Τέρης Α. Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 7 λεπτά πριν, Philippe είπε Όταν από τη μάσκα περνάνε αερολύματα, όπως οσμές αρωμάτων, σκουπιδιών και ιδίως του τσιγάρου, περνάει εξίσου εύκολα και ο αερομεταφερόμενος ιός. Αυτή που αναφέρατε: 7 λεπτά πριν, Philippe είπε Ένα μοντέλο της Respilon, που όμως κοστίζει γύρω στα 7€ το τεμάχιο στο skroutz, είχε ~98% απόδοση φιλτραρίσματος (αν και Ν95). μπορεί να τα φιλτράρει;
cthulhucarbide Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Philippe είπε Όταν από τη μάσκα περνάνε αερολύματα, όπως οσμές αρωμάτων, σκουπιδιών και ιδίως του τσιγάρου, περνάει εξίσου εύκολα και ο αερομεταφερόμενος ιός. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι ακριβές. Οι μυρωδιές μεταφέρονται ακόμα και από μόρια που έχουν εξαχνωθεί στον αέρα, ενώ ο ιός μεταφέρεται από σταγονίδια που είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από τα μόρια των οργανικών ενώσεων 3
Philippe Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 28 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε Οι μυρωδιές μεταφέρονται ακόμα και από μόρια που έχουν εξαχνωθεί στον αέρα, ενώ ο ιός μεταφέρεται από σταγονίδια που είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από τα μόρια των οργανικών ενώσεων Αυτό που έγραψα βασίστηκε στην υπόθεση ότι για να μυρίσουμε οτιδήποτε πρέπει τα μόρια της ουσίας να επικαθήσουν στα αισθητήρια της μύτης μας. Εάν πάρουμε τον καπνό του τσιγάρου ως παράδειγμα, έχουμε διαμέτρους σωματιδίων από περίπου 0,1μm μέχρι 1μm. Ο ιός λέγαμε στην αρχή ότι έχει ως κύριο όχημα μεταφοράς τα σταγονίδια (που είναι περίπου 5-10μm), πράγμα που μάλλον συνεχίζει να ισχύει, αλλά τώρα τελευταία επιβεβαιώθηκε ότι είναι και αερομεταφερόμενος (κάθεται για ώρες σε ένα ασανσέρ π.χ.). Οι διάμετροι των μορίων των ιών γενικά είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με του καπνού. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά φοβάμαι ότι αν ο καπνιστής είναι φορέας κορονοϊού, κάλλιστα μαζί με τον καπνό επικάθεται στη μύτη μας και λίγος ιός, με τα μεγαλύτερα σωματίδια του καπνού να αποτελούν και το όχημα μεταφοράς του. Υποθέτω για αυτό τον λόγο σε ορισμένες χώρες απαγορεύτηκε το κάπνισμα πέρυσι, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. Ισπανία, Τουρκία). Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε ποια standards πληρούν οι μάσκες, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ χωρών και είναι άλλα για μάσκες απλές/ χειρουργικές και άλλα για respirator masks. Όλες κατακρατούν τα σταγονίδια, αλλά όταν ο ιός αιωρείται στον αέρα φαίνεται ότι μόνο τα respirators επαρκούν. Για να πάρουν οι χειρουργικές μάσκες ευρωπαϊκή πιστοποίηση κατά ΕΝ-14683, δοκιμάζονται μόνο σε μικρόβια (στρεπτόκοκκο αν θυμάμαι καλά) μεγέθους 3.0μm (ομοίως και οι κινέζικες κατά το πρότυπο YY-0469) και σε αυτά τα μεγέθη είναι που έχουν αποτελεσματικότητα BFE>98%, όπως γράφουν οι συσκευασίες τους, όχι στα πολύ μικρής διαμέτρου σωματίδια όπως αυτά του ιού. Το "B" στο BFE είναι για το Bacterial, ενώ υπάρχουν και VFE, PFE (Viral, Particle). Εντωμεταξύ και τα respirators τεστάρονται για 0,3μm που είναι λίγο μεγαλύτερο από το ελάχιστο μέγεθος του ιού, αλλά ευελπιστώ ότι μας καλύπτει η ακανόνιστη κίνηση Brown σε ένα βαθμό. Οι Αμερικάνικες χειρουργικές κατά ASTM-F2100 φιλτράρουν και σωματίδια μεγέθους 0,1μm, αλλά άντε να τις βρεις. 2 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε μπορεί να τα φιλτράρει; Κανονικά όλες όσες πληρούν το κινέζικο πρότυπο GB2626 ή το αντίστοιχο ευρωπαϊκό EN149 θα έπρεπε να μπορούν, τουλάχιστον αυτά πάνω από 0,3 microns. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών του CDC, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη που ανέφερα μπορεί να τα φιλτράρει σε ποσοστό > 95%, όμως δεν είναι η μόνη και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες εξίσου καλές και συνάμα πιο φθηνές. Έχει όμως μεγάλη σημασία η καλή εφαρμογή στο πρόσωπο του χρήστη, οπότε το να βρεις την κατάλληλη μάσκα είναι πολύ σύνθετη υπόθεση. Εγώ ακόμη δεν την έχω βρει.. 1 1
satsok2 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 6 ώρες πριν, Philippe είπε Πολλές κινέζικες κλπ μάσκες δεν πληρούν τα standards, παρότι γράφουν πάνω το αντίθετο. Αυτό εάν θυμάστε είχε παρατηρηθεί ήδη από την αρχή του 2020, όπου χώρες επέστρεφαν δωρεές από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως ακατάλληλες. Αρκετές από αυτές τις κινέζικες -και όχι μόνο- εταιρείες στέλνουν δείγματα στο CDC για να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι διαθέσιμα στα διάφορα sites του οργανισμού. Έχω 15 μήνες να μπω, αλλά θυμάμαι ότι η αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων έπεφτε κάτω από 70% (αντί του διαφημιζόμενου 95%). Πρόκειται για δείγματα που έστελναν οι ίδιοι οι κατασκευαστές και θα περίμενε κανείς να είναι πιο προσεγμένα. Ακόμη και έτσι, αυτές είναι αποτελεσματικότερες σε σχέση με τις χειρουργικές, οι οποίες κατακρατούν <50% από σωματίδια μικρής διαμέτρου (όχι από σταγονίδια μεγάλης διαμέτρου όπου είναι πολύ αποτελεσματικές). Για παράδειγμα, ένα μοντέλο της Respilon, που όμως κοστίζει γύρω στα 7€ το τεμάχιο στο skroutz, είχε ~98% απόδοση φιλτραρίσματος (αν και Ν95). Υπάρχουν και διαφορετικά πρότυπα ανά χώρα. Για παράδειγμα, οι χειρουργικές που πληρούν τα αμερικανικά πρότυπα (ASTM) είναι οι μόνες χειρουργικές που οφείλουν να κατακρατούν και μικρής διαμέτρου σωματίδια. Δεν πωλούνται στην Ελλάδα βέβαια, όπου ακόμη και οι επώνυμες μάρκες (πχ 3Μ) εισάγονται από την αγορά της Κίνας λόγω φθήνιας και ενδέχεται να είναι χαμηλότερης ποιότητας από τις παραγόμενες σε Δυτικές χώρες. Τελικά εξίσου μεγάλη σημασία με την ποιότητα της μάσκας έχει η σωστή εφαρμογή. Όταν από τη μάσκα περνάνε αερολύματα που μπορούμε να τα μυρίσουμε, όπως αρώματα, σκουπίδια και ιδίως ο καπνός του τσιγάρου, περνάει εξίσου εύκολα και ο αερομεταφερόμενος ιός. Μωρέ , μάσκες με καλή εφαρμογή έχω βρει. Κάποιες που μάλιστα ρυθμίζεις και το μέγεθος από τα λαστιχάκια. Το θέμα είναι τι φιλτράρουν και αν το υλικό είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές. Τώρα αρώματα , καπνός κλπ πραγματικά δεν ξέρω σε τι μέγεθος σωματιδιου αντιστοιχούν οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Σίγουρα έχω μυρίσει με αρκετές μάσκες. Η ιδέα για KN95 με πάνω της χειρουργική που θα αλλάζει συχνότερα , παίζει; 1
AntiCambeR Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Τις απλές μάσκες στις πόσες ώρες περίπου πρέπει να τις αντικαθιστούμε; 1
Philippe Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Το καλό υλικό μόνο από αποτελέσματα δοκιμών όπως στο link που ανέβασα, γιατί όπως είπαμε κυκλοφορούν χαμηλής ποιότητας. Ναι, παίζει, με την έννοια ότι βοηθάει να φοράς πολλά στρώματα. Στην αρχή που υπήρχε έλλειψη εγώ φορούσα αυτοσχέδιες μάσκες με διπλά φίλτρα καφέ. Τα οποία πλάκα πλάκα έχουν μικροσκοπικά κενά και αν τα βάλεις διπλά κάτι γίνεται. Μάσκες μιας χρήσης, απλές ή μη, τις αντικαθιστούμε όταν κρίνουμε ότι μούσκεψαν, επειδή η υγρασία μειώνει την αποτελεσματικότητα των στρώσεων στο φιλτράρισμα. Εάν μένεις σιωπηλός ή δεν εκπνέεις έντονα από το στόμα, μπορεί να σε βγάλει περισσότερες ώρες. 1
Τέρης Α. Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 11 λεπτά πριν, Philippe είπε βοηθάει να φοράς πολλά στρώματα Έκοψα με το ψαλίδι τις παλαιότερες μάσκες που χρησιμοποίησα. Όλες έχουν 5 στρώσεις, αλλά όλες έχουν με διαφορετική σειρά τοποθετημένα τα φίλτρα και δύο από τα φίλτρα χρησιμοποιούνται δύο φορές, άρα μιλάμε για τρία φίλτρα.
The_Judas Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2021 και γω το ίδιο προβλημα εχω με τις kn95, όλες μου φαίνονται μικρές. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις