Επισκέπτης Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 50 λεπτά πριν, kostasbm είπε απο περιέργεια και μόνο....όταν αποφάσισες να ακολουθήσεις - σπουδάσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο σου είχε πει κάποιος τι θα κανείς μετά???η που θα απορροφηθεις η τι δουλειά θα κανείς?? η τυχαία πηγές ?? Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Σπουδάζω Δημοσία Διοίκηση γιατί πριν αρχίσω την σχολή αλλά ακόμα και τώρα που είμαι στο τελευταίο έτος, ήταν κάτι που μου άρεσε και αρέσει, είχα κάνει μια πρακτική με ένα πρόγραμμα σε έναν δημόσιο φορέα και μου άρεσε πολύ (Και Erasmus στην Βαρκελώνη σε κρατικό ίδρυμα, αργότερα). Μου αρέσει να εξυπηρετώ άλλους ανθρώπους πόσο μάλλον πολίτες που έχουν την ανάγκη μιας υπηρεσίας, το έχω κάνει με διάφορους τρόπους κατά καιρούς, μάλιστα ήμουν εδώ στον Δήμο εθελοντής σε διάφορα events και ήμουν συχνά δίπλα σε άτομα που είχαν ας πούμε αξιώματα. Έχω μάθει ορισμένα πράγματα που μπορούν να μετρηθούν ως business administration. Για το μετά, εγώ δεν είχα φοβερές βλέψεις, δεν θέλω να σου πω ψέματα. Δεν έβρισκα κάτι άλλο περισσότερο ενδιαφέρον από αυτό που κάνω τώρα, ήθελα μόνο αυτό. Είχα και έχω στο μυαλό μου ότι θα μπορέσω να βρω κάποια δουλειά ίσως σε έναν δημόσιο φορέα. Όμως δεν σκεφτόμουν το μετά τόσο πολύ. Αν αυτό αποτύχει, έχω κάποια μέρη που λόγο ορισμένων γνωριμιών με τις σπουδές πιστεύω θα μπορούσα να αξιοποιήσω. Δυστυχώς δεν είμαι καλός στο networking, γνώρισα ανθρώπους που ίσως να με διευκόλυναν στο θέμα αποκατάστασης αλλά δεν φρόντισα να κρατήσω τακτική επαφή. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τι θα συμβεί μετά τις σπουδές. Οπότε, διάλεξα τις σπουδές μου με βάση εμπειριών που είχα, όπως και με την πρακτική. Επίσης επειδή αυτό έβρισκα από μικρός ενδιαφέρον, βασικά, τόσο πολύ που κούραζα όλους τους άλλους δίπλα μου χαχα. Έχεις δίκιο που ρωτάς για την αποκατάσταση, ίσως είμαι λάθος σε κάτι αλλά δεν έβρισκα κάτι καλύτερο για εμένα. 😊🤗
kostasbm Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 41 λεπτά πριν, JohnyV είπε Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Σπουδάζω Δημοσία Διοίκηση γιατί πριν αρχίσω την σχολή αλλά ακόμα και τώρα που είμαι στο τελευταίο έτος, ήταν κάτι που μου άρεσε και αρέσει, είχα κάνει μια πρακτική με ένα πρόγραμμα σε έναν δημόσιο φορέα και μου άρεσε πολύ (Και Erasmus στην Βαρκελώνη σε κρατικό ίδρυμα, αργότερα). Μου αρέσει να εξυπηρετώ άλλους ανθρώπους πόσο μάλλον πολίτες που έχουν την ανάγκη μιας υπηρεσίας, το έχω κάνει με διάφορους τρόπους κατά καιρούς, μάλιστα ήμουν εδώ στον Δήμο εθελοντής σε διάφορα events και ήμουν συχνά δίπλα σε άτομα που είχαν ας πούμε αξιώματα. Έχω μάθει ορισμένα πράγματα που μπορούν να μετρηθούν ως business administration. Για το μετά, εγώ δεν είχα φοβερές βλέψεις, δεν θέλω να σου πω ψέματα. Δεν έβρισκα κάτι άλλο περισσότερο ενδιαφέρον από αυτό που κάνω τώρα, ήθελα μόνο αυτό. Είχα και έχω στο μυαλό μου ότι θα μπορέσω να βρω κάποια δουλειά ίσως σε έναν δημόσιο φορέα. Όμως δεν σκεφτόμουν το μετά τόσο πολύ. Αν αυτό αποτύχει, έχω κάποια μέρη που λόγο ορισμένων γνωριμιών με τις σπουδές πιστεύω θα μπορούσα να αξιοποιήσω. Δυστυχώς δεν είμαι καλός στο networking, γνώρισα ανθρώπους που ίσως να με διευκόλυναν στο θέμα αποκατάστασης αλλά δεν φρόντισα να κρατήσω τακτική επαφή. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τι θα συμβεί μετά τις σπουδές. Οπότε, διάλεξα τις σπουδές μου με βάση εμπειριών που είχα, όπως και με την πρακτική. Επίσης επειδή αυτό έβρισκα από μικρός ενδιαφέρον, βασικά, τόσο πολύ που κούραζα όλους τους άλλους δίπλα μου χαχα. Έχεις δίκιο που ρωτάς για την αποκατάσταση, ίσως είμαι λάθος σε κάτι αλλά δεν έβρισκα κάτι καλύτερο για εμένα. 😊🤗 εύχομαι όλα να πάνε καλά......μακάρι να απορροφηθεις σε κάτι που σου αρέσει όμως ποτέ μην το θεωρησεις δεδομένο γιαυτο να εισαι έτοιμος για όλα .......η ξένη γλώσσα η παραπάνω ίσως σε βοηθήσουν στη προσπάθεια...
xgol Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, JohnyV είπε Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Σπουδάζω Δημοσία Διοίκηση γιατί πριν αρχίσω την σχολή αλλά ακόμα και τώρα που είμαι στο τελευταίο έτος, ήταν κάτι που μου άρεσε και αρέσει, είχα κάνει μια πρακτική με ένα πρόγραμμα σε έναν δημόσιο φορέα και μου άρεσε πολύ (Και Erasmus στην Βαρκελώνη σε κρατικό ίδρυμα, αργότερα). Μου αρέσει να εξυπηρετώ άλλους ανθρώπους πόσο μάλλον πολίτες που έχουν την ανάγκη μιας υπηρεσίας, το έχω κάνει με διάφορους τρόπους κατά καιρούς, μάλιστα ήμουν εδώ στον Δήμο εθελοντής σε διάφορα events και ήμουν συχνά δίπλα σε άτομα που είχαν ας πούμε αξιώματα. Έχω μάθει ορισμένα πράγματα που μπορούν να μετρηθούν ως business administration. Για το μετά, εγώ δεν είχα φοβερές βλέψεις, δεν θέλω να σου πω ψέματα. Δεν έβρισκα κάτι άλλο περισσότερο ενδιαφέρον από αυτό που κάνω τώρα, ήθελα μόνο αυτό. Είχα και έχω στο μυαλό μου ότι θα μπορέσω να βρω κάποια δουλειά ίσως σε έναν δημόσιο φορέα. Όμως δεν σκεφτόμουν το μετά τόσο πολύ. Αν αυτό αποτύχει, έχω κάποια μέρη που λόγο ορισμένων γνωριμιών με τις σπουδές πιστεύω θα μπορούσα να αξιοποιήσω. Δυστυχώς δεν είμαι καλός στο networking, γνώρισα ανθρώπους που ίσως να με διευκόλυναν στο θέμα αποκατάστασης αλλά δεν φρόντισα να κρατήσω τακτική επαφή. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τι θα συμβεί μετά τις σπουδές. Οπότε, διάλεξα τις σπουδές μου με βάση εμπειριών που είχα, όπως και με την πρακτική. Επίσης επειδή αυτό έβρισκα από μικρός ενδιαφέρον, βασικά, τόσο πολύ που κούραζα όλους τους άλλους δίπλα μου χαχα. Έχεις δίκιο που ρωτάς για την αποκατάσταση, ίσως είμαι λάθος σε κάτι αλλά δεν έβρισκα κάτι καλύτερο για εμένα. 😊🤗 Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για το μετά. 1
elenipapserres Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2021 https://www.protothema.gr/greece/article/1180834/ellada-eidos-pros-exafanisi-mihanikoi-ilektrologoi-kai-fanopoioi/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1636751705
EVMENHS Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 4/11/2021 στις 2:42 ΜΜ, airtrelomike13 είπε Άρα στο Εξωτειρκό που υφιστανται μισθολογικη διαφορα πτυχιουχου με μη πτυχιουχου, δεν πραττουν σωστα. Οκ εγω δεν συμφωνω μαζι σου Όλοι μας βλέπουμε την αλήθεια, αλλά από λίγο διαφορετική οπτική γωνία, αναλόγως και των εμπειριών μας. Και η εργασία υπόκειται στον νόμο προσφοράς και ζήτησης και (όσον αφορά την αμοιβή) δεν ενδιαφέρει ποσώς τι σπουδές έχει κάνει ο καθείς αλλά η αμοιβή εξαρτάται από το πόσοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν στην εργασία του. Εξάλλου δεν είναι από μόνο του σημαντικό πόσο αμείβεις κάποιον αλλά τι σου κοστίζει εν συγκρίσει με τι σου προσφέρει. Όντως κάποιες ειδικότητες τεχνητών έχουν πολύ καλές αμοιβές. Άλλες όμως ειδικότητες πιέζονται από την τεχνολογική μαζική παραγωγή πχ στους τεχνίτες ηλεκτρονικών μειώνονται κάποιες εργασίες επισκευών λόγω του ότι η αγορά καινούργιας συσκευής είναι πιο συμφέρουσα από την επισκευή της. Άλλο παράδειγμα οι τεχνίτες αυτοκινήτων, χάνουν πελατεία αν δεν είναι εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Επίσης οι επιπλοποιοί - ξυλουργοί χάνουν πολλή πελατεία από εταιρίες τύπου ΙΚΕΑ. Στο Ελληνικό κράτος λείπουν και κάποιες υποδομές, όπως κρατικές (ή ιδιωτικές ή μικτές) εταιρίες παροχής πιστοποίησης (για αυτοκίνητα, αεροπλάνα, μηχανές). Επίσης δεν υπάρχει αφορολόγητο ποσό στους μικρούς επαγγελματίες, όπως στους μισθωτούς, αλλά τους φορολογούν για τεκμαρτά (φανταστικά) εισοδήματα ακόμα και αν δεν έχουν κέρδη, έτσι δημιουργικοί άνθρωποι περιθωριοποιούνται εργαζόμενοι και αμειβόμενοι, παρανόμως, ή μεταναστεύοντας, ή παρασιτώντας. Στις 5/11/2021 στις 12:15 ΜΜ, pontez2 είπε Ο αλλος τελειώνει ένα ΙΕΚ και ειναι έτοιμος να βγει στην αγορά εργασίας Καμία σχολή δεν σε βγάζει έτοιμο επαγγελματία. Απλώς γιατί οι ώρες εργαστηριακής εκπαίδευσης δεν επαρκούν σε κανένα επάγγελμα (τεχνικό ή επιστημονικό). Βεβαίως η θεωρητική εκπαίδευση είναι αναγκαία για να την εφαρμόσεις στην πράξη (αλλοιώς τι θα εφαρμόσεις?). Πράξη χωρίς Θεωρία ισοδυναμεί με πράξη χωρίς σχέδιο και λογική. Και θεωρία χωρίς πράξη είναι λόγια χωρίς νόημα. Υπάρχει μια ωραία κινέζικη παροιμία : <<πες μου και θα ξεχάσω, δείξε μου και ίσως θυμηθώ, ενέπλεξε με και θα καταλάβω>> Επεξ/σία 25 Απριλίου 2022 από EVMENHS 2
ProponitisTouKanape Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Στις 5/11/2021 στις 12:15 ΜΜ, pontez2 είπε Πχ. διοικηση επιχειρήσεων...Θα διοικήσει επιχείρηση? Μονο αν φτιάξει δική του. Το πιθανότερο ειναι να δουλέψει υπάλληλος γραφείου και να κάνει ότι θα μπορουσε να κάνει ένας απόφοιτος λυκείου. Και με τα χρόνια, όταν θα εξειδικευτεί σε ένα κομμάτι, μπορει να γινει team leader, προιστάμενος κτλ κτλ...Ο αλλος τελειώνει ένα ΙΕΚ και ειναι έτοιμος να βγει στην αγορά εργασίας. Το οτι ο μισθός του ειναι χαμηλός ειναι άδικο και ισχύει μονο στην Ελλάδα. Σε άλλες χωρες, οι τεχνικές εργασίες πληρωνονται. Δεν συμφωνώ αλλά αυτό ισχύει. Δηλαδή ένας απόφοιτος Λυκείου μπορεί να κάνει αναλύσεις, προγνώσεις, να σχεδιάζει επιχειρηματικά πλάνα, να συμμετέχει στον ανασχεδιασμό διαδικασιών κλπ κλπ. Ενας απόφοιτος Λυκείου, που πάνε πρώτο έτος και δε ξέρουν τη διαφορά εισροής-εκροής. Επίσης η διοίκηση επιχειρήσεων είναι ένας πολύ δημοφιλής κλάδος μεταπτυχιακών σπουδών επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, μηχανικών, γιατρών κλπ, ενώ ειδικά πολλές σχολές μηχανικών έχουν εντάξει μαθήματα διοίκησης στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών τους. Μάλλον χάνουν το χρόνο τους όπως και οι εταιρίες που πληρώνουν μεταπτυχιακά διοίκησης σε στελέχη τους, αφού το διοικητικό κομμάτι το κάνει απόφοιτος λυκείου. Γενικά όσοι δεν έχετε επαφή με ένα αντικείμενο, καλό είναι να μη γενικεύετε και μηδενίζετε κάποιον κλάδο επειδή βολεύει το αφήγημα. 5 2
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Δημοσ. 25 Απριλίου 2022 Στις 29/10/2021 στις 10:07 ΜΜ, Dark_panel είπε Την επομενη φορα που ο κυριος θα αρρωστησει, να μην παει σε γιατρους γιατι ειναι παρασιτα..να παει σε τεχνικους η/υ να τον κανουν καλα.. Τι μαλ@κιες βγαινει και λεει ο/η καθε ηλιθιος/α.. Συμφωνώ με αυτό που λες. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι αν δεν υπάρχει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν μπορούν να επιβιώσουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω. Αν όλοι γινόμασταν μπετατζηδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες ποιος θα έβγαζε την άδεια για να χτιστούν τα σπίτια ο μπετατζης; Η άδεια για να χτιστεί ένα σπίτι την βγάζει ο πολιτικός μηχανικός γι'αυτό χρειάζονται τα πανεπιστήμια ώστε, να βγάζουν πολιτικούς μηχανικούς που βγάζουν άδειες ώστε, να δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που ανέφερα. Δηλαδή, χωρίς το πολιτικό μηχανικό δεν μπορούν να δουλέψουν οι χτίστες και οι μπετατζηδες. Στις 29/10/2021 στις 5:41 ΜΜ, James Bon είπε «Αντί να παράγουμε χρήσιμους ανθρώπους, κυρίως τεχνικούς, απαραίτητους σε μία τεχνολογική κοινωνία, βγάζουμε πλήθη ολόκληρα από δικηγόρους, γιατρούς και αρχιτέκτονες που παραμένουν άνεργοι και παρασιτικοί. Προγραμματιστές, τεχνικούς υπολογιστών, ηλεκτρολόγους, ακόμα και υδραυλικούς, δεν έχουμε. Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να γίνει «πτυχιούχος» ΑΕΙ. Αν γινόταν ξυλουργός θα έβγαζε τα τριπλά λεφτά και αν είχε άλλες ανησυχίες, στα κενά της δουλειάς του ας διάβαζε φιλοσοφία!» Νίκος Δήμου, DONCAT Αυτό που είπε με το ξυλουργό ότι βγάζει τριπλάσια λεφτά θα το θεωρήσω αστείο αλλιώς, θα πρέπει όλοι να γίνουμε ξυλουργοί για να βγάζουμε τριπλάσια λεφτά.
pontez2 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Στις 25/4/2022 στις 12:20 ΜΜ, ProponitisTouKanape είπε Δηλαδή ένας απόφοιτος Λυκείου μπορεί να κάνει αναλύσεις, προγνώσεις, να σχεδιάζει επιχειρηματικά πλάνα, να συμμετέχει στον ανασχεδιασμό διαδικασιών κλπ κλπ. Ενας απόφοιτος Λυκείου, που πάνε πρώτο έτος και δε ξέρουν τη διαφορά εισροής-εκροής. Επίσης η διοίκηση επιχειρήσεων είναι ένας πολύ δημοφιλής κλάδος μεταπτυχιακών σπουδών επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, μηχανικών, γιατρών κλπ, ενώ ειδικά πολλές σχολές μηχανικών έχουν εντάξει μαθήματα διοίκησης στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών τους. Μάλλον χάνουν το χρόνο τους όπως και οι εταιρίες που πληρώνουν μεταπτυχιακά διοίκησης σε στελέχη τους, αφού το διοικητικό κομμάτι το κάνει απόφοιτος λυκείου. Γενικά όσοι δεν έχετε επαφή με ένα αντικείμενο, καλό είναι να μη γενικεύετε και μηδενίζετε κάποιον κλάδο επειδή βολεύει το αφήγημα. Άποψη γράφουμε σε ποιο ακριβώς αφήγημα που μπορεί να βολεύει αναφερεσαι; Γιατί ακριβώς να με βολεύει που ο απόφοιτος ΙΕΚ μπορεί να είναι πιο έτοιμος σε κάποιες περιπτώσεις; Όχι ένας απόφοιτος δε μπορεί να κάνει αναλύσεις. Αυτό που έγραψα ήταν πως ένας απόφοιτος ΙΕΚ μπορεί να βγει αμέσως στην αγορά εργασίας (πχ ένας καυστηρατζης), ενώ ένας απόφοιτος πανεπιστημίου στη διοίκηση επιχειρήσεων στη καλύτερη θα εργάζεται σε μια πολύ χαμηλή junior θέση στην οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί και ένας απόφοιτος ΙΕΚ της εν λόγω ειδικοτητας με γνώσεις βασικών υπολογιστών. Διότι ουσιαστικά τον τρόπο τον μαθαίνεις στη πορεία. Ο μάνατζερ που είχα στην Ολλανδία ήταν καθηγητής Ιταλικής φιλολογίας. Δεν είχε κανένα πτυχίο στα οικονομικά και παρόλαυτα διοικουσε ολόκληρη ομάδα. Η νέα τάση της αγοράς πχ οι digital marketers. Πτυχιούχοι ελάχιστοι. Πως βγαίνει η δουλειά; Από άτομα που εξειδικευτηκαν μόνοι τους η τους εξειδικευσε η εταιρία. Στη δική μου δουλειά ήταν είτε πληροφορικοι (ΙΕΚ ή ΑΕΙ), ένας απόφοιτος λυκείου με ένα σεμινάριο σε eshop και ένας αρχαιολόγος!!!! Κανείς Μαρκετερ ή απόφοιτος διοικησης επιχειρήσεων. Update. Ένας απ' τους λόγους που έθεσα την εν λόγω άποψη 3ιναι και αυτός https://www.kathimerini.gr/society/561575332/ptychioychoi-aei-strefontai-sta-iek/
efib Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Επομενως, μιλας για τμηματα διοικησης επιχειρησεων, και οτι ο αποφοιτος ΙΕΚ θα μπορουσε να ανταποκριθει στην junior θεση (Για ποσους μηνες θα ηταν ιδια η αποδοση αραγε; Ποσους μηνες θα παρει στον αποφοιτο διοικησης επιχειρησεων να δημιουργησει υπεραξια;). Δεν μαθαινεις τον τροπο στην πορεια χωρις να υπαρχει απο πισω background και τροπος σκεψης και αντιληψης. Εδω μιλας για τον manager στην Ολλανδια που δεν ειχε πτυχιο στα οικονομικα και τι σχεση εχει αυτο με την διοικηση επιχειρησεων; Φανταζομαι πως ξερεις οτι ειναι διαφορετικος κλαδος. Επιπροσθετως, τα keywords "Ολλανδια, manager, πτυχιο ιταλικης φιλολογιας" δεν λενε τιποτα απο μονα τους, χωρις δηλαδη να ξερουμε 1) τι εταιρια ηταν 2) το jd του manager και τι ομαδα διοικουσε. Ενα απλο παραδειγμα ειναι οι υπευθυνοι καταστηματος ή σουπερμαρκετ που δεν εχουν καν πτυχιο. Οι digital marketers κανουν ενα πολυ συγκεκριμενο κομματι, μου κανει εντυπωση που λες οτι δεν εχουν σχετικο πτυχιο, αλλα το δεχομαι μονο αν εχουν καποιον απο πανω να τους λεει τι να κανουν και να βρει τι εχει παει λαθος στην καμπανια, και για να βρεις το λαθος που μπορει να ειναι οπουδηποτε, θελει γνωσεις marketing και στρατηγικης μαρκετινγκ. Το πιστευω οτι με ενα 6μηνο σεμιναριο και κανενα udemy μπορουν να πουν οτι κανουν digital marketing. Παρ'ολα αυτα, αλλο η εκτελεση, αλλο ο σχεδιασμος, αλλο η λυση των προβληματων που θα προκυψουν- και πιστεψε με, θα προκυπτουν τακτικα. Αλλα οκ, θα τα λυσει ο αποφοιτος ΙΕΚ μκτ που στην πορεια θα την μαθει την δουλεια. https://www.investopedia.com/personal-finance/top-highest-paying-jobs/ Marketing Manager ανηκει στα πιο ακριβοπληρωμενα επαγγελματα. Δες και τα requirements και μετα σκεψου αν μπορει ο αποφοιτος ΙΕΚ να το κανει, γιατι το digital marketing ειναι μερος του marketing, και δεν ειναι κατι ξεμπαρκο που μπορει να κανει ο καθενας. Εξαρταται απο το μεγεθος της εταιριας, αλλα νομιζω οτι καταλαβαινεις τι θελω να πω. Για να στηριξεις το επιχειρημα σου για διοικηση επιχειρησεων εβαλες αυτο το αρθρο που δεν λεει πουθενα για ιεκ διοικησης επιχειρησεων; Επεξ/σία 28 Απριλίου 2022 από efib
pontez2 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 30 λεπτά πριν, efib είπε Επομενως, μιλας για τμηματα διοικησης επιχειρησεων, και οτι ο αποφοιτος ΙΕΚ θα μπορουσε να ανταποκριθει στην junior θεση (Για ποσους μηνες θα ηταν ιδια η αποδοση αραγε; Ποσους μηνες θα παρει στον αποφοιτο διοικησης επιχειρησεων να δημιουργησει υπεραξια;). Δεν μαθαινεις τον τροπο στην πορεια χωρις να υπαρχει απο πισω background και τροπος σκεψης και αντιληψης. Εδω μιλας για τον manager στην Ολλανδια που δεν ειχε πτυχιο στα οικονομικα και τι σχεση εχει αυτο με την διοικηση επιχειρησεων; Φανταζομαι πως ξερεις οτι ειναι διαφορετικος κλαδος. Επιπροσθετως, τα keywords "Ολλανδια, manager, πτυχιο ιταλικης φιλολογιας" δεν λενε τιποτα απο μονα τους, χωρις δηλαδη να ξερουμε 1) τι εταιρια ηταν 2) το jd του manager και τι ομαδα διοικουσε. Ενα απλο παραδειγμα ειναι οι υπευθυνοι καταστηματος ή σουπερμαρκετ που δεν εχουν καν πτυχιο. Οι digital marketers κανουν ενα πολυ συγκεκριμενο κομματι, μου κανει εντυπωση που λες οτι δεν εχουν σχετικο πτυχιο, αλλα το δεχομαι μονο αν εχουν καποιον απο πανω να τους λεει τι να κανουν και να βρει τι εχει παει λαθος στην καμπανια, και για να βρεις το λαθος που μπορει να ειναι οπουδηποτε, θελει γνωσεις marketing και στρατηγικης μαρκετινγκ. Το πιστευω οτι με ενα 6μηνο σεμιναριο και κανενα udemy μπορουν να πουν οτι κανουν digital marketing. Παρ'ολα αυτα, αλλο η εκτελεση, αλλο ο σχεδιασμος, αλλο η λυση των προβληματων που θα προκυψουν- και πιστεψε με, θα προκυπτουν τακτικα. Αλλα οκ, θα τα λυσει ο αποφοιτος ΙΕΚ μκτ που στην πορεια θα την μαθει την δουλεια. https://www.investopedia.com/personal-finance/top-highest-paying-jobs/ Marketing Manager ανηκει στα πιο ακριβοπληρωμενα επαγγελματα. Δες και τα requirements και μετα σκεψου αν μπορει ο αποφοιτος ΙΕΚ να το κανει, γιατι το digital marketing ειναι μερος του marketing, και δεν ειναι κατι ξεμπαρκο που μπορει να κανει ο καθενας. Εξαρταται απο το μεγεθος της εταιριας, αλλα νομιζω οτι καταλαβαινεις τι θελω να πω. Για να στηριξεις το επιχειρημα σου για διοικηση επιχειρησεων εβαλες αυτο το αρθρο που δεν λεει πουθενα για ιεκ διοικησης επιχειρησεων; Η συζήτηση έχει ξεκινήσει πάνω σε μια συγκεκριμένη βάση και εσείς απαντάτε σε θέσεις που έχουν τεθεί ως απάντηση σε αλλού είδους ερώτηματα. Η διοίκηση επιχειρήσεων δόθηκε ως ένα παράδειγμα μερικούς μήνες νωρίτερα. Σας έχει κακοφανει υποθέτω αλλά αν δε διαβάσετε απ' την αρχή τι έχει ειπωθεί και πάνω σε τι απαντάμε και γιατί παραθεσα το εν λόγω σύνδεσμο θα βγάζετε λανθασμένα συμπερασματα και θα κάνετε λανθασμένα ερωτήματα όπως το τελευταίο που μου κάνεις. Διάβασε μια σελίδα πριν και θα δεις γιατί μπήκε το εν λόγω λινκ όπως θα καταλάβει και ο παραπάνω φίλος "τα συμφέροντα που εξυπηρετώ" (ακόμα γελάω σόρρυ :-P) Επίσης θα δείτε ότι διαφωνώ με αυτό που έχω γράψει 😛
efib Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δοθηκε ως παραδειγμα και πανω σε αυτο απαντησα αναλυτικα. Δεν μου εχει κακοφανει τιποτα γιατι δεν ισχυει. Δεν ξερω τι κανουν τα ΙΕΚ σε αλλους κλαδους, ξερω τι κανουν τα ΙΕΚ στον δικο μου κλαδο, και γενικοτερα στον κλαδο της διοικησης επιχειρησεων. Δεν ειναι θεμα "δεν εχω πτυχιο, αλλα εχω εξειδευση γιατι αυτο μετραει", δεν μετραει αυτο, δεν λεω οτι δεν μπορεις να βρεις δουλεια, λεω ομως οτι εχεις ταβανι στην εξελιξη που δεν ειναι και αρχοντικου σπιτιου. Σου εξηγησα ποιες διαφορες υπαρχουν και γιατι δεν μπορει ενας που του εκανε training η εταιρια να φτασει εναν με σχετικο πτυχιο ή/και μεταπτυχιακο. Λες για τον μανατζερ σου με ασχετο πτυχιο, και λες οτι τα μαθαινεις στην πορεια... Αυτα απο εμενα. Καλη συνεχεια.
pontez2 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 5 λεπτά πριν, efib είπε Δοθηκε ως παραδειγμα και πανω σε αυτο απαντησα αναλυτικα. Δεν μου εχει κακοφανει τιποτα γιατι δεν ισχυει. Δεν ξερω τι κανουν τα ΙΕΚ σε αλλους κλαδους, ξερω τι κανουν τα ΙΕΚ στον δικο μου κλαδο, και γενικοτερα στον κλαδο της διοικησης επιχειρησεων. Δεν ειναι θεμα "δεν εχω πτυχιο, αλλα εχω εξειδευση γιατι αυτο μετραει", δεν μετραει αυτο, δεν λεω οτι δεν μπορεις να βρεις δουλεια, λεω ομως οτι εχεις ταβανι στην εξελιξη που δεν ειναι και αρχοντικου σπιτιου. Σου εξηγησα ποιες διαφορες υπαρχουν και γιατι δεν μπορει ενας που του εκανε training η εταιρια να φτασει εναν με σχετικο πτυχιο ή/και μεταπτυχιακο. Λες για τον μανατζερ σου με ασχετο πτυχιο, και λες οτι τα μαθαινεις στην πορεια... Αυτα απο εμενα. Καλη συνεχεια. Οκ ας το πάμε εδώ λοιπόν. Ανέφερα το digital marketing. Νέο πτυχίο αναμφισβήτητα, μεταπτυχιακό κατά βάση, λίγοι οι πτυχιούχοι. Ωστόσο μιλάμε για μια ειδικότητα με μεγαλη ζήτηση και ακριβοπληρωμένη τουλάχιστον στο εξωτερικό ή σε σοβαρές πολυεθνικές στην Ελλάδα. Είναι όλοι οι digital marketers πτυχιούχοι της εν λόγω ειδικοτητας; Σαφώς όχι. Όμως εξειδικευτηκαν είτε μέσα από τη πορεία της εργασίας τους είτε μέσα από σεμινάρια. Είχαν βάσεις; Προφανώς και ειχαν. Είχαν κατ ανάγκη βάσεις πάνω σε ότι διδάσκει το Μάρκετινγκ; Όχι. Πολλοί από αυτούς είναι πληροφορικοι όπως ανέφερα και παραπάνω, οι οποίοι όμως ψαχτηκαν παραπάνω. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για τον εκάστοτε πτυχιούχο, ΙΕΚ ΑΕΙ, ότι θέλεις. Δε σημαίνει πως επειδή ο άλλος δεν πήρε πτυχίο πανεπιστημίου, έχει ταβάνι. Πραγματικά μόνο στην Ελλάδα θα περίμενα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Και δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα το πτυχίο αποτελεί προϋπόθεση και όχι η ικανότητα, ο τρόπος σκέψης, τα skills που μπορεί να έχει κάποιος και δεν έχουν καμία σχέση με το αν απέκτησε η όχι πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η ουσία είναι πως πτυχίο ειδικά στην Ελλάδα έχει η πλειοψηφία πλέον. Είναι σαν το απολυτήριο λυκειου πριν 20 χρόνια. Η διοίκηση διδάσκει πολύ γενικευμένα πράγματα και ουσιαστικά μόνο αν εξειδικευτεις σε συγκεκριμένο κομμάτι θα έχεις ελπίδες στην αγορά εργασίας. Δεν είναι δηλαδή σαν μια ειδικότητα σε ΙΕΚ που ετοιμάζουν είτε έναν επαγγελματία είτε έναν υπάλληλο σε junior θέση. Αν πχ θέλω τεχνικό δικτύων δε θα φωνάξω πληροφορικό ή μηχανολόγο. Θα φωνάξω τεχνικό δικτυων. Είναι έτοιμος και μπορεί να μου κάνει τη συγκεκριμένη εργασία. Αν όμως μαζί με τα δίκτυα θέλω και προγραμματισμό και μάρκετινγκ και και και, αναγκαστικά θα πάω σε πιο εξειδικευμένο άτομο. Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε που ζητάνε ένα άτομο για 50 διαφορετικά πράγματα άσε με να έχω άποψη. Για την ιστορία στον ίδιο κλάδο ανήκουμε. 2
efib Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 (επεξεργασμένο) Σου εξηγησα γιατι το digital marketing εχει ταβανι. Ο πληροφορικαριος, και ο καθε πληροφορικαριος, και ο καθε φιλολογος, και ο καθε θεολογος δεν ξερει κλασικο μαρκετιγνκ, δεν θα βρει εκεινος το προβλημα αν ειναι πχ λαθος στο STP ή σε ο,τι αλλο μπορει να προκυψει. Αυτο που κανει ειναι να εκτελει ο,τι του λενε, μπορει να μετραει KPIs, μπορει να αξιολογει και να κανει αλλαγες, αλλα αν υπαρχει προβλημα στην σχεδιαση, τοτε δεν θα το βρει εκεινος γιατι δεν ξερει και δεν ξερει επειδη δεν ειναι το αντικειμενο του. Δεν ξερω πως αλλιως να το εξηγησω. Εχουν βασεις ή δεν εχουν; Με μπερδευουν πολυ αυτα που λες. Τι σημαινει εχουν βασεις; Βασεις πανω σε τι; Τι βασεις εχει ο πληροφορικαριος; Γιατι απο εκει που λεγαμε για training απο την εταιρια, και για σεμιναρια, καταληξαμε στο MSc Digital Marketing... Αλλα τι ειναι και τα μαστερς? Ενα glorified ιεκ.. Αντε, εστω οτι στην Ελλαδα δεν μετραει το πτυχιο, μετραει ο τροπος σκεψης, η σφαιρικη αντιληψη και τα hands-on skills. Πως ο αποφοιτος λυκειου και ΙΕΚ ξερει ολα αυτα; Γιατι ο αποφοιτος σχετικου τμηματος δεν τα εχει ολα αυτα; Ασε το udemy και τα digital marketing στο alba, πες μου πως ο αποφοιτος λυκειου, πως ο αποφοιτος πληροφορικης, πως ο αποφοιτος φιλολογιας ξερει εχει βασεις στο αντικειμενο; Ξερει μεχρι ενος σημειου. Δεν μπορει να βρει τι λαθος υπαρχει στην σχεδιαση, στην στραγητικη, στο placement, και αυτο το λαθος θα οδηγησει σε μειωμενο traffic και σε χαμηλες πωλησεις ή ο,τι αλλο εχεις θεσει. Η διοικηση επιχειρησεων ειναι broad term, οποιος ασχολειται με λογιστικη εχει παρει τετοια κατευθυνση ή/και μαστερ, οποιος ασχολειται με finance, marketing,hr το ιδιο. Οποτε να και η εξειδικευση που ζητας. Μην τα γυρνας τωρα. Μονος σου ειπες οτι ειναι manager χωρις πτυχιο οικονομικων, που μου κανει εντυπωση που καποιος σχετικος με τον κλαδο το ειπε αυτο. Θα μπορουσες να μου πεις τι εχεις σπουδασει; Στειλε πμ αν δεν θες να το πεις εδω. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2022 από efib
pontez2 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 5 ώρες πριν, efib είπε Σου εξηγησα γιατι το digital marketing εχει ταβανι. Ο πληροφορικαριος, και ο καθε πληροφορικαριος, και ο καθε φιλολογος, και ο καθε θεολογος δεν ξερει κλασικο μαρκετιγνκ, δεν θα βρει εκεινος το προβλημα αν ειναι πχ λαθος στο STP ή σε ο,τι αλλο μπορει να προκυψει. Αυτο που κανει ειναι να εκτελει ο,τι του λενε, μπορει να μετραει KPIs, μπορει να αξιολογει και να κανει αλλαγες, αλλα αν υπαρχει προβλημα στην σχεδιαση, τοτε δεν θα το βρει εκεινος γιατι δεν ξερει και δεν ξερει επειδη δεν ειναι το αντικειμενο του. Δεν ξερω πως αλλιως να το εξηγησω. Εχουν βασεις ή δεν εχουν; Με μπερδευουν πολυ αυτα που λες. Τι σημαινει εχουν βασεις; Βασεις πανω σε τι; Τι βασεις εχει ο πληροφορικαριος; Γιατι απο εκει που λεγαμε για training απο την εταιρια, και για σεμιναρια, καταληξαμε στο MSc Digital Marketing... Αλλα τι ειναι και τα μαστερς? Ενα glorified ιεκ.. Αντε, εστω οτι στην Ελλαδα δεν μετραει το πτυχιο, μετραει ο τροπος σκεψης, η σφαιρικη αντιληψη και τα hands-on skills. Πως ο αποφοιτος λυκειου και ΙΕΚ ξερει ολα αυτα; Γιατι ο αποφοιτος σχετικου τμηματος δεν τα εχει ολα αυτα; Ασε το udemy και τα digital marketing στο alba, πες μου πως ο αποφοιτος λυκειου, πως ο αποφοιτος πληροφορικης, πως ο αποφοιτος φιλολογιας ξερει εχει βασεις στο αντικειμενο; Ξερει μεχρι ενος σημειου. Δεν μπορει να βρει τι λαθος υπαρχει στην σχεδιαση, στην στραγητικη, στο placement, και αυτο το λαθος θα οδηγησει σε μειωμενο traffic και σε χαμηλες πωλησεις ή ο,τι αλλο εχεις θεσει. Η διοικηση επιχειρησεων ειναι broad term, οποιος ασχολειται με λογιστικη εχει παρει τετοια κατευθυνση ή/και μαστερ, οποιος ασχολειται με finance, marketing,hr το ιδιο. Οποτε να και η εξειδικευση που ζητας. Μην τα γυρνας τωρα. Μονος σου ειπες οτι ειναι manager χωρις πτυχιο οικονομικων, που μου κανει εντυπωση που καποιος σχετικος με τον κλαδο το ειπε αυτο. Θα μπορουσες να μου πεις τι εχεις σπουδασει; Στειλε πμ αν δεν θες να το πεις εδω. *Πληροφορικός σε παρακαλώ. Τους προσβάλει η λέξη πληροφορικάριος (σοβαρά δε κάνω πλάκα) Λοιπόν ειναι τόσο μεγάλο το φάσμα του Μαρκετινγκ που ειμαι της άποψης οτι ο καθένας μπορεί να γινει καλός Μάρκετερ αν "το χει" με τη πώληση και φυσικά αν έχει το ταλέντο έτσι; Δεν θεωρω οτι ειναι ανάγκη να το σπουδάσει. Αλλά αυτο ειναι άλλη ιστορία. Συμφωνω πως κάποια μάστερ μπορει να ειναι ωραιοποιημένα ΙΕΚ. Π.χ ο άλλος ειναι αρχαιολόγος με εξειδικευση στη διοικηση πολιτιστικων μονάδων και η δουλειά του ειναι φύλακας σε μουσείο....Μα, υπάρχει ειδικότητα σε ΙΕΚ που βγάζει φύλακες. Και εδω ειναι το βασικό προβλημα που ισως σε μπέρδεψε. Πολλά πτυχία για μια θέση. Over qualified που λένε για να δειξουμε οτι και ο τελευταίος κλητήρας ειναι μαστεράτος. Ομως έχοντας κάνει μαστερ στη διοικηση πολ. μονάδων, θεωρητικά το λιγότερο που θα μπορουσες να εργαστείς ειναι ως προιστάμενος σε κάποιο τμημα που ασχολείται με πολίτιστικά. Το ερωτημα ειναι...μπορείς να το κάνεις? Έχεις αυτά τα εφόδια, ή απλά έχεις πάρει μια πολυ γενικευμένη μόρφωση, που κάποιοι την ονόμασαν εξειδίκευση και προφανως χρειάζεται να περάσεις απο διάφορες θέσεις σε έναν οργανισμο ωστε να μάθεις και να φθάσεις στο -θεωρητικο πάντα- επιπεδο των σπουδών σου? Το ιδιο ισχύει και για τη διοικηση επιχειρησεων κατά την άποψή μου. Έχεις πμ για το ερωτημα που έθεσες.
efib Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 Δημοσ. 28 Απριλίου 2022 1 hour ago, pontez2 said: *Πληροφορικός σε παρακαλώ. Τους προσβάλει η λέξη πληροφορικάριος (σοβαρά δε κάνω πλάκα) Λοιπόν ειναι τόσο μεγάλο το φάσμα του Μαρκετινγκ που ειμαι της άποψης οτι ο καθένας μπορεί να γινει καλός Μάρκετερ αν "το χει" με τη πώληση και φυσικά αν έχει το ταλέντο έτσι; Δεν θεωρω οτι ειναι ανάγκη να το σπουδάσει. Αλλά αυτο ειναι άλλη ιστορία. Συμφωνω πως κάποια μάστερ μπορει να ειναι ωραιοποιημένα ΙΕΚ. Π.χ ο άλλος ειναι αρχαιολόγος με εξειδικευση στη διοικηση πολιτιστικων μονάδων και η δουλειά του ειναι φύλακας σε μουσείο....Μα, υπάρχει ειδικότητα σε ΙΕΚ που βγάζει φύλακες. Και εδω ειναι το βασικό προβλημα που ισως σε μπέρδεψε. Πολλά πτυχία για μια θέση. Over qualified που λένε για να δειξουμε οτι και ο τελευταίος κλητήρας ειναι μαστεράτος. Ομως έχοντας κάνει μαστερ στη διοικηση πολ. μονάδων, θεωρητικά το λιγότερο που θα μπορουσες να εργαστείς ειναι ως προιστάμενος σε κάποιο τμημα που ασχολείται με πολίτιστικά. Το ερωτημα ειναι...μπορείς να το κάνεις? Έχεις αυτά τα εφόδια, ή απλά έχεις πάρει μια πολυ γενικευμένη μόρφωση, που κάποιοι την ονόμασαν εξειδίκευση και προφανως χρειάζεται να περάσεις απο διάφορες θέσεις σε έναν οργανισμο ωστε να μάθεις και να φθάσεις στο -θεωρητικο πάντα- επιπεδο των σπουδών σου? Το ιδιο ισχύει και για τη διοικηση επιχειρησεων κατά την άποψή μου. Έχεις πμ για το ερωτημα που έθεσες. Κοιτα, εξαρταται απο το complexity που εχει η καθε περιπτωση.. Αλλο το μκτ που κανει ενα μαγαζι της γειτονιας, αλλο το μκτ που κανει μια πολυεθνικη fmcg, αλλο το μκτ που κανει ενα luxury brand. Δεν χρειαζονται σπουδες μεχρι ενος σημειου, αν και αυτο ειναι controversial. Το μκτ, κυνικα, ειναι να παρεις το δικο μου προϊον και οχι του ανταγωνιστη, ομως δεν θα το πεις και τεχνη που δεν θελει σπουδες, εχει πολλα σταδια και διεργασιες για να γινει σωστα σε μεγαλη κλιμακα. Δεν θεωρω οτι το μαστερ ειναι ιεκ, μαλλον δεν εγινε αντιληπτο στο κειμενο μου. Σχολιασα οτι ξεκινησες απο το το αποφοιτος λυκειου, και μετα εφτασες στο οτι εχουν MSc Digital Marketing που οσο να'ναι μια διαφορα την εχουν. Δεν με μπερδεψε, απλως σου λεω οτι δεν γινεται καποιος χωρις γνωσεις να εργαστει στο μκτ, αλλα εξαρταται και απο το μεγεθος της εταιριας. Ειαι σαν να μου λες οτι το hr δεν χρειαζεται σπουδες επειδη δουλευει σε ενα λογιστηριο ο ξαδερφος σου που τελειωσε τουριστικα και ειναι και καταρτισμενος, αρα ολο το hr ειναι σαν αυτο που κανει ο ξαδερφος σου. Προσπαθω να σου εξηγησω οτι ειναι αρκετα αυτα που δεν ξερεις για το μκτ και το τι κανει το μκτ. Αν θελεις καποιες πληροφοριες θα σου τις δωσω με χαρα, απλως δεν θελω δηλωσεις του τυπου "Δεν θελει πτυχιο το ταδε". Επισης, το οτι εχεις BSc και MSc δεν σε κανει manager κατευθειαν, γιατι ναι, υπαρχουν πραγματα που τα μαθαινεις hands-on και υπαρχει και learning curve, και υπαρχει και εξελιξη στις ευθυνες, αλλα δεν μπορεις να αναιρεσεις το background και να το βγαλεις απο την εξισωση γιατι ειναι σημαντικο, ειναι αυτο που σου εδωσε τον τροπο σκεψης, ειναι αυτο που σου δινει τις γνωσεις για να βρεις εσυ το προβλημα και να το λυσεις' ειδικα το MSc οπου ξεκινας μια διπλωματικη απο την αρχη ως το τελος μονος, θετεις τα ερωτηματα, μαζευεις τα δεδομενα, κανεις την αναλυση, βγαζεις συμπερασματα, κανεις προτασεις, βρισκεις τους περιορισμους. Καταλαβαινεις λοιπον οτι ειναι πολυ σημαντικα αυτα τα σταδια για εναν επαγγελματια. 1 hour ago, Dark_panel said: Ειναι που με τρωνε οι αποριες ρε γαμωτο..εχω μια πιστοποιηση ΙΕΚ κι ενα master's..τελικα τι εχω, 2 master's ή 2 glorified IEKs?? Εχω μπερδευτει... Κι αυτοι που παιρνουν απ τις σχολες τους integrated master, τελικα παιρνουν integrated glorified IEK?? 🤔🤔 Πολλες οι αποριες μου 😂 Πες μου να σου εξηγησω. Εχεις καποιο προβλημα στην κατανοηση του γραπτου λογου; Το εχω γραψει 2 φορες το τι εννοω. Τι εχετε παθει; Κοψε τις ειρωνιες και τα γελακια και απαντησε σε αυτο που σε ρωταω. Αλλα τι να πεις; Οτι εχεις πτυχια και μαστερ και δεν μπορεις να κατανοησεις τον γραπτο λογο;
Προτεινόμενες αναρτήσεις