babisskg Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 15 λεπτά πριν, NickSyk είπε καλημέρα, το όλο σκεπτικό της σκέψης μου ήταν για κάτι καλύτερο και - φθηνό προς το παρόν - στα μικρά εστιακά μήκη, δεδομένων των αναγκαστικών περιορισμών που έχει ένας - ακόμα - και καλός zoom. Θαυμάζω φωτο π.χ. στο flickr (όπου ανεβάζω καμμιά φωτ/α τον τελευταίο χρόνο - γιατί να το κρύψομεν 'αλλωστε) απ΄΄ τον nikon 24mm f1.8g και με εντυπωσιάζει η ευκρίνεια του ακόμα και στις νυχτερινές ή απ'' τον tokina 11- 16 dx f2.8. Σε άλλο forum φωτ/κο ελληνικό πριν καιρό, σε συζήτηση για ευρυγώνιους σταθερούς παλαιότερους nikon 20/24/28 Ai & Ai-s είχε αναφερθεί πώς για την ίδια εστιακή απόσταση αυτός (πιθανόν επαγγελματίας) π. χ. στα 24mm άλλον 24αρη δούλευε για κοντινά πλάνα και άλλον 24αρη για ευκρίνεια μακριά. Θεωρώ ότι έχει βάση αυτή η άποψη.. εδώ βέβαια μπαίνει και το οικονομικό ζήτημα.. Την τεχνική του fokus stackihg δεν την χρησιμοποιώ -ούτε πρόγραμμα έχω - αλλά δεν με απασχολεί κιόλας - χωρίς παρεξήγηση αυτό έτσι; - αν και αναγνωρίζω την αισθητή διαφορά στην τελική εικόνα , ούτε βέβαια είμαι κατά της εξέλιξης ή της τεχνολογίας.. για την όποια βασική επεξεργασία κάνω , έχω ένα παλαιότερο πρόγραμμα της nikon (είμαι ακόμα στα windows 7!) Eχω δοκιμάσει διάφορες τεχνικές , αλλά πιθανότατα ζητάω περισσότερα από έναν ήδη καλό φακό.. και εννοείται πως το vr είναι κλειστό στο τρίποδο.. Το μόνο που θα πρέπει να δω είτε απ'' το μενού της μηχανής ή σε servis το θέμα του front/back fokus . απ΄΄ ότι φαίνεται η λύση των prime φακών είναι η πιο αποδοτική φωτογραφικά ίσως και οικονομικά, αλλά ας όψεται αυτή η άτιμη η ευελιξία των zoom.. εξαιρούνται οι εξωτικές λύσεις των 24 -70 ή 70 -200 f2.8.. και πάλι ευχαριστώ. Να κρατήσεις έναν έως δύο κλασσικούς ζουμ , σε ότι αφορά το εύρος των εστιακών αποστάσεων , μάλιστα για Nikon προτείνω ανεπιφύλακτα τον 18 - 55 μαζί με έναν 55 - 200 σε όποιες εκδόσεις . Εναλλακτικά τους 18 - 70 και 70 - 300 . Οι φακοί αυτοί καλύπτουν αξιοπρεπώς τις ζουμ φωτογραφικές ανησυχίες όλων . Ένα σετ τέτοιων μεταχειρισμένων θα κοστίσει λίγα χρήματα . Από εκεί και πέρα , τα λεφτά να πέσουν σε μερικούς αξιόλογους prime .
Ntinlanden Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, babisskg είπε Να κρατήσεις έναν έως δύο κλασσικούς ζουμ , σε ότι αφορά το εύρος των εστιακών αποστάσεων , μάλιστα για Nikon προτείνω ανεπιφύλακτα τον 18 - 55 μαζί με έναν 55 - 200 σε όποιες εκδόσεις . Εναλλακτικά τους 18 - 70 και 70 - 300 . Οι φακοί αυτοί καλύπτουν αξιοπρεπώς τις ζουμ φωτογραφικές ανησυχίες όλων . Ένα σετ τέτοιων μεταχειρισμένων θα κοστίσει λίγα χρήματα . Από εκεί και πέρα , τα λεφτά να πέσουν σε μερικούς αξιόλογους prime . Για apc-s ναι αυτοί οι φακοί! Οι 18 κατι Οχι σε ff. Σε FF νομίζω ο Nicksyk έχει τον καλύτερο που θα μπορούσε να εχει για αυτο το φορμα, το απόλυτα βολικο every day use εύρος (και οχι μονο, κανει για παρα παρα παρα πολλα ειδη που θέλουμε να δοκιμάσουμε) 24-120 σε συνδυασμό με ενα f4 παντού. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από Ntinlanden
babisskg Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 7 λεπτά πριν, Ntinlanden είπε Για apc-s ναι αυτοί οι φακοί! Οι 18 κατι Οχι σε ff. Σε FF νομίζω ο Nicksyk έχει τον καλύτερο που θα μπορούσε να εχει για αυτο το φορμα, το απόλυτα βολικο every day use εύρος (και οχι μονο, κανει για παρα παρα παρα πολλα ειδη που θέλουμε να δοκιμάσουμε) 24-120 σε συνδυασμό με ενα f4 παντού. Trough trial and error ......... 1
Dr_73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, NickSyk είπε καλημέρα, το όλο σκεπτικό της σκέψης μου ήταν για κάτι καλύτερο και - φθηνό προς το παρόν - στα μικρά εστιακά μήκη, δεδομένων των αναγκαστικών περιορισμών που έχει ένας - ακόμα - και καλός zoom. Θαυμάζω φωτο π.χ. στο flickr (όπου ανεβάζω καμμιά φωτ/α τον τελευταίο χρόνο - γιατί να το κρύψομεν 'αλλωστε) απ΄΄ τον nikon 24mm f1.8g Πιστεύω , μην το πάρεις άσχημα, ότι έχεις επηρεαστεί αρνητικά , από όσα διαβάζεις . Κακώς. Τα περισσότερα που βρίσκουμε στο ίντερνετ , είναι από ανθρώπους που μιλούν συνέχεια για φωτογραφικές, αλλά δεν βγάζουν φωτογραφίες (κι αν βγάζουν , είναι 3-4 φωτογραφίες που τις βγάζουν ίδιες , όλοι τους, θα πρόσθετα). Σε αυτή την κατηγορία αναφέρομαι . Στα 24mm , θα κερδίσεις με τον prime, μόνο αν θες να βγάζεις νύχτα σε μεγάλες ταχύτητες , λόγω του f/1.8 ή του f/1.4 του πανάκριβου. Μέρα με f/8 και ο δικός σου στα 24mm μια χαρά φωτογραφίες θα βγάζει . Η ομάδα για το φακό στο flickr, έχει 90.000 φωτογραφίες. Ρίξε μια ματιά τι βγάζουν με αυτό το φακό . Δες και εδώ . Ο φακός κάνει τα πάντα. 1 ώρα πριν, Ntinlanden είπε Σε FF νομίζω ο Nicksyk έχει τον καλύτερο που θα μπορούσε να εχει για αυτο το φορμα, το απόλυτα βολικο every day use εύρος (και οχι μονο, κανει για παρα παρα παρα πολλα ειδη που θέλουμε να δοκιμάσουμε) 24-120 σε συνδυασμό με ενα f4 παντού. Συμφωνώ. Εκτός κι αν βάλουμε και τον 28-300 στη λίστα , ο οποίος μετατρέπει μια nikon fx σε ανώτερη compact που κάνει τα πάντα. Με τον 28-300 δεν χάνεις τίποτε, πας ταξίδι και βγάζεις σαν τρελός τα πάντα. Όλα τα σφάζει , όλα τα μαχαιρώνει . Στο στρατόπεδο της canon , έχουν πολύ ακριβότερο αντίστοιχο , 28-300 , L μάλιστα , αλλά με 2 χιλιάρικα και βάλε. 1
Ntinlanden Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Στα 24mm , θα κερδίσεις με τον prime, μόνο αν θες να βγάζεις νύχτα σε μεγάλες ταχύτητες , λόγω του f/1.8 ή του f/1.4 του πανάκριβου. Μέρα με f/8 και ο δικός σου στα 24mm μια χαρά φωτογραφίες θα βγάζει . Ειδα ότι αναφέρθηκε στους 24mm και 20mm prime ο Nicksyk Αυτος ακριβώς είναι ο λόγος που πρότεινα τον 20mm και οχι τον 24mm γιατι 24mm έχει..καλύπτεται μια χαρά. Εαν ειχα ff θα εκανα υπομονή μεχρι και οποτε μπορέσω να τον παρω (απο infinity βέβαια αν τον ξαναπανε σε λογική τιμή) Αν και θα προτιμούσα να ηταν 16mm, 14mm εκει. Αλλα οκ μια χαρα και τα 20. Μεχρι τότε σαφώς θα με καλύπτε ο 24-120 παρα πολυ ανετα. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από Ntinlanden
Dr_73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Prime αν είναι να μπλέξεις ... θες μπόλικους. Με έναν δεν γίνεται . Για ευρυγώνιο prime , έχει έναν "παλιό" η nikon , 14mm f/2.8 ... που τον ζαχαρώνω πολύ. Αλλά πανάκριβος. Επειδή είναι παλιός, έχει και δακτύλιο διαφράγματος, οπότε πολλοί θα τον βάλουν πάνω και σε καμιά F3 για να φτιαχτούν ! Οικονομική περίπτωση για να διευρύνει τις εστιακές αποστάσεις που έχει (προς τα κάτω) , είναι μόνο ο παλιός 18-35. Ο παλιός 20ρης f/2.8 , μπορεί να χάνει αρκετά από το νέο f/1.8 , αλλά δεν είναι κακός φακός. Υ.Γ. Αν ενδιαφέρεται κανείς για ευρυγώνιο ζουμ για nikon fx, έχει στο ebay έναν πλειστηριασμό , tamron 19-35 3.5 4.5 ebay item 185158750167 Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από Dr_73 1
babisskg Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Λοιπόν ......... επαναφορά ολική στο ζήτημα περί βάθους πεδίου ....... 🤣🤣🤣 ...... σε ευρυγώνιο φακό ....... Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από babisskg
NickSyk Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 4 ώρες πριν, Ntinlanden είπε ιδα ότι αναφέρθηκε στους 24mm και 20mm prime ο Nicksyk Αυτος ακριβώς είναι ο λόγος που πρότεινα τον 20mm και οχι τον 24mm γιατι 24mm έχει..καλύπτεται μια χαρά. Εαν ειχα ff θα εκανα υπομονή μεχρι και οποτε μπορέσω να τον παρω (απο infinity βέβαια αν τον ξαναπανε σε λογική τιμή εδώ είναι τ'' όνειρο... 3 ώρες πριν, Dr_73 είπε Οικονομική περίπτωση για να διευρύνει τις εστιακές αποστάσεις που έχει (προς τα κάτω) , είναι μόνο ο παλιός 18-35. και εδώ η πραγματικότητα.. καταλαβαίνω ότι '' τα ράσα δεν κάνουν τον παπά'' οπότε κάνουμε το χόμπυ μας με ότι έχουμε , προσπαθώντας για ότι καλύτερο όπως το εννοεί ο καθένας αυτό.. καμιά φορά φέρνω στην μνήμη μου τις φιλμάτες zenit, minolta πού είχα/έχω , και για αρκετό διάστημα nikon , όπου έψαχνα τι φιλμ να δουλέψω ,τι θα είναι στο κάδρο , πως θα στηθεί το πλάνο, τι φίλτρα να βάλω , κυρίως το φως κ.λ. ερασιτεχνικά πάντα, προσπαθώντας να μαντέψω το αποτέλεσμα, και τώρα πού η εξέλιξη και η ευκολία έχει φθάσει στα ύψη + αυτά πού έχω από φωτογραφικά , λέω στον εαυτό μου πότε - πότε ''μήπως ζητάς πολλά''.. όμως ο κόσμος πάει μπροστά και έτσι πρέπει.. υγεία να έχουμε όλοι για να συνεχίσουμε, και για όλα υπάρχουν λύσεις είτε ακριβές είτε φθηνές.. Πάντως σημασία έχει - πιστεύω - το ταξίδι.. 2
Ntinlanden Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Με πολυ λίγα λόγια είμαι σίγουρος (ολοι είμαστε και εσυ μαζί 😁 ) οτι ο 24-120/4 σε συνδυασμό με το ff σώμα που έχεις είναι άριστο εργαλείο για το hobby μας και οχι μονο (φακος που τον πουλαει σκετο η Nikon 1000€ είναι, γιατί έχουμε Θεοποιήσει μόνο τον 24-105/4 L της Canon? Το ιδιο πραγμα δεν ειναι και αυτος; Κόκκινο σιρίτιο αυτοί χρυσό εμείς 😁😅) Σου περασαν σκέψεις για ευρυγώνιο.. Υπερευρυγωνιο μαλλον γιατι ευρυγώνιο εχεις τα 24mm.. Ειναι η τρελα μου και εμενα απο οτι ανακάλυψα μεσα σε αυτο το σύντομο ταξίδι στη φωτογραφία, θα εκανα υπομονή και επιμονή να βρω αυτο που ταιριάζει καλύτερα και να μην ξηλωθω. Βασικη προϋπόθεση το χρηματικό και οπωσδήποτε να παίρνει βιδωτα φιλτρα μπροστά. Αν είναι και τις ιδιας διαμέτρου με αλλους φακους ακομα καλύτερα, ιδανικό. Ξαναλεω θεωρώ έχεις πολυ ωραιο φακο...τερματισε τον.. 1
Dr_73 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Η αλήθεια είναι ότι οι ευρυγώνιοι φαντάζουν ελκυστικοί . Ίσως είναι . Σίγουρα όμως, είναι οι πιο δύσκολοι φακοί για να βγάλεις κάτι όμορφο . Πάντα τους έβρισκα ελκυστικούς και πάντα μάλλον έβγαζα τις χειρότερες πατάτες με ευρυγώνιους . Ωστόσο ίσως μας βελτιώνουν . Σχετικά με τα φίλτρα, ο παλιός 18-35 παίρνει 77mm . Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από Dr_73 1
Ntinlanden Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Ναι, είναι πιο δύσκολο θεωρώ. Ίσως και γι αυτό όλοι οσοι μπαίνουμε στο κόσμο της φωτογραφίας μας πιάνει μια τρελα με τους τηλεφακους, εκτός οτι τα φέρνουν πιο κοντα, μικραίνει η γωνία κάλυψης και αυτό κάνει πιο εύκολα τη σύνθεση. Τηλεφακος και ρηχο βάθος πεδίου κλασική συνταγή για τους νεοεισερχομενους, ολοι το περάσαμε και σαφως το χρησιμοποιούμε και θα συνεχίσουμε. Η μαγκιά θεωρώ όμως είναι οχι το ρηχό βάθος πεδίου, το αντίθετο, κανε μου την φωτογραφία ολη νετ, εκεί ειναι η πραγματική "εκπαίδευση" για εμενα. Ολη νετ και ολα τα στοιχεία να παίζουν καποιο ρολο εκει μέσα. Τωρα αν βαλουμε και εναν ευρυγωνιο στο παιχνίδι αρα μεγαλύτερη γωνία κάλυψης "αυξάνει η δυσκολία". Είναι όμως πιστεύω ενα μεγάλο σχολείο αυτή η "μέθοδος" και ο τρόπος προσέγγισης. Μπορεί κάποιος να μην ασχοληθεί ποτε του με ευρυγωνιο και ποτε του με φωτογραφίες ολα νετ. Σαφως και δεν σημαίνει κατι αυτο, οτι δεν κανει κατι καλα εννοείται ετσι. Ενας εύκολος τρόπος φυσικά που δουλεύει στον ευρυγωνιο είναι το πήγαινε κοντά. Οχι κοντα, δίπλα, απο πανω οσο μπορεις και γεμισε το καδρο σου όπως μπορείς και με λιγότερη "φασαρια" Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από Ntinlanden 3
NickSyk Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Dr_73 είπε Η αλήθεια είναι ότι οι ευρυγώνιοι φαντάζουν ελκυστικοί . Ίσως είναι . Σίγουρα όμως, είναι οι πιο δύσκολοι φακοί για να βγάλεις κάτι όμορφο . Πάντα τους έβρισκα ελκυστικούς και πάντα μάλλον έβγαζα τις χειρότερες πατάτες με ευρυγώνιους . Ωστόσο ίσως μας βελτιώνουν . Σχετικά με τα φίλτρα, ο παλιός 18-35 παίρνει 77mm . Σωστός!! 1 ώρα πριν, Ntinlanden είπε μαγκιά θεωρώ όμως είναι οχι το ρηχό βάθος πεδίου, το αντίθετο, κανε μου την φωτογραφία ολη νετ, εκεί ειναι η πραγματική "εκπαίδευση" για εμενα. Ολη νετ και ολα τα στοιχεία να παίζουν καποιο ρολο εκει μέσα. Τωρα αν βαλουμε και εναν ευρυγωνιο στο παιχνίδι αρα μεγαλύτερη γωνία κάλυψης "αυξάνει η δυσκολία". Είναι όμως πιστεύω ενα μεγάλο σχολείο αυτή η "μέθοδος" και ο τρόπος προσέγγισης. Μπορεί κάποιος να μην ασχοληθεί ποτε του με ευρυγωνιο και ποτε του με φωτογραφίες ολα νετ. Σαφως και δεν σημαίνει κατι αυτο, οτι δεν κανει κατι καλα εννοείται ετσι. και εδώ σωστός!!
Dr_73 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Ntinlanden είπε Ενας εύκολος τρόπος φυσικά που δουλεύει στον ευρυγωνιο είναι το πήγαινε κοντά. Οχι κοντα, δίπλα, απο πανω οσο μπορεις και γεμισε το καδρο σου όπως μπορείς και με λιγότερη "φασαρια" Μόνο κοντά ; Κοντά πας και με 35mm ή 24mm . Με πιο ευρυγώνια , μπορείς να πας σχεδόν σε επαφή με αντικείμενα , αν θες να τα τονίσεις. Πολύ κοντά με τους ευρυγώνιους, είσαι μόνο όταν το κοντινό αντικείμενο που θες να τονίσεις, κινδυνεύει να σπάσει το φακό !!!!!! Εδώ ήμουν δίπλα σε κυλιόμενη σε εμπορικό , απλά δεν έσκυψα βέβαια και είπα να βάλω στο κάδρο τη σκάλα , τον κάτω όροφο , τη γυάλινη οροφή , το υπόλοιπο κτίριο και τον ουρανό όπως φαίνονταν μέσα από τη γυάλινη οροφή. Στα 16mm . Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2021 από Dr_73 3
Ntinlanden Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Ναι, αυτο εννοω κοντά! Στο εστιάζει δεν εστιάζει ο φακός..αποστάσεις cm.. Εκει κανει τα μαγικά του (παραμόρφωσεις κλπ) και ο λόγος που σχεδιάστηκε και επιλέξαμε να αγοράσουμε υπερευρυγωνιο. Στη παραπανω φωτο που εβαλα με τα χιονια, το νερο εκει ήταν σε μια "λιμνούλα" ψέμα, τίποτα μια μικρη λακουβα με νέρο ήτανε. Ο ευρυγωνιος όμως ξεγελα και κάνει ν δείχνουν ολα αλλιως. Τεραστια ολα τα του πρωτου πλανου (foreground) και απλώνει ολο το πίσω και το "στέλνει" πιο μακρυά. Το αντίθετο δηλ απο αυτο που κανει ο τηλεφακος που τα συμπιέζει. Εκει ειχα την καμερα μερικα cm επανω απο το νερο και παλευα να βρω την γωνία κλήσης μέσο του live view. Αφήνω και δυο βίντεο απο τα εκατοντάδες που υπάρχουν για το θεμα αυτό. Επεξ/σία 18 Νοεμβρίου 2021 από Ntinlanden
sakis_colt Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2021 παραγγειλα και περιμενω τον samyang 14 f/2.8 στα 330 απο amazon. η καλυτερη επιλογη σε αυτα τα χρηματα εαν δεν σε νοιαζει οτι ειναι απολυτα manual φακος, και που προσωπικα για landscape και αστροφωτογραφια δεν με απασχολει. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα