ στον καταναλωτή. Την διαφορά απο τις αυξήσεις, αφού αφαιρέσουν τα μισθολογικά και τα λοιπά κόστη, την ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βγάζουν κέρδος, αλίμονο, αλλά εσας τους μισθωτους των 600 ευρώ σας ρώτησε κανείς ή ασχοληθηκε με το αν αντέχετε οικονομικά; Μπορείτε να αυξήσετε μονομερώς τον μισθό σας οπως κάνουν αυτοί με τα κέρδη τους; ΟΧΙ. 

Σταματήστε να είστε θύματα. Σταματήστε τις παραγγελίες και θα δείτε πως ξαφνικά και δια μαγείας θα αρχίσουν να "βγαίνουν" και με χαμηλότερες τιμές παρά τα "αυξημένα κόστη" , την γνωστή δικαιολογία-καραμελα με την οποία σας κατακλέβουν.

Επεξ/σία από fragma
  • Like 6
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...