Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, 

έχω μία απορία σχετικά με τις βαθμίδες των διδασκόντων στα ΑΕΙ. Έχω ψάξει και έχω μελετήσει αρκετά τις θέσεις, έχω παρατηρήσει όμως ότι κάποιοι ανεβαίνουν βαθμίδες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Λέκτορας-επίκουρος-αναπληρωτής σε μια 15ετία πχ. Καθηγητής δεν έχω παρατηρήσει κάποιον να έχει γίνει-μέχρι αναπληρωτή έχω δει να γίνονται, τουλάχιστον σε συγκεκριμένο τμήμα πολυτεχνείου. Ενώ κάποιοι άλλοι είναι εδώ και δεκαετία σταθεροί στη θέση του επίκουρου. Διαλέγουν οι ίδιοι αυτοί την "στασιμότητα" στη βαθμίδα ή απλά δεν ανοίγουν θέσεις στον τομέα τους για αναβάθμιση βαθμίδας?

• Απαντ. 64
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, SpoonKDR είπε

Καλησπέρα, 

έχω μία απορία σχετικά με τις βαθμίδες των διδασκόντων στα ΑΕΙ. Έχω ψάξει και έχω μελετήσει αρκετά τις θέσεις, έχω παρατηρήσει όμως ότι κάποιοι ανεβαίνουν βαθμίδες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Λέκτορας-επίκουρος-αναπληρωτής σε μια 15ετία πχ. Καθηγητής δεν έχω παρατηρήσει κάποιον να έχει γίνει-μέχρι αναπληρωτή έχω δει να γίνονται, τουλάχιστον σε συγκεκριμένο τμήμα πολυτεχνείου. Ενώ κάποιοι άλλοι είναι εδώ και δεκαετία σταθεροί στη θέση του επίκουρου. Διαλέγουν οι ίδιοι αυτοί την "στασιμότητα" στη βαθμίδα ή απλά δεν ανοίγουν θέσεις στον τομέα τους για αναβάθμιση βαθμίδας?

Μόλις κλείσεις 3 χρόνια και εχεις το έργο, αιτείσαι για τη ''μονιμοποιηση σου. Μετά απο άλλα 3 χρόνια μπορείς να χτυπήσεις θεση αναπληρωτή. Για παραπάνω θέλει θέση ευθύνης δημοσιευσεις και ΥΔ

Δημοσ.

Μεγάλη ιστορία αυτό που ζητάς με το κυριότερο είναι που ανήκει ο καθένας.
Ποιο το κόμμα του και ποιος τον "σμπρώχνει" για να χωθεί και έπειτα ανέβει ψηλότερα.
Τα καλύτερα μέσα και οι καλύτερες γνωριμίες έχουν σειρά προτεραιότητας.

• Like 2
Δημοσ.

Εντάξει πέραν των "πλαγίων" οδών που αναφέρθηκαν, η διαδικασία περιλαμβάνει οτι ο εκαστοτε ακαδημαικός πρέπει να έχει καλύψει έναν απαιτούμενο αριθμό δημοσιεύσεων, papers πτυχιακών ή/και διδακτορικών τα οποία αξιολογούνται σε επιτροπή του τμήματος κάθε κάποια χρόνια όπου και αποφασίζεται αν θα προαχθεί ο Χ ή όχι.

Δημοσ.

Ο λέκτορας έχει καταργηθεί κάμποσα χρόνια

Δημοσ.

Το θεμα ειναι αν αξιζει καποιος να κυνηγησει τη θεση ακαδημαικου. Τα λεφτα αν δειτε δεν ειναι και κατι τρελο, μπορεις να βρεις δουλειες με πολυ καλυτερες προοπτικες.

Βεβαια αν εισαι μεγαλοκαθηγητης, αξιζει πολυ

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, yanis13 είπε

Το θεμα ειναι αν αξιζει καποιος να κυνηγησει τη θεση ακαδημαικου. Τα λεφτα αν δειτε δεν ειναι και κατι τρελο, μπορεις να βρεις δουλειες με πολυ καλυτερες προοπτικες.

Βεβαια αν εισαι μεγαλοκαθηγητης, αξιζει πολυ

Μη το βλέπεις μόνο έτσι. Σκέψου πχ τις συνθήκες εργασίας. Μιλάς σε ένα αμφιθέατρο πχ. Ούτε σε τρώνε οι δρόμοι όπως σε άλλες δουλειές, ούτε σωματικά κουράζεσαι ιδιαίτερα. Κατά βάση σου μιλάνε ευγενικά, θεωρητικά για να είσαι εκεί σου αρέσει και προχωράς την επιστήμη σου, δεν δουλεύεις τις άπειρες ώρες απαραίτητα, ΣΚ δεν δουλεύεις, τις αργίες σου τις έχεις, αν ασχολείσαι με έρευνα πληρώνεσαι και από εκεί..

Δημοσ.
5 ώρες πριν, SpoonKDR είπε

Διαλέγουν οι ίδιοι αυτοί την "στασιμότητα" στη βαθμίδα ή απλά δεν ανοίγουν θέσεις στον τομέα τους για αναβάθμιση βαθμίδας?

Εξελιξη μπορεις να τρεξεις οταν κλεισεις 3ετια στην βαθμιδα που εισαι. Πολλοι βεβαια το καθυστερουν για να προλαβουν να τρεξουν ερευνητικα προγραμματα διδακτορικα και δημοσιευσεις ωστε να μην υπαρξει θεμα στην εξελιξη. Βαθεια πολιτικο θεμα, περαν του εργου που πρεπει να δειξεις πρεπει να τα εχεις καλα με ολους,να γλυψεις οποιους πρεπει κλπ.

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Michelanjelo είπε

Μη το βλέπεις μόνο έτσι. Σκέψου πχ τις συνθήκες εργασίας. Μιλάς σε ένα αμφιθέατρο πχ. Ούτε σε τρώνε οι δρόμοι όπως σε άλλες δουλειές, ούτε σωματικά κουράζεσαι ιδιαίτερα. Κατά βάση σου μιλάνε ευγενικά, θεωρητικά για να είσαι εκεί σου αρέσει και προχωράς την επιστήμη σου, δεν δουλεύεις τις άπειρες ώρες απαραίτητα, ΣΚ δεν δουλεύεις, τις αργίες σου τις έχεις, αν ασχολείσαι με έρευνα πληρώνεσαι και από εκεί..

Θα το πρότεινες σε κάποιον να το κυνηγήσει;

Ειδικά Ελλάδα που χωρις βύσμα, δύσκολα τα πράγματα!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, yanis13 είπε

Θα το πρότεινες σε κάποιον να το κυνηγήσει;

Ειδικά Ελλάδα που χωρις βύσμα, δύσκολα τα πράγματα!

Ελλαδα χωρις γερο γερο βυσμα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να βρεις θεση σε ΑΕΙ. Ρεαλιστικα θα πρεπει να εισαι πολυ καλος, με καλες γνωριμιες και τυχη. Και ολα αυτα για 1400 ευρω το μηνα για επικουρο, 1600 για αναπληρωτη και γυρω στα 1900 για τακτικο καθηγητη. Συν τα τυχερα απο τα προγραμματα φυσικα...

Για εμενα δεν αξιζει εκτος αν εχεις το ψωνιο για τον τιτλο του καθηγητη. Αν σ`αρεσει η ερευνα υπαρχουν αλλες θεσεις που πληρωνονται καλυτερα και πιο προσιτες στους απλους θνητους.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, SpoonKDR είπε

Καλησπέρα, 

Όταν κανείς εκλεχθεί ως επίκουρος, δεν είναι μόνιμος. Πρέπει να περάσουν 5 χρόνια για να γίνει η κρίση μονιμοποίησης. Αφού γίνει αυτό, μετά πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα) για να συμπληρώσει τις **χρονικές** προϋποθέσεις για να ανέβει βαθμίδα. Πέρα από τις χρονικές υπάρχουν και οι ακαδημαϊκές, όπως δημοσιεύσεις κτλ. Εάν εξαιρέσεις την μονιμοποίηση του επίκουρου, οι εξελίξεις έχουν παρόμοιες και ανάλογες απαιτήσεις.

Όμως, για να γίνει η εξέλιξη, πρέπει να συμφωνήσει το κράτος και κυρίως το ΥΠΟΙΚ, το οποίο πιστώνει τα λεφτά. Όταν το ΥΠΟΙΚ πιστώσει τα λεφτά για μία έξτρα θέση αναπληρωτή, πρέπει η σχολή ή το τμήμα να αποφασίσει τι θέση θα γίνει, τι αναπληρωτής θα έρθει. Αφού αποφασιστεί αυτό, μετά πρέπει να μαγειρευτεί το αντικείμενο για να μην χωθεί κανένας άλλος από άλλο πανεπιστήμιο. Και αφού γίνουν όλα αυτά, τότε βγαίνει η θέση για τον συγκεκριμένο που έχει σχεδιαστεί να ανελιχθεί.

Στα περιφεριακά πανεπιστήμια που δεν παίζουν λεφτά, γίνονται πιο αργά οι ανελίξεις. Στα κεντρικά, πιο γρήγορα.

1 ώρα πριν, Michelanjelo είπε

Καμία σχέση με ακαδημαϊκό χώρο το ό,τι γράφεις.

Μια χαρά δουλεύεις το Σ/Κ. Είτε γιατί πρέπει το πείραμα να τελειώσει το Σάββατο και πρέπει να κάνεις επίβλεψη, είτε γιατί πρέπει να καταθέσεις κάτι την Δευτέρα και δεν πρόλαβες να το κάνεις μέσα στην εβδομάδα, είτε γιατί άφησες το review που πήρες για το Σ/Κ, ή γιατί την Τρίτη παίζει deadline και πρέπει να κάνεις διορθώσεις στο κείμενο που γράφει ο άνθρωπος που επιβλέπεις.

Ο ακαδημαϊκός χώρος έχει από τα χειρότερα work/life balances. Φυσικά και μπορείς να γίνεις ο αιώνιος επίκουρος, όταν πάρεις την μονιμότητα, και να κάνεις το εντελώς ελάχιστο, περνώντας ζωή και κότα, αλλά αυτή δεν είναι ζωή. Είναι παρασιτισμός. Εάν δεν παρασιτείς, τότε το work/life balance στο academia, είναι άθλιο. Τριασάθλιο βασικά.

Τέλος, εάν περιμένεις να είσαι σε πανεπιστήμιο καθηγητής για να σου μιλάνε ευγενικά, κάτι κάνεις πολύ λάθος. 

Υ.Γ. Το «εάν ασχολείσαι με έρευνα, πληρώνεσαι και από εκεί», δεν το σχολιάζω καν. Εντελώς εκτός πραγματικότητας από όλες τις μεριές. 

49 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Για εμενα δεν αξιζει εκτος αν εχεις το ψωνιο για τον τιτλο του καθηγητη. Αν σ`αρεσει η ερευνα υπαρχουν αλλες θεσεις που πληρωνονται καλυτερα και πιο προσιτες στους απλους θνητους.

Θέση καθηγητή μπορεί κανείς να πάρει εάν είναι πρόθυμος να αλλάξει χώρα. 

Όμως, τα λεφτά δεν είναι καλά για τις ώρες που δουλεύει κανείς. Σε κεντρικό και καλό πανεπιστήμιο του Παρισιού, με αντικείμενο (και συναφές όνομα) τις τηλεπικοινωνίες, επεξεργασία σήματος, μηχανική μάθηση, ο μισθός επίκουρου είναι 5κ. Σε ευρωπαϊκή εταιρία με ίδια προσόντα, κανείς βρίσκει μισθό πάνω από 20% παραπάνω. Υπολογίζοντας ότι στην εταιρία (και σε τέτοιες white collar θέσεις) κανείς δουλεύει αυστηρά 8ωρο, η διαφορά στο ωρομίσθιο εκτινάσσεται γιατί ένας καθηγητής δουλεύει τουλάχιστον 9 ώρες καθημερινά, και συχνά δουλεύει και Σάββατα. Οπότε δεν συμφέρει όσους είναι σχετικά καλοί και παραπάνω, να κάτσουν στο academia.

Δηλαδή, διαφωνώ μόνο στο ότι οι θέσεις καθηγητή είναι για κοινούς θνητούς, και μάλιστα για όσους δεν μπορούν να βρουν καλύτερη θέση σε εταιρία. 

Επεξ/σία από DrKo
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, DrKo είπε

Δηλαδή, διαφωνώ μόνο στο ότι οι θέσεις καθηγητή είναι για κοινούς θνητούς, και μάλιστα για όσους δεν μπορούν να βρουν καλύτερη θέση σε εταιρία.

Αγαπητε φιλε το αναποδο ειπα. Αναφερομομενος κυριως στην Ελλαδα ειπα οτι αν κανεις θελει να κανει ερευνα χωρις καλες γνωριμιες ωστε να εχει ελπιδες για θεση ΔΕΠ, κοινως ενας κοινος θνητος, μια θεση se RnD σε μια εταιρια ειναι μια εξαιρετικη προοπτικη.

Σε οσα λες για τις υπερβολικες ωρες εργασιας στον ακαδημαικο χωρο προσυπογραφω. Διδασκαλια, καθοδηση διδακτορικων και λοιπων φοιτητων, ερευνητικες προτασεις, δημοσιευσεις, συνεδρια και απειρη γραφειοκρατικη δουλεια.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, OxiGiannisGiannakis είπε

Αγαπητε φιλε το αναποδο ειπα.

Ναι, δεν φάνηκε τι ήθελα να γράψω. Διαφωνώ με αυτό που είπες, και προσωπικά έχω δει ότι οι θέσεις καθηγητή είναι για κοινούς θνητούς, ίσως πιο κοινούς από αυτούς που βρίσκουν θέση σε μία καλή εταιρία. 

Υ.Γ. Στην Ελλάδα είναι για «πολύ κοινούς» αλλά καλά βυσματωμένους. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, DrKo είπε

Ναι, δεν φάνηκε τι ήθελα να γράψω. Διαφωνώ με αυτό που είπες, και προσωπικά έχω δει ότι οι θέσεις καθηγητή είναι για κοινούς θνητούς, ίσως πιο κοινούς από αυτούς που βρίσκουν θέση σε μία καλή εταιρία.

Εσυ μιλας πιο πολυ για εξωτερικο και ισχυει αυτο που λες. Γενικα στο εξωτερικο το academia θεωρειται χωρος για τους λιγοτερο ικανους.

Στην Ελλαδα ειναι αλλιως τα πραγματα, κοινοι θνητοι η μη, εχει να κανει με το βυσμα και την δικτυωση. Εκει πεφτουν κορμια για μια θεση ΔΕΠ γιατι δεν ειναι τοσες πολλες οι θεσεις RnD.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...