Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την εγκατάσταση server στην εταιρεία που εργάζομαι. Στην ουσία τον χρειαζόμαστε για την εγκατάσταση δυο λειτουργικών προγραμμάτων λογιστικού και μισθοδοσίας και για την αποθήκευση των δεδομένων "data" του δικτύου των υπολογιστών που έχουμε στα γραφεία. Σκοπός είναι να μπορούμε να συνδεόμαστε 7 υπολογιστές στο σερβερ ο ένας απομακρυσμένα. Ήθελα να ρωτήσω μέχρι τι τιμή θα μπορούσαμε να αγοράσουμε έναν αξιοπρεπή σερβερ και αν αυτός θα πρέπει να έχει δυο δίσκους ή μπορεί και μόνο με έναν να μας εξυπηρετεί για να τρέχει τα 2 λειτουργικά προγράμματα.  Για την αποθήκευση δεδομένων έχουμε ήδη έναν εξωτερικό δίσκο NAS ο οποίος επίσης θα αντικατασταθεί από καινούργιο που θα έχει δύο δίσκους για μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων. Θα πρέπει τα δεδομένα να αποθηκεύονται και στον σερβερ; Και επίσης μέχρι πόσα χρόνια θα μπορούσε να με εξυπηρετεί αυτός ο σέρβερ. Σημειώνω ότι προς το παρόν τη δουλειά του σερβερ την κάνει ένας απλός υπολογιστής στον οποίο έχουμε εγκαταστήσει το λογιστικό  πρόγραμμα της εταιρείας. Κάποιοι μου είπαν ότι δε χρειάζεται να αγοράσουμε καν σερβερ. Άλλοι ότι θα πρέπει στον σέρβερ να δημιουργήσω εικονικούς σέρβερ προκειμένου να μην έχω πρόβλημα με τις ενημερώσεις των 2 προγραμμάτων που χρησιμοποιούν την ίδια βάση δεδομένων "SQL".

Αναφέρω συνοπτικά το ερώτημά μου. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μου ζητήσει.

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Αν ο υπλογιστης ειναι δυνατος με ενα απλο partion στον δισκο τρεχεις 2 λειτουργικα και πεζεις κανονικα. το ειχα κανει παλια στο MWAN πυ ειχα κανει hub και ετρεχα redhat linux. τωρα αν τρεχουν και τα 2 προγραματα απο το ιδιο OS δεν εχεις θεμα. Φυσικα θα προγραματισεις και backup.

Aν θες να πας σε server -καλυτερη λυση- αλλα παει ακριβα.Ακριβως τιμες ομως δεν μπορω να σου πω γιατι δεν γνωριζω.

Δημοσ.

Υπάρχουν (πολλές) ερωτήσεις που θα σε κατευθείνουν:

α) Τι χάνω αν ο server "χαλάσει" για Χ ώρα. Μπορώ να μην δουλέψω πχ για μια ώρα, 4 ώρες, μια μέρα κτλ? Επίσης να αναρωτηθείς, τι γίνετε σε περίπτωση υπάρξει απώλεια δεδομένων. Τι χάνεις? τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση?  Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα την δώσει η εταιρεία σου.

β) Απαιτήσεις απο τις εφαρμογές. Αυτές θα σε καθοδηγήσουν για το ΤΙ server θα χρειαστείς. Τη απάντηση θα στην δώσουν οι vendors των εφαρμογών.

Εχε υπόψιν σου ότι εκτός απο την αγορά ενός server θα αγοράσεις και licenses για το λειτουργικό καθώς και συμβόλαιο υποστήριξης. Υπάρχουν πολλών ειδών συμβόλαια όπως next business day, ή 8 hour ή 4 hours ανάλογα το τι θες να ξοδέψεις. Επίσης υπάρχουν και λειτουργικές απαιτήσεις, να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία, καθαριότητα κτλ κτλ. Το να βάλεις έναν server μέσα στην σκόνη και την ζέστη, πχ 30 βαθμούς, θα σου χαλάσει ποιο γρήγορα απο απλό PC. 

Για μια αξιόλογη λύση απο γνωστές εταιρείες θα χρειαστείς αρκετά χρήματα. Χωρίς να ξέρω ακριβώς τιμές, υπολόγισε 2-3 χιλιάρικα με ένα μέτριο συμβόλαιο υποστήριξης. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, nkarama είπε

Υπάρχουν (πολλές) ερωτήσεις που θα σε κατευθείνουν:

α) Τι χάνω αν ο server "χαλάσει" για Χ ώρα. Μπορώ να μην δουλέψω πχ για μια ώρα, 4 ώρες, μια μέρα κτλ? Επίσης να αναρωτηθείς, τι γίνετε σε περίπτωση υπάρξει απώλεια δεδομένων. Τι χάνεις? τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση?  Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα την δώσει η εταιρεία σου.

β) Απαιτήσεις απο τις εφαρμογές. Αυτές θα σε καθοδηγήσουν για το ΤΙ server θα χρειαστείς. Τη απάντηση θα στην δώσουν οι vendors των εφαρμογών.

Εχε υπόψιν σου ότι εκτός απο την αγορά ενός server θα αγοράσεις και licenses για το λειτουργικό καθώς και συμβόλαιο υποστήριξης. Υπάρχουν πολλών ειδών συμβόλαια όπως next business day, ή 8 hour ή 4 hours ανάλογα το τι θες να ξοδέψεις. Επίσης υπάρχουν και λειτουργικές απαιτήσεις, να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία, καθαριότητα κτλ κτλ. Το να βάλεις έναν server μέσα στην σκόνη και την ζέστη, πχ 30 βαθμούς, θα σου χαλάσει ποιο γρήγορα απο απλό PC. 

Για μια αξιόλογη λύση απο γνωστές εταιρείες θα χρειαστείς αρκετά χρήματα. Χωρίς να ξέρω ακριβώς τιμές, υπολόγισε 2-3 χιλιάρικα με ένα μέτριο συμβόλαιο υποστήριξης. 

Σίγουρα δεν θέλω να χαλάσει ή να σέρνεται ούτε για μια ώρα αν είναι δυνατόν.  Γι' αυτό άλλωστε επιλέγω αυτήν την αναβάθμιση από τον απλό υπολογιστή που έχω τώρα και με τον οποίο δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα. Επίσης για την αποφυγή απώλειας δεδομένων ,τα οποία σημειωτέων είναι και ευαίσθητα, και την λήψη backup θα συνεχίσουμε να έχουμε εξωτερικό NAS που θα φέρει δύο δίσκους, σε αντίθεση με έναν που έχει ο τωρινός. Απλώς δε ξέρω αν είναι απαραίτητο να έχει και ο σερβερ 2 δίσκους (για την ασφάλεια του λειτουργικού). Όσο για το χώρο αποθήκευσης του σέρβερ δεν ξέρω ποιος θα ήταν ο ιδανικός.

Σε συζήτηση με έναν vendor μου είπε ότι ο χρόνος ζωής ενός σερβερ δε θα ξεπεράσει τα 7-8 χρόνια λόγω των αναβαθμίσεων των windows.

Δημοσ.

Το να λες ότι δεν θες να χαλάσει ούτε να σέρνεται ούτε για 1 ώρα όπως καταλαβαίνεις, ΚΟΣΤΙΖΕΙ αλλά και δεν συνάδει με την υπάρχουσα υποδομή. Δηλαδή μέχρι τώρα ήσουν ΟΚ με το να χαλάσει ο δίσκος του ΝΑΣ και να τα χάσεις όλα, και ξαφνικά δεν θες ούτε μια ώρα downtime?

Εννοείτε ότι γίνετε, υπάρχουν λύσεις ακόμα για 99.999% uptime (5 λεπτά downtime τον χρόνο) αλλά τα μύρια που κοστίζουν τα πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις ανάποδα. Να πεις σε μια εταιρεία που ξέρει (τουλάχιστον) τις εφαρμογές που τρέχεις και τις απαιτήσεις τους, ότι έχεις τόσα σε budget για να σου πουν τι βελτιώσεις παίρνεις με αυτά. 

Ο χρόνος ζωής είναι σχετικός. Ακόμα συναντάμε συστήματα που δουλεύουν δεκαετία+. Απο την στιγμή που βρίσκεις ανταλακτικά και το λειτουργικό δουλεύει, γιατι να το πετάξεις. Βέβαια το Hardware support σε τέτοιες περιπτώσεις γίνετε απο τρίτες εταιρείες με μεταχειρισμένα ανταλακτικά. 

Δισκους εννοείτε ότι ένας server πρέπει να έχει 2. Σχεδόν όλοι κάνουν και HW mirroring. Οι low end δέχονται και δίσκους SATA οπότε μπορείς να έχεις και μεγάλες χωρητηκότητες σχετικά φθηνά. 

Τώρα για το αν οι εφαρμογές θα τρέξουν κα΄τω απο το ίδιο λειτουυργικό ή θα βάλεις containers ή Hyper-V ή VMware αυτό το βλέπεις σε δεύτερη φάση.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nkarama είπε

Το να λες ότι δεν θες να χαλάσει ούτε να σέρνεται ούτε για 1 ώρα όπως καταλαβαίνεις, ΚΟΣΤΙΖΕΙ αλλά και δεν συνάδει με την υπάρχουσα υποδομή. Δηλαδή μέχρι τώρα ήσουν ΟΚ με το να χαλάσει ο δίσκος του ΝΑΣ και να τα χάσεις όλα, και ξαφνικά δεν θες ούτε μια ώρα downtime?

Εννοείτε ότι γίνετε, υπάρχουν λύσεις ακόμα για 99.999% uptime (5 λεπτά downtime τον χρόνο) αλλά τα μύρια που κοστίζουν τα πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις ανάποδα. Να πεις σε μια εταιρεία που ξέρει (τουλάχιστον) τις εφαρμογές που τρέχεις και τις απαιτήσεις τους, ότι έχεις τόσα σε budget για να σου πουν τι βελτιώσεις παίρνεις με αυτά. 

Ο χρόνος ζωής είναι σχετικός. Ακόμα συναντάμε συστήματα που δουλεύουν δεκαετία+. Απο την στιγμή που βρίσκεις ανταλακτικά και το λειτουργικό δουλεύει, γιατι να το πετάξεις. Βέβαια το Hardware support σε τέτοιες περιπτώσεις γίνετε απο τρίτες εταιρείες με μεταχειρισμένα ανταλακτικά. 

Δισκους εννοείτε ότι ένας server πρέπει να έχει 2. Σχεδόν όλοι κάνουν και HW mirroring. Οι low end δέχονται και δίσκους SATA οπότε μπορείς να έχεις και μεγάλες χωρητηκότητες σχετικά φθηνά. 

Τώρα για το αν οι εφαρμογές θα τρέξουν κα΄τω απο το ίδιο λειτουυργικό ή θα βάλεις containers ή Hyper-V ή VMware αυτό το βλέπεις σε δεύτερη φάση.

Ναι εντάξει εννοώ ότι αν και μια ώρα έχω πρόβλημα που θέλω να μπω θα με πάει πίσω. Όχι ότι δε θα κάνω τη δουλειά μου. Απλώς αυτό είναι το ιδανικό. Και καθώς δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον απλό υπολογιστή που έχω ήδη γιατί να μην ζητάω κάτι καλύτερο από τον SERVER. Έχω ρωτήσει στην εταιρεία με το πρόγραμμα που έχω ήδη και μου είπαν ότι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Αυτή ήταν και η εταιρεία που μου μίλησε για χρόνους "ζωής" των SERVER. Απλώς πιστεύω ότι για να μπω στη διαδικασία να αγοράσω σερβερ θα πρέπει να πάρω κάτι καλό αλλιώς δεν έχει νόημα.

Δημοσ.
19 ώρες πριν, paulos9gr είπε

Ναι εντάξει εννοώ ότι αν και μια ώρα έχω πρόβλημα που θέλω να μπω θα με πάει πίσω. Όχι ότι δε θα κάνω τη δουλειά μου. Απλώς αυτό είναι το ιδανικό. Και καθώς δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον απλό υπολογιστή που έχω ήδη γιατί να μην ζητάω κάτι καλύτερο από τον SERVER. Έχω ρωτήσει στην εταιρεία με το πρόγραμμα που έχω ήδη και μου είπαν ότι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Αυτή ήταν και η εταιρεία που μου μίλησε για χρόνους "ζωής" των SERVER. Απλώς πιστεύω ότι για να μπω στη διαδικασία να αγοράσω σερβερ θα πρέπει να πάρω κάτι καλό αλλιώς δεν έχει νόημα.

Η εταιρεία που σου έφτιαξε το λογισμικό, δεν έχει διαθέσιμες λύσεις να σου προτείνει?

Μπορείς να απευθυνθείς σε πάρα πολλές εταιρείες, να τους δώσεις τα specs του λογισμικού σου καθώς και τις ανάγκες σου, και να σε καθοδηγήσουν.

Η κουβέντα που ξεκινάς εδώ, θα έρθει μετά. Αν πχ κάτι από αυτά που θα σου πουν είναι μη υλοποιήσιμο λόγω κόστους, και θα ήθελες να προχωρήσεις με μικρότερες λύσεις και τρόπους επιλογής της υποδομής σου.

Επίσης, έχε υπ όψιν σου, ότι από μόνη της η απάντηση στην ερώτηση που παραθέτεις εδώ, κανονικά κοστίζει. Θέλω να πω, ότι κάποια εταιρεία που ήδη συνεργάζεσαι ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει καλή τη πίστη επειδή είσαι ήδη πελάτης της. Το consulting είναι ένα υπολογίσιμο κόστος συνήθως.

Αν θέλεις, μπορώ να σου στείλω μία λίστα με ελληνικές IT εταιρείες που ασχολούνται, να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου και σίγουρα κάποια θα σε βοηθήσει και θα σου προτείνει σχετικές λύσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...