elpenor Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, 9-11 είπε Το γεγονός πως η ίδια η εταιρεία τις συμπεριλαμβάνει στις δοκιμασμένες δεν αρκεί; Να τονίσω σε αυτό το σημείο πως με ενδιαφέρει μόνο η συμβατότητα με το υπάρχον ζευγάρι, όχι οι επιδόσεις. Δεν θα με ενοχλήσει ενδεχόμενη αύξηση των timings των Hyper-X αν αυτό εξασφαλίζει ομαλή λειτουργία με τις Corsair (ή οποιαδήποτε άλλη μάρκα) Το ζητούμενο είναι να διπλασιάσω το μέγεθος κι ας είναι και underclocked. Υπάρχουν πάρα πολλά threads με προβλήματα με RAM στο forum χωρίς καν να μπλέκουν δύο διαφορετικά dies στο ίδιο σύστημα. Ουσιαστικά το να τα κάνεις να δουλέψουν μαζί θεωρείται κάτι πολύ δύσκολο που όλοι το αποφεύγουν. Τώρα κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά τι θα γίνει αλλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2021 από elpenor 2
9-11 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2021 Με λίγα λόγια, αν βρισκόσουν στη θέση μου ΔΕΝ θα το ρίσκαρες. Τι εναλλακτικές έχω; Οι Hyper-X τρέχουν υποδειγματικά (στα default settings πάντα, δεν τις έχω pushάρει) και θα είναι κρίμα να τις σκοτώσω και να αγοράσω 2x16 GB DIMM (γιατί δεν υπάρχει λόγος να βάλω 4x8) Και οι αγγελίες για μένα είναι πονοκέφαλος. Είμαι μέλος από το 2003 και δεν έχω πουλήσει απολύτως τίποτα. Το παλιό hardware συνήθως καταλήγει σε συγγενείς ή φίλους.
9-11 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Επανέρχομαι με νέα ερωτήματα: Βρήκα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (€35,40) τις HyperX HX426C16FB3/16. Και επειδή πρόκειται για μονό DIMM 16 GB και όχι kit, παρήγγειλα 2 κομμάτια με την προοπτική να τις βάλω σε dual channel. Υπενθυμίζω πως έχω ήδη ένα ζεύγος HyperX 2 x 8 GB στα 2400 MHz. Ακόμα και στο worst case scenario, αν δηλαδή δεν συνεργάζονταν με τις νέες, θα είχα πιάσει τον στόχο των 32 GB (αν έπαιζαν, θα έφτανα τα 48 - Μεγαλεία!) Και γράφω «θα» γιατί μερικά 24ώρα αργότερα προσγειώθηκα απότομα: Με ενημέρωσαν πως υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο DIMM και κατά 99% δεν θα υπάρξει ανανέωση του stock. Το συγκεκριμένο μοντέλο διατίθεται βεβαίως και αλλού, αλλά οι τιμές ξεκινούν από τα €80 (+ μεταφορικά) κάτι που καθιστά μια επιπλέον παραγγελία ασύμφορη. Με κόστος (αθροιστικά) στα €115 ~ €120 αγοράζω δύο ίδιες 16άρες και τελειώνει η υπόθεση. Έχω τις εξής επιλογές: α. Παραλαμβάνω 1 (ολογράφως, μία) 16άρα σε τιμή-χώμα και προσεύχομαι να λειτουργήσει με το υπάρχον kit. Η υπάλληλος μάλιστα πέταξε μια ιδέα, μάλλον ανορθόδοξη: Επειδή είναι εξ ορισμού αδύνατον να πετύχουμε dual channel με 3 DIMMs (2x8 GB + 1x16 GB), πρότεινε να αντικαταστήσω τη μία 8άρα με την 16άρα. 24 GB σύνολο (αντί για 32 που ήταν το ζητούμενο) οι οποίες λογικά θα χρονίσουν στις τιμές της μικρότερης (2400 Mhz) και τα timings της μεγαλύτερης (16). β. Δοκιμάζω όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και αν δεν postάρει το PC ή αρχίσουν να εμφανίζονται BSOD, βάζω αγγελία (στην τιμή αγοράς) στο forum. Εμπεριέχει ρίσκο γιατί θα πρέπει να βρεθεί ενδιαφερόμενος που να έχει ίδια ή συμβατά modules. Γιατί δεν νομίζω πως υπάρχει χρήστης τη σήμερον ημέρα που να επιλέξει 1x16 GB αντί για 2x8 GB. γ. Ακυρώνω και στρέφομαι στις οικονομικές F4-2400C15D-16GIS με ψύκτρα-αυτοκόλλητο 😐. Δεν ξέρω τι ψάρια πιάνει η εταιρεία - οπωσδήποτε δεν έχει την αίγλη άλλων κατασκευαστών ή premium προϊόντα. Εστιάζω στο ότι τα εργοστασιακά timings των συγκεκριμένων RAM ταυτίζονται με αυτά του υπάρχοντος kit και το γεγονός πως βρίσκεται στη λίστα QVL του motherboard. Γενικώς η G.Skill δείχνει να σκίζεται ως προς την συμβατότητα, έχει τόσα πολλά compatible μοντέλα με παλιό hardware που αρχίζω να αμφιβάλλω για την εγκυρότητα της διαδικασίας... α, β ή γ;
TopCLR Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Το πιθανότερο στο α) με 1x8+1x16 είναι πως δεν θα έχεις dual channel. Στο 2x8+1x16 ίσως (ξαναλέω, ίσως) να έχεις dual channel. Παλιότερα έστησα σύστημα ΑΜ3 που είχε dual channel με 2x4+1x8. Το β) εμπεριέχει το ρίσκο που ανέφερες όπως και την ταλαιπωρία (και τον πονοκέφαλο που έγραψες πιο πάνω) να βάλεις αγγελία, να βρεθεί αγοραστής, να γίνει η συναλλαγή χωρίς παρατράγουδα. Το γ) φαίνεται το λογικότερο με κάποιο μικρό ρίσκο ασυμβατότητας (όπως σου είπαν παραπάνω). Φυσικά υπάρχει περίπτωση κάποιας ασυμβατότητας και στα α) και β). 1
Τέρης Α. Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, TopCLR είπε με 1x8+1x16 είναι πως δεν θα έχεις dual channel. Γιατί, πάει με το μέγεθος της μνήμης; 1
TopCLR Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Στην έννοια του dual channel, είναι ζευγάρι από ίδιες μνήμες ίδιου μεγέθους. Τώρα αν υπάρχει κάποια δυνατότητα στην μητρική που σου επιτρέπει, με τις κατάλληλες μνήμες (π.χ. dual sided), στις κατάλληλες θέσεις, να σου δίνει dual channel με μνήμες διαφορετικού μεγέθους, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. 1
9-11 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Στο παλιό μου PC (Intel Core 2 Quad Q6600 - παρεμπιπτόντως λειτουργεί ακόμα) είχα 6GB RAM συνολικά: 2 x 2GB Mushkin EM2-6400 + 2 x 1GB της [δεν θυμάμαι μάρκα και δεν ήταν συσκευασμένη οπότε δεν έχω και κουτί] Έχω κρατήσει κάποια screenshots και απ’ ότι φαίνεται δεν διαταράχθηκε το dual channel. Αλλά πρόκειται για DDR2, προπολεμικές. 1
TopCLR Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Όταν είναι ζευγάρια οι μνήμες (όπως στον παλιό 2x2+2x1) στις κατάλληλες θέσεις, μπορείς να έχεις dual channel (αν δεν υπάρχει ασυμβατότητα στις μνήμες μεταξύ τους και στον memory controller). Φτάνει να μην ξεπερνάς το μέγιστο μέγεθος που σηκώνει το σύστημα. 1
9-11 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Επόμενο, κρίσιμο, ερώτημα: Έστω ότι βρίσκουμε μνήμες με ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ timings. Υπάρχει πιθανότητα να «χτυπήσει» κάτι μόνο και μόνο λόγω διαφορετικού die; Ρωτάω γιατί κατά τα άλλα οι προσιτές οικονομικά G.Skill είναι ίδιες σε συχνότητα & latency με τις υπάρχουσες. Μόνη -οφθαλμοφανής- διαφορά ο κατασκευαστής των chip: Τα G.Skill είναι (σύμφωνα με κατόχους που άφησαν σχόλια το μακρινό 2016, μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε) της Samsung, τα HyperX (εγκατεστημένο kit που δουλεύει άψογα) της Micron. Επίσης έχουν διαφορετική κατανομή: Single sided (η άλλη πλευρά του PCB είναι άδεια) vs Double sided
TopCLR Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Εδώ είναι που "παίζει" η ασυμβατότητα που αναφέραμε παραπάνω. Φαίνονται ίδιες αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα να μην συνεργαστούν θα κάνει το σύστημα να μην λειτουργεί (ή να λειτουργεί με σφάλματα στις μνήμες). Δυστυχώς μόνο με δοκιμή μπορείς να γνωρίζεις σίγουρα. 1 1
triplex1 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 39 λεπτά πριν, 9-11 είπε Στο παλιό μου PC (Intel Core 2 Quad Q6600 - παρεμπιπτόντως λειτουργεί ακόμα) είχα 6GB RAM συνολικά: 2 x 2GB Mushkin EM2-6400 + 2 x 1GB της [δεν θυμάμαι μάρκα και δεν ήταν συσκευασμένη οπότε δεν έχω και κουτί] Έχω κρατήσει κάποια screenshots και απ’ ότι φαίνεται δεν διαταράχθηκε το dual channel. Αλλά πρόκειται για DDR2, προπολεμικές. Αυτα που δειχνεις ειναι απο ''Ιερα Τερατα'' ακομη και σημερα δουλευουν και ειναι πολλα Και dual εκαναν και triple και quatro και χορωδια ολοκληρη , οτι κουμπωνες δουλευε. 1
9-11 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2021 13 λεπτά πριν, TopCLR είπε Εδώ είναι που "παίζει" η ασυμβατότητα που αναφέραμε παραπάνω. Φαίνονται ίδιες αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα να μην συνεργαστούν θα κάνει το σύστημα να μην λειτουργεί (ή να λειτουργεί με σφάλματα στις μνήμες). Δυστυχώς μόνο με δοκιμή μπορείς να γνωρίζεις σίγουρα. Μάλιστα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να επιλέξει πιστοποιημένες RAM, από την QVL list του motherboard, κι αυτές να λειτουργούν τέλεια μόνες τους αλλά να *****ται το σύμπαν όταν τις βάζει μαζί με άλλο ζευγάρι που επίσης λειτουργεί τέλεια μόνο του. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΩ ΟΛΑ! 😡 Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Όταν λέμε «σφάλματα στις μνήμες» τι ακριβώς εννοούμε; Το σύστημα θα postάρει κανονικά αλλά μια στο τόσο θα crashάρει χωρίς προφανή λόγο; Και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες; Σε πλήρη χρήση; Ή και στα καλά καθούμενα (idle mode);
TopCLR Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2021 Οι QVL σου δείχνουν ότι δοκιμάστηκε μια μνήμη (ή ένα κιτ μνήμες) και "φτανει" μέχρι να γεμίσουν όλες οι θέσεις. Παράδειγμα σου δείχνει ότι λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο κιτ (2xXGB) ή και με 2 (4xXGB) αν έχει 4 θέσεις. Δεν σου δείχνει ποτέ αν λειτουργεί με 2 διαφορετικές μνήμες (ή 2 διαφορετικά κιτ μνημών) έστω και αν φαίνονται πανομοιότυπα. Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να σου δείξουν όλες τις μνήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Τα σφάλματα στις μνήμες μπορούν να δημιουργήσουν αρκετών ειδών προβλήματα στο σύστημα. Μπορεί να κολλάει το σύστημα (δεν αποκρίνεται) ή και προγράμματα, να "πετάει" μπλε οθόνες (BSOD) κ.α. Επειδή είναι τυχαία τα σφάλματα μπορούν επίσης να είναι τυχαία και τα προβλήματα που δημιουργούν. Το λογικό είναι όταν τελειώσεις με τις δοκιμές να κάνεις ένα τεστ για τις μνήμες για να σιγουρέψεις ότι λειτουργούν (συνεργάζονται) κανονικά (= δεν βγάζουν σφάλματα). 1
Τέρης Α. Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 10/12/2021 στις 6:30 ΜΜ, TopCLR είπε Οι QVL σου δείχνουν ότι δοκιμάστηκε μια μνήμη (ή ένα κιτ μνήμες) Στη περίπτωση π.χ. της G.Skill γνωρίζουμε τι ισχύει; Τις έχει δοκιμάσει η ίδια σε κάθε μητρική που κυκλοφορεί ή βγάζει ένα συμπέρασμα ότι ''αφού υποστηρίζει τις τάδε με τα εξής χαρακτηριστικά, λογικά θα υποστηρίζονται και οι δικές μας''. Έχει αυτή την επιλογή: https://www.gskill.com/configurator, αλλά και αυτή: https://www.gskill.com/qvl/165/299/1620121714/F4-4800C17D-16GVK-Qvl (λίγο παρακάτω εκεί που αναφέρει ''Overview/ Specification/ QVL''). Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2021 από Τέρης Α.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα