Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παρέα.
Εχω στο PC μου έναν M2 για σύστημα και μερικά προγράμματα , έναν SSD για Games, και έναν HDD WD Caviar Blue 1TB μόνο για φωτογραφείες και αρχεία (Σας αναφέρο μόνο το μοντέλο του σκληρού καθώς εκεί είναι το πρόβλημά μου).
Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει πως ο σκληρός στροφάρει συνέχεια από την ώρα που θα ανοίξω το PC χωρίς τον χρησιμοποιώ. Μπορεί να στροφάρει για κανένα μισάωρο συνεχόμενα και μετά από κανένα μισάωρο να σταματήσει για 10 λεπτά, και μετά ξαναπαίρνει μπροστά.
 Στο Task Manager μου δείχνει Usage 0%
Εχω απενεργοποιήσει Windows Search και πολλά άλλα Power Options που συνιστούν σε βίντεο για Constant Spinning σε HDD, αλλά αυτός συνεχίζει και γυρνάει σε ψηλές στροφές χωρίς να έχω ανοίξει κάποιο αρχείο του.
Εχω απενεργοποιήσει το Antivirus μου σε περίπτωση που τον σαρώνει από μόνο του αλλά τίποτα.
Ξέρει κανείς πως μπορώ να τον κάνω να μην είναι σε λειτουργεία και να παίρνει μπροστά μόνο όταν τον επιλέγω για να μπω στα αρχεία μου;
Το PC το έχω πάνω στο γραφείο και ενώ ήταν ήσυχο τόσο καιρό, τελευταία κάνει ενοχλητική φασαρία με το να βαράει γκάζια ο σκληρός.
Εύχομαι μόνο να μην είναι σημάδια ότι θα χαιρετήσει σύντομα ο δίσκος, καθώς θα πάρει και την ζωή μου σε φωτογραφίες μαζί του😅
Ευχαριστώ προκαταβολικά, και ζητώ συγνώμη για το σεντόνι.

Επεξ/σία από anestis_top
Δημοσ.

Παρε backup χθες για λογους ασφαλειας, δεν ξερω τι ακριβως φταιει, δεν εμαθα ποτε, αλλα ειχα παθει το ιδιο πιο παλια με εξωτερικο HDD 2,5 τον οποιο τελικα τον πηρα στο χερι. Ευτυχως το περιεχομενο υπηρχε και αλλου οποτε δεν ασχοληθηκα παραπερα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@anestis_top Έτσι κάνουν οι HDD στα windows γιατί κάθε τόσο κάτι τους ξυπνάει. Μπορείς να μειώσεις το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει spin down στα 3-5 λεπτά αλλά να έχεις υπόψη σου ότι πολλά προγράμματα δεν ξεκινάνε αν δεν κάνει πάλι spin οπότε θα έχεις καθυστερήσεις. Μπορείς να συνηθίσεις τον θόρυβο ή να τον βγάλεις ή να αλλάξεις λειτουργικό.

Εγώ προσωπικά έχω συνδυάσει τα περισσότερα από αυτά που σου ανέφερα, άφησα μόνο τους πιο αθόρυβους και τους άλλους τους έβαλα σε NAS μακρυά μου, έβαλα αντικραδασμικά και ηχομόνωση (χωρίς να του κόψω τον αερισμό) και μείωσα το spin down time.

Τώρα αν το πρόβλημα σου δεν είναι ότι έκλεισες τα παράθυρα λόγο χειμώνα και υπάρχει ησυχία και τον ακούς αλλά ότι έχει αλλάξει και αυξηθεί ο θόρυβος του δίσκου τότε μάλλον θα χαλάσει σύντομα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, elpenor είπε

Τώρα αν το πρόβλημα σου δεν είναι ότι έκλεισες τα παράθυρα λόγο χειμώνα και υπάρχει ησυχία και τον ακούς αλλά ότι έχει αλλάξει και αυξηθεί ο θόρυβος του δίσκου τότε μάλλον θα χαλάσει σύντομα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από ένα Update των Windows και ο δίσκος ξεκίνησε να κάνει Spin άσκοπα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τις επεμβάσεις που έκανα απενεργοποιώντας το Windows search και με τις ρυθμίσεις που βρήκα από το YT για τα Power Options έχει μειωθεί ο χρόνος που κάνει Spin αλλά κάθε λίγο ξεκινάει και σταματάει. Υπάρχουν πολλές αναφορές και σχετικά βίντεο με πρόβλημα για constant spin σε Windows 10.
Το τελευταίο πράμα που έμεινε να δω για το αν φταίει, είναι ίσως το Antivirus που έχω (Νorton) και ότι αυτό ίσως προκαλεί την συχνή του λειτουργία για να τον σκανάρει συνέχεια. Θα δοκιμάσω να απενεργοποιήσω το Antivirus για λίγες μέρες και να δω αν φταίει αυτό αλλιώς θα τον ξηλώσω τελείως και θα τον κάνω εξωτερικό συνδέοντάς τον με docking station μόνο όταν τον χρειάζομαι για μεταφορά αρχείων.
Σκέψου πως όση ώρα σου γράφω την απάντησή μου γυρνάει και μόλις σταμάτησε. Εννοείτε πως σε 5 λεπτά θα αρχίσει πάλι.

Επεξ/σία από anestis_top
Ορθογραφική διόρθωση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@anestis_top Δεν καταλαβαίνω γιατί ακούγεται ο δίσκος σου ενώ είναι από τους αθόρυβους... ίσως δεν έχεις καλό κουτί + το έχεις πάνω στο γραφείο + ζεις σε ήσυχο μέρος. Εγώ είχα πρόβλημα με enterprise δίσκους που κάνουν τον διπλό θόρυβο από τους κανονικούς, οι RED που έχω τώρα πάνω δεν ακούγονται ούτε λίγο.

Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι αν κάνει περισσότερο θόρυβο από το φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να σημαίνει κακή τοποθέτηση/συντονισμοί ή ότι χαλάει.

Δεν υπάρχει λύση για το spin των HDD, αν δεν κάνουν spin τότε θα έχεις συνέχεια καθυστερήσεις... πέρα από το ότι δεν γίνεται να μην κάνουν στα windows.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, elpenor είπε

@anestis_top Δεν καταλαβαίνω γιατί ακούγεται ο δίσκος σου ενώ είναι από τους αθόρυβους... ίσως δεν έχεις καλό κουτί + το έχεις πάνω στο γραφείο + ζεις σε ήσυχο μέρος. Εγώ είχα πρόβλημα με enterprise δίσκους που κάνουν τον διπλό θόρυβο από τους κανονικούς, οι RED που έχω τώρα πάνω δεν ακούγονται ούτε λίγο.

Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι αν κάνει περισσότερο θόρυβο από το φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να σημαίνει κακή τοποθέτηση/συντονισμοί ή ότι χαλάει.

Δεν υπάρχει λύση για το spin των HDD, αν δεν κάνουν spin τότε θα έχεις συνέχεια καθυστερήσεις... πέρα από το ότι δεν γίνεται να μην κάνουν στα windows.

Το κουτί μου είναι ένα Full Tower  PHANTEKS Enthoo Pro. To έχω πάνω στο γραφείο δίπλα μου ναι, και ο δίσκος είναι στο Drive cage με τα clips του και τις βίδες του. ίσως το drive cage να κουνάει καθώς μπαίνει συρταρωτά στην υποδοχή που έχει το κουτί και μπορεί να έχει κάποια κενά. Να δοκιμάσω να τον βγάλω και να μονώσω λίγο τα σημεία που έρχεται σε επαφή ο δίσκος με αυτοκόλλητο ύφασμα;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...