archer100 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, adverts είπε Διαβάζω το θέμα και πραγματικά δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Αρχικά θα πω πως το ίδιο έγινε και στην περίπτωση του πατέρα μου (πρόστιμο 4200€) και αύριο θα πάω στην εφορία να δω από που προκύπτει το πρόστιμο που ήρθε στον δικό μου πατέρα (επίσης με πρόβλημα καρδιάς, ακόμα δεν του έχω αναφέρει κάτι και δεν θα το κάνω καν, θα το πληρώσω εγώ αν ισχύει όντως και δεν είναι λάθος) Για την ιστορία, συνταξιούχος από το 2012. Δεν απέκρυψε ΠΟΤΕ τίποτα από την εφορία, ούτε "ξέχασε" ποτέ να δηλώσει κάτι. Στο taxis αναφέρει πως το πρόστιμο είναι από το 2014 και ήρθε τώρα, 23/12/2019. Μίλησα με τον λογιστή του και μου είπε πως ούτε αυτός μπορεί να καταλάβει από που προκύπτει ο φόρος αυτός. Το ποσό, σύμφωνα με τον λογιστή, ήταν 2800€ που με τις προσαυξήσεις έφτασε στα ~4200€ (τα ποσά χονδρικά τα αναφέρω και όχι ακριβώς). Ένα σενάριο, πάλι σύμφωνα με τον λογιστή, είναι να περάστηκε δυο φορές από την εφορία το ποσό της σύνταξης. Και ναι, λάθη γίνονται και από την εφορία. Η κάθε περίπτωση είναι σίγουρα διαφορετική και δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε στην περίπτωση του TS. Όμως δεν είναι όλοι κλέφτες / φοροφυγάδες ή ότι άλλο πιστεύει ο καθένας. Το λέω επειδή πολλά σχόλια ήταν κάπως επιθετικά. Ναι, αν κάποιος δεν τα δήλωσε τότε θα πρέπει να τα πληρώσει. Μπορεί όμως το λάθος να έχει γίνει από τη μεριά της εφορίας. Νομίζω topics σαν αυτό θα έπρεπε να είχαν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος και πως να κινηθεί σε αυτή την περίπτωση και όχι, τα περισσότερα σχόλια, να βγάζουν κακία και κράξιμο. Και στην περιπτωση σου, ιδια λογικη με αυτη του TS ακολουθειται, δηλαδη φορος και περιπου 50% προσαυξησεις για 5 χρονια (0.73% το μηνα) Υποθετω οτι τα αναδρομικα του πατερα σου ηταν περιπου 11600 ευρω; Ειχαν δηλωθει κανονικα στην επομενη δηλωση; Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2019 από archer100
papoys1 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Να το ξαναπάμε από την αρχή.Παλαιότερα τέλος του χρόνου το κράτος μας έστελνε χαρτάκι τόσα πήρες για το μισθό σου άλλο χαρτάκι τόσα πήρες επικουρικό άλλο τόσα αναδρομικά. Πήγαινες στο λογιστή τα τρία χαρτάκια έκανες τη δήλωση πλήρωνες ανάλογα την Εφορία.Αν π.χ. απέκρυπτες το χαρτάκι των αναδρομικών φυσικά θα πλήρωνες λιγότερα Εφορία.Έλεγχος φυσικά δεν γίνονταν ποτέ και όλα ήταν μια χαρά.Κάποιοι είχαν το θράσσος και απέκρυπταν μέχρι και επικουρικά ταμεία.Τι θα γίνει αν το ψάξουν;;;;;; Να κάνουν το σταυρό τους. Τώρα που όλα γίνονται ηλεκτρονικά κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτε.Όλα είναι γνωστά στην Εφορία άμεσα με το που πατήσει το ΑΦΜ του καθενός.
opera Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 9 λεπτά πριν, papoys1 είπε Να το ξαναπάμε από την αρχή.Παλαιότερα τέλος του χρόνου το κράτος μας έστελνε χαρτάκι τόσα πήρες για το μισθό σου άλλο χαρτάκι τόσα πήρες επικουρικό άλλο τόσα αναδρομικά. Πήγαινες στο λογιστή τα τρία χαρτάκια έκανες τη δήλωση πλήρωνες ανάλογα την Εφορία.Αν π.χ. απέκρυπτες το χαρτάκι των αναδρομικών φυσικά θα πλήρωνες λιγότερα Εφορία.Έλεγχος φυσικά δεν γίνονταν ποτέ και όλα ήταν μια χαρά.Κάποιοι είχαν το θράσσος και απέκρυπταν μέχρι και επικουρικά ταμεία.Τι θα γίνει αν το ψάξουν;;;;;; Να κάνουν το σταυρό τους. Τώρα που όλα γίνονται ηλεκτρονικά κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτε.Όλα είναι γνωστά στην Εφορία άμεσα με το που πατήσει το ΑΦΜ του καθενός. Παππού θα μας τρελάνεις; Το κράτος μας έστελνε τα χαρτάκια και εμείς τα αποκρύπταμε από το κράτος;ΚαταλαβαΊνεις ότι αυτό ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ; 2
kostasbm Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 καλα τα ποσα βγαινουν αυτοματα οταν κανει τη δηλωση ο λογιστης σε συνταξιουχους ,μισθωτους δημοσιου,τραπεζες....πως γινεται να εχει κανει λαθος δηλωση πιστευω οτι εχει γινει λαθος υπολογισμος απο το δημοσιο και θελει τα χρηματα του πισω....αποκλειεται να μην εχουν δηλωθει ποσα.... αν ειναι ετσι οπως τα λεω ουτε τοκους ουτε τιποτα δεν θα παρει πισω περαν απο αυτα που θελει γιατι υπολογισαν λαθος...το θεμα ειναι ποσο λαθος εγινε και γιατι το θυμηθηκαν τωρα απο το 2013?? 1
papoys1 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, opera είπε Παππού θα μας τρελάνεις; Το κράτος μας έστελνε τα χαρτάκια και εμείς τα αποκρύπταμε από το κράτος;ΚαταλαβαΊνεις ότι αυτό ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ; Σέβομαι την άποψή σου αλλά αυτό αφορά τίμιους και νομοταγείς πολίτες. Μήπως νομίζεις ότι ζεις στη Σουηδία στη Νορβηγία κ.λ.π. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Εδώ κάποιοι έπαιρναν στη ζούλα συντάξεις και επιδόματα 10 , 20 και 30 χρόνια αποκρύπτοντας από το κράτος την αλήθεια δεν θα το έκαναν να γλυτώσουν χρήματα;;;;;; Επίσης για να το λέω ξέρω πράγματα που ΔΕΝ θα ήθελα να τα αναφέρω. Επεξ/σία 29 Δεκεμβρίου 2019 από papoys1 2
opera Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Μόλις τώρα, papoys1 είπε Σέβομαι την άποψή σου αλλά αυτό αφορά τίμιους και νομοταγείς πολίτες. Μήπως νομίζεις ότι ζεις στη Σουηδία στη Νορβηγία κ.λ.π. ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Εδώ κάποιοι έπαιρναν στη ζούλα συντάξεις και επιδόματα 10 , 20 και 30 χρόνια αποκρύπτοντας από το κράτος την αλήθεια δεν θα το έκαναν να γλυτώσουν χρήματα;;;;;; Επίσης για να το λέω ξέρω πράγματα που θα ήθελα να τα αναφέρω. Συγνώμη αλλά η συζήτηση αφορά αναδρομικά που έδωσε το κράτος και μετά έρχεται και σου λέει μου τα απέκρυψες. Για τα υπόλοιπα που λες είναι άλλη συζήτηση. 3
Γιαούρτι Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 13 λεπτά πριν, opera είπε Παππού θα μας τρελάνεις; Το κράτος μας έστελνε τα χαρτάκια και εμείς τα αποκρύπταμε από το κράτος;ΚαταλαβαΊνεις ότι αυτό ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ; μια χαρά στέκει. Απλά εσύ το πας με τη λογική ότι αφού το κράτος σου δίνει κάτι, ε το ξέρει και δε χρειάζεται να του πεις εσύ τι έχεις πάρει. Σε σοβαρό κράτος μπορεί να γίνεται έτσι, εδώ όμως όχι. Σκέψου το απλό, πας σε μια υπηρεσία και σου ζητάνε να πας σε άλλο γραφείο/υπηρεσία και να πάρεις ένα χαρτί για να το πας σε αυτούς. Στην ουσία παίρνεις ένα χαρτί από το κράτος για να το δώσεις πάλι στο κράτος. 4
adverts Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 35 λεπτά πριν, archer100 είπε Και στην περιπτωση σου, ιδια λογικη με αυτη του TS ακολουθειται, δηλαδη φορος και περιπου 50% προσαυξησεις για 50 χρονια (0.73% το μηνα) Υποθετω οτι τα αναδρομικα του πατερα σου ηταν περιπου 11600 ευρω; Ειχαν δηλωθει κανονικα στην επομενη δηλωση; Ακόμα το ψάχνω με τις δηλώσεις αλλά φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Μπήκαν βλέπω το 2013 περίπου 15k στην Εθνική (λογικά ήταν τα αναδρομικά μιας και νομίζω δεν μπαίνει όλο το ποσό από την αρχή). Αυτά τα ποσά δεν είναι ήδη φορολογημένα? Επίσης από τη στιγμή που στις δηλώσεις μας (ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι κλπ) τα ποσά που εισπράττουμε εμφανίζονται αυτόματα στο taxis δεν θα έπρεπε να εμφανιστούνε και αυτά? Θα έπρεπε να πάει ο πατέρας μου στον λογιστή και να του πει ότι μπήκανε λεφτά από τη σύνταξη, κάνε συμπληρωματική? Για να προλάβω όσους θελήσουν να πέσουν να με φάνε, σε καμία περίπτωση δεν "ξέχασε" να τα δηλώσει. Απλά επειδή ούτε τα πρώτα της σύνταξης τα δήλωσε, θεώρησε λογικό να μην το κάνει ούτε τώρα μιας και τα λεφτά του τα έβαλε το κράτος. Δηλαδή το κράτος που πλήρωσε τον πατέρα μου το ποσό της σύνταξής του, δεν γνώριζε πόσα του έδωσε και έπρεπε ο ίδιος να πάει να τα δηλώσει? Δυστυχώς δεν βλέπω να γλιτώνω το πρόστιμο. Απλά βλέπω πως καλούμαι να πληρώσω ένα μεγάλο ποσό (+ τους τόκους από το φόρο) το οποίο εννοείται θα το πλήρωνα στην ώρα του αν το γνώριζα. Και το καλό κράτος αποφάσισε να μας ενημερώσει 5 χρόνια μετά.
opera Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 1 λεπτό πριν, Γιαούρτι είπε μια χαρά στέκει. Απλά εσύ το πας με τη λογική ότι αφού το κράτος σου δίνει κάτι, ε το ξέρει και δε χρειάζεται να του πεις εσύ τι έχεις πάρει. Σε σοβαρό κράτος μπορεί να γίνεται έτσι, εδώ όμως όχι. Σκέψου το απλό, πας σε μια υπηρεσία και σου ζητάνε να πας σε άλλο γραφείο/υπηρεσία και να πάρεις ένα χαρτί για να το πας σε αυτούς. Στην ουσία παίρνεις ένα χαρτί από το κράτος για να το δώσεις πάλι στο κράτος. Άλλο πράγμα η πραγματικότητα και άλλο η λογική,σπάνια συμβαδίζουν. 1
Nevyn Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Τελικα αυτο που πρπει να κανει η OP ειναι να δει να μπηκαν τα χρηματα στην τραπεζα και στη συνεχεια να δει στο taxisnet την αντιστοιχη δηλωση του 2014 για να δει αν δηλωθηκαν τα χρηματα που ειχαν μπει,αν δεν δηλωθηκαν για οποιοδηποτε λογω να ετοιμαζονται να πληρωσουν
cd2matheos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δυστυχώς δυστυχώς δεν είναι πρόστιμο είναι φόρος που αναλογεί και δεδομένου ότι υπήρχε παρακράτηση στο ποσό εφόσον αυτό δεν δηλωθηκε εμπρόθεσμα εντός τριετίας το πόσο που παρακρατηθηκε χάνετε και στην ουσία πληρώνεις και δεύτερη φορά για το ίδιο ποσό. Τώρα επειδή στα γραφεία μας υπάρχει γκρίνια επί του θέματος.... Ναι και οι λογιστές κάνουν λάθη. Όμως κάποιες φορές τα λάθη είναι εσκεμμένα και εις γνώση των φορολογουμενων. Στην περίπτωση σας από το 2016 αν θυμάμαι καλά οι βεβαιώσεις αποδοχών για την τρέχουσα χρόνια είναι προσυμπληρωμενες βάση αρχείου που υποβάλλει ο εκάστοτε φορέας χωρίς αυτό να μπορεί να τροποποιηθεί από τον φορολογούμενο η τον λογιστή. Σε πεδίο που δεν είναι και το ποιο εμφανές αναφέρονται αναλυτικά οι αποδοχές καθώς επίσης και αναδρομικά προηγούμενων ετών. Στα αναδρομικά υπάρχει προθεσμία δήλωσης ως το τέλος του χρόνου χωρίς πρόστιμο. Οι επόμενες χρονιές επιφέρουν πρόστιμο. Στην τριετία χάνετε όπως είπα και το ποσό που παρακρατηθηκε. Και εδώ δυστυχώς εμείς οι λογιστές δεν κρατήσανε καμία δικλιδα ασφαλείας ότι ενημερώσαμε και ετοιμάσαμε τροποποιητικες δηλώσεις αλλά οι πελάτες είτε δεν τις προσκομισαν ποτέ στην εφορία είτε αρνήθηκαν την σύνταξη αυτών για να μην επιβαρύνουν με έξτρα φόρο για προηγούμενη χρονιά και Τωρα τα λουζομαστε γιατί όλοι το παίζουν ξαφνικά τίμιοι και τυπικοί...... 2
NikosKallithea Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Τα ποσά των αναδρομικών επιμερίζονται στα ετη που αντιστοιχούν και εισάγονται στους κωδικος του gsis, το "δεν θυμαμαι" δεν εχει καμία λογικη εδω. Απλά ο λογιστής του έπρεπε να κάνει βαση των ποσων αυτων τις αντιστοιχες προσθετες φορολογικες δηλώσεις, μια για καθε προηγούμενο ετος, στην εφορεία μέχρι το τελος του χρόνου του οποίου αποδόθηκαν τα ποσά. Ο πατερας προφανώς τα αγνόησε ή ο λογιστής του ηταν παντελώς άχρηστος, οπότε αν ηταν 3-4 χιλιάρικα αυτα διπλασιάστηκαν 2
dtzgr Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 6 ώρες πριν, vasioula1 είπε Ξαναλεω πως για εμενα το θεμα ειναι πως ξαφνικα θα ερθει σε ενα καρο κοσμο να πληρωσει τοσο μεγαλα ποσα Το λες και το ξαναλες αλλά όσες φορές και να το πεις δεν αλλάζει το γεγονός ότι το πρόστιμο είναι δικαιολογημένο αν η παράβαση έχει συμβεί. Σε όποιον δεν αρέσουν τα πρόστιμα ή το άγχος αν σε πιάσουν σε Χ χρόνια και αναγκαστεί να πληρώσει αναδρομικά, να φροντίζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Ξέρω ότι ενοχλώ, αλλά υπάρχουν και άλλοι 75ριδες που όταν πήραν τα αναδρομικά τα δήλωσαν ως όφειλαν και πλήρωσαν έγκαιρα αυτό που τους αναλογούσε. Δεν μπορεί αυτοί πάντα να είναι οι λαλάκες της υπόθεσης. 2
Super Moderators Thresh Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Και στη μάνα μου είχαν κάνει λάθος πριν μερικά χρόνια με τα αναδρομικά και φαινόντουσαν στην εφορία ότι είχε πάρει 2x τα ποσά (or something), αλλά ευτυχώς ήταν εντός προθεσμιών. Απλά έτρεχε σε συνταξιοδοτικά ταμεία για να πάρει βεβαιώσεις ώστε να ξελασπώσει. 1
DrLo Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2019 7 ώρες πριν, logistoulis είπε Ένα λεπτό Τι εννοείς πρόστιμο 7 χιλιάρικα; Αυτό δε στέκει Το πρόστιμο είναι 100αρικο για κάθε δήλωση και από κει και πέρα προσαυξήσεις για τα καθυστερημένα Από το πόσο που λες τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις δε γίνεται να είναι 7Κ, το μεγαλύτερο ποσό αυτών είναι από τη νέες εκκαθαρίσεις υποθέτω Υποθέτω ότι 7000 είναι ο φόρος προσαυξημενος με ότι πρόστιμα και προσαυξήσεις. Όχι μόνο πρόστιμα. 3 ώρες πριν, opera είπε Παππού θα μας τρελάνεις; Το κράτος μας έστελνε τα χαρτάκια και εμείς τα αποκρύπταμε από το κράτος;ΚαταλαβαΊνεις ότι αυτό ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ; Τα χαρτάκια στα έστελναν τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι το κράτος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα