Basilhs1982 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 4 Νοεμβρίου 2021 19 λεπτά πριν, Ntinaras είπε Φαντασου ολοι αυτοι που εχουν τα αυτοκινητα μεσα στο παρκινγκ, να μην ειχαν παρκινγκ, στη θεση του να ειχαν ενα διαμερισμα ακομα, και τα αυτοκινητα να ηταν στους γυρω δρομους. Θα ηταν η δεν θα ηταν χειροτερα? Φαντάσου όλοι αυτοί που έχουν παράνομα πάρκινγκ να μην δέσμευαν 24/7 365 μέρες το χρόνο θέσεις πάρκινγκ, δεν θα ήταν καλύτερα για όλους; Άλλο να δεσμεύεις 2 θέσεις στάθμευσης για να εξυπηρετείς 10 οχήματα πχ και άλλο να έχεις κάνει τα 8 από τα 10 μέτρα της φάτσας του οικοπέδου είσοδο/έξοδο πάρκινγκ. Υπάρχουν και παράνομα πάρκινγκ που λύνουν προβλήματα αλλά είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις, πχ σε μια περιοχή με παρόδους που ο χώρος είναι περιορισμένος έτσι κι αλλιώς.
mAs_81 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 7 ώρες πριν, k_w_t είπε Δες εδω ενα γειτονα μου. https://www.google.com/maps/@37.9686174,23.7254619,3a,38.8y,30.52h,72.71t/data=!3m7!1e1!3m5!1sLSnR-5XOC7W5TvB6MoOmOw!2e0!5s20190801T000000!7i13312!8i6656 Εχει βαλει ταμπελακι parking εξω απο την αποθηκη. Και παρκαρει μονο αυτος απ'εξω. (το πρασινο almera εαν αλλαξεις ημερομηνια στο google maps παλι εκει ειναι) Φιλε είμαστε γείτονες - δε φαντάζεσαι ποσο κοντά μένω/ειναι το πατρικό μου.. Ειναι τραγικά στην περιοχή - λιγο πιο πίσω στη Φραττη που ειναι το μαγαζί με τα σουβενίρ - εκτός οτι εχει βάψει κίτρινο το πεζοδρόμιο ο τύπος μόνος του(μονο ο Δήμος ν μπορει να κανει κατι τέτοιο)εχει και κατι δικά του αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο αλλα και στη γωνία.. Γιατί??? Για να στρίβουν τουριστικά λεοφωρεια , να παρκάρουν μπροστά στο μαγαζί να ψωνίσουν οι τουρίστες , και μετα ολόκληρη μανούρα να στρίψει στη Παρθενώνος το λεωφορείο..…..εχω τσακωθεί με όλους εκεί , ασε.. ..«να δουλέψουμε θελουμε και μείς ρε παιδια..» και όλο κατι τέτοια ακούω.. Και αν τους φας θέση?γρατζουνιες και τσιγάρα στο καπό και μετα το παίζουν Κινέζοι… Τροχαία οντως άφαντη - ειδικά οταν εχει Ηρώδειο δε παρκάρεις ούτε πατίνι σε τοίχο.. Παλι καλα που εχω φύγει μετα το γάμο μου απο εκεί αλλα ειναι τραγική η κατάσταση..Οποίος ανοίγει μαγαζί βάζει μπροστά μηχανάκια - καρεκλες και γενικά κανει ο,τι θέλει..και η επώνυμη καταγγελία μονο φθορές φέρνει στο όχημα σου στο τέλος και αντε εσυ να αποδείξεις μετα οτι δεν εισαι ελεφας… 2
gge Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Συμφωνα με το αρθρο 34 του ΚΟΚ: ....3. Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και: ....β) Μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παραδίου ιδιοκτησίας ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος - έξοδος οχημάτων εξ αυτής. γ) Σε θέση από την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από το χώρο που έχει σταθμεύσει . Οποτε η Τροχαια δεν χρειαζεται να διαπιστωσει εαν ειναι "νομιμη" η θεση. Εφοσον ισχυει μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορει να κοψει κλήση. Επίσης η αδεια που εκδιδει ο Δημος αφορα τη χρηση του κοινοχρηστου χωρου οταν παρκαρεις - δηλαδη τη στιγμιαια χρηση του πεζοδρομιου προκειμενου να μπεις στο ιδιωτικο χωρο σταθμευσης. Η "νομιμη" θεση σταθμευσης εχει την εννοια εαν και κατα πόσο η θεση φαινεται στο διαγραμμα καλυψης της οικοδομικης αδειας, 1
satsok2 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Στις 2/11/2021 στις 10:15 ΜΜ, MilaMouVromika είπε εμένα η απορία μου είναι για ποιον λόγο μπορεί να με μηνύσει; Για κακή χρήση του λόγου; 👍
Dantε Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 17 ώρες πριν, k_w_t είπε Δες εδω ενα γειτονα μου. https://www.google.com/maps/@37.9686174,23.7254619,3a,38.8y,30.52h,72.71t/data=!3m7!1e1!3m5!1sLSnR-5XOC7W5TvB6MoOmOw!2e0!5s20190801T000000!7i13312!8i6656 Εχει βαλει ταμπελακι parking εξω απο την αποθηκη. Και παρκαρει μονο αυτος απ'εξω. (το πρασινο almera εαν αλλαξεις ημερομηνια στο google maps παλι εκει ειναι) Καλα στο συγκεκριμενο με ενα τηλεφωνακι ερχονται και του κοβουν κοστουμακι σχεδον 1000αρικο. Κληση επειδη εχει παρκαρει απεξω. Κληση Χ2 για τα 2 εμποδια Κληση επειδη εχει βαψει το οδοστρωμα(Δε θυμαμαι βεβαια αν το προστιμο αυτο το επιβαλλει ο δημος μονο). Προστιμο για τις παρανομες πινακιδες γιατι προφανως δε θα εχει αδεια. Στη θεση σου θα επαιρνα την αστυνομια να ερθει να του ραψει ενα πακετακι για τα πρωτα 3 οπως και δηποτε. ΥΓ.Βεβαια αμα δεις και την απεναντι πολυκατοικια,ολη η πυλωτη ειναι ανοιχτη στο δρομο.Πραγμα επισης παρανομο.3 θεσεις σταθμευσης στο δρομο εκει πανε στραφι.Εκει προφανως εγινε μετατροπη της πυλωτης σε παρκινγκ που νομιζω πως ειναι παρανομο και δε μπορει να γινει ακομα και με αλλαγη χρησης χωρου. 3
agnostos13 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, Basilhs1982 είπε Και γαμώ τις λογικές, οι υπόλοιποι θα παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας στα σαλόνια με τους τσίγκους και τις χαλκομανίες. Εδώ στη γειτονιά μου έχουν κολλήσει ταμπελάκια ακόμα και πάνω σε κορμούς δέντρων για να παρκάρουν στα πεζοδρόμια. Μου θύμισες κάποια στιγμή που είχα πάει να δω ένα σπίτι προς ενοικίαση με ένα φιλικό πρόσωπο και αφού έχουμε δει το διαμέρισμα του λέω η θέση στάθμευσης που λέτε ποιά είναι (είχε πυλωτή το κτίριο); Μου λέει πάμε στο μπαλκόνι να σου δείξω...και μου δείχνει ο τύπος ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο στη γωνία του οικοπέδου! Μου λέει παρκάρετε δίπλα στον κάδο (από την πλευρά του πεζοδρομίου), πριν το δέντρο. Του λέω μα αυτό είναι πάνω στο πεζοδρόμιο και μάλιστα στη γωνία, πως είναι θέση στάθμευσης; Μου λέει αν δείτε το δέντρο έχει σήμα απαγορεύεται το παρκάρισμα (όντως είχαν βάλει πινακίδα), οπότε δεν το βάζουν άλλοι! 18 ώρες πριν, moure είπε Μεγάλη κάψα βλέπω για το αν είναι νόμιμα ή παράνομα τα πάρκινγκ.Εγώ δεν βρίσκω τίποτα κακό ένας άνθρωπος που έχει μια παλιά μονοκατοικία να έχει κάνει έναν χώρο της αυλής του πάρκινγκ για να έχει το αυτοκίνητο του προστατευμένο.Νομιζω ότι όλοι το ίδιο θα έκαναν.Μπορεί τα έξοδα και η ταλαιπωρία με την πολεοδομία να είναι πολύ μεγάλη και να μην μπορεί να το νομιμοποιήσει. Αν στην περιοχή που έμενα μου έκαναν τέτοιες ιστορίες οι γείτονες θα τους είχα ταράξει και εγώ στην νομιμότητα.Υπάρχει πιστοποίηση στον ανελκυστήρα?Υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στις γύρω κατοικίες?Στους γύρω δρόμους επιτρέπεται το παρκάρισμα? Τηρούνται οι αποστάσεις στάθμευσης από διασταύρωση?Καβαλάνε τα αυτοκίνητα πεζοδρόμια?Κάθε μερα μια υπηρεσία του κράτους θα ήταν στη γειτονιά για έλεγχο! "Μαζί παρκάραμε" φάση...ωραίος! Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου 2021 από agnostos13 1
k_w_t Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 10 ώρες πριν, mAs_81 είπε Φιλε είμαστε γείτονες - δε φαντάζεσαι ποσο κοντά μένω/ειναι το πατρικό μου.. Ειναι τραγικά στην περιοχή - λιγο πιο πίσω στη Φραττη που ειναι το μαγαζί με τα σουβενίρ - εκτός οτι εχει βάψει κίτρινο το πεζοδρόμιο ο τύπος μόνος του(μονο ο Δήμος ν μπορει να κανει κατι τέτοιο)εχει και κατι δικά του αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο αλλα και στη γωνία.. Γιατί??? Για να στρίβουν τουριστικά λεοφωρεια , να παρκάρουν μπροστά στο μαγαζί να ψωνίσουν οι τουρίστες , και μετα ολόκληρη μανούρα να στρίψει στη Παρθενώνος το λεωφορείο..…..εχω τσακωθεί με όλους εκεί , ασε.. ..«να δουλέψουμε θελουμε και μείς ρε παιδια..» και όλο κατι τέτοια ακούω.. Και αν τους φας θέση?γρατζουνιες και τσιγάρα στο καπό και μετα το παίζουν Κινέζοι… Τροχαία οντως άφαντη - ειδικά οταν εχει Ηρώδειο δε παρκάρεις ούτε πατίνι σε τοίχο.. Παλι καλα που εχω φύγει μετα το γάμο μου απο εκεί αλλα ειναι τραγική η κατάσταση..Οποίος ανοίγει μαγαζί βάζει μπροστά μηχανάκια - καρεκλες και γενικά κανει ο,τι θέλει..και η επώνυμη καταγγελία μονο φθορές φέρνει στο όχημα σου στο τέλος και αντε εσυ να αποδείξεις μετα οτι δεν εισαι ελεφας… Ασε την περιφημη στροφη Προπυλαιων και Καββαλοτι που οποτε εχει Ηρωδειο δεν μπορει ναα στριψει κανενα λεωφορειο και ακινητοποιειτε το συμπαν στην περιοχη... Γενικα η περιοχη εχει γινει ενα χαος. Την βραδια που ειχε συναυλια ο Στινγκ στο Ηρωδειο παιζει να προσπαθουσαν να παρκαρουν και στα μπαλκονια του πρωτου οροφου..
cumulus Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Εχω ειχα ενα τυπο απεναντι που επιανε 3 θεσεις.Η μια ηταν για το parking (δεν ασχοληθηκα αν ειναι νομιμο) το οποιο και σεβεμουνα. Για τη γυναικα του επιανε θεση με ενα τενεκε λαδιου.Καθε φορα που τον εβαζε τον τενεκε εγω τον πεταγα.Παντως πρεπει να ειχε πανω απο 20 τενεκεδες γιατι ειχα βαρεθει να τους πεταω.Καποιοι στιγμη πιστεψα οτι τους μαζευε απο τα σκουπιδια που τους πεταγα,ετσι αρχισα να τους πεταω σε μακρινους σκουπιδοντενεκεδες 😝 Η τριτη κλασσικα εξω απο την πορτα της μονοκατοικιας του,που ειχε βαψει κιτρινο το δρομο.Για να του σπαω τα νευρα παρκαρα μονιμως εκει.Με απειλησε οτι θα μου σπασει το αυτοκινητο και εγω του απαντησα αμα το κανω θα του κανω και εγω το ιδιο. 3
mechpanos Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Πάντως θυμήθηκα όταν είχα πάει για να βγάλω οικοδομική άδεια για το σπίτι μου, μου είχε πει ο μηχανικός ότι πρέπει να πληρωθεί ένα τέλος στον Δήμο, αν δεν έχεις parking, για την κατάληψη θέσης στο οδόστρωμα. Δεν το θυμάμαι ακριβώς, αν υπάρχει κάποιος μηχανικός στο thread ας μας διαφωτίσει. Πάντως εγώ δεν το πλήρωσα γιατί ήταν επαναφορά υφιστάμενης άδειας (αποπεράτωση ημιτελούς) που είχε βγει ως σεισμόπληκτο και είχε απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση.
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να υπήρχε πολύ αυστηρή τροχαία και πολεοδομία , το έχω ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία, που να έριχνε αβέρτα πρόστιμα στα παράνομα παρκινγκ, μέχρι να να αναγκαζονταν να τα καταργήσουν αυτοι που τα έφτιαχναν, ΑΛΛΆ να έριχναν και τσουχτερά πρόστιμα και σε κάθε παρανομο παρκάρισμα που έβλεπαν, ειτε είναι σε πεζοδρόμια, είτε σε ράμπες, είτε σε στροφές, είτε σε όλους που τα άφηναν παράνομα όπου να ναι στο Ηρώδειο που αναφέρθηκε πιο πάνω,ειτε σε διπλό παρκαρισμένα με αλαρμ,και και και, η λίστα ειναι πολύ μεγάλη. Εκεί φαντάζομαι σχεδόν όλοι εδώ μέσα που παραπονιουνται για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και κράζουν, δικαίως τα παράνομα παρκινγκ, θα ήταν πααααρα πολύ αντίθετοι με την εφαρμογή του νόμου παντού. Δεν θέλουμε αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ παντού , αλλά επιλεκτική σε άλλους, διότι η συντριπτική πλειοψηφία παρανομεί καθημερινώς. Μια βόλτα να κάνετε, το βλέπετε. Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου 2021 από jmmys
Super Moderators Snoob Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Super Moderators Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Έχω απαντήσει στο φαιδρό αυτό επιχείρημα. Και, τέλος πάντων, ακόμη και αν δεχτούμε πως "όλοι παρανομούμε", υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ του παρανομώ και μεταξύ του καλώ την ανεκδιήγητη τροχαία για να τιμωρήσει τον άλλο που δε σέβεται την παρανομία μου.
drakopoulos1988 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2021 Αν δεν έχεις άδεια την έχεις βαμμένη,και επίσης θα μπλέξουν και οι αστυνομικοί που έκοψαν την κλήση αν δεν έπρεπε. Μόνος σου το δημιούργησες φίλε. Έκανες καταγγελία για κάποιον που πάρκαρε παράνομα για να μην το ξαναβάλει και να μπορείς να παρκάρεις εσύ παράνομα; Ωραίος.
StamTheMan Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 12 ώρες πριν, Snoob είπε Και, τέλος πάντων, ακόμη και αν δεχτούμε πως "όλοι παρανομούμε", υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ του παρανομώ και μεταξύ του καλώ την ανεκδιήγητη τροχαία για να τιμωρήσει τον άλλο που δε σέβεται την παρανομία μου. Ας μην το δεχθουμε. Δεν παρανομουνε ολοι. Και υπαρχει διαφορα στο παρανομω και τα γραφω ολα στα @@ μου αρκει να κανω τη δουλεια μου οσο και αν ενοχλω,με το παρανομω "ελαφρως" και δεν ενοχλω .Το δευτερο δεν το επικροτουμε αλλα δε γινεται αλλιως καποιες φορες. Δεν εχω παρκαρει ποτε παρανομα το αυτοκινητο,αν εξαιρεσεις καποιες φορες που αναγκαστικα παρκαρω σε μικροτερη αποσταση απο το προβλεπομενο σε πινακιδες ή φαναρια,και οταν αφηνω 2 λεπτα το αμαξι για να ξεφορτωσω,σε "νεκρο" στενακι . Τα παραπανω με παιρνει και τα κανω,γιατι δε ζω στην Αθηνα,και δε μπαινω κεντρο με το αμαξι εαν δεν υπαρχει λογος.
Ntinaras Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 20 ώρες πριν, cumulus είπε Εχω ειχα ενα τυπο απεναντι που επιανε 3 θεσεις.Η μια ηταν για το parking (δεν ασχοληθηκα αν ειναι νομιμο) το οποιο και σεβεμουνα. Για τη γυναικα του επιανε θεση με ενα τενεκε λαδιου.Καθε φορα που τον εβαζε τον τενεκε εγω τον πεταγα.Παντως πρεπει να ειχε πανω απο 20 τενεκεδες γιατι ειχα βαρεθει να τους πεταω.Καποιοι στιγμη πιστεψα οτι τους μαζευε απο τα σκουπιδια που τους πεταγα,ετσι αρχισα να τους πεταω σε μακρινους σκουπιδοντενεκεδες 😝 Η τριτη κλασσικα εξω απο την πορτα της μονοκατοικιας του,που ειχε βαψει κιτρινο το δρομο.Για να του σπαω τα νευρα παρκαρα μονιμως εκει.Με απειλησε οτι θα μου σπασει το αυτοκινητο και εγω του απαντησα αμα το κανω θα του κανω και εγω το ιδιο. Ειχα κανει παρομοια συζητηση με καποιον οταν με απειλεισε πως θα μου κανει ζημια στο αμαξι, εγω του ειπα πως εχω αλλα 2 αμαξια, εσυ εχεις αλλο μαγαζι? μουγκα ξαφνικα. Χτες πηγα για δουλεια με εταιρικο minivan στον πειραια, εψαχνα θεση απεγνωσμενα, και βρισκω σε μια κενη ενα σκαμνακι, το βγαζω επιτοπου και παρκαρω μεχρι να ξεφορτωσω εντελως τυχαια ερχεται και ο ιδιοκτητης του σκαμνακιου μετα απο 2 λεπτα και το παιζει ιστορια ηρθε 2 φορες στο αυτοκινητο να με "τραμπουκισει" και επειδη αρχιζε να γινεται επιθετικος και εκνευριστικος βγαινω και του λεω πως εχουμε 2 τροπους να το λυσουμε, ειτε με μπουνιες ειτε καλωντας την τροχαια, και με τους 2 του λεω θα βγεις σιγουρα χαμενος εφυγε. 19 ώρες πριν, jmmys είπε Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να υπήρχε πολύ αυστηρή τροχαία και πολεοδομία , το έχω ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία, που να έριχνε αβέρτα πρόστιμα στα παράνομα παρκινγκ, μέχρι να να αναγκαζονταν να τα καταργήσουν αυτοι που τα έφτιαχναν, ΑΛΛΆ να έριχναν και τσουχτερά πρόστιμα και σε κάθε παρανομο παρκάρισμα που έβλεπαν, ειτε είναι σε πεζοδρόμια, είτε σε ράμπες, είτε σε στροφές, είτε σε όλους που τα άφηναν παράνομα όπου να ναι στο Ηρώδειο που αναφέρθηκε πιο πάνω,ειτε σε διπλό παρκαρισμένα με αλαρμ,και και και, η λίστα ειναι πολύ μεγάλη. Εκεί φαντάζομαι σχεδόν όλοι εδώ μέσα που παραπονιουνται για την έλλειψη θέσεων στάθμευσης και κράζουν, δικαίως τα παράνομα παρκινγκ, θα ήταν πααααρα πολύ αντίθετοι με την εφαρμογή του νόμου παντού. Δεν θέλουμε αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ παντού , αλλά επιλεκτική σε άλλους, διότι η συντριπτική πλειοψηφία παρανομεί καθημερινώς. Μια βόλτα να κάνετε, το βλέπετε. Θα επρεπε να γινει, γιατι η λογικη του ελληναρα ειναι "θα παρω 3 αυτοκινητα, θα μενω στο παγκρατι σε διαμερισμα χωρις παρκιγνκ, ελα μωρε καπου θα βρω να τα βαλω" 2
StamTheMan Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2021 4 ώρες πριν, Ntinaras είπε Χτες πηγα για δουλεια με εταιρικο minivan στον πειραια, εψαχνα θεση απεγνωσμενα, και βρισκω σε μια κενη ενα σκαμνακι, το βγαζω επιτοπου και παρκαρω μεχρι να ξεφορτωσω εντελως τυχαια ερχεται και ο ιδιοκτητης του σκαμνακιου μετα απο 2 λεπτα και το παιζει ιστορια ηρθε 2 φορες στο αυτοκινητο να με "τραμπουκισει" και επειδη αρχιζε να γινεται επιθετικος και εκνευριστικος βγαινω και του λεω πως εχουμε 2 τροπους να το λυσουμε, ειτε με μπουνιες ειτε καλωντας την τροχαια, και με τους 2 του λεω θα βγεις σιγουρα χαμενος Το αγαπημενο μου ειδος,αυτο με τις καρεκλες,τους κωνους και τα σκαμπο. Αν δεν κινδυνευει το αμαξι απο καμια βαρια σιδερενια καρεκλα,συνηθως τα παιρνω παραμαζεμα. Εναν συγκεκριμενο κωνο ενος που εχει ψιλικατζιδικο,τον παιρνω παντα μαζι οταν φευγω. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα