Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω φτιάξει μία φόρμα στο excel ώστε να περνάω διαστάσεις και να μου υπολογίζει κατευθείαν τα τετραγωνικά μέτρα των κομματιών.

Θα ήθελα όταν θα έχω το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων να επιλέγω το είδος προιόντος και την τιμή αυτού και να μου βγάζει το συνολικό κόστος.

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αν ναι πως ακριβώς γίνεται;

Ή εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα που μπορεί κατευθείαν να τα κάνει αυτά.

Επεξ/σία από stavregos
Δημοσ.

Το λοιπόν, κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ο παρακάτω.

Δεν ξέρω πως έχεις τοποθετήσει τα δεδομένα σου, οπότε θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο αναλυτικός γίνεται.

Ας πούμε έχεις στην Στήλη A τα μήκη, στην Στήλη B τα πλάτη και στην C τα τετραγωνικά. Βάζεις στην D τα υλικά και στην E τις τιμές.

Κάπου παραδίπλα, δημιουργείς ένα πίνακα* με τα υλικά και τις εκάστοτε τιμές. Ας πούμε πως έχεις βάλει ονομασία πίνακα "Πίνακας" και τις στήλες ως "Υλικό" και "Τιμή"**.

Επιλέγεις στην στήλη D όσα κελιά χρειάζεσαι και από την καρτέλα Δεδομένα, επιλέγεις Επικύρωση Δεδομένων. Επιλέγεις Λίστα και ως Προέλευση, βάζεις:
=INDIRECT("Πίνακας[Υλικό]")

Στο κελί E2, βάζεις την συνάρτηση:
=INDEX(Πίνακας;MATCH(D2;Πίνακας[Υλικό];0);2)*C2

και την σέρνεις προς τα κάτω.

*Δημιουργώντας πίνακα μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά και τις αντίστοιχες τιμές τους και χωρίς να επέμβεις στις παραπάνω συναρτήσεις, να λαμβάνονται υπόψιν.

**Σε περίπτωση που βάλεις άλλα ονόματα, άλλαξε τα και στις συναρτήσεις.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.οι τιμές που αντιστοιχούν στα πλάτη και τα μήκη θα αλλάζουν συνεχώς συνεπώς και τα τετραγωνικά.

Αυτό που θέλω στο τέλος είναι να έχω προϊόντα πχ Α,Β,Γ,Δ που έχουν συγκεκριμένες τιμες να βάζω μήκη και πλάτη και στο τέλος να επιλέγω ποιο υλικό είναι και αντίστοιχα να μου βγάζει τη συνολική τιμή για τα τετραγωνικά του προϊόντος A πχ.

Δημοσ.

Στήλες A και B, θα μπαίνουν χειροκίνητα. Τα τετραγωνικά θα βγαίνουν αυτόματα, όπως λες. Το υλικό θα το επιλέγεις από αναδυόμενη λίστα και η τελική τιμή θα βγαίνει αυτόματα.

Κάνε μια προσπάθεια με τα παραπάνω και αν χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε. Ή αν θες, ανέβασε καμιά φωτογραφία ή αρχείο για καλύτερη κατανόηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα,

έκανα μια προσπάθεια.

ανεβάζω και το αρχείο για να δούμε μήπως έκανα κάτι λάθος.

Αν σε όλο αυτό θέλω να βάλω να μου υπολογίζει και την περίμετρο και να βγάζω και τιμές για την περίμετρο γίνεται;

Και κάτι ακόμα πως κλειδώνω κελιά ώστε να μην μπορούν να αλλαχθούν οι τιμές τους;

Ευχαριστώ.

Βιβλίο1.xlsx

Επεξ/σία από stavregos
Δημοσ.

Μια χαρά τα πας! Θα μπορούσες να βλέπεις αντίστροφα και το σύνολο κόστους για κάθε υλικό, αν είναι για όλα τα κομμάτια ίδιο, υπολογίζοντας τιμή μονάδος επί το σύνολο των m2.

Για την περιφέρεια: =(A2*2)+(B2*2)

Πολλαπλασιάζεις το αποτέλεσμα με την τιμή μονάδος του υλικού, όπως έκανες και με το εμβαδόν.

Για κλείδωμα ορισμένων κελιών πρέπει να πας αντίστροφα. Να ξεκλειδώσεις μέσω της φόρμας [δεξί κλικ=>] "Διαμόρφωση Κελιών" (Format Cells) στην καρτέλα "Προστασία" (Protection) αυτά που θέλεις να επεξεργάζεσαι όταν θα έχεις θέσει προστασία φύλλου. Εξ ορισμού, όλα τα κελιά είναι κλειδωμένα.

Καλή συνέχεια!

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.

αν οι τιμές για την περίμετρο είναι διαφορετικες με αυτές για το εμβαδόν ειναι διαφορετικές θα πρέπει να κάνω αλλο πίνακα;

και κάτι τελευταίο στη στηλη D που έχω τα υλικά θα πρέπει να βάζω ακριβώς το ίδιο όνομα αντιστοιχο με αυτό του πίνακα; 

Δημοσ.

Εφόσον οι τιμές θα είναι διαφορετικές για το ίδιο υλικό για εμβαδόν και περίμετρο, τότε ναι, θα χρειαστείς νέο πίνακα. Ή μπορείς παραδίπλα στον υπάρχοντα να προσθέσεις νέα στήλη με τις αντίστοιχες τιμές περιμέτρου.

Για το τελευταίο, δεν κατάλαβα. Θα χρειαστείς και υλικά που δεν ξέρεις τις τιμές τους; Αν ναι, δεν θα μπορεί να γίνει υπολογισμός. Αν θες να βάλεις νέο υλικό που ξέρεις την τιμή του, απλά το προσθέτεις στον πίνακα και λαμβάνεται υπόψιν αυτόματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι αυτό ήθελα για το τελευταίο.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες.μου ελυσες πραγματικά τα χέρια.

Τελικά έχω και μια τελευταία ερώτηση.μπορεί να μου κάνει sum στις τιμές ξεχωριστά για το κάθε υλικό;

Επεξ/σία από stavregos
Δημοσ.

Παρακαλώ!

Φυσικά και γίνεται. Θα πρέπει κάπου να βρίσκονται όλα τα υλικά, οπότε ας πούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε γι' αυτό τον πίνακα.

Στο αρχείο σου, βάλε στο J9 την συνάρτηση:

=SUMIF(D:D;Πίνακας3[@ΥΛΙΚΟ];E:E)

όπου αθροίζει όλες τις τιμές για το υλικό 4. Την σέρνεις προς τα κάτω. Αντίστοιχα μπορείς να κάνεις και για τις περιμέτρους ή και να τα αθροίζει όλα για το ίδιο υλικό.

Δημοσ.

Τελεια.σε ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ.

Λυθηκαν πλέον όλες οι απορίες μου και έχω ακριβώς αυτό που χρειάζομαι.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...