Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Χάρη ωστόσο στις προσπάθειες ορισμένων ερευνητών, η μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων θα είναι σύντομα εφικτή για οργανισμούς και επιχειρήσεις. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μία νέα μέθοδο εγγραφής δεδομένων με λέϊζερ, με τη βοήθεια της οποίας παράγονται υψηλής πυκνότητας νανοδομές σε πυριτική ύαλο και μάλιστα με γρήγορο και αποδοτικό ενεργειακά τρόπο.

Οι νανοδομές, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επιτρέπουν την μακροχρόνια πενταδιάστατη (5D) αποθήκευση δεδομένων σε δίσκους οπτικής τεχνολογίας, η οποία επιδεικνύει 10.000 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα από ότι η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε οπτικούς δίσκους Blu-Ray που χρησιμοποιείται σήμερα. Ο διδάκτορας και ερευνητής, Yuhao Lei από το Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον εξήγησε σε σχετικό Δελτίο Τύπου ότι η πενταδιάστατη (5D) αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί αποτελεί μία σπουδαία εναλλακτική λύση στην αποθήκευση στο cloud για πληροφορίες που είναι απαραίτητο να αρχειοθετηθούν για να διατηρηθούν ασφαλείς.  

«Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι οργανισμοί παράγουν όλο και μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων, δημιουργώντας την απελπιστική ανάγκη για αποτελεσματικότερες μορφές αποθήκευσης δεδομένων με υψηλή χωρητικότητα, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής. Την ώρα που τα cloud-based συστήματα σχεδιάστηκαν κατά πρώτο λόγο για τη βραχυπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, η 5D αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί κατά την άποψη μας θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, από κρατικούς φορείς, μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδιωτικούς οργανισμούς» λέει ο κ. Yuhao Lei.

Ο Yuhao Lei μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό της Optical Publishing Group, στο οποίο περιγράφουν τη νέα μέθοδο εγγραφής δεδομένων σε γυαλί. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν περιλαμβάνει την εγγραφή δεδομένων σε δύο οπτικές διαστάσεις συν τρεις χωρικές διαστάσεις. Το αποτέλεσμα με τη νέα αυτή προσέγγιση είναι η εγγραφή δεδομένων με ταχύτητες 1m voxels το δευτερόλεπτο, που ισοδυναμεί με εγγραφή περίπου 0,23MB το δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές εγγράψουν 5GB δεδομένων κειμένου σε έναν δίσκο από πυριτική ύαλο που είχε περίπου τις διαστάσεις ενός συμβατικού CD με σχεδόν 100% ακρίβεια ανάγνωσης. Κάθε voxel περιέχει τέσσερα bit πληροφορίας και κάθε ζευγάρι voxels αντιστοιχούσε σε έναν χαρακτήρα κειμένου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε δίσκος είναι δυνατόν να χωρέσει 500 TB δεδομένων. Στην αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος τους, ωστόσο που θα επιτρέπει την παράλληλη εγγραφή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είναι δυνατή η εγγραφή 500TB δεδομένων σε περίπου 60 ημέρες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις τόσα GB σε ένα δισκάκι φτιάχνεις 4-5 ίδια με όλα τα ιστορικά δεδομένα σου και είσαι καλλυμένος.

Το πρόβλημα όμως είναι και το κόστος του reader/writer.

Δημοσ.

Κάθε χρόνο τα ίδια δημοσιεύματα για μελλοντικά τεράστια σε χωρητικότητά αποθηκευτικά μέσα. Και κάθε χρόνο περιμένουμε για τα επόμενα μερικά χρόνια. 

  • Like 9
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γράψτε και κανένα άρθρο για νέες τεχνολογίες μπαταριών που φορτίζουν σε 10 δευτερόλεπτα , έχουν τεράστια χωρητικότητα και κρατάνε για πολλές χιλιάδες κύκλους φορτίσεων.Καιρό έχει να μπει.

Έτσι για να γουστάρουμε....

Επεξ/σία από tarantules
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το επόμενο βήμα στην εγγραφή δεδομένων είναι οι racetrack memories. Κάθετη εγγραφη, σε νανοδομημένες επιφάνειες με μορφή πίστας. Μόλις καταφέρουν να σταθεροποιήσουν τις τοπολογικές διαμορφώσεις που δημιουργούνται λόγω των φαινομένων που εμφανίζονται στην επιφάνεια του υμενίου θα προχωρήσουν και παραπέρα. Μέχρι τότε, SSD και άγιος ο θεός. Και με επιφύλαξη, σιγά σιγά αναπτύσσονται και νέου τύπου μνήμες RAM, οι ReRAM. 

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα tape drives αυτή τη στιγμή βγαίνουν σε εκδόσεις με δεκάδες TBs και ταχύτητες της τάξης των εκατοντάδων MB/s. Τα 500TBs με αυτή την ταχύτητα δεν λένε κάτι, δεδομένου ότι εδώ και καμιά 10ετία μεγάλες εταιρείες όπως η Sony έχουν παρουσιάσει πειραματικά tape drives της τάξης των εκατοντάδων TBs.

Προφανώς από ένα paper μέχρι να φτάσει να βγει τελικό προϊόν, αν ποτέ βγει, υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Μακάρι να βγει και να είναι και λειτουργικό...

Επεξ/σία από jimex
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...