FilipposMD Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Αφού κάνεις μεταπτυχιακό εκτός Ελλάδος, βλέπεις ποιοι καθηγητές/ερευνητές εκεί κάνουν πράγματα που σε ενδιαφέρουν και πας και τους μιλάς. Μετά το μάθημα, τους στέλνεις email κτλ. Τους λες ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με την έρευνα και τι συμβουλές έχουν να σου δώσουν (καλό να έχεις πρόχειρο ένα πολύ σύντομο βιογραφικό αν σου ζητηθεί να το στείλεις). Ξεκινάς πάντοτε κάνοντας απλά πράγματα για να αποδείξεις ότι έχεις ενδιαφέρον και χρόνο να αφιερώσεις (και ότι είσαι ικανός) και σιγά σιγά εμφανίζονται οι ευκαιρίες. Αλλά ξεκίνα να μιλάς με ανθρώπους. Πιάσε κουβέντα και με διδακτορικούς/post-docs και ρώτα τους τι έχουν κάνει. Θα μάθεις πολλά για το τι πρέπει να κάνεις, πώς να το κάνεις και με ποιους αξίζει να συνεργαστείς ή να αποφύγεις. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
chdeal Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 19 ώρες πριν, Michelanjelo είπε Μη το βλέπεις μόνο έτσι. Σκέψου πχ τις συνθήκες εργασίας. Μιλάς σε ένα αμφιθέατρο πχ. Ούτε σε τρώνε οι δρόμοι όπως σε άλλες δουλειές, ούτε σωματικά κουράζεσαι ιδιαίτερα. Κατά βάση σου μιλάνε ευγενικά, θεωρητικά για να είσαι εκεί σου αρέσει και προχωράς την επιστήμη σου, δεν δουλεύεις τις άπειρες ώρες απαραίτητα, ΣΚ δεν δουλεύεις, τις αργίες σου τις έχεις, αν ασχολείσαι με έρευνα πληρώνεσαι και από εκεί.. Όλες οι παραδοχές σου (όλες όμως) είναι λάθος και, πίστεψέ με, έχω καλή γνώση. 1
yanis13 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, chdeal είπε Όλες οι παραδοχές σου (όλες όμως) είναι λάθος και, πίστεψέ με, έχω καλή γνώση. Εσύ είσαι υπέρ ή κατά μιας ακαδημαϊκής πορείας; Εννοώ υπερτερούν τα + ή τα - για σένα; Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2021 από yanis13
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 14 λεπτά πριν, chdeal είπε Όλες οι παραδοχές σου (όλες όμως) είναι λάθος και, πίστεψέ με, έχω καλή γνώση. και εγώ έχω καλή γνώση γιατί είμαι ποστ ντοκ και είμαι με όλους τους καθηγητές της έδρας
insomniac01 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, FilipposMD είπε Και βεβαίως πάντοτε πρέπει να τονίζουμε ότι όλα αυτά τα σχόλια είναι σχετικά. Για παράδειγμα, λέμε ότι τα λεφτά είναι λίγα. Ας πούμε για τον επίκουρο στην Ελλάδα, συνήθως 40άρη. Παίρνει 1400 για τη βασική δουλειά του. Αν κάνει και 1-2 μαθήματα σε μεταπτυχιακά την εβδομάδα και έχει κι ένα μικρό grant από το οποίο παίρνει ένα ποσό κάθε μήνα φτάνει άνετα τις 2000 χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα πολλή δουλειά. Σε σύγκριση με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου λίγα. Σε σύγκριση με αυτά που θα έπαιρνε ο αντίστοιχος σε μια ιδιωτική εταιρεία είναι λίγα. Ή για τις ευθύνες. Κάποιος που είναι καθηγητής μπορεί να είναι υπεύθυνος για πολλαπλά προγράμματα, για πειράματα και άρθρα, υπεύθυνος κάποιου μεταπτυχιακού, επιβλέπων σε 2-3 διδακτορικούς, να συντονίζει μια ομάδα 5-10 ερευνητών κτλ. Σίγουρα είναι πολλές οι ευθύνες. Αλλά μιλάμε για κάποιον που είναι στο επίπεδο του καθηγητή. Αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, θα ήταν ο CEO ή κάποιος γενικός διευθυντής. Εκεί οι ευθύνες θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες. Αντίστοιχα, το ευέλικτο ωράριο. Προφανώς δεν κάνεις ό,τι θες, αλλά έχεις αρκετό έλεγχο του προγράμματός σου. Προσωπικά καταφέρνω να πάω σχεδόν σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις του παιδιού μου. Ναι, μετά μπορεί να γυρίσω και να δουλέψω 9-11 το βράδυ για να βγάλω τα σπασμένα, αλλά αν δούλευα σε νοσοκομείο, σε φαρμακευτική, σε κατασκευαστική εταιρεία δε θα μπορούσα να εξαφανιστώ 10-12 το πρωί για να πάω στο σχολείο. Σε πολλές φιλικές οικογένειες που ξέρω αυτοί που αναλαμβάνουν όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν είναι αυτοί που που δουλεύουν στα πανεπιστήμια. Σε δουλειές αυτού του "επιπέδου" δύσκολα θα το βρεις αυτό. Αλλά όπως είπαν και οι από πάνω, είναι δουλειά που την κάνεις μόνο αν γουστάρεις το αντικείμενο και το περιβάλλον, κυρίως γιατί η διαδρομή είναι δύσκολη και καθόλου σίγουρη μέχρι να φτάσεις σε ένα επίπεδο που έχεις μια σχετική σιγουριά. Ο μισθός δεν ισχύει. Τουλάχιστον το 2021. Έχω δει αναλυτική μισθολόγια πανεπιστημιακού μόνιμου του ΕΚΠΑ και ο μισθός τους σήμερα είναι 1300 και αυτό με χρόνια στην πλάτη. Απλά το αναφέρω. Τα χρήματα δεν είναι τόσα πολλά πάντως. Έχεις δίκιο σε αυτό. Γνωστοί μου σε τουριστικό τομέα στην Βρετανία έχουν καθαρό μισθό περί τα 2,900 το μήνα λίρες. Χωρίς τιπ, μπόνους, κλπ. Και καθαρο 6. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2021 από insomniac01
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2021 Ανυπομονώ να διαβάσω ένα topic και να ακούσω για θέσεις εργασίας που είναι καλύτερα στην Ελλάδα από ότι είναι στο εξωτερικό.
SpoonKDR Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 5 ώρες πριν, Michelanjelo είπε Με κάθε φιλική διάθεση, ως κάποιος που είναι στο χώρο της έρευνας το "δεν γνωρίζω που να απευθυνθώ για δημοσίευση" με κάνει να νιώθω ότι είσαι σε λάθος δρόμο. Δεν ξέρω και το αντικείμενο σου, αλλά βασικά εκεί που θα κάνεις τη διπλωματική σου θα πρέπει να κάνεις και δημοσέυση και να συμμετέχεις σε άλλα προτζεκτς. Το θα γίνω καθηγητής πανεπιστημίου δεν είναι σαν να λέμε α θα γίνω φαρμακοποιός, τι πρέπει να κάνω; θα τελειώσω φαρμακευτική. Έχεις αρκετά λανθασμένη εικόνα. Η μάλλον δεν έχεις εικόνα. Ακόμα στην αρχή του δρόμου είμαι και προσπαθώ να χτίσω εικόνα. Όπως όλοι στο ξεκίνημα τους. 5 ώρες πριν, FilipposMD είπε Αφού κάνεις μεταπτυχιακό εκτός Ελλάδος, βλέπεις ποιοι καθηγητές/ερευνητές εκεί κάνουν πράγματα που σε ενδιαφέρουν και πας και τους μιλάς. Μετά το μάθημα, τους στέλνεις email κτλ. Τους λες ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με την έρευνα και τι συμβουλές έχουν να σου δώσουν (καλό να έχεις πρόχειρο ένα πολύ σύντομο βιογραφικό αν σου ζητηθεί να το στείλεις). Ξεκινάς πάντοτε κάνοντας απλά πράγματα για να αποδείξεις ότι έχεις ενδιαφέρον και χρόνο να αφιερώσεις (και ότι είσαι ικανός) και σιγά σιγά εμφανίζονται οι ευκαιρίες. Αλλά ξεκίνα να μιλάς με ανθρώπους. Πιάσε κουβέντα και με διδακτορικούς/post-docs και ρώτα τους τι έχουν κάνει. Θα μάθεις πολλά για το τι πρέπει να κάνεις, πώς να το κάνεις και με ποιους αξίζει να συνεργαστείς ή να αποφύγεις. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Σε ευχαριστώ πραγματικά για τις πρακτικές συμβουλές.
pi314 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2o PhD βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις? Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από pi314
yanis13 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 25 λεπτά πριν, pi314 είπε 2o PhD βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις? Χωρις να ειμαι γνωστης, μιας και εγω ειμαι ακομα στα αρχικα βηματα (απο Σεπτεμβρη με το καλο μαστερ), θεωρω οτι η απαντηση ειναι ξεκαθαρο οχι! 1
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 37 λεπτά πριν, pi314 είπε 2o PhD βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις? Ειναι πολυ σπανιο και μαλλον θα μετρησει αρνητικα στο βιογραφικο σου. Το PhD σε μαθαινει πως να λυνεις ενα (συνθετο) προβλημα, πως να το προσεγγισεις με αναλυτικη σκεψη και φυσικα πως να παραξεις νεα γνωση. Μετα το περας του PhD υποτιθεται οτι εχεις αναπτυξει τις ικανοτητες που πρεπει, ποιος ο λογος να κανεις ενα δευτερο? Μετα πας στο επομενο βημα που συνηθως ειναι το ποστντοκ. Σε πολλες χωρες οι αμοιβες των διδακτορικων φοιτητων ειναι μετριες οποτε οι ανθρωποι βιαζονται να τελειωσουν για να βελτιωθει και ο μισθος τους. 6 ώρες πριν, SpoonKDR είπε Postdoc σε πανεπιστήμιο της ελλαδας είναι καλή κίνηση? Συγκεκριμένα σε αυτό που θα ήθελα να μείνω και μετέπειτα. Προς το παρόν έχω προπτυχιακό απθ, ξεκίνησα μόλις μεταπτυχιακό έξω και λέω να μείνω έξω για το phd, γιατί phd εδώ ελλάδα δεν θα μπορώ να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Εχω δουλέψει στον κλάδο 3 χρόνια, έκανα δική μου έρευνα ως συνέχεια της διπλωματικής αλλά δεν γνωρίζω που να απευθυνθώ για δημοσίευση. Να έρθω σε επικοινωνία με καθηγητές? Εχεις παρα πολυ καιρο ακομα για να το σκεφτεις. Για διδακτορικο θα ελεγα καλυτερα εξω, ειδικα αν βρεις ενα ωραιο θεμα με εναν καθηγητη που φαινεται οτι δημοσιευει πολυ και ειναι ορεξατος. Ελλαδα θεωρω οτι η εκμεταλλευση ειναι σε ακραιο βαθμο, εισαι το γαιδουρι που του τα φορτωνουν ολα για λιγα η καθολου χρηματα. Αλλα και σε αυτο υπαρχουν λαμπρες εξαιρεσεις. Ρωτα, μαθε, κανε ερευνα αγορας. 1 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Λάθος ! Βοηθάει σημαντικά. Στις κρίσεις εξετάζεται η συνολική εικόνα σχεδόν εξίσου με την επιμέρους. Π.χ., ένας υποψήφιος μπορεί να υστερεί στο ερευνητικό έργο αλλά να υπερτερεί στο συγγραφικό (βιβλία) ή στο γραμματικό υπόβαθρο. Όλα αυτά σταθμίζονται, ειδικά αν τα προσόντα των υποψηφίων είναι παραπλήσια. Ένα μεταπτυχιακό, πέραν της τυπικής αναγκαιότητας, δεν σημαίνει πλέον τίποτε και δεν δίνει κανένα προβάδισμα καθώς μεταπτυχιακό έχει τώρα η σάρα κι η μάρα. Σε μερικά χρόνια τα phD θα είναι επίσης κοινοτοπία. Το δεύτερο phD είναι πολύ ισχυρότερο καθώς πρόκειται για αρκετά δυσκολότερη διαδικασία. Δεύτερο phD είναι σκόπιμο να γίνει σε παραπλήσιο θεματικό κλάδο αλλά όχι στον ίδιο με του πρώτου καθώς τότε δεν έχει νόημα. Ωστόσο, αυτοί που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν 2ο phD μετρώνται στα δάχτυλα - αλλά ακριβώς γι' αυτό όποιος έχει κάνει διαφοροποιείται και έχει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων. - Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2021 από V.I.Smirnov 2
pi314 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Για εξωτερικό υποθέτω περισσότερο μετράει..(?)
FilipposMD Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Εντάξει, συν στο βιογραφικό είναι να έχεις ένα δεύτερο PhD, αλλά το αληθινό ερώτημα είναι τι θυσιάζεις για να πάρεις αυτό το PhD. Το λεγόμενο opportunity cost. Αν τα 3-4 αυτά χρόνια δουλεύεις σε επίπεδο Post-doc θα έχεις περισσότερες ευκαιρίες να δημοσιεύσεις (γιατί δεν έχεις να γράψεις το διδακτορικό), θα μάθεις να είσαι πιο αυτόνομος, ενδεχομένως να βοηθήσεις στην επίβλεψη διδακτορικών και τα λοιπά. Γι' αυτό και σπανίως θα δεις ανθρώπους με 2 PhD. Τώρα αν η επιλογή είναι δεύτερο διδακτορικό στο Yale ή post-doc στη Λαμία (χωρίς παρεξήγηση), κι εγώ το Yale θα προτιμούσα. 2
V.I.Smirnov Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Το να έχεις μερικές δημοσιεύσεις παραπάνω γενικά δεν αντισταθμίζει τις εντυπώσεις και το κύρος που φέρει ένα δεύτερο phD. Εξαίρεση είναι θέσεις (π.χ. σε ερευνητικά ινστιτούτα) όπου η μεγάλη εξειδίκευση είναι πρωταρχικό κριτήριο. - 1
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 11 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Το να έχεις μερικές δημοσιεύσεις παραπάνω γενικά δεν αντισταθμίζει τις εντυπώσεις και το κύρος που φέρει ένα δεύτερο phD. Εξαίρεση είναι θέσεις (π.χ. σε ερευνητικά ινστιτούτα) όπου η μεγάλη εξειδίκευση είναι πρωταρχικό κριτήριο. Διαφωνω σε αυτο. Ποια ειναι η διαφορα ενος δευτερου διδακτορικου απο ενα τριετες ποστντοκ? Το ιδιο ερευνητικο εργο μπορεις να παραξεις ενω οπως ειπε και ο Φιλιππος γλυτωνεις το γραψιμο μια διατριβης που μπορει να παρει μηνες. Ασε δε που οικονομικα το ποστντοκ χοντρικα ειναι ενα 30-50% πανω σε μισθο απο τον μισθο του ΥΔ οποτε υπαρχει και αυτη η παραμετρος. Εσυ πιθανον να αναφερεσαι σε ανθρωπιστικες σπουδες οπου ισως να ειναι διαφορετικη η προσεγγιση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα