Προς το περιεχόμενο

Σκέψεις και "φρένα" για το επόμενο βήμα

Ntinlanden

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Τον 400mm f/2.8 τον χρειάζονται όσοι βγάζουν αγώνες ποδοσφαίρου νύχτα. Κανείς δεν έχει κάτι αντίστοιχο φθηνά. 

Υπάρχουν φακοί με 400mm πολύ φθηνότεροι . Ο δικός μου 100-400 κάνει ούτε 800€. 

Μην γκρινιάζουμε χωρίς λόγο . 

Δεν γκρινιάζω , προβληματίζομαι !!! Τι να τους κάνω τους ζουμ και την καλοσύνη τους , όταν τέτοιους μπορώ να έχω και πολύ καλύτερους ακόμη και σε 4/3 σύστημα για ένα μέρος αυτής της τιμής , ενώ σε mft ακόμη καλύτερα .

Όχι , δεν συγκρίνεται ένας 400αρης prime με έναν ζουμ και η χρήση του δεν είναι μόνο για αγώνες ποδοσφαίρου . Και δεν θα πω η μέρα με την νύχτα για να μην προκαλέσω το κοινό αίσθημα .

Κλαίω , δεν γκρινιάζω !

5 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Τον 400mm f/2.8 τον χρειάζονται όσοι βγάζουν αγώνες ποδοσφαίρου νύχτα. Κανείς δεν έχει κάτι αντίστοιχο φθηνά. 

Υπάρχουν φακοί με 400mm πολύ φθηνότεροι . Ο δικός μου 100-400 κάνει ούτε 800€. 

Μην γκρινιάζουμε χωρίς λόγο . 

Μπάμπη δεν ισχύει αυτό που λες. Οι prime 400mm f/2.8 ήταν πανάκριβοι και στις dslr και στις φιλμάτες slr και στις χειροκίνητης εστιάσης φιλμάτες slr. Ο συγκεκριμένος και για canon και για nikon για dslr πάντα έκανε γύρω στα 13 χιλιάρικα. Οι μεταχειρισμένοι Nikon 400mm f/2.8 AI-s του 1985 με χειροκίνητη εστίαση για φιλμάτες nikon , κάνουν τώραστο ebay τουλάχιστον 3 χιλιάρικα. 

Δεν με πειράζει που έχεις όλες τις απαντήσεις , όμως οι DSLR δεν ήταν τόσο τεχνολογικά εξελιγμένες , ενώ τα Z συστήματα και όλα τα παρεμφερή είναι αρκετά πιο μπροστά και σίγουρα θέλει κάποιος να πάρει το μέγιστο της απόδοσης . 

Στον αντίποδα δεν βλέπω το όφελος της αγοράς μιάς τέτοιας μηχανής για να τις κοτσάρω επάνω πλαστικές φτηνοδουλειές ( no offense ) διότι αν ήταν έτσι καλά ήμουνα όπως ήμουνα  , όσο για το mft είναι πολύ πιο προσιτό σε αυτό το κομμάτι . Ακόμη και οι Fujifilm είναι πιο προσιτές σ' αυτό το ζήτημα  , σίγουρα πιο έντιμα προσιτές . Άκου 15.000 χιλιάρικα ......... με 15.000 χιλιάρικα θα πάρω δύο σώματα omd em1x και καμιά πέντε Zuiko Pro ........

Επεξ/σία από babisskg
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 460
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

7 λεπτά πριν, babisskg είπε

Έτσι δικαιώνεται πλέον το γνωστό " Όλοι σε mft θα καταλήξετε " , ενώ φαίνεται πως οι DSLR εποχές μάλλον ήταν πιο οικονομικές . 

Στενοχωρήθηκα πιο πολύ με τις τιμές που είδα , πιο πολύ κι' από τους κατόχους , αφού ένα τέτοιο σύστημα , που είναι πολύ πιο μπροστά τεχνολογικά , είναι βέβαιο πως θα είναι σχεδιασμένο για να βγάζει τα καλύτερα αποτελέσματα με τους δικούς του φακούς ....... αλλά φευ ...... 

Πραγματικά στενοχωρήθηκα , διότι φαίνεται πως πλέον αυτού του είδους τα συστήματα απομακρύνονται οικονομικά από τον μέσο χρήστη .

Συμφωνώ αλλά πέραν του κόστους ανάπτυξης και κατασκευής - μεταφοράς κλπ κλπ η τιμή έχει να κάνει και με τα κομμάτια που θα πουληθούν. Καλώς ή κακώς είναι ένα πολύ περιορισμένο μέρος της αγοράς οι φακοί αυτοί οπότε κάπως πρέπει να βγει το κόστος. Επίσης οι φωτεινοί ήταν πάντοτε ακριβοί όπως λέει και ο Dr73. Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, την τσιμπημένη τιμολόγηση των mirrorless ανεξαρτήτως εταιρείας κλπ κλπ ο Nikon Z 400mm 4.5 π.χ. μάλλον έχει και νορμαλ τιμή στα 3.5κ δυστυχώς. 

• Like 1

Μόλις τώρα, pifilos είπε

Συμφωνώ αλλά πέραν του κόστους ανάπτυξης και κατασκευής - μεταφοράς κλπ κλπ η τιμή έχει να κάνει και με τα κομμάτια που θα πουληθούν. Καλώς ή κακώς είναι ένα πολύ περιορισμένο μέρος της αγοράς οι φακοί αυτοί οπότε κάπως πρέπει να βγει το κόστος. Επίσης οι φωτεινοί ήταν πάντοτε ακριβοί όπως λέει και ο Dr73. Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, την τσιμπημένη τιμολόγηση των mirrorless ανεξαρτήτως εταιρείας κλπ κλπ ο Nikon Z 400mm 4.5 π.χ. μάλλον έχει και νορμαλ τιμή στα 3.5κ δυστυχώς. 

Κύριοι , σέβομαι τις απόψεις σας , τις εκτιμώ , αλλά το οικονομικό μέρος πλέον έχει αποκτήσει πολύ σημαντική θέση σε μιά τέτοια κλίμακα . 

Αν λοιπόν πρόκειται να δουλέψει κάποιος ένα τέτοιο σύστημα με φακούς after market η manual της δεκαετίας του 80 ........ προσωπικά δεν βλέπω το όφελος .

Εκπτώσεις και συμβιβασμούς θα βρούμε όλοι να κάνουμε . 

• Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελπίζουμε να βγουν και πιο προσιτοί τηλεφακοι με μεγαλύτερο f για μείωση του κόστους…

Α ρε Canon.. α ρε DR_73 :P που έχετε κάτι 600 και 800 f11 με νορμαλ κόστος. 

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 1

Μόλις τώρα, stratigos24 είπε

Ελπίζουμε να βγουν και πιο προσιτοί τηλεφακοι με μεγαλύτερο f για μείωση του κόστους…

Α ρε Canon.. α ρε DR_73 :P που έχετε κάτι 600 και 800 f11 νορμαλ. 

Ναι , δίνε του θάρρος εσύ , να μας γεμίσει Canonιές εδώ μέσα ........ 🤣🤣🤣 ....... 

5 ώρες πριν, babisskg είπε

Διότι ο 24 - 50 δεν πάει παραπάνω από 50 , ενώ ο 24 - 200 πάει μέχρι 200 έχει όλα τα ενδιάμεσα τα οποία μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ ! 

2 ώρες πριν, highpriest είπε

Χωρίς να θέλω να σε προκαταβάλω, πάλι θα βγάζεις τις περισσότερες απο 24 έως 50 ή 70, και αφού θα πηδάς όλα τα ενδιάμεσα θα βγάζεις κοντά στα 200.

ο Μπάμπης έχει δίκιο σε αυτό.

Προσωπικά θα επένδυα σε prime φωτεινούς. Τόσο σε ευρυγώνιους όσο και σε τηλεφακούς. Υποθέτω βγάζει η Νικον.

Ίσως έχετε ένα δίκιο, τουλάχιστον όπως έχω αναφέρει και εγώ, όταν είχα τον 55-200 ή τον 70-300 μόνιμα στα 300 ή στα 200 αντίστοιχα τράβαγα τις περισσότερες, αλλά πλέον, τουλάχιστον ελπίζω, ότι θα χρησιμοποιήσω και τις ενδιάμεσες εστιακές αποστάσεις μιας και σιγά σιγά ενδοαφερομαι περισσότερο για το πως θα καδράρω και το τι θέλω να συμπεριλάβω μέσα και τι όχι. 

Για παράδειγμα, αν είχα τον 24-200 θα ήταν αλλιώτικη (θεωρώ καλύτερη) η φωτο στο άλλο θέμα που έβαλα από το Ρέθυμνο με έμφαση στο μέρος με τον κεραυνό, καθώς και θα υπήρχαν και περισσότερες λήψεις από τις επόμενες που έβαλα με σκέτα βουνά με σύννεφα καθώς και άγριο κατσίκα που ήταν μακριά που θα μπορούσα  να τα έχω πιάσει. 

4 λεπτά πριν, babisskg είπε

Ναι , δίνε του θάρρος εσύ , να μας γεμίσει Canonιές εδώ μέσα ........ 🤣🤣🤣 ....... 

Χαχαχαχ

• Like 1

Ένα snapshot που έβγαλα στο full αυτόματο , στα 400mm . Αν ήταν manual θα ήταν καλύτερη , γιατί θα έβαζα πολλαπλάσια ταχύτητα, από το 1/400 του αυτόματου. Ήταν μέρα ακόμη , οπότε υπήρχαν περιθώρια , αφού έβαλε iso 320 .

IMG_2819.jpg.54379a0fa7d78ab60d0450b220f82e13.jpg

• Like 1

Βέβαια και η Νικον έχει κάτι καλό οικονομικότερο με χαμηλότερο F από 11 αλλά ακριβά πάλι… 

https://www.skroutz.gr/s/35985134/Nikon-Full-Frame-Φωτογραφικός-Φακός-Nikkor-Z-800mm-f-6-3-VR-S-Super-Telephoto-για-Nikon-Z-Mount-Black.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share

4 λεπτά πριν, stratigos24 είπε

Ίσως έχετε ένα δίκιο, τουλάχιστον όπως έχω αναφέρει και εγώ, όταν είχα τον 55-200 ή τον 70-300 μόνιμα στα 300 ή στα 200 αντίστοιχα τράβαγα τις περισσότερες, αλλά πλέον, τουλάχιστον ελπίζω, ότι θα χρησιμοποιήσω και τις ενδιάμεσες εστιακές αποστάσεις μιας και σιγά σιγά ενδοαφερομαι περισσότερο για το πως θα καδράρω και το τι θέλω να συμπεριλάβω μέσα και τι όχι. 

Για παράδειγμα, αν είχα τον 24-200 θα ήταν αλλιώτικη (θεωρώ καλύτερη) η φωτο στο άλλο θέμα που έβαλα από το Ρέθυμνο με έμφαση στο μέρος με τον κεραυνό, καθώς και θα υπήρχαν και περισσότερες λήψεις από τις επόμενες που έβαλα με σκέτα βουνά με σύννεφα καθώς και άγριο κατσίκα που ήταν μακριά που θα μπορούσα  να τα έχω πιάσει. 

Χαχαχαχ

Πίστεψε με , αν είχες τρόπο να βάλεις επάνω στην Z που έχεις έναν prime της Nikon , θα ξεχνούσες ότι ήξερες ακόμη και τ' όνομα σου . Η διαφορά είναι χαοτική .

Και δεν σου μιλάω για ταχύτητα εστίασης , όπου θα εκλαιγες τρείς μέρες .

Θα σου μιλουσαν για ζουμ και θα ανακατεύονταν τα μέσα σου . Ακόμη και ο αρχαίος Tokina που έχω θα σου βγάλει αποτέλεσμα που θα τρίβεις τα μάτια σου , πόσο μάλλον ο 400αρης f/2.8 της Nikon σε Z μορφή επάνω στην μηχανή σου .

21 λεπτά πριν, pifilos είπε

Τι τσιμπημένη ........ BMW σειρά 7 παίρνουμε μ' αυτά τα χρήματα , για να μην πω Audi A8 W12 ....... αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε και τα 2 δλδ ...... και το BMW και το Audi !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η τσέπη δεν αντέχει και δεν έχω και καμία ιδιαίτερη καούρα για μεγάλο εύρος ζοομ προς το παρόν. 

Θα είναι σίγουρα πολύ καλό το αποτέλεσμα με τους prime που λες, αλλά καλυπτομαι και με την ποιότητα των ήδη υπάρχων φακών που έχω και βλέπω από δείγματα των 24-120/24-200 Ότι επίσης θα με καλύπτουν. 

Προσωπικά, έχω πάθει πλακα από τη λεπτομέρεια που έχει ο Viltrox 35mm στο 1.8 (και γενικά, απλά αναφερω το 1.8 που συνήθως χάνει σε οικονομικούς φακούς και θέλει να κανείς λίγο κατέβασμα στο F για να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα) και με έχει σώσει (μιας και αναφέρουμε τις mirrorless ως πιο εξελιγμένες) η εστίαση αυτόματα στο μάτι καθώς και το ότι πλέον δε χρειάζεται κανένα καλιμπραρισμα κάποιος φακός για να εστιάσει σωστά σε μεγάλα διάφραγματα.

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 2

7 ώρες πριν, stratigos24 είπε

Σκέφτομαι κάποια στιγμή να προβώ σε αγορά κάποιου πιο all arround ζοομ φακού από τον 24-50mm z f4-6.3 που έχω και στο νου μου έχω τους εξής 2 (ο 24-70f4 προς το παρόν δεν είναι στη σκέψη μου):

Nikon Z 24-200 f4 - 6.3

Nikon Z 24-120 f4

Ποιόν θα επιλέγατε; 

καλημέρα,  έχοντας τον αντίστοιχο 24 -120  σε dslr θα τον προτιμούσα .. το σταθερό f4 έχει αρκετή διαφορά φωτεινότητας απ'' το 6.3 , πιο κοντινή εστίαση,  διαφορά στο  βάθος πεδίου (άλλο 4 και άλλο 5.6 ή 6.3) και δεν σκέφτεσαι κάθε φορά π.χ. σε αυτήν την εστιακή απόσταση ποιό είναι το ποιό ανοιχτό διάφραγμα πού έχω;   για την ποιότητα εικόνας δεν έχω άποψη (ότι διαβαζω στα τεστ) αλλά όπως και να το κάνουμε,  άλλη ποιότητα εικόνας και κατασκευής σε ζουμ χ 4 κι άλλη σε ζουμ χ 8 μιλλώντας πάντα για περίπου ίδια χρήματα..

με αυτά τα 24 - 120  καλύπτεις ένα σωρό θέματα.. όσο για τον 24 - 50 θα τον έδινα.. μιας και έχετε  και τον vitrox 35mm f1.8 απ'' ότι βλέπω στις φωτ/ες σας.

όντως είναι περιπτώσεις  πού θα σας  λείπουν τα 180 - 200mm.. προσωπικά , θέματα που ήθελαν 170 - 200mm και δεν μπορούσα να πλησιάσω τα προσπερνούσα, ή αν το έκρινα απαραίτητο  τραβούσα το πλάνο στα 120mm κάνοντας μετά λίγη περικοπή για να αυξηθεί η αναλογία  θέματος/κάδρου.   αυτό το έχω κάλύψει τώρα κατα πολύ με το αυθεντικό  iso 64 και τα 35mp της d810..

Αν τώρα  ήθελα συχνά  κάτι ποιό πάνω απ'' τα 120mm;  επειδή τα 200mm τα θεωρώ λίγα, θα πήγαινα ξεχωριστά  (ενοικιάζοντας και δοκιμάζοντας πρώτα) σε nikon af - p 70 - 300 ff f4.5/5.6 (τον οποίον έχω),  μετ/νο με αντάπτορα, για πλήρη συνεργασία af  Ζ5 - φακού και προσιτή τιμή.. 

σε κάθε περίπτωση  ότι κι αν κάνετε , θα περιμένουμε φωτ/ες απ'' τον όποιο νέο φακό..

Υ.Γ.   τώρα όσο για τις τιμές των νέων  φακών  ειδικά τηλεφακών ff για τον μέσο ερασιτέχνη  χρήστη σε σχέση με άλλα συστήματα /αισθητήρες  όντως  είναι πολύ ακριβές , αλλά αυτό είναι μια άλλη ανεξάντλητη συζήτηση σε σχέση με τα  ήδη υπάρχοντα συστήματα του καθενός,  εμπειρίες, αναζητήσεις , προσδοκίες, τιμές, φορητότητα, εναλλακτικές λύσεις κ.λ..

• Like 2

Ευχαριστω για την αναλυτική απάντηση. 

Το έχω σκεφτεί και εγώ για ftz ii adapter αλλά δε ξέρω τι χάνεις σε απόδοση. 

Λογικα έχεις δίκιο και θα υπάρχει διαφορά στην ποιότητα λόγω του μικρότερου εύρους του 24-120.. από την άλλη πάλι όσο σκέφτομαι τη διαφορά τιμης μεταξύ τους (450 ευρώ) όλο και τείνω πιο πολύ στον 24-200. 

Θα δείξει.

• Like 1

1 ώρα πριν, babisskg είπε

Πίστεψε με , αν είχες τρόπο να βάλεις επάνω στην Z που έχεις έναν prime της Nikon , θα ξεχνούσες ότι ήξερες ακόμη και τ' όνομα σου . Η διαφορά είναι χαοτική .

Και δεν σου μιλάω για ταχύτητα εστίασης , όπου θα εκλαιγες τρείς μέρες .

Θα σου μιλουσαν για ζουμ και θα ανακατεύονταν τα μέσα σου . Ακόμη και ο αρχαίος Tokina που έχω θα σου βγάλει αποτέλεσμα που θα τρίβεις τα μάτια σου , πόσο μάλλον ο 400αρης f/2.8 της Nikon σε Z μορφή επάνω στην μηχανή σου .

Αν τραβάει μέρα με f/8 , δεν θα έχει σοβαρή διαφορά και με πολύ φθηνότερο φακό . Nikon πάντα.

Το f/2.8 αξίζει , για όσους τραβάνε σε f/2.8 . Και πληρώνεται. 

Σπουδαίος φακός nikon all round, για f mount , είναι ο 28-300 . Τον σταμάτησαν βέβαια από καινούριο , αλλά πιθανόν μπορεί να βρεθεί σε καλή κατάσταση και ανεκτή τιμή. Βγάζει φοβερές φωτογραφίες.

Δεν υπάρχει θέμα στην απόδοση φακών dslr στις mirrorless με αντάπτορα. Έτυχε και έβγαλα μερικές με τον δικό μου 16-35 f/4 vr, στη Z6 II του αγοραστή . Είχε καταπληκτική απόδοση . Ίσως και καλύτερη από τη D610 που ήταν native. 

• Like 1

49 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Αν τραβάει μέρα με f/8 , δεν θα έχει σοβαρή διαφορά και με πολύ φθηνότερο φακό . Nikon πάντα.

Το f/2.8 αξίζει , για όσους τραβάνε σε f/2.8 . Και πληρώνεται. 

Σπουδαίος φακός nikon all round, για f mount , είναι ο 28-300 . Τον σταμάτησαν βέβαια από καινούριο , αλλά πιθανόν μπορεί να βρεθεί σε καλή κατάσταση και ανεκτή τιμή. Βγάζει φοβερές φωτογραφίες.

Δεν υπάρχει θέμα στην απόδοση φακών dslr στις mirrorless με αντάπτορα. Έτυχε και έβγαλα μερικές με τον δικό μου 16-35 f/4 vr, στη Z6 II του αγοραστή . Είχε καταπληκτική απόδοση . Ίσως και καλύτερη από τη D610 που ήταν native. 

Ότι δίνεις ....... παίρνεις ........ ότι και να πούμε , ότι και να κάνουμε . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βρήκα ένα μικρό άλμπουμ στο Flickr με μόλις 2.000 φωτογραφίες :P :P από το σετάκι Nikon Z5 + 24-200 Z f4-6.3 και χαζεύω.. (τις οποιες φωτογραφίες τις θεωρώ καρα Real World δείγματα)

Nikon NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR on a Nikon Z5

ΥΓ: Από ότι βλέπω από δείγματα, θα μπορώ να βγάλω με αυτόν και καμιά πεταλουδίτσα. Δεν έχω ψάξει αυτα τα magnification ratio κλπ που λέει ο @Cntrl+X 😁 αλλά βλέπω σε κοντινές λήψεις πολύ καλή λεπτομέρεια:

Dangling Fountain Grass

Swelling Saucer Magnolia Buds 1 of 3

Moss Patches Tree Limb

Coneflower on the Pinkish Side 3 of 4

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...