Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγκατεστησα το ubuntu 20.04.3 LTS και θελω να αλλαξω τον συνδιασμο αλλαγης γλωσσας απο Super+Space σε Ctrl+Shift. Προσπαθησα απο τα Settings, αλλα δεν τα καταφερνω γιατι οι γνωσεις μου ειναι λιγες και η ηλικια μου πολυ μεγαλη (83). Νομιζω στην εκδοση ubuntu 20.04 η αλλαγη γινοταν πολυ ευκολα απο το Tweaks, δυστυχως προσπαθησα να εγκαταστησω το Tweaks και τωρα, αλλα μου βγαζει: unable to install GNOME- Tweaks the following packages have unmet dependencies. Παρακαλω τους φιλους για βοηθεια. Ευχαριστω.

• Like 2
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, nick0lis είπε

spacer.png

Ευχαριστω για την απαντηση, αλλα δεν ταιριαζουν τα settings, ετσι δεν καταλαβαινω τι πρεπει να κανω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δες πρωτα στην κατηγορια Λογισμικο και Ενημερωσεις να ειναι ενεργοποιημενες ολες οι πηγες Λογισμικου.

μετα δωσε στο Τερματικο

sudo apt update

και αφου γινουν ολες οι ενημερωσεις στο συστημα

sudo apt install gnome-tweaks

Bildschirmfoto vom 2021-10-28 19-02-19.png

Επεξ/σία από gakos1112
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ioannis είπε

αλλα δεν τα καταφερνω γιατι οι γνωσεις μου ειναι λιγες και η ηλικια μου πολυ μεγαλη (83)

Μικρός είσαι ακόμα, θα μάθεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gakos1112 είπε

δες πρωτα στην κατηγορια Λογισμικο και Ενημερωσεις να ειναι ενεργοποιημενες ολες οι πηγες Λογισμικου.

μετα δωσε στο Τερματικο

sudo apt update

και αφου γινουν ολες οι ενημερωσεις στο συστημα

Bildschirmfoto vom 2021-10-28 19-02-19.png

The following packages have unmet dependencies:
 gnome-tweaks : Depends: gnome-shell-extension-prefs but it is not going to be installed
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

Δημοσ.
sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf

Αν το αρχείο δεν υπάρχει ήδη θα δημιουργηθεί νέο. Βάλε αυτά μέσα(ctlr+shift+v για επικόλληση):

Section "InputClass"
        Identifier "system-keyboard"
        MatchIsKeyboard "on"
        Option "XkbLayout" "us,gr"
        Option "XkbModel" "pc105"
        Option "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle"
EndSection

Αν υπάρχει ήδη τσέκαρε αν έχει και τα ελληνικά(gr) ως διάταξη, και προσθεσε την πρότελευταία γραμμή "XkbOptions....". Μετά από επανεκκίνηση λογικά θα λειτουργεί.

Δημοσ.
Στις 28/10/2021 στις 10:04 ΜΜ, The_Mentor είπε

Δώσε πρώτα αυτό:

sudo apt-get install -f

και μετά:

sudo update

gnome-tweaks

E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

Στις 29/10/2021 στις 9:14 ΠΜ, dancer_69 είπε

Αν το αρχείο δεν υπάρχει ήδη θα δημιουργηθεί νέο. Βάλε αυτά μέσα(ctlr+shift+v για επικόλληση):

Section "InputClass"
        MatchIsKeyboard "on"
EndSection

Αν υπάρχει ήδη τσέκαρε αν έχει και τα ελληνικά(gr) ως διάταξη, και προσθεσε την πρότελευταία γραμμή "XkbOptions....". Μετά από επανεκκίνηση λογικά θα λειτουργεί.

Μου βγαζει: [ Directory '/etc/X11/xorg.conf.d' does not exist ] και δεν καταλαβαινω να προχωρησω!

Στις 29/10/2021 στις 9:14 ΠΜ, dancer_69 είπε

Section "InputClass"
        MatchIsKeyboard "on"
EndSection

[ Directory '/etc/X11/xorg.conf.d' does not exist ]

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ήθελα να γράψω για να μην σε οδηγήσω σε λάθος δρόμο μια και δεν σκαμπάζω ούτε από ubuntu ούτε από gnome.

Αφού όμως δεν έβγαλες ακόμη άκρη, ας γράψω:

α) Το αρχείο του Xorg που ρυθμίζει τα πληκτρολόγια, μπορείς, πιο εύκολα από το να μπλέξεις με mkdir και editors, να το δημιουργήσεις με την υποδομή localectl του systemd. Υποθέτω πως και ο dancer έτσι το δημιούργησε μια και το όνομα που έδωσε ήταν 00-keyboard που είναι το όνομα που επιλέγει ο systemd (παλαιότερα η σύμβαση ήταν 90 ή 99 δεν θυμάμαι). Έτσι λοιπόν μπορείς, με επιφύλαξη επειδή δεν έχω systemd και το σύνθεσα από την manpage, να τρέξεις το παρακάτω

sudo localectl set-x11-keymap "us,gr" pc105 "" grp:ctrl_shift_toggle

Αυτό θα δημιουργήσει το αρχείο με ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες που έδωσε ο dancer για να γράψεις χειροκίνητα.

β) Η καλύτερη λύση είναι αυτή που έδωσε ο nick0lis δηλαδή να το αλλάξεις από τις ρυθμίσεις του gnome γιατί νομίζω ότι το παραπάνω δεν θα λειτουργήσει.

Γιατί το νομίζω αυτό; Οι διάφορες ρυθμίσεις του Xorg (πχ πληκτρολόγιο, διαχείριση ενέργειας, κτλ) υπάρχουν ώστε να μπορείς να έχεις μία ενιαία ρύθμιση η οποία να παίζει σε όλα τα γραφικά περιβάλλοντα. Στις αρχές όμως, δεν υποστήριζε τόσα πολλά πράγματα οπότε το κάθε γραφικό περιβάλλον υλοποίησε μόνο του, δικές του ρυθμίσεις και έτσι παρέκαμπταν τις ρυθμίσεις του Xorg σαν να μην τις έκανες ποτέ. Αυτή η λειτουργία, να παρακάμπτουν δηλαδή τον xorg, συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα στα περισσότερα (το KDE νομίζω πως είναι το μόνο που έχει ρύθμιση "only indicator flag" και σέβεται τον xorg).

Βλέποντας λοιπόν ότι δεν είχες καν το αρχείο που ανέφερε ο dancer, με κάνει να νομίζω ότι είσαι σε αυτήν την περίπτωση. Το Gnome χρησιμοποίησε τις δικές του ρυθμίσεις οπότε ό,τι και να αλλάξεις στον xorg δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Αν είναι λοιπόν έτσι, πάνε στις ρυθμίσεις του gnome (ίσως πατάς το super / win πλήκτρο και μετά επιλέγεις από τη λίστα με τα προγράμματα), εκεί επίλεξε την καρτέλα Keyboard Shortcuts, όπως βλέπεις στην εικόνα του nick0lis. Στην εικόνα βλέπεις στην μέση να λέει "Keyboard Shortcut  Super+Space", το οποίο λογικά θα έχεις και εσύ, και από κάτω σου λέει ότι το αλλάζεις από την επιλογή "Customize Shortcuts". Όπως βλέπεις, αυτό είναι το τελευταίο κουμπί που φαίνεται στην εικόνα. Κάνε κλικ εκεί και λογικά θα σου εμφανίσει μια λίστα με συντομεύσεις. Από εκεί θα μπορείς να την αλλάξεις.

Edit: Έβαλα την ίδια έκδοση ubuntu σε μια εικονική μηχανή και από το γραφικό δεν μπόρεσα να βρω τρόπο να το κάνω. Μου επιτρέπει μόνο να χρησιμοποιώ τα πλήκτρα Control και Shift σαν modifiers δηλαδή να επιλέξω πχ Control+Shift+Space αλλά όχι σκέτα μόνα τους.

γ)

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-input-source "['<Control>Shift_L','<Shift>Control_L']"

Μπόρεσα να το κάνω από τερματικό θέτοντας χειροκίνητα τιμή χρησιμοποιώντας την υποδομή gsettings του gtk, όπως φαίνεται παραπάνω. Βάζοντας μόνο μία τιμή, δεν κατάφερα με τίποτα να το κάνω να δουλεύει και με τους δύο συνδυασμούς (δηλαδή πρώτα shift και μετά control και ανάποδα). Ο μόνος τρόπος που βρήκα ήταν να βάλω και τις δύο τιμές.

Επεξ/σία από imitheos
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω το εκανα ως εξης.

Αριστερό κλικ στο taskbar (πανω στο εικονίδιο γλωσας) => Keyboard setings => Layouts, options => switching to another layout => επιλογή alt + ctrl

Screenshot from 2021-11-05 07-53-43.png

Επεξ/σία από Petros Electron
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Petros Electron είπε

Εγω το εκανα ως εξης.

Αριστερό κλικ στο taskbar (πανω στο εικονίδιο γλωσας) => Keyboard setings => Layouts, options => switching to another layout => επιλογή alt + ctrl

Screenshot from 2021-11-05 07-53-43.png

εχεις cinnamon κ πολυ καλα κανεις (κ εγω το ιδιο desktop environment εχω κ εχω δοκιμασει πολλα)

εχει gnome κ μαλλον ως καινουργιος στο linux θα του ηταν πολυ καλυτερα με cinnamon

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Neural_handshake είπε

εχεις cinnamon κ πολυ καλα κανεις (κ εγω το ιδιο desktop environment εχω κ εχω δοκιμασει πολλα)

εχει gnome κ μαλλον ως καινουργιος στο linux θα του ηταν πολυ καλυτερα με cinnamon

Cinnamon Mint. Για αυτο τον λογο το εβαλα και εγω γιατι δεν εχω τοσο πείρα, εχει τεράστιο support και τουλάχιστον small steps at the time :)

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που βοήθησαν, τελικά αποφάσισα να το αφήσω όπως είναι. Κάποια μέρα που θα αναβαθμίσουν το Tweaks και θα μπορεί να εγκατασταθεί από εκεί θα κάνω αλλαγή γλώσσας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...