bekerel Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Καλημερα στο φορουμ Ενας φιλος κοιταει να παρει ενα μηχανημα το οποιο οπως ανεφαρα στον τιτλο θα ειναι για workstation- rendering- και ισως να το δουλευει ως server με καποια vms να δουλευουν μονιμα και να τρεχουν καποια site και ενα web-radio-tv εχει δει σε refurbished κατα βαση και συζηταγε για αυτο με 850€ https://e-byte.gr/metaxeirismena-laptop-pc/dellprecision-t5600-2x-xeon/ Επεξεργαστής: 2X Xeon Octa Core E5-2650 2.0GHz 8.0GT/s 20MB Μνήμη: 32 GB DDR3 Σκληρός Δίσκος: 500GB SATA Κάρτα Γραφικών: Quadro 4000 Τωρα το ερωτημα ειναι εαν αξιζει για τα λεφτα του σε σχεση με τις αποδοσεις που εχει ή ενα καινουριο με εναν 10900 θα εκανε την δουλεια του καλυτερα (δεν εχω ασχοληθει με amd και για αυτο του προτεινα i9 ) (με εναν γρηγορο υπολογισμο βγενει σχεδον μια η αλλη το συστημα με ισως κανα 100€ (παραπανω που δεν υπαρχει προβλημα) Το προβλημα του και η αντιπαρεθεση ηταν οτι τα 32 theards απο τους xeon μπορει να τα μοιρασει λεει σε περισοτεα vm αλλα συνηθως βαζει απο 2 cores σε καθε vm και εμενα η γνωμη μου ηταν οτι μπορει με ενα cpu πιο καινουριο πχ i9-10900 να δωσει λιγοτερα core σε καθε vm και να κανει ακριβως το ιδιο εργο ισως και περισοτερο και με λιγοτερη ενεργεια . Παρακαλω τις γνωμες σας ευχαριστω εκ τον προτερων
spyros_s Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Καλησπέρα, για να δουλέψουν παράλληλα οι CPU πρέπει να στηθεί Windows Server ή έκδοση Windows 10 Pro for Workstations. Τα Pro υποστηρίζουν μέχρι 2 physical CPU αλλά και πάλι για να γίνει σωστός διαμοιρασμός στο φόρτο εργασίας χρειάζεσαι κατάλληλο Λειτουργικό Σύστημα. Σε ότι αφορά τα VM, παίζει ρόλο σε τι τύπου θα είναι στημένο Type 1(Hyper-V, ESXi) ή Type 2 (Virtual Box, VMWare κτλ). Στην περίπτωση του Type 1 με 2 παράλληλους επεξεργαστές θα δεις πολύ καλύτερη απόκριση ωστόσο σχεδόν καμία εφαρμογή προορισμένη για να τρέχει σε VM δε τρώει πολλά recourses από CPU, δεν πρέπει τουλάχιστον, συνήθως καταναλώνει την μνήμη. Η αναογία που πρέπει να το σκέφτεσαι είναι ως εξής Physical Core = Άνθρωπος Logical Core = Χέρια Threads = Δάκτυλα Εαν αναθέσω σε έναν άνθρωπο μια εργασία και αφιερωθεί εξολοκλήρου εκεί θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία (χέρια, δάκτυλα) του για μια εργασία. Εαν αναθέσω στον ίδιο άνθρωπο δύο εργασίες τις οποίες πρέπει να φέρεις εις πέρας ταυτόχρονα πάλι με τα ίδια εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσει ενα χέρι για την μία και ένα για την άλλη εργασία. Εαν του αναθέσω 8 εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ενα χέρι για κάθε 4 εργασίες τις οποίες θα μοιρασει στα δάκτυλα του. Εαν τώρα οι 8 εργασίες ανατεθούν σε 2 ανθρώπους με τα ίδια εργαλεία τότε προφανώς θα είναι πιο εύκολο για τον καθένα αφού θα χρησιμοποιήσει ο καθένας από ένα χέρι με όλα τα δάκτυλα για 2 εργασίες μόνο και ούτο καθεξής. Ελπίζω να μην σε μπρέδεψα περισσότερο αλλά νομίζω κατάλαβες τι θέλω να πω. Και μιας και λέμε για τις μνήμες DDR3 vs DDR4 ή DDR5 πάντα χαμένη θα βγαίνει η μικρότερη. Η διαφορά σε αποδόσεις είναι τεράστιες. Σε ότι αφορά το Rendering εκεί πρέπει να δεις τι υποστηρίζει το λογισμικό. Σαφέστατα πιο πολλά Physical Cores θα κάνουν καλύτερα τι δουλειά αλλά σε επίπεδο Logical δεν γνωρίζω πως διαμοιράζει το φόρτο ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι τα Threads εκεί λίγο ρόλο παίζουν αφού δουλεύουν κυρίως οι Logical Cores. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η αγορά καινούργιου σε συμφέρει περισσότερο από άποψη επεκτασιμότητας και απόδοσης και γαι την πλειοψηφία λειτουργιών ενός VM. Σκέψου ότι ενα καινούργιο μηχάνημα υποστηρίζει και NVMe δίσκους. Από εκεί και έπειτα δες με βάση το πρόγραμμα για το Rendering τι προτείνει ο κατασκευαστής. Εννοείται σε ότι κι αν καταλλείξεις θα πρέπει να δουλεύεις τουλάχιστον σε SSD να και νομίζω ότι όσους πυρήνες κια να έχεις και μόνο η χρήση NVMe σου μειώνει το χρόνο Rendering στο 1/3. Προσωπική μου άποψη πας κατευθείαν i9-12900 για αυτό που θες και DDR5. Θα ανέβεις λίγο σε Budget αλλά αξίζει τον κόπο. 5 1
pnick Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Για rendering σίγουρα δεν αξίζει. Xeon 10ετίας με απόδοση έκαστος όσο ένας 7700Κ με μισούς πυρήνες. Να βάλει λεφτά για κάτι πιό καινούργιο, και από πλευράς λειτουργικού θα έχει καλύτερες συμβατότητες. 1
Nikdev Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, spyros_s είπε Καλησπέρα, για να δουλέψουν παράλληλα οι CPU πρέπει να στηθεί Windows Server ή έκδοση Windows 10 Pro for Workstations. Τα Pro υποστηρίζουν μέχρι 2 physical CPU αλλά και πάλι για να γίνει σωστός διαμοιρασμός στο φόρτο εργασίας χρειάζεσαι κατάλληλο Λειτουργικό Σύστημα. Σε ότι αφορά τα VM, παίζει ρόλο σε τι τύπου θα είναι στημένο Type 1(Hyper-V, ESXi) ή Type 2 (Virtual Box, VMWare κτλ). Στην περίπτωση του Type 1 με 2 παράλληλους επεξεργαστές θα δεις πολύ καλύτερη απόκριση ωστόσο σχεδόν καμία εφαρμογή προορισμένη για να τρέχει σε VM δε τρώει πολλά recourses από CPU, δεν πρέπει τουλάχιστον, συνήθως καταναλώνει την μνήμη. Η αναογία που πρέπει να το σκέφτεσαι είναι ως εξής Physical Core = Άνθρωπος Logical Core = Χέρια Threads = Δάκτυλα Εαν αναθέσω σε έναν άνθρωπο μια εργασία και αφιερωθεί εξολοκλήρου εκεί θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία (χέρια, δάκτυλα) του για μια εργασία. Εαν αναθέσω στον ίδιο άνθρωπο δύο εργασίες τις οποίες πρέπει να φέρεις εις πέρας ταυτόχρονα πάλι με τα ίδια εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσει ενα χέρι για την μία και ένα για την άλλη εργασία. Εαν του αναθέσω 8 εργασίες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ενα χέρι για κάθε 4 εργασίες τις οποίες θα μοιρασει στα δάκτυλα του. Εαν τώρα οι 8 εργασίες ανατεθούν σε 2 ανθρώπους με τα ίδια εργαλεία τότε προφανώς θα είναι πιο εύκολο για τον καθένα αφού θα χρησιμοποιήσει ο καθένας από ένα χέρι με όλα τα δάκτυλα για 2 εργασίες μόνο και ούτο καθεξής. Ελπίζω να μην σε μπρέδεψα περισσότερο αλλά νομίζω κατάλαβες τι θέλω να πω. Και μιας και λέμε για τις μνήμες DDR3 vs DDR4 ή DDR5 πάντα χαμένη θα βγαίνει η μικρότερη. Η διαφορά σε αποδόσεις είναι τεράστιες. Σε ότι αφορά το Rendering εκεί πρέπει να δεις τι υποστηρίζει το λογισμικό. Σαφέστατα πιο πολλά Physical Cores θα κάνουν καλύτερα τι δουλειά αλλά σε επίπεδο Logical δεν γνωρίζω πως διαμοιράζει το φόρτο ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι τα Threads εκεί λίγο ρόλο παίζουν αφού δουλεύουν κυρίως οι Logical Cores. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η αγορά καινούργιου σε συμφέρει περισσότερο από άποψη επεκτασιμότητας και απόδοσης και γαι την πλειοψηφία λειτουργιών ενός VM. Σκέψου ότι ενα καινούργιο μηχάνημα υποστηρίζει και NVMe δίσκους. Από εκεί και έπειτα δες με βάση το πρόγραμμα για το Rendering τι προτείνει ο κατασκευαστής. Εννοείται σε ότι κι αν καταλλείξεις θα πρέπει να δουλεύεις τουλάχιστον σε SSD να και νομίζω ότι όσους πυρήνες κια να έχεις και μόνο η χρήση NVMe σου μειώνει το χρόνο Rendering στο 1/3. Προσωπική μου άποψη πας κατευθείαν i9-12900 για αυτό που θες και DDR5. Θα ανέβεις λίγο σε Budget αλλά αξίζει τον κόπο. Πολύ καλή η επεξήγηση του Spyros_s! Δράττομαι της ευκαιρίας, να προσθέσω 2-3 διαπιστώσεις: Έχοντας δουλέψει σε Server με Windows Server από έκδοση 2003 έως και τη σημερινή 22, σε VMware, τα μηχανήματα τρέχουσας γενιάς 18-21 με ίσο λογικό σύνολο πυρήνων (Χέρια) υπερίσχυαν σε απόδοση μηχανημάτων 2-3 γενεών πίσω ακόμη κι αν (τα 2α) είχαν μεγαλύτερο πλήθος φυσικών πυρήνων (αλλά ίσο σύνολο λογικών πυρήνων). Με την εξέλιξη των λειτουργικών, ο καταμερισμός εργασίας στα χέρια (logical cores) είναι σαφώς καλύτερος και αποτελεσματικότερος απ΄ότι παλαιότερα, δίνοντας τη δυνατότητα να συμπιέσουμε το κόστος (λιγότερα physical cores) που στο επίπεδο πολλαπλών server είναι σημαντικό κρατώντας όμως ψηλά τον πήχη της απόδοσης. Όσο νεότερο λειτουργικό και vm τόσο θα κλείνει η ψαλίδα. Εννοείται ότι το όριο πάντα είναι τα χρήματα. Η μνήμη και συγκεκριμένα, η ποσότητα και η δυνατότητα επέκτασης αποτελεί για τα μηχανήματα w/s και server μεγάλη προτεραιότητα και σαφώς εξασφαλίζει στο λειτουργικό τους πόρους για να αναδείξει τις δυνατότητές του. Καλύτερα λοιπόν, όσο επιτρέπει το κόστος επιλέγοντας τη νεότερη πλατφόρμα που μπορούμε, με τη μεγαλύτερη δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον. Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2021 από Nikdev 1
bekerel Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 Σας ευχαριστω παιδες για τις απαντησεις σας με καλυψατε στο οσο δεν παει
hln3 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 Νομίζω με 12700Κ και DDR4 @3600 θα είναι μια χαρά επιλογή χωρίς να ξεφεύγεις από το κόστος. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα