Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 ώρες πριν, karamela693 είπε

Ναι άλλα στην πράξη ο αισθητήρας δεν είναι 1 ίντσα καθώς ο φακός χρησιμοποιεί περίπου το 1/1,3'' του αισθητήρα, δηλαδή όσο περίπου και τα άλλα καλά smartphones της αγοράς...η τιμή του εξωφρενική το λιγότερο, όπως ειπώθηκε σε αυτά τα λεφτά αγοράζεις ναυαρχίδα κινητό με αντίστοιχες επιδόσεις και χτυπάς και μια καλή Premium compact ή και Mirroress.

η τιμη του ειναι εξωφρενικη??? γιατι ρε συναδελφε το αιφον ποσο εχει δηλαδη?

• Like 1
Δημοσ.

Είναι πολύ καλή βιντεοκάμερα. Και αξιοπρεπής φωτογραφική μηχανή. Δεν ξέρω γιατί έχω κολλήσει με τον συγκεκριμένο αριθμό. Αλλά ονειρεύομαι να δω πλήρως εκμεταλλεύσιμο αισθητήρα μιας ίντσας σε κινητό τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις διαστάσεις σε λογικά,φορητά επίπεδα σε μια τέτοια περίπτωση.

Δημοσ.

φανταστικό αλλά θα προτιμήσω μια rx 100 m7 με το 24αρι-200αρι φακό f2,8 - f4 .και ξεχνας τα παντα φακους σωματα κτλ.

Δημοσ.

crop του αισθητήρα χρησιμοποιούν (περί το 60% της επιφάνειάς του δλδ για να είναι μικρός και κοντά ο φακός) και άρα δεν είναι 1'' στην πραγματικότητα (θα ήταν 20Mp αν ήταν και πιο χοντρό).

Λάθος της να το διαφημίζει ως 1'' γιατί εκτίθεται.. Είναι σαν να έχω FF αισθητήρα με "σταθερό" φακό για m43 ή APS-C, άρα δεν έχω FF. Εχω βέβαια το pixel size του αντίστοιχου αισθητήρα αλλά μέχρι εκεί (ίδιος θόρυβος ανα pixel). Δεν είναι ακόμα σαφές αν ένα pixel μεγάλο είναι καλύτερο από supersampling πολλών μικρών (από 4:1 ή 9:1) που τελικά και αυτά δίνουν ένα μεγάλο pixel (εξαρτάται από την υλοποίηση αλλα εν γενει είναι καλύτερο για λίγο φωτισμό αλλά χάνει σε οξύτητα σε καλό φωτισμό).

Εχει φτιαχτεί 1'' κινητό ένα παλαιότερο panasonic με τον τότε αισθητήρα 1'' της sony και ήταν αρκετά πιο χοντρό. δεν τα πήγε καλά και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει σε τίποτα το 808 της nokia (toshiba αισθητήρας 41mp 1/1.12'', αρκετά χοντρό κινητό για να χωρέσει και σε αυτό ο φακός)

• Like 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, keysmith είπε

crop του αισθητήρα χρησιμοποιούν (περί το 60% της επιφάνειάς του δλδ για να είναι μικρός και κοντά ο φακός) και άρα δεν είναι 1'' στην πραγματικότητα (θα ήταν 20Mp αν ήταν και πιο χοντρό).

Λάθος της να το διαφημίζει ως 1'' γιατί εκτίθεται.. Είναι σαν να έχω FF αισθητήρα με "σταθερό" φακό για m43 ή APS-C, άρα δεν έχω FF. Εχω βέβαια το pixel size του αντίστοιχου αισθητήρα αλλά μέχρι εκεί (ίδιος θόρυβος ανα pixel). Δεν είναι ακόμα σαφές αν ένα pixel μεγάλο είναι καλύτερο από supersampling πολλών μικρών (από 4:1 ή 9:1) που τελικά και αυτά δίνουν ένα μεγάλο pixel (εξαρτάται από την υλοποίηση αλλα εν γενει είναι καλύτερο για λίγο φωτισμό αλλά χάνει σε οξύτητα σε καλό φωτισμό).

Εχει φτιαχτεί 1'' κινητό ένα παλαιότερο panasonic με τον τότε αισθητήρα 1'' της sony και ήταν αρκετά πιο χοντρό. δεν τα πήγε καλά και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει σε τίποτα το 808 της nokia (toshiba αισθητήρας 41mp 1/1.12'', αρκετά χοντρό κινητό για να χωρέσει και σε αυτό ο φακός)

Έχει artifacts το pixel binning και οι quad bayer σενσορες. Δυστυχώς αυτοί ειναι στην "μόδα" και φοριούνται στα περισσότερα mid-high end μοντέλα πια. Εννοείται οτι δεν μιλάω για την βασική χρήση που κανουν αρκετοί όπου δεν καταλάβουν διαφορά, αλλά για λήψη multiframe raw από συμβατή gcam και επεξεργασία σε κατάλληλο πρόγραμμα.

Ιδανικά θα θελα να δω τον μεγαλύτερο δυνατό σενσορα στα 24mpix χωρίς pixel binning ώστε να δώσω χωρίς τύψεις την aps-c μου. Ήδη ο S5KHMX του mi 10 είναι πολύ κοντά της σε κάποια σημεία.. 

Δημοσ.

σιγουρα ειναι η καλυτερη καμερα στον πλανητη αυτη τη στιγμη...αυτο δεν χωραει αμφισβητηση.

Δηλαδη αμα εχεις τα φραγκα αποριπτεις το αιφον και αγοραζεις αυτο

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nighthawk6969 είπε

Έχει artifacts το pixel binning και οι quad bayer σενσορες. Δυστυχώς αυτοί ειναι στην "μόδα" και φοριούνται στα περισσότερα mid-high end μοντέλα πια. Εννοείται οτι δεν μιλάω για την βασική χρήση που κανουν αρκετοί όπου δεν καταλάβουν διαφορά, αλλά για λήψη multiframe raw από συμβατή gcam και επεξεργασία σε κατάλληλο πρόγραμμα.

Ιδανικά θα θελα να δω τον μεγαλύτερο δυνατό σενσορα στα 24mpix χωρίς pixel binning ώστε να δώσω χωρίς τύψεις την aps-c μου. Ήδη ο S5KHMX του mi 10 είναι πολύ κοντά της σε κάποια σημεία.. 

τον ίδιο αισθητήρα έχουμε (mi note 10) και είναι πάρα πολυ΄καλός. Σίγουρα υπάρχουν artifacts στο έτοιμο jpeg 27mp αλλά για κινητό δεν το λες κακό (όλα τα κινητά έχουν επιθετικό sharpening και όχι μόνο) αλλά πιστεύω αν δουλέψεις σωστα το raw κάτι καλό θα πάρεις (όχι ούτε εγώ ασχολούμαι να το κανω αλλά το πιστεύω 😛 ).

O συγκεκριμένος παραμένει ο καλύτερος μαλλον αισθητήρας σήμερα σε κυκλοφορία (και από τους sony σε iphone) ή έστω από τους καλύτερους καθώς δεν εχω μελετήσει διεξοδικά τους νεότερους της sony. Στο βράδυ όμως θα δυσκολεύεται σε σχέση με το μεγάλο pixel αλλά την μέρα θα προσφέρει αισθητά καλύτερη ανάλυση από άλλους με τα μισά mp..

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει και από παλαιότερες παρατηρήσεις με αντίστoiχα σενάρια αισθητήρων με πολλά pixel και (ή όχι και) supersampling vs λιγότερα αλλά μεγαλύτερα pixel στο ίδιο μέγεθος είναι αυτό ακριβώς. Τα πολλά pixel κερδίζουν σε λογικά iso τα λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σε εμβαδόν pixel (στην ίδια επιφάνια) κερδίζουν σε υψηλά και πολύ υψηλά iso. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η sony a7r vs a7s αλλά και με κινητά εχουμε πολλά παραδείγματα.. 

Υ.Γ. Τις APS-C τις ψιλοπαράτησαν και γενικά αν θες φωτογραφική αξιώσεων πρέπει να πας σε FF. Η πρόοδος των ml/dslr είναι μικρή μπροστά στα άλματα τον κινητών αλλά παραμένουν "μηχανές" (εχεις πραγματικό διάφραγμα, ζουμ φακούς κτλ). Απλά δεν έχεις το computational photography και κουβαλάς πολλά κιλά.

Τες πα στο θέμα μας, νομίζω η sony δεν πιάνει ακόμα τον συγκεκριμένο αισθητήρα της samsung στο ίδιο μέγεθος. Για το συγκεκριμένο κινητό και λειτουργία (crop) θα δείξει τελικά τι συμβαίνει. Αναμένω να είναι όπως τα είπα (θα υστερεί τη μέρα από το mi 10 θα το ξεπερνάει σε υψηλά iso). Περιμένω σοβαρό review από το κινητό να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.. 

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, keysmith είπε

τον ίδιο αισθητήρα έχουμε (mi note 10) και είναι πάρα πολυ΄καλός. Σίγουρα υπάρχουν artifacts στο έτοιμο jpeg 27mp αλλά για κινητό δεν το λες κακό (όλα τα κινητά έχουν επιθετικό sharpening και όχι μόνο) αλλά πιστεύω αν δουλέψεις σωστα το raw κάτι καλό θα πάρεις (όχι ούτε εγώ ασχολούμαι να το κανω αλλά το πιστεύω 😛 ).

O συγκεκριμένος παραμένει ο καλύτερος μαλλον αισθητήρας σήμερα σε κυκλοφορία (και από τους sony σε iphone) ή έστω από τους καλύτερους καθώς δεν εχω μελετήσει διεξοδικά τους νεότερους της sony. Στο βράδυ όμως θα δυσκολεύεται σε σχέση με το μεγάλο pixel αλλά την μέρα θα προσφέρει αισθητά καλύτερη ανάλυση από άλλους με τα μισά mp..

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει και από παλαιότερες παρατηρήσεις με αντίστoiχα σενάρια αισθητήρων με πολλά pixel και (ή όχι και) supersampling vs λιγότερα αλλά μεγαλύτερα pixel στο ίδιο μέγεθος είναι αυτό ακριβώς. Τα πολλά pixel κερδίζουν σε λογικά iso τα λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σε εμβαδόν pixel (στην ίδια επιφάνια) κερδίζουν σε υψηλά και πολύ υψηλά iso. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η sony a7r vs a7s αλλά και με κινητά εχουμε πολλά παραδείγματα.. 

Υ.Γ. Τις APS-C τις ψιλοπαράτησαν και γενικά αν θες φωτογραφική αξιώσεων πρέπει να πας σε FF. Η πρόοδος των ml/dslr είναι μικρή μπροστά στα άλματα τον κινητών αλλά παραμένουν "μηχανές" (εχεις πραγματικό διάφραγμα, ζουμ φακούς κτλ). Απλά δεν έχεις το computational photography και κουβαλάς πολλά κιλά.

Τες πα στο θέμα μας, νομίζω η sony δεν πιάνει ακόμα τον συγκεκριμένο αισθητήρα της samsung στο ίδιο μέγεθος. Για το συγκεκριμένο κινητό και λειτουργία (crop) θα δείξει τελικά τι συμβαίνει. Αναμένω να είναι όπως τα είπα (θα υστερεί τη μέρα από το mi 10 θα το ξεπερνάει σε υψηλά iso). Περιμένω σοβαρό review από το κινητό να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.. 

Αρχικά να πω ότι ο ov48c του mi 10 ultra, ο gn1 του pixel 6 και ο gn2 tou mi 11pro/ultra είναι καλύτεροι αισθητήρες απο τον hmx.

Αυτό που έγραψες για το μέγεθος των pixel στις FF θα δεις εδώ ότι δεν ισχύει.

Τώρα όσον αφορά το sony, αν είχε τον σωστό φακό θα ήταν ενδιαφέρον, τώρα ειναι απλά μάρκετινγκ (12mpix μου φαίνονται απίστευτα λίγα πια). Το μόνο ενδιαφέρον για μένα ειναι το variable apperture που σε κινητά με μεγάλο αισθητήρα μπορεί να βοηθήσει σε "κοντινές" φωτος (λουλουδια, φαγητά κτλπ) λόγω του μικρού DoF.

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, nighthawk6969 είπε

Αρχικά να πω ότι ο ov48c του mi 10 ultra, ο gn1 του pixel 6 και ο gn2 tou mi 11pro/ultra είναι καλύτεροι αισθητήρες απο τον hmx.

Αυτό που έγραψες για το μέγεθος των pixel στις FF θα δεις εδώ ότι δεν ισχύει.

Τώρα όσον αφορά το sony, αν είχε τον σωστό φακό θα ήταν ενδιαφέρον, τώρα ειναι απλά μάρκετινγκ (12mpix μου φαίνονται απίστευτα λίγα πια). Το μόνο ενδιαφέρον για μένα ειναι το variable apperture που σε κινητά με μεγάλο αισθητήρα μπορεί να βοηθήσει σε "κοντινές" φωτος (λουλουδια, φαγητά κτλπ) λόγω του μικρού DoF.

Ευχαριστώ για το review. ναι συμφωνώ με τα συμπεράσματα του dpreview. Άλλωστε ως ερώτημα "τι είναι τελικά καλύτερο" το έθεσα και εγώ δεν είμαι σίγουρος. Πως να είσαι σίγουρος, είναι και θεμα υλοποίησης ακόμα και στην ίδια εταιρία. Στη sony αποδείχθηκε αυτό που λέει το review. Προσωπικά είχα στο μυαλό μου παλαιότερο τεστ πάλι με δύο sony που στο πολύ υψηλά iso η s τα πήγαινε "καλύτερα" (πάντα στα τεστ) με τα λιγότερα pixel. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει. Οπως και να έχει και εγώ υπέρ των πολλών pixel είμαι και η ιδέα του supersampling είναι εξαιρετική όχι μόνο για θόρυβο αλλά και για HDR (αν τα βάλει να λειτουργούν τα γειτονικά pixel σε άλλο iso έχεις με μία λήψη hdr φώτο απίστευτου δυναμικού εύρους που με το σωστό AI θα βγάλει πολλύ καλές χρωματικά και τονικά φωτογραφίες . 

Το νέο κινητό xperia pro i δεν έχει ακριβώς variable apperture αλλά dual apperture (τιμές f.2 και f.4). Σε τόσο μικρούς φακούς/αισθητήρες δεν μπορείς να εχεις και πολύ πιο κλειστό διάφραγμα (η canon s90 μου με 1/1.7 '' αισθητήρα πήγαινε από f2 μέχρι f8). Άλλωστε f2-f4 είναι 2 στοπ δρόμος. Λόγω όμως του μικρού μεγέθους του αισθητήρα το f4 θα δίνει ακόμα πιο μεγάλο βάθος πεδίου (στα κοντινά θα χρειάζεται περισσότερο). Για το bokeh (πορτρέτα κτλ) σε τόσο μικρούς αισθητήρες υπάρχει άλλωστε και το τεχνητό bokeh. Δεν είναι το πρώτο τηλέφωνο με dual apperture (φυσικό διάφραγμα). Δεν θυμάμαι αλλά παλαιότερα κατά το 2013-15 υπήρξαν και άλλα (samsung ή sony ξεχναω τώρα) και δεν ήταν τόσο φοβερά χρήσιμο χαρακτηριστικό (άλλωστε με 2 τιμές μόνο, δύο σενάρια έχεις). 

Προσωπικά η sony δεν με πείθει στις υλοποιήσεις της στα κινητά μέχρι τώρα (και ενώ παρέχει αισθητήρες σε τόσους άλλους). Να δούμε με αυτό τι θα κάνει. Είμαι και εγώ περίεργος. Το ότι είναι 12mp δεν το θεωρώ καλή αρχή αν και νταξ.. "αρκετά" είναι για κινητό αλλά με τα 27mp του mi note 10 (από 108) έχω συνηθίσει σε μεγαλύτερα crops που κρατάνε λεπτομέρεια. βλέπεις είναι και τα 1800€ που ζητάει δλδ κάπου έλεος :) 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...