Προς το περιεχόμενο

Μηχανή Εspresso - Delonghi Magnifica S ECAM 22.110.B - Κακός καφές


ggeorgi21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε ολους.

Πήρα χθες την αναφερόμενη μηχανή και πήρα και 2 ποικιλίες κόκκων από coffee island.

Έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία στην 3 κλίμακα και έχω δοκιμάσει και τις 2 ρυθμίσεις, που έχει η μηχανή (Κόψιμο καφέ και ποσότητα) αλλά το πρόβλημα μου είναι ότι ο καφές είναι νερουλός σε σύσταση και το καϊμάκι λευκό (ούτε καν να πάει προς το καφέ) 

Επειδή έχω δει ότι την έχει αρκετός κόσμος, υπάρχει κάποιος που αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα? έχω "κάψει" γύρω στους 20 καφέδες και δεν έχω δει αποτέλεσμα. Ενημερωτικά, δεν μπήκα στην διαδικασία να δοκιμάσω το αποτέλεσμα (εκός από 1-2 περιπτώσεις και ήταν νερομπλούμ), γιατί θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να λύσω το θέμα σύστασεις και μετά το θέμα γεύσης

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα φίλε,

Έχω αυτή την μηχανή εδώ και 4+ χρόνια, θεωρώ πως μπορώ να σε βοηθήσω.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ρυθμίσεων που προσωπικά μου βγάζει καλά αποτελέσματα.

- Θερμοκρασία στο πιο "ζεστό" (όλα τα εικονίδια)

- Η ρύθμιση για το κόψιμο του μύλου να είναι στο 3 ή ακόμα και στο 2 αν στο επιτρέπει ο καφές που έχεις (δηλαδή αν δεν μπουκωσει)

- Το dial για την ποσότητα καφέ ΠΑΝΤΑ στο τέρμα (για να κόψει τα 15 γραμμάρια)

- Και τέλος το πιο σημαντικό για να μη βγει νερουλός, θα χρησιμοποιείς τα αριστερά κουμπιά μόνο (όχι τα δεξιά, είναι για "lungo" ας πούμε) και θα τα προγραμματίσεις να βγάζουν περίπου 40 γραμμάρια νερό στο κουμπί για το διπλό. Αν δεν το κάνεις αυτό θα συνεχίσει να βγαίνει νερουλός γιατι από μαμά νομίζω βγάζει κάτι τρελά νούμερα (60+ γραμμάρια νερό. Με λίγα λόγια, θα βάλεις μια ζυγαριά κάτω απτό ποτήρι και θα το προγραμματίσεις να σταματήσει όταν βγάλει περίπου 37-40g καφέ)

 

Εννοείται πως πρέπει να έχεις καλή ποιότητα καφέ (υπάρχουν καλύτερα roasters από εκεί που πήρες) και το νερό να είναι φιλτραρισμένο (να έχεις το φίλτρο στο δοχείο νερού και να μην έχει λήξει.)

Ελπίζω να σε βοήθησα!

Επεξ/σία από Systemfreak
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Systemfreak είπε

Καλημέρα φίλε,

Έχω αυτή την μηχανή εδώ και 4+ χρόνια, θεωρώ πως μπορώ να σε βοηθήσω.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ρυθμίσεων που προσωπικά μου βγάζει καλά αποτελέσματα.

- Θερμοκρασία στο πιο "ζεστό" (όλα τα εικονίδια)

- Η ρύθμιση για το κόψιμο του μύλου να είναι στο 3 ή ακόμα και στο 2 αν στο επιτρέπει ο καφές που έχεις (δηλαδή αν δεν μπουκωσει)

- Το dial για την ποσότητα καφέ ΠΑΝΤΑ στο τέρμα (για να κόψει τα 15 γραμμάρια)

- Και τέλος το πιο σημαντικό για να μη βγει νερουλός, θα χρησιμοποιείς τα αριστερά κουμπιά μόνο (όχι τα δεξιά, είναι για "lungo" ας πούμε) και θα τα προγραμματίσεις να βγάζουν περίπου 40 γραμμάρια νερό στο κουμπί για το διπλό. Αν δεν το κάνεις αυτό θα συνεχίσει να βγαίνει νερουλός γιατι από μαμά νομίζω βγάζει κάτι τρελά νούμερα (60+ γραμμάρια νερό. Με λίγα λόγια, θα βάλεις μια ζυγαριά κάτω απτό ποτήρι και θα το προγραμματίσεις να σταματήσει όταν βγάλει περίπου 37-40g καφέ)

 

Εννοείται πως πρέπει να έχεις καλή ποιότητα καφέ (υπάρχουν καλύτερα roasters από εκεί που πήρες) και το νερό να είναι φιλτραρισμένο (να έχεις το φίλτρο στο δοχείο νερού και να μην έχει λήξει.)

Ελπίζω να σε βοήθησα!

Φίλε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα τα δοκιμάσω όλα αυτά και θα επανέλθω.

ΓΓ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα.

Update

Μετά από πολλές δοκιμές έχω δει μικρή βελτίωση. Όπως ανέφερε Systemfreak, απόσταξη στα 40gr, ζεστό full, ποσότητα καφέ full, κόψιμο στο 2-3.

Η πυκνότητα βελτιώθηκε, αλλά το καϊμάκι είναι αρκετά λευκού χρώματος και δεν είναι καϊμάκι αλλά περισσότερο αφρός, σαν να έχει κόψει.

Δύο πράγματα έχουν μείνει. Το ένα είναι το φίλτρο, το οποίο δεν υπήρχε στη συσκευασία (!!!). Θα αγοράσω. Αλλά με την EC685, η οποία δεν έχει τέτοιο φίλτρο και μιλάμε για μηχανή υποδεέστερη αυτής, η ποιότητα ήταν πολύ καλύτερη. 

To άλλο είναι ο καφές. Στην EC685 χρησιμοποιούσα τον Lavazza Oro (Arabica ). Ήταν ο πρώτος που είχα δοκιμάσει και μου άρεσε (για τα λεφτά του). Αλλά το θέμα είναι ότι το η σύσταση του σώματος του καφέ και του καϊμακιού, ήταν αρκετά καλύτερη. 

Θα επανέλθω όταν έχω νεότερα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναλόγως τον καφέ που θέλεις να έχεις πρέπει να βρεις και τα ανάλογα σπυριά να του δώσεις.

Εγώ την αγόρασα έχοντας δοκιμάσει με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις τον επαγγελματικό καφέ της dimello (80-20 arabica-robusta) σε κρύο.

Έκανα διάφορες δοκιμές με διάφορους καφέδες μέχρι τα 40€/κιλό. Δεν κάνουν όλοι οι καφέδες με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. 

Αυτή τη στιγμή στο ζεστό βάζω τον γκρι από τα lidl (lungo και μάλιστα έξω τον έκανα αμερικάνο, προσθέτοντας νερό). Στο κρύο δυστυχώς δεν μπορώ να βρω τον επαγγελματικό της dimello (αν και το μαζγαζί μου έδωσε περίπου 100γρ για δοκιμή, επειδή τον έπρηξα, και βγήκε ο ίδιος με του μαγαζιού). Αντί για τον dimello βάζω ένα μίξ 60-40 (starbucks pikes place - τον 100% arabica riva από το themart) που μου βγαίνει καλύτερο. Δοκίμασα κι έναν φτηνό ~11€/κιλό που μου έφεραν από Βέλγιο και τον βγάζει πολύ καλό τον ζεστό, αλλά είναι μακριά...

Να σημειώσω ότι τον θέλω αρκετά αραιό γιατί πίνω αρκετούς την ημέρα. Με ένα διπλό από έξω έχω πρόβληματα αυπνίας ενώ με 4 lungo από την μηχανή δεν έχω κανένα πρόβλημα. Σε αντίθεση με εμένα ο πατέρας μου τον θέλει πολύ δυνατό του βάζω δύο φορές το αριστερό κουμπάκι (μονή δόση) και κάπως πλυσιάζει τα γούστα του.

 

Έχω δοκιμάσει κι ακριβό 40+€/κιλό από καλό καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας και τον έβγαζε πολύ καλό αλλά πολύ δυνατό και καριβό για τα γούστα μου το σταμάτησα...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, ggeorgi21 είπε

Δύο πράγματα έχουν μείνει. Το ένα είναι το φίλτρο, το οποίο δεν υπήρχε στη συσκευασία (!!!). Θα αγοράσω. Αλλά με την EC685, η οποία δεν έχει τέτοιο φίλτρο και μιλάμε για μηχανή υποδεέστερη αυτής, η ποιότητα ήταν πολύ καλύτερη. 

To άλλο είναι ο καφές. Στην EC685 χρησιμοποιούσα τον Lavazza Oro (Arabica ). Ήταν ο πρώτος που είχα δοκιμάσει και μου άρεσε (για τα λεφτά του). Αλλά το θέμα είναι ότι το η σύσταση του σώματος του καφέ και του καϊμακιού, ήταν αρκετά καλύτερη. 

Το φίλτρο θα σου κάνει διαφορά στη γεύση, το πόση θα είναι εξαρτάται από την ποιότητα νερού που έχεις σπίτι. Επειδή τα φίλτρα της εσπρεσιέρας είναι ακριβά, έχω αγοράσει μία κανάτα με φίλτρο (Britta) και πραγματικά δεν καταλαβαίνω διαφορά στο αποτέλεσμα σε σχέση με τα φίλτρα της delonghi. Άσε που βγαίνει μισό κόστος και σου μένει και η κανάτα για να πίνεις νερό γενικά.

Για τον καφέ, αν σου αρέσουν οι specialty καφέδες (είτε blend είτε μονοποικιλιακοί) μπορείς να πάρεις από κάποιο roaster όπως το kudu, handpickers, area51 κλπ. Έχουν μεγάλη ποικιλία και ο καφές είναι φρεσκοψημένος (συνήθως 1-2 εβδομάδων) και σίγουρα θα βρεις κάποιον που θα σ'αρέσει.

Το χρώμα που έχει η crema (ή το καϊμάκι όπως το λες) εξαρτάται από το roast του καφέ. Οι πιο "σκούροι" κόκκοι (dark roast) θα έχουν πιο σκούρο χρώμα στην crema σε σχέση με πιο "ανοιχτούς" κόκκους (light roast). Επίσης, αν δε σου βγάζει πολύ crema τότε ο καφές παίζει να μην είναι πρόσφατα ψημένος, που είναι λογικό γιατί οι προσυσκευασμένοι μπορεί να είναι μέχρι και 1 χρόνο πριν ψημένοι, γι' αυτό κιόλας δε βάζουν roast date. Καταπληκτικό βίντεο επί του θέματος -> 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά πραγματικά όλες αυτές οι πληροφορίες μου ανοίγουν τα μάτια. Να προσθέσω κάτι. Μείωσα την ένδειξη σκληρότητας του νερού (από 4 σε 2) και είδα πολύ μεγάλη διαφορά με τον ίδιο καφέ. To καιμάκι (crema) και η σύσταση βελτιώθηκαν πάρα πολύ. Το ότι έκοβε το καιμάκι και γινόταν αφρός λευκός, είναι 100% από την ρύθμιση σκληρότητας. Και έχει λογική αυτό. 

Η απόσταξη είναι στα 45gr.  Τώρα, εγώ προσωπικά τον θέλω πολύ βαρύ τον καφέ. Αν πιώ μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και 4 καφέδες, δεν έχω πρόβλημα. Αν πιώ έναν στις 6.30, αυπνίες! οπότε το setup είναι full ποσότητα καφέ, 2-3 κόψιμο, 2 σκληρότητα νερού, και 3 μονές δόσεις για να έχω αρκετή ποσότητα για τον freddo  (από το αριστερό που λέει ο φίλος). Θα αρχίσω τις δοκιμές καφέδων, μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. 

Ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί στην αρχή είχα ξενερώσει ..... 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

57 λεπτά πριν, ggeorgi21 είπε

Παιδιά πραγματικά όλες αυτές οι πληροφορίες μου ανοίγουν τα μάτια. Να προσθέσω κάτι. Μείωσα την ένδειξη σκληρότητας του νερού (από 4 σε 2) και είδα πολύ μεγάλη διαφορά με τον ίδιο καφέ. To καιμάκι (crema) και η σύσταση βελτιώθηκαν πάρα πολύ. Το ότι έκοβε το καιμάκι και γινόταν αφρός λευκός, είναι 100% από την ρύθμιση σκληρότητας. Και έχει λογική αυτό. 

Η απόσταξη είναι στα 45gr.  Τώρα, εγώ προσωπικά τον θέλω πολύ βαρύ τον καφέ. Αν πιώ μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και 4 καφέδες, δεν έχω πρόβλημα. Αν πιώ έναν στις 6.30, αυπνίες! οπότε το setup είναι full ποσότητα καφέ, 2-3 κόψιμο, 2 σκληρότητα νερού, και 3 μονές δόσεις για να έχω αρκετή ποσότητα για τον freddo  (από το αριστερό που λέει ο φίλος). Θα αρχίσω τις δοκιμές καφέδων, μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. 

Ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί στην αρχή είχα ξενερώσει ..... 

Έτσι κάνε δοκιμές και μην ξενερώνεις!!

 

Πάντως να ξέρεις ότι όσο και να το παραμετροποιήσεις δεν θα φτάσει τον καφέ που μπορεί να κάνει ένας καλός barista με μια καλή καφετιέρα-μύλο-πρώτη ύλη... Αλλά μπορείς να φτάσεις σε ένα καλό αποτέλεσμα που θα είναι το ίδιο κάθε φορά, στον χρόνο και την ευκολία που ζητάει μια κάψουλα. 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή κι εγώ τα τράβηξα στην αρχή, η δική μου πρόταση είναι πήγαινε με τη γεύση (πικρός ή ξινος), όχι με το μάτι στο καιμακι για να βρεις τη σωστή αναλογία ποσότητα καφέ\ρυθμιση μύλου. Προσοχή αυτό αλλάζει ανάλογα το χαρμάνι, επίσης προσοχή να αλλάζεις το μυλο μόνο όταν δουλεύει. Και τέλος κάτι βασικό, σε αυτή τη μηχανή κάθε καφές φτάνει μέχρι ένα σημείο, αφού δοκιμάσεις τις ρυθμίσεις αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα άλλαξε καφε. Εγώ βρήκα τον δικό μου αλλά πήρε πολλές δοκιμές σε χαρμανια.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μετά από 3 βδομάδες με την καφετιερα, μπορώ να πω ότι είμαι μια χαρά. Full ποσότητα καφέ, 2άρι κόψιμο, 0 στην ρύθμιση για σκληρότητα νερού και μονούς καφέδες. Προσωπικά τον θέλω πολύ βαρύ για αυτό πήρα και dark roasted με μπαχαρικά κόκκους. Αλλά αυτές οι ρυθμίσεις είναι του προσωπικού μου γούστου. Δεν ταιριάζουν σε όλους. Το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσω με φιλτραρισμένο νερό για να δω πόσο επηρεάζει το σώμα και το καιμάκι (κρέμα), αλλά είναι λεπτομέρεια. 

Στα συν μιας τέτοιας επιλογής είναι ότι οποιοσδήποτε στο σπίτι μπορεί να την χειριστεί πολύ πιο εύκολα, και γενικώς "λερώνει" το σπίτι πολύ λιγότερο (π.χ. όταν είχα την manual, έπρεπε το portafilter να ταξιδέψει από την μία πλευρά της κουζίνας στην άλλη και έσταζε μερικές φορές στο πάτωμα).... 

 

Ευχαριστώ όλους πάντως για τις συμβουλές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...