Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Ξαφνικά ο υπολογιστής μου κάνει επανεκκινήσεις μετά από χρήση της κάρτας γραφικών (ελαφρύ gaming). Προσανατολίζομαι κλασσικά προς το τροφοδοτικό, απλά θέλω και μια ακόμη γνώμη, καθώς είναι τεράστιος μπελάς να το αλλάξω (αν και θα χρειαστεί με την 3080ti που πήρα), λόγω μικρού κουτιού, καλωδίωση RGB κτλ...

Το setup μου είναι:

Windows 11 x64

Asus ROG Strix Z390-F Gaming
Intel i7-9700k χωρίς OC
Nvidia Asus ROG Strix RTX 2070 Super
Μνήμες 2x16GB G.Skill Trident Z @ 3200
1x Samsung nvme
1x Crucial SSD 2,5"
1x WD Black HDD

**Τροφοδοτικό Corsair HX650w (ίσως πάνω από 6-7 ετών)

Coolermaster M120L υδρόψυξη CPU

Το παιχνίδι που παίζω είναι το Aven Colony που δίνει δωρεάν η Epic Games. Πριν λίγες μέρες έπαιξα σερί 3-4 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Εχθές και σήμερα κάνει επανεκκίνηση κάθε 5-10-15 λεπτά. Στο Event Viewer δεν γράφει κάτι πέρα από το Kernel-Power της επανεκκίνησης.

Δοκίμασα να αλλάξω καλώδια τροφοδοσίας της κάρτας και PCIx αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Έτρεξα ένα CPU stress χωρίς πρόβλημα, αλλά μόλις έτρεξα τον λουκουμά (FurMark) έκανε επανεκκίνηση λίγο αφότου έπιασε 68 βαθμούς θερμοκρασία.

Δοκίμασα να κάνω limit το power usage με το MSI Afterburner στο 95, 80 ακόμα και στο 70% αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στο τέλος έβαλα το GPU-Z να κρατάει log από τα sensors του καθώς έπαιζα το game. Φαίνεται κάποια πτώση στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του log σε κάποιους δείκτες. Τυχαίο; Αναμενόμενο λόγω της επανεκκίνησης ή σημαίνει κάτι; Υπάρχει κανείς που να μπορεί να βγάλει άκρη με αυτό; Το παραθέτω από κάτω.

Ευχαριστώ.

GPU-Z Sensor Log.txt

Επεξ/σία από mitsosG7
Δημοσ.
16 ώρες πριν, mitsosG7 είπε

Καλησπέρα. Ξαφνικά ο υπολογιστής μου κάνει επανεκκινήσεις μετά από χρήση της κάρτας γραφικών (ελαφρύ gaming). Προσανατολίζομαι κλασσικά προς το τροφοδοτικό, απλά θέλω και μια ακόμη γνώμη, καθώς είναι τεράστιος μπελάς να το αλλάξω (αν και θα χρειαστεί με την 3080ti που πήρα), λόγω μικρού κουτιού, καλωδίωση RGB κτλ...

Το setup μου είναι:

Windows 11 x64

Asus ROG Strix Z390-F Gaming
Intel i7-9700k χωρίς OC
Nvidia Asus ROG Strix RTX 2070 Super
Μνήμες 2x16GB G.Skill Trident Z @ 3200
1x Samsung nvme
1x Crucial SSD 2,5"
1x WD Black HDD

**Τροφοδοτικό Corsair HX650 (ίσως πάνω από 6-7 ετών)

Coolermaster M120L υδρόψυξη CPU

Το παιχνίδι που παίζω είναι το Aven Colony που δίνει δωρεάν η Epic Games. Πριν λίγες μέρες έπαιξα σερί 3-4 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Εχθές και σήμερα κάνει επανεκκίνηση κάθε 5-10-15 λεπτά. Στο Event Viewer δεν γράφει κάτι πέρα από το Kernel-Power της επανεκκίνησης.

Δοκίμασα να αλλάξω καλώδια τροφοδοσίας της κάρτας και PCIx αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Έτρεξα ένα CPU stress χωρίς πρόβλημα, αλλά μόλις έτρεξα τον λουκουμά (FurMark) έκανε επανεκκίνηση λίγο αφότου έπιασε 68 βαθμούς θερμοκρασία.

Δοκίμασα να κάνω limit το power usage με το MSI Afterburner στο 95, 80 ακόμα και στο 70% αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στο τέλος έβαλα το GPU-Z να κρατάει log από τα sensors του καθώς έπαιζα το game. Φαίνεται κάποια πτώση στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του log σε κάποιους δείκτες. Τυχαίο; Αναμενόμενο λόγω της επανεκκίνησης ή σημαίνει κάτι; Υπάρχει κανείς που να μπορεί να βγάλει άκρη με αυτό; Το παραθέτω από κάτω.

Ευχαριστώ.

GPU-Z Sensor Log.txt 693 kB · 3 downloads

Εγω απ'οτι βλεπω καλα εισαι , στις επανεκκινησεις 2 ειναι που μπορουν να την κανουν τη δουλεια η RTX 2070 Super και το τροφοδοτικο (ασχετα που το εχεις 6-7 χρονια ισως ειναι αρκετα πεσμενο)

Δημοσ.

Ευχαριστώ για το input.

Όπως αναφέρω έχω μια νέα 3080ti. Αυτή εξαρχής ήξερα ότι δεν θα μπορέσει να την σηκώσει το τροφοδοτικό. Την έβαλα πάντως για δοκιμή και όντως μόλις πήγαινε να τραβήξει λίγο σε γραφικά, έσβηνε. Οπότε έβαλα την 2070S που είχα τόσο καιρό, προσωρινά, μέχρι να πάρω νέο (ακριβό) τροφοδοτικό. Με την 2070 έπαιξα κανονικά Diablo 2 Resurrected αρκετές μέρες, ενώ με την 3080ti έσβηνε. Τώρα με το Aven, ενώ στην αρχή έπαιξε κανονικά σερί κάποιες ώρες με την 2070, τώρα σβήνει σε λίγα λεπτά.

32 λεπτά πριν, triplex1 είπε

Εγω απ'οτι βλεπω καλα εισαι , στις επανεκκινησεις 2 ειναι που μπορουν να την κανουν τη δουλεια η RTX 2070 Super και το τροφοδοτικο (ασχετα που το εχεις 6-7 χρονια ισως ειναι αρκετα πεσμενο)

Δεν βρίσκω απίθανο να έχει κάποιο πρόβλημα η 2070, απλά μου μοιάζει πιο πολύ για τροφοδοτικό, γι'αυτό αναφέρω ότι είναι 6-7 ετών, ότι ίσως έχει φθορά υλικών και πτώση απόδοσης. Θα δοκιμάσω την κάρτα σε κάποιο άλλο σύστημα αν μπορέσω και θα επανέλθω. Ήθελα απλά να καθυστερήσω λίγο την αγορά νέου τροφ.

**EDIT: Ψάχνοντας, επειδή δεν μπορώ να βρω απόδειξη αγοράς του τροφοδοτικού, βλέπω ότι έχει κυκλοφορήσει από το 2009 το συγκεκριμένο μοντέλο... οπότε ίσως το έχω πιο κοντά στην 10ετία... Περνούν τα χρόνιαααα

Δημοσ.
Μόλις τώρα, mitsosG7 είπε

Ευχαριστώ για το input.

Όπως αναφέρω έχω μια νέα 3080ti. Αυτή εξαρχής ήξερα ότι δεν θα μπορέσει να την σηκώσει το τροφοδοτικό. Την έβαλα πάντως για δοκιμή και όντως μόλις πήγαινε να τραβήξει λίγο σε γραφικά, έσβηνε. Οπότε έβαλα την 2070S που είχα τόσο καιρό, προσωρινά, μέχρι να πάρω νέο (ακριβό) τροφοδοτικό. Με την 2070 έπαιξα κανονικά Diablo 2 Resurrected αρκετές μέρες, ενώ με την 3080ti έσβηνε. Τώρα με το Aven, ενώ στην αρχή έπαιξε κανονικά σερί κάποιες ώρες με την 2070, τώρα σβήνει σε λίγα λεπτά.

Δεν βρίσκω απίθανο να έχει κάποιο πρόβλημα η 2070, απλά μου μοιάζει πιο πολύ για τροφοδοτικό, γι'αυτό αναφέρω ότι είναι 6-7 ετών, ότι ίσως έχει φθορά υλικών και πτώση απόδοσης. Θα δοκιμάσω την κάρτα σε κάποιο άλλο σύστημα αν μπορέσω και θα επανέλθω. Ήθελα απλά να καθυστερήσω λίγο την αγορά νέου τροφ.

**EDIT: Ψάχνοντας, επειδή δεν μπορώ να βρω απόδειξη αγοράς του τροφοδοτικού, βλέπω ότι έχει κυκλοφορήσει από το 2009 το συγκεκριμένο μοντέλο... οπότε ίσως το έχω πιο κοντά στην 10ετία... Περνούν τα χρόνιαααα

Τσεκαρεις και τα 2 με πρωτο την καρτα (βρες και βαλε μια οτιναναι 512mb , 1gb , οτιδηποτε και τρεξτην στο τερμα ) απο την αλλη παντως καλα ειναι να μη καθυστερησεις γιατι η 3080 που εχεις θελει πιο μεγαλο , μη το ρισκαρεις με το παλιο

Δημοσ.
18 ώρες πριν, mitsosG7 είπε

Ευχαριστώ για το input.

Οι RTX 3000 κανουν μεγαλα power spikes γι' αυτο και τρως ακυρο και σου σβηνει το PC. Τωρα, αν ξεκινησε να σου σβηνει και με την 2070, παιζει το τροφοδοτικο να ζοριστηκε υπερβολικα με την 3080 (ειναι και ποσων ετων) και να ειναι ετοιμο να σου μεινει στον τοπο. Παρε αλλο PSU και θα εισαι κομπλε.

Δημοσ.

Έτρεξα σε άλλο υπολογιστή τον λουκουμά με την 2070s για 48(!) λεπτά χωρίς κανένα θέμα. Έφτασε 72 βαθμούς η GPU και 84 βαθμούς οι μνήμες, χωρίς επανεκκίνηση. Οπότε θεωρώ πως η κάρτα δεν έχει πρόβλημα. Να έχει κάτι άλλο θέμα πέρα από το τροφοδοτικό μου; Η μητρική;

Δεν έχω κάποια καλούτσικη κάρτα να δοκιμάσω μόνο κάποιες μικρές που δεν παίρνουν 6pin ή 8pin. Να το δοκιμάσω με μια 710GT fanless ή τσάμπα ο κόπος, ούτε που θα ιδρώσει το σύστημα και το τροφοδοτικό;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mitsosG7 είπε

Έτρεξα σε άλλο υπολογιστή τον λουκουμά με την 2070s για 48(!) λεπτά χωρίς κανένα θέμα. Έφτασε 72 βαθμούς η GPU και 84 βαθμούς οι μνήμες, χωρίς επανεκκίνηση. Οπότε θεωρώ πως η κάρτα δεν έχει πρόβλημα. Να έχει κάτι άλλο θέμα πέρα από το τροφοδοτικό μου; Η μητρική;

Δεν έχω κάποια καλούτσικη κάρτα να δοκιμάσω μόνο κάποιες μικρές που δεν παίρνουν 6pin ή 8pin. Να το δοκιμάσω με μια 710GT fanless ή τσάμπα ο κόπος, ούτε που θα ιδρώσει το σύστημα και το τροφοδοτικό;

Ναι φιλε βαλε την 710 επανω και αστο να βαραει  furmark συνεχεια  , αν σε σβησει ειναι το τροφοδοτικο σου

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επανέρχομαι μετά από δοκιμή με την 710 και αγορά νέου τροφοδοτικού. 

Με την 710 που δεν παίρνει έξτρα τροφοδοσία δεν έσβησε το pc και έτρεχε furmark για πάνω από 1 ώρα.

Χωρίς να πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο benchmarκ, αγόρασα ένα Asus Rog Strix 1000w 80+ Gold, 210 ευρώ.

Με την αλλαγή τροφοδοτικού έτρεξα furmark στην 2070s για πολλή ώρα χωρίς crash. Έπαιξα και Aven Colony χωρίς πρόβλημα για κανένα 2ωρο. 

Νόμιζα ότι είναι οκ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ!

Μετά από 2 μέρες δοκίμασα να ξαναπαίξω και στα 40 λεπτά ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ.

Έτρεξα καπάκι Furmark και επανεκκίνηση στα 5 λεπτά!!!!

Τι σκατά συμβαίνει δεν μπορώ να καταλάβω...

Αύριο θα κουμπώσω την 3080ti και αν κάνει και αυτή επανεκκίνηση θα το κάνω ένα μάτσο παλιοσίδερα και θα το φουντάρω στην ανακύκλωση...

Δημοσ.

Κανατε σωστα βηματα, και καπως βελτιωθηκε η κατασταση προσωρινα, οποτε δεν εφταιγε η τροφοδοσια.

Ενα καλο τροφοδοτικο ειναι παντα ενα must, ομως δεν διορθωσε το προβλημα. Οποτε ελεγξτε τις μνημες σας, χωρις ομως να πατε και να ξοδεψετε επι πλεον χρηματα. Απλα καντε δοκιμη με ενα-ενα module  ξεχωριστα.

Να θυμαστε δεν κανετε benchmark αποδοσης σ'αυτες τις συνθηκες, απλα προσπαθητε να βρητε τι ειναι αυτο που φταιει.

Ελεγξατε και την θερμοκρασια της RAM επισης.

Αν καποιος αλλος φιλος εχει κατι να προτεινει, ας το κανει. GL!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, 3DJIN είπε

θερμοκρασιες επεξεργαστη μητρικης και κασρτας εχεις δει? το κουτι εχει καλο airflow?

Έχω κουμπώσει επάνω την 3080ti και αυτή τη στιγμή που γράφω τρέχω ένα CPU Stress Test με το HeavyLoad. Μέχρι στιγμής, μετά από 15 λεπτά, η θερμοκρασία της CPU δεν έχει ανέβει πάνω από 66 βαθμούς. Θα το αφήσω 1 ώρα. Έχω μια υδρόψυξη Coolermaster ML240L 2 ετών. Θερμοκρασία μητρικής δεν έχω τσεκάρει, αλλά θεωρώ ότι εκτός αν έχεις κάνει τα καλώδια μια κουλούρα και τα έχεις πετάξει μέσα, δεν θα πρέπει να έχεις πρόβλημα με το airflow για να παίξεις ένα παιχνίδι χωρίς κρασάρισμα. Ειδικά όταν όλα τρέχουν σε stock ρυθμίσεις χωρίς OC. Έχω όλα τα καλώδια, εκτός ήχου, front usb κτλ στο πίσω μέρος του κουτιού (παράθεση).

20211124_171109602_iOS.jpg.bcec3dbe48fd5aa4acac4df09c9861a6.jpg

Θα τρέξω μετά ένα τεστ σε μνήμες και μετά GPU.

21 ώρες πριν, jbgoode είπε

Ελεγξατε και την θερμοκρασια της RAM επισης.

Τη θερμοκρασία στις RAM δεν ξέρω πως να την τσεκάρω. Αυτό που μόλις τώρα σκέφτηκα με τις RAM είναι ότι τις έχω να τρέχουν σε XMP mode για να πιάσουν την ταχύτητα 3200, αντί να τρέχουν στα 2400 ή 2666 που θέλει η CPU.

Θα κάνω update με ότι νεότερο. Ευχαριστώ για τις προτάσεις.

Επεξ/σία από mitsosG7
Δημοσ.

Αν ετρεξες furmark και σ'εκανε επανεκκινηση κοιτας τροφοδοτικο και καρτα γραφικων τα υπολοιπα ξεχνα τα

εκτος .......αν δεν παταει καλα η ψυκτρα στον επεξεργαστη σου , τσεκαρε το

Δημοσ.

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ εξ' αρχής...

Απλά έτυχα τα εξής που αναφέρω σταδιακά.

1. Έχω 2070s και Corsair 650w --> δεν κρασάρει

2. Αγοράζω 3080ti, γνωρίζοντας ότι το 650w δεν θα τη σηκώσει, δοκιμάζω --> κρασάρει

3. Γυρίζω σε 2070s και Corsair 650w --> κρασάρει

4. Δοκιμάζω 2070s σε άλλο PC με Gigabyte 650w --> δεν κρασάρει

5. Αγοράζω AsusRog 1000w με την 2070s --> κρασάρει

🤯🤯🤯🤯

Δλδ έτυχε πχ να χαλάσει το τροφοδοτικό από τη δοκιμή με την 3080ti και η 2070s χάλασε πως; Και γιατί δεν κρασάρει σε άλλο pc. WTF !!!

Επόμενη δοκιμή να βάλω το Corsair 650w και την 2070s σε άλλο PC ... Αν παίξει χωρίς πρόβλημα... 😱

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, mitsosG7 είπε

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ εξ' αρχής...

Απλά έτυχα τα εξής που αναφέρω σταδιακά.

1. Έχω 2070s και Corsair 650w --> δεν κρασάρει

2. Αγοράζω 3080ti, γνωρίζοντας ότι το 650w δεν θα τη σηκώσει, δοκιμάζω --> κρασάρει

3. Γυρίζω σε 2070s και Corsair 650w --> κρασάρει

4. Δοκιμάζω 2070s σε άλλο PC με Gigabyte 650w --> δεν κρασάρει

5. Αγοράζω AsusRog 1000w με την 2070s --> κρασάρει

🤯🤯🤯🤯

Δλδ έτυχε πχ να χαλάσει το τροφοδοτικό από τη δοκιμή με την 3080ti και η 2070s χάλασε πως; Και γιατί δεν κρασάρει σε άλλο pc. WTF !!!

Επόμενη δοκιμή να βάλω το Corsair 650w και την 2070s σε άλλο PC ... Αν παίξει χωρίς πρόβλημα... 😱

Όλα defaults είναι με bios το τελευταίο ;

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Dark_Nightfall είπε

Όλα defaults είναι με bios το τελευταίο ;

Εκτός από το xmp mode στις μνήμες.

Παρεπιπτόντως 1 ώρα CPU stress max θερμοκρασία 66.

Μετά 30 λεπτά memory allocation test μέχρι 99% , κανένα θέμα.

Τώρα τρέχω το GPU Stress του HeavyLoad που είναι πιο ελαφρύ από το furmark.

Μετά restart και memory diagnostic, και μετά Furmark. 

Καιιιι… 🙏

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...