Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα χρειαστώ ένα νέο pc για το μαγαζί, τα προγράμματα που θα τρέχω δεν είναι απαιτητικά απλά επειδή είναι ήδη πάνω στην 6ετία  και θα χρειαστώ και ηλεκτρονική τιμολόγηση θέλω κάτι καλύτερο.

Αρχικά θα κρατήσω το παλιό για internet και κάμερες. Φοράει 4GB RAM, CELERON, προφανώς και δεν έχει κάρτα γραφικών, μια ASUS MOTHERBOARD, Thermaltake 530 80 plus και έναν 850 evo επειδή πριν ήταν φρίκη.

Ο επεξεργαστής γεμίζει επειδή ανοίγω player ραδιόφωνο, youtube και τις κάμερες, τρέχει και το εμπορικό πρόγραμμα αν κουμπώσω και ηλεκτρονική τιμολόγηση θα μπουκώσει τέρμα. Κατά τ άλλα είναι κομπλέ απλώς αυξήθηκαν οι απαιτήσεις στο κομμάτι των υποχρεωτικών εγκαταστάσεων και έτσι θα αλλάξω pc για να μην έχω θέμα με μελλοντικές αναβαθμίσεις από τα προγράμματα.

Σκέφτομαι 8GB RAM, intel i5 (γιατί όχι και i3) ένα τροφοδοτικό 530W και να βάλω M2 ή κάνα 870 evo, (Από mother δεν έχω ιδέα τι αξίζει σε work pc) ένα φθηνό αλλά καλό κουτί ώστε να κερδίζω καλή εισαγωγή - εξαγωγή αέρα και αυτά. Από windows θα τρέξω τα 10 και θα το στήσω μόνος μου.

Έχω χρόνια να φτιάξω σύνθεση και θα ήθελα μερικές γνώμες, παρακαλώ όσοι ασχολείστε με work καταλαβαίνετε για τι pc πρόκειται, δεν είμαι ούτε φωτογράφος, ούτε αρχιτέκτονας. Και αυτά που σκέφτομαι για τις παραπάνω δουλειές είναι όβερκιλ αν δεν είναι κάμερες και σερφάρισμα δεν θα χρειαζόταν αλλαγή άλλα αφού πρέπει ας πάρω ένα καλύτερο κι ας κρατήσω το παλιό για τα εντελώς απλά.

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Kthulhou είπε

η τωρινή σου μητρική ποια είναι? αν αναβαθμιστεί ο cpu + ram, μπορεί κ να γλυτώσεις πολλά χρήματα

Δεν θυμάμαι έχω να ανοίγω το κουτί πολύ καιρό. Θα την αλλάξω πάντως και την μητρική. Ε υπολογίζω κάνα 500άρι περίπου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 30/10/2021 στις 12:06 ΠΜ, d4mage είπε

υπολογίζω κάνα 500άρι περίπου.

Με αυτό το budget θα βγει PC μέχρι να λήξουν τα Windows 11!

Σε περίπτωση που σκεφθείτε να αναβαθμίσετε το υπάρχον:

Ο NVME με τη δουλειά που κάνετε δεν θα δείτε διαφορά στην απόδοση.

Από επεξεργαστή, αφού είναι 6ετίας όπως είπατε, το πιθανότερο είναι να μιλάμε για s1150. Έβαλα ένα celeron αριστερά και ένα i5 δεξιά, υποθέτοντας τον celeron που έχει τώρα το σύστημά σας και τον i5 που θα αναβαθμίσετε με ~40-50ε, για να δείτε τη διαφορά στην απόδοση. Βέβαια, ο τελευταίος δεξιά i3, είναι ο φθηνότερος σύγχρονος που κυκλοφορεί και... βάζει γκολ από τα αποδυτήρια: https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Celeron-G1850-vs-Intel-i5-4590-vs-Intel-i3-10100/2240vs2234vs3717

Άλλα 20-30ε για μτχ μνήμες και ένα 65-80άρι για ένα καλό τροφοδοτικό και βγαίνει η αναβάθμιση κάπου στα 150ε.

Στις 30/10/2021 στις 12:06 ΠΜ, d4mage είπε

Δεν θυμάμαι έχω να ανοίγω το κουτί πολύ καιρό.

Δεν χρειάζεται να ανοιχθεί το κουτί. Μπορείτε να δείτε τα parts του συστήματος τρέχοντας το HWinfo, επιλέγοντας το Summary-only και ανεβάζοντας ένα Screenshot εδώ.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Με αυτό το budget θα βγει PC μέχρι να λήξουν τα Windows 11!

Σε περίπτωση που σκεφθείτε να αναβαθμίσετε το υπάρχον:

Ο NVME με τη δουλειά που κάνετε δεν θα δείτε διαφορά στην απόδοση.

Από επεξεργαστή, αν είναι 6ετίας το πιθανότερο είναι να μιλάμε για s1150 (εκτός αν παραγγείλατε σύστημα με s1151 πριν καν έρθουν στα καταστήματα). Έβαλα ένα celeron αριστερά και ένα i5 δεξιά, υποθέτοντας τον celeron που έχει τώρα το σύστημά σας και τον i5 που θα αναβαθμίσετε με ~ 40-60ε, για να δείτε τη διαφορά στην απόδοση. Βέβαια, ο τελευταίος δεξιά i3, είναι ο φθηνότερος σύγχρονος που κυκλοφορεί και... βάζει γκολ από τα αποδυτήρια: https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Celeron-G1850-vs-Intel-i5-4590-vs-Intel-Celeron-G3920-vs-Intel-i5-6600-vs-Intel-i3-10100/2240vs2234vs2807vs2594vs3717

Άλλα 25-35ε για μνήμες και ένα 65-80άρι για ένα καλό τροφοδοτικό και βγαίνει η αναβάθμιση κάπου στα 150ε.

Δεν χρειάζεται να ανοιχθεί το κουτί. Μπορείτε να δείτε τα parts του συστήματος τρέχοντας το HWinfo, επιλέγοντας το Summary-only και ανεβάζοντας ένα Screenshot εδώ.

CPU: Intel Celeron G1840

Motherboard: Asus H97M-E

RAM: Crucial CT51264BA160BJ DDR3 1600

PSU: Thermaltake Humburg 530W

SSD/HDD 850 EVO 250GB/ DT01 500GB

Άρα μήπως δεν αξίζει και πολύ να πάω σε i3-i5 και να πάω σε CELERON; Σε motherboard τι να προσέξω; Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει και κάποια αντίστοιχη σύνθεση να πάρω γνώμες.

Δημοσ.

Η πιο οικονομική λύση είναι να κάνεις αναβάθμιση αυτό που έχεις όπως ήδη σου είπαν.

Υπάρχουν καλές επιλογές σε i5 αλλά και xeon που παίρνει η μητρική σου. Μέχρι 50 ευρώ παίρνεις αρκετά σοβαρό επεξεργαστή που θα σου κάνει άνετα την δουλειά σου. Φυσικά πρέπει να πας και την ραμ κατ'ελάχιστο στα 8gb. Νομίζω για κόστος 60-80 ευρώ αξίζει να το σκεφτείς.

Σε περίπτωση που επιμείνεις για νέο σύστημα:

Πες αν μπορείς να κάνεις εσύ την σύνθεση.

Αυτή την στιγμή, κοντά στα 400 μπορείς να δεις:

i3 10100/10105 (φυσικά εφόσον θες να κρατήσει χρόνια χωράει το budget σου και i5 10400 απλά δεν χρειάζεται στις εργασίες που κάνεις)

b460/b560

16gb ram

500w psu

κουτί / δίσκο ανάλογα τι χρειάζεσαι

Φυσικά ούτε το κόστος αλλά και ούτε οι επιδόσεις συγκρίνονται ανάμεσα στην μερική και την ολική αναβάθμιση.

Διαλέγεις τι θες και μπορούμε να προτείνουμε πιο συγκεκριμένα κομμάτια

Δημοσ.

Όχι, όπως σας είπα θα το χρειαστώ για τις κάμερες και για σερφάρισμα οπότε θα πάω σε νέο σετάπ καθαρά για το εμπορικό πρόγραμμα και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τροφοδοτικό θα πάρω ένα 530 corsair, κουτί το φθηνότερο ram δεν ξέρω αν αξίζει να πάω σε 16GB περισσότερο για 8GB κι ας είναι δικάναλη, μένει μια καλή μητρική που να μην έχει 2 USB και έναν καλό επεξεργαστή με γραφικά που να μην έχω μελλοντικό θέμα. Περισσότερο ο επεξεργαστής με νοιάζει επειδή αυτός μπουκώνει πολύ και μου πετάει alarm το εμπορικό πρόγραμμα πως έχει τιγκάρει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι θα κοιτούσα προσωπικά σε αυτά τα χρήματα(500), βάσει τιμών σκρουτζ με διαθεσιμότητα 1-3 μέρες

Κουτί

Υπάρχουν άπειρες επιλογές, προσωπικά βάζω πρώτη προτεραιότητα το airflow. Σε κάποια από τα παραπάνω χρειάζεται προσθήκη fan

Τροφοδοτικό

80+ bronze, επώνυμο νομίζω η τίμια επιλογή σε αυτό το budget. 550w υπερπλήρη για το συστημά σου και μπορούν να σηκώσουν άνετα στο μέλλον κάποια κάρτα γραφικών(100-150w)

Μητρική

B460/B560 όλες micro atx (το coolermaster δεν παίρνει Atx μητρική). Καλό θα ήταν να επενδύσεις σε chipset τελευταίας γενιάς, μαζί με τον i5 θα μπορέσεις να χρονίσεις και τις μνήμες

Επεξεργαστής

i3 ή i5; Προφανώς και ο i5 είναι αρκετά πιο δυνατός και θα αντέξει περισσότερα χρόνια λόγω περισσότερων cores. Με i3 πάλι, είσαι καλυμμένος απόλυτα

Μνήμες

Με σημερινές τιμές δεν βρίσκω λόγο να μείνεις στα 8gb. Σίγουρα σου αρκούν τα 8gb, δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως επειδή αναφέρεσαι σε σύστημα που θα κρατήσεις χρόνια μπορείς από τώρα νε ξεμπερδεύεις. Οι μητρικές που σου έχω διαλέξει έχουν 4 σλοτ οπότε ακόμη και αν πας για 2x4gb θα μπορέσεις να προσθέσεις στο μέλλον άνετα

Δίσκος

Εδώ τώρα σου έχω βάλει μερικές προτάσεις nvme που θεωρώ  ok. Αν θες να πληρώσεις κάτι παραπάνω για samsung το αφήνω στην κρίση σου. Σου έχω βάλει και μια οικονομική πρόταση για 500αρι. Ακόμη και με sata ssd δεν θα έχεις πρόβλημα.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 3
Δημοσ.
4 ώρες πριν, nickol-us είπε

Τι θα κοιτούσα προσωπικά σε αυτά τα χρήματα(500), βάσει τιμών σκρουτζ με διαθεσιμότητα 1-3 μέρες

Κουτί

Υπάρχουν άπειρες επιλογές, προσωπικά βάζω πρώτη προτεραιότητα το airflow. Σε κάποια από τα παραπάνω χρειάζεται προσθήκη fan

Τροφοδοτικό

80+ bronze, επώνυμο νομίζω η τίμια επιλογή σε αυτό το budget. 550w υπερπλήρη για το συστημά σου και μπορούν να σηκώσουν άνετα στο μέλλον κάποια κάρτα γραφικών(100-150w)

Μητρική

B460/B560 όλες micro atx (το coolermaster δεν παίρνει Atx μητρική). Καλό θα ήταν να επενδύσεις σε chipset τελευταίας γενιάς, μαζί με τον i5 θα μπορέσεις να χρονίσεις και τις μνήμες

Επεξεργαστής

i3 ή i5; Προφανώς και ο i5 είναι αρκετά πιο δυνατός και θα αντέξει περισσότερα χρόνια λόγω περισσότερων cores. Με i3 πάλι, είσαι καλυμμένος απόλυτα

Μνήμες

Με σημερινές τιμές δεν βρίσκω λόγο να μείνεις στα 8gb. Σίγουρα σου αρκούν τα 8gb, δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως επειδή αναφέρεσαι σε σύστημα που θα κρατήσεις χρόνια μπορείς από τώρα νε ξεμπερδεύεις. Οι μητρικές που σου έχω διαλέξει έχουν 4 σλοτ οπότε ακόμη και αν πας για 2x4gb θα μπορέσεις να προσθέσεις στο μέλλον άνετα

Δίσκος

Εδώ τώρα σου έχω βάλει μερικές προτάσεις nvme που θεωρώ  ok. Αν θες να πληρώσεις κάτι παραπάνω για samsung το αφήνω στην κρίση σου. Σου έχω βάλει και μια οικονομική πρόταση για 500αρι. Ακόμη και με sata ssd δεν θα έχεις πρόβλημα. Κάρτα γραφικών δεν θα χρειαστώ σε καμία των περιπτώσεων μιλάμε για pc εργασίας δεν θα κάνω τίποτα εκεί.

Για τις μνήμες έχεις δίκιο δεν αξίζει σε 8άρα λόγο τιμής, για NVME το σκέφτομαι τώρα δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο αξιόπιστοι σε βάθος χρήσεις σε σχέση με έναν SATA SSD. Για την μητρική δεν θέλω micto atx και αν είναι σκέψη το κουτί με καλό airdflow τότε προφανώς και δεν αξίζει το mini tower. Τροφοδοτικό ΜΟΝΟ επώνυμο 80 plus. Σε επεξεργαστή δεν ξέρω τώρα εάν αξίζει core ή celeron.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, d4mage είπε

Για τις μνήμες έχεις δίκιο δεν αξίζει σε 8άρα λόγο τιμής, για NVME το σκέφτομαι τώρα δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο αξιόπιστοι σε βάθος χρήσεις σε σχέση με έναν SATA SSD. Για την μητρική δεν θέλω micto atx και αν είναι σκέψη το κουτί με καλό airdflow τότε προφανώς και δεν αξίζει το mini tower. Τροφοδοτικό ΜΟΝΟ επώνυμο 80 plus. Σε επεξεργαστή δεν ξέρω τώρα εάν αξίζει core ή celeron.

Εσύ αποφασίζεις, εμείς κάνουμε μόνο προτάσεις.

Για τους nvme δεν γνωρίζω να σου πω αφού δεν έχουν περάσει χρόνια, ωστόσο δεν βλέπω τι αλλάζει από τους ssd εκτός της ταχύτητας...

Για μητρική εφόσον δεν θες micro atx θα πρέπει να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για λίγα ευρώ(έχω την εντύπωση πως οτι πρότεινα βγαίνει και σε atx).

Κουτιά υπάρχουν πολλά όπως είπα, έχει άπειρα να διαλέξεις. Δεν ξέρω που βλέπεις να έχει θέμα με τις θερμοκρασίες το mini κουτί με το mesh front. Ούτε κάρτα γραφικών δεν θα έχεις μέσα...

Σε επεξεργαστή δεν καταλαβαίνω πως καταλήγεις στον celeron. Aν έχω καταλάβει σωστά το πρόβλημα σου είναι στο multitasking, σωστά; Οι celeron έχουν τα λιγότερα cores... minimum θα έλεγα i3, ούτε καν pentium...

Anyway... έχει την πίτα, έχεις και το μαχαίρι. Κρίνεις απ'οσα λέγονται και αποφασίζεις.

Καλές επιλογές.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, d4mage είπε

μήπως δεν αξίζει και πολύ να πάω σε i3-i5 και να πάω σε CELERON;

Δεν ξέρω πόσο καλός ήσασταν στα μαθηματικά μ' αυτά που αναφέρετε...

Εδώ ο i5 αν αναβαθμίζατε στο υπάρχων σύστημα, βγαίνει 85% ανώτερος από τον καλύτερο celeron που κυκλοφορεί τώρα, σε γενική απόδοση αλλά και σε συνολική απόδοση single thread (σχεδόν δύο φορές ανώτερος από τον καλύτερο celeron που κυκλοφορεί -αν και απ' ότι βλέπω δεν είναι άμεσα διαθέσιμος- και έχει ίδια τιμή με τον φθηνότερο pentium που είναι αρκετά καλύτερος -αλλά ούτε κι αυτός διαθέσιμος κάτω από 70ε- από τον celeron).

Έχετε κάνει έρευνα αγοράς;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ.

Ένας i3 ειναι μια χαρά και φτηνός .Και εγώ σε μητρική θα προτιμούσα ΑΤΧ. Μνήμες 16bg , τροφοδοτικό σε όχι λιγότερο από gold , στους nvme θέλει λίγο προσοχή γιατί οι εταιρείες κάνουν παιχνιδάκια με τις μνήμες .Οι τελευταίοι WD 550 φοράνε QLC μνήμες ,τα ιδια κάνουν και οι άλλες εταιρείες . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, leros2004 είπε

Για μαγαζί χρειάζεσαι αυθεντικά και με τιμολόγιο windows. Κοίτα σε έτοιμη σύνθεση 

Με τιμολόγιο πωλούν οικονομικά τα εξής μαγαζιά (ρώτησα μέλη που ανέφεραν ότι αγόρασαν με τιμολόγιο από το skroutz): 

https://softworld.gr/product/microsoft-windows-10-pro-microsoft/

https://techbox.com.gr/software/operating-systems/windows-10-pro-32-64-bit-multilanguage-ilektroniki-adeia/

Επίσης και τα home επιτρέπονται για επαγγελματική χρήση: 

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...