Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

2010. . Είναι 7μμ και ρεμβαζω σε γνωστό καφέ στο Κολωνάκι. Το μυαλό μου κάνει νοητικά ακροβατικά και πηδαει από το αινιγματικό email του ceo μέχρι το γρίφο σχετικά με το καλύτερο steak house στην Αττική.. Και κάπου εκεί μεταξύ μανικετόκουμπου και γαστρονομικής έρευνας μια στάλα βροχής χτυπάει το κινητό μου.. 

Περιοικος συναγωνιστής της καφεχωρας αναφωνεί... '' έχει τρελαθεί ο καιρός.. Σε δέκα χρόνια θα δούμε τρομακτικά πράγματα.. Η φύση θα πάρει φόρα και θα ρίξει κλωτσιά στα αχαμνά ''.. 

-Αγαπητέ δεν χρειάζεται να γίνεστε μελοδραματικος οι τελευταίες μελέτες (είχα διαβάσει άρθρο σχετικό και ήταν εκπληκτική ευκαιρία να δείξω εύρος γνώσεων) μιλούν για την εμφάνιση των πρώτων συνεπειών μετά το 2052.. Ως εκ τούτου, χρόνος υπάρχει.. 

Και κάπου εκεί πεπεισμένος ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να διαρρήξει την θωρακισμένη μου ευτυχία συνέχισα να οραματίζομαι την βελτιωμένη έκδοση του εαυτού μου ενώ ουρανίσκος μου βυθιζοταν στους υγρούς βραζιλιάνικους κόκκους καφέ. 

Τα χρόνια πέρασαν.. Το φουσκωμένο μου εγώ  έχασε κιλά.. Πολλά κιλά.. Ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε σκατα, αναποδιές, πυροβασια και απότομη αποκαθηλωση της ψευτογιγαντωσυνης μου.. 

Με την απώλεια των εγωικων κιλών έκαναν την εμφάνιση τους φυσικά και θαύματα.. Θαύματα μικρά, θαύματα μεγάλα. Επαναπροσδιορισα το στίγμα μου, γνώρισα τη λατρεμένη μου γυναίκα, γεννήθηκε το κορίτσι μου. 

Μεταξύ των άλλων πλησίασα τη φύση. Άρχισα να την παρατηρώ και αφεθηκα στο κάλεσμα της. Με είδα μέρος ενός μεγάλου συστήματος. Με είδα μικρό, μέρος ενός τεράστιου. Μέχρι τότε ήμουν πεπεισμένος ότι η γη μου ανήκει Ήρθαν και οι απαραίτητες συνειδητοποίησεις.. Δεν μου οφείλεις.. Σου οφείλω. Δεν μου χρωστάς αλλά σου χρωστάω. 

Ερχόμενοι στο τώρα. Προσπαθώ να μειώσω το ενεργειακό μου αποτύπωμα. Προσπαθώ να μεταφέρω μέρη της οικολογικής συνείδησης στη κόρη μου και συνεχίζω να προσπαθώ.. Άλλες φορές ατομικά άλλες συλλογικά και άλλες δυστυχώς και σήμερα από τον καναπέ.. 

Είναι ένα θέμα όμως που με αποσχολει. Μου προκαλεί θλίψη και φόβο. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το θέμα? Τι αισθήματα σας προκαλεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής και οι συνέπειες της? Θα χαρώ να μοιραστούμε σκέψεις και ιδέες. 

Επεξ/σία από Getapen
  • Like 5
  • Thanks 2
  • Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε

Το παραπάνω λογοτεχνικό κείμενο τίνος είναι;

Δικό μου.. Αλλά και λογοτεχνικό.. 🤣Αλλά εγγυώμαι οτι δεν υπάρχει ίχνος μυθοπλασίας. 

Επεξ/σία από Getapen
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενδιαφέρον! Τα λέτε ωραία και ποιητικά!

Όσον αφορά μια γνώμη δική μου για το θέμα σας/ μας:

1 ώρα πριν, Getapen είπε

Ερχόμενοι στο τώρα. Προσπαθώ να μειώσω το ενεργειακό μου αποτύπωμα. Προσπαθώ να μεταφέρω μέρη της οικολογικής συνείδησης στη κόρη μου και συνεχίζω να προσπαθώ..

Κι εγώ το ίδιο, αλλά στους γονείς μου και σε φίλους μου/ συνεργάτες.

1 ώρα πριν, Getapen είπε

Μου προκαλεί θλίψη και φόβο. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το θέμα? Τι αισθήματα σας προκαλεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής και οι συνέπειες της?

Κι εγώ μία από τα ίδια από συναισθήματα. Τόσα χρόνια ο πλανήτης (μέχρι την βιομηχανική επανάσταση) δεν είχε πρόβλημα (τρύπα του όζοντος, κατακλεισμούς, καύσωνες. Εντάξη, είχαμε και τα ηφαίστια που μόλυναν, αλλά δεν νομίζω σε τέτοιο βαθμό). Μέσα σε ~2 αιώνες μολύναμε σε επικίνδυνο βαθμό τον πλανήτη και μόλις τα τελευταία ~20 χρόνια (ίσως και λιγότερα) άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, αφού είδαμε τις συνέπειες των προηγούμενων τεχνολογιών που κατασκευάσαμε και χρησιμοποιήσαμε. Το πρόβλημα για την απόκατάσταση της ζημιάς είναι ότι αν μολύνουμε για ένα χ χρονικό διάστημα, θα πρέπει να περιμένουμε δύο φορές περισσότερο για να αποκατασταθεί η ζημιά. Με πιάνει η καρδιά μου όταν βλέπω πόσα πράγματα (συσκευασίες, διαφημιστικά) πετιούνται στην ανακύκλωση έξω από πολυκαταστήματα, αλλά και στην Αθήνα στην Ερμού και τριγύρω από τα υποδηματοπωλεία, καθώς επίσης και λάμπες φθορισμού ή ηλεκτρονικές συσκευές που πηγαίνουν σε απλούς κάδους σκουπιδιών. Για να μην αναφερθώ και στις πυρκαϊές που γίνεται διπλή ζημιά. Αυξάνουμε το διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον και μειώνουμε τα ''φίλτρα καθαρισμού του αέρα'' (δένδρα). Ίσως πλέον έχουν αντιληφθεί οι υπεύθυνοι των κρατών ότι αυτή η γη δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση (σύντομα) και γι' αυτό έχουν στραφεί στον επικοισμό του Άρη και άλλων άσπιλων πλανητών (δική μου υπόθεση).

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 3
Δημοσ.

Δεν ξερω αν κανεις πλακα, αλλα επειδη με ενδιαφερει και αυτο το θεμα, θα γραψω λιγα που μου κινουν το ενφιαφερον. 

Δεν ξερω αν το CO2 της ανθρωπινης δραστηριοτητας προκαλει καποια μεγαλη επερχομενη αλλαγη απο μονο του, αν συμβαλει ή αν δεν παιζει και ιδιαιτερο ρολο. Ξερω οτι πολλοι το βλεπουν το θεμα πολιτικα... 

Ομως κλιματικη αλλαγη υπηρχε παντοτε, με μεγαλες αλλαγες και μεγαλες καταστροφες, οι οποιες επαιξαν μεγαλο ρολο στην ανθρωπινη δραστηριοτητα.

Το 530-540 ηταν η πιο κρυα δεκαετια των τελευταιων 2000χρονων. Το ονομασαν μεσαιωνικο dark ages, γιατι ηταν στα αληθεια πιο σκοτεινα ολο το χρονο και επεσε η θερμοκρασια και ολα πηγαν κατα διαολου, Απετυχαν οι σοδειες για συνεχομενα χρονια, ο κοσμος πεινασε και επεσε και πανουκλα.

Μετα ζεσταθηκε ο πλανητης πολυ περισσοτερο απο σημερα.Το 982 πηγαν Βικιγκς στην Γροινλανδια και την αποικησαν και καλιεργουσαν γη εκει. (περασαν και μεχρι τον Καναδα οπως μαθαμε προσφατα). Δεν την ειπαν Greenland για να κοροιδεψουν τον κοσμο, ηταν στα αληθεια πρασινη και καλιεργησιμη για μερικες εκατονταδες χρονια. Στην Βρετανια καλλιεργησαν αμπελια για κρασι μεχρι και στη Σκωτια. Στην Ευρωπη γενικα η καλλιεργειες κρασιου ηταν μεχρι και 500χλμ βοριοτερα απο οτι σημερα. 

Μετα ηρθε το  mini ice age που κρατησε ως το 1800, οι παγετωνες στην Ευρωπη κατεβηκαν στο πιο νοτιο σημειο απο την τελευταια εποχη των παγετωνων 12,000 πριν και στην Αγγλια η καλλιεργια αμπελιων καταστραφηκε τελειως, ουτε στην νοτια Αγγλια δεν μπορουσαν να τα καλλιεργησουν. 

Μετα ξαναζεσταθηκαμε παλι, αλλα οχι οσο οι Βικιγκς στη Γροινλανδια. 

Οποτε, οποιος νομιζει οτι το κλιμα ετσι κι αλλιως δεν αλλαζει δραματικα, ειναι γελασμενος ή απατεωνας.  

Climate_1.jpg

Climate_2.jpg

Climate_3.jpg

Climate_6.jpg

• Like 7
  • Thanks 3
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Όσον αφορά μια γνώμη δική μου για το θέμα σας/ μας:

Κι εγώ το ίδιο, αλλά στους γονείς μου και σε φίλους μου/ συνεργάτες.

Μιλάμε αρκετά με φίλους και παρέες αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι ενώ πλέον οι επιπτώσεις είναι ορατές παραμένουμε οι άνθρωποι στην πλειονότητα μας της '' δράσης από τον καναπέ'' .. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα φυσικά. 

Έχω μιλήσει αρκετές φορές για το τι είναι ενεργειακό αποτύπωμα και νιώθω ότι στα μάτια των φίλων μάλλον γίνομαι γραφικός. Σου λέει ο άλλος '' έχεις δίκιο.. Φυσικά, ναι '' και είμαι σίγουρος με το που πάει σπίτι θα περάσει από το μυαλό του ή φράση '' περίεργος τύπος ''.. 

8 ώρες πριν, sattack είπε

Δεν ξερω αν κανεις πλακα, αλλα επειδη με ενδιαφερει και αυτο το θεμα, θα γραψω λιγα που μου κινουν το ενφιαφερον. 

Δεν ξερω αν το CO2 της ανθρωπινης δραστηριοτητας προκαλει καποια μεγαλη επερχομενη αλλαγη απο μονο του, αν συμβαλει ή αν δεν παιζει και ιδιαιτερο ρολο. Ξερω οτι πολλοι το βλεπουν το θεμα πολιτικα... 

Ομως κλιματικη αλλαγη υπηρχε παντοτε, με μεγαλες αλλαγες και μεγαλες καταστροφες, οι οποιες επαιξαν μεγαλο ρολο στην ανθρωπινη δραστηριοτητα.

Το 530-540 ηταν η πιο κρυα δεκαετια των τελευταιων 2000χρονων. Το ονομασαν μεσαιωνικο dark ages, γιατι ηταν στα αληθεια πιο σκοτεινα ολο το χρονο και επεσε η θερμοκρασια και ολα πηγαν κατα διαολου, Απετυχαν οι σοδειες για συνεχομενα χρονια, ο κοσμος πεινασε και επεσε και πανουκλα.

Μετα ζεσταθηκε ο πλανητης πολυ περισσοτερο απο σημερα.Το 982 πηγαν Βικιγκς στην Γροινλανδια και την αποικησαν και καλιεργουσαν γη εκει. (περασαν και μεχρι τον Καναδα οπως μαθαμε προσφατα). Δεν την ειπαν Greenland για να κοροιδεψουν τον κοσμο, ηταν στα αληθεια πρασινη και καλιεργησιμη για μερικες εκατονταδες χρονια. Στην Βρετανια καλλιεργησαν αμπελια για κρασι μεχρι και στη Σκωτια. Στην Ευρωπη γενικα η καλλιεργειες κρασιου ηταν μεχρι και 500χλμ βοριοτερα απο οτι σημερα. 

Μετα ηρθε το  mini ice age που κρατησε ως το 1800, οι παγετωνες στην Ευρωπη κατεβηκαν στο πιο νοτιο σημειο απο την τελευταια εποχη των παγετωνων 12,000 πριν και στην Αγγλια η καλλιεργια αμπελιων καταστραφηκε τελειως, ουτε στην νοτια Αγγλια δεν μπορουσαν να τα καλλιεργησουν. 

Μετα ξαναζεσταθηκαμε παλι, αλλα οχι οσο οι Βικιγκς στη Γροινλανδια. 

Οποτε, οποιος νομιζει οτι το κλιμα ετσι κι αλλιως δεν αλλαζει δραματικα, ειναι γελασμενος ή απατεωνας.  

Συμφωνώ απόλυτα. Ναι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα κλιματικο μοτίβο στο πέρασμα των χιλιάδων αιώνων. Αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι επιπτώσεις δεν είναι διαχειρισιμες απο τους άνθρωπους και σκορπιζουν θάνατο.. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη κλιματική δεν ήρθε φυσικά.. Επισπευσαμε τη διαδικασία κατά πολύ εμείς οι ίδιοι 

Το θέμα είναι τι μπορούμε όλοι μας τι να κάνουμε για μειώσουμε στο βαθμό του εφικτου τα αποτελέσματα 

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, turbat0s είπε

Δες πόσο ρεύμα ξοδεύουν αυτοί που υποτίθεται ότι συζητούν για την κλιματική αλλαγή...

1.png

Δειξε και με τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν 

• Sad 1
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, turbat0s είπε

Δες πόσο ρεύμα ξοδεύουν αυτοί που υποτίθεται ότι συζητούν για την κλιματική αλλαγή...

1.png

Είναι LED οι λάμπες.

• Like 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Bitbit είπε

Δειξε και με τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν 

Με lear πήγαν :P

Όχι εντάξει, τα αμάξια τους είναι νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας euro 8 ή ev που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

• Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...