jbelsan Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Γεια σας. Πρωτο ερωτημα: Εχω ενα συστημα 10ετιας+ με i5 750,HD 5850,4GB DDR3 1333MHz,Hyper 212 EVO,evga supernova p2 650w (το τροφοδοτικο αγορα το 2016),LG E2350 TN. Σκεφτομαι να παρω μια IPS οθονη 27 ιντσων κυριως για ταινιες,περιηγηση στο διαδικτυο,Επεξεργασια σε φωτογραφιες/βιντεο (ερασιτεχνικα) και αναρωτιεμαι αν θα υπαρχει προβλημα με την αναλυση 2 η 4 k. Η καρτα γραφικων εχει εξοδο για DVI & HDMI. Και δευτερο: Αν η αναβαθμιση σε mobo-ram-cpu ειναι αναγκαια, μπορει η ΑΤΙ 5850 να δουλεψει στα ΑΜ4 & 1200 ωστε να μην κοιταζω υποχρεωτικα σε cpu με ενσωματωμενα γραφικα και να μπορω να παιζω καποιο παιχνιδι με τους οποιους συμβιβασμους οπως Dirt,FM,Adventures ,η και οχι....γιατι δεν υπαρχει περιπτωση να πληρωσω για μεσαια καρτα γραφικων στις σημερινες τιμες. Αν χρειαζεται αναβαθμιση,τι θα προτεινατε βασει της χρησης που προανεφερα. Ευχαριστω.
cabdik Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Σημασια σε μια καρτα, δεν παιζει τοσο το μεγεθος, οσο η αναλυση της οθονης που θα "οδηγει". η 5850 ειναι μια καρτα που δουλευει μεχρι 2560χ1600 αναλυσεις. Επομενως, και εαν δεν θες να μπλεξεις σε αναβαθμιση, 1. ή παιρνεις μια οθονη 27αρα 1080p / 1440p ωστε να μπορει να την δουλεψει/σηκωσει σωστα η καρτα σου, ή 2. παιρνεις μια 4κ οθονη, με την προυποθεση οτι θα την δουλευεις σε χαμηλοτερη αναλυση, που σηκωνει η 5850, και με το σκεπτικο οτι στο αμεσο μελλον, θα παρεις μια πιο συγχρονη καρτα. το κομπο καρτα/οθονη δεν εχει αμεση σχεση με την πλατφορμα CPU-MOBO-RAM. Εαν θελησεις να αναβαθμισεις την πλατφορμα, ειτε σε ΑΜ4, ειτε σε 1200, μπορεις να βαλεις την καρτα σου και να την λειτουργησεις εκει. Ολες οι καρτες ειναι ΜΟΝΟ PCI εδω και πολλααα χρονια. οποτε η θυρα δεν σε δεσμευει..!! 1
jbelsan Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 27 λεπτά πριν, cabdik είπε Σημασια σε μια καρτα, δεν παιζει τοσο το μεγεθος, οσο η αναλυση της οθονης που θα "οδηγει". η 5850 ειναι μια καρτα που δουλευει μεχρι 2560χ1600 αναλυσεις. Επομενως, και εαν δεν θες να μπλεξεις σε αναβαθμιση, 1. ή παιρνεις μια οθονη 27αρα 1080p / 1440p ωστε να μπορει να την δουλεψει/σηκωσει σωστα η καρτα σου, ή 2. παιρνεις μια 4κ οθονη, με την προυποθεση οτι θα την δουλευεις σε χαμηλοτερη αναλυση, που σηκωνει η 5850, και με το σκεπτικο οτι στο αμεσο μελλον, θα παρεις μια πιο συγχρονη καρτα. το κομπο καρτα/οθονη δεν εχει αμεση σχεση με την πλατφορμα CPU-MOBO-RAM. Εαν θελησεις να αναβαθμισεις την πλατφορμα, ειτε σε ΑΜ4, ειτε σε 1200, μπορεις να βαλεις την καρτα σου και να την λειτουργησεις εκει. Ολες οι καρτες ειναι ΜΟΝΟ PCI εδω και πολλααα χρονια. οποτε η θυρα δεν σε δεσμευει..!! Οποτε ακομα και αν παρω 4k οθονη δεν θα εχω προβλημα με το παρον συστημα (απο αποψη ισχυος/μνημης) αν την χρησιμοποιω στα 1440p αν καταλαβα σωστα. Επισης το οτι δεν περιοριζομαι σε cpu με ενσωματωμενα γραφικα εφ'οσον μπορω να κρατησω την 5850 στην περιπτωση αναβαθμισης,θα μου δωσει περισσοτερες επιλογες και κοιταω για καρτα γραφικων αργοτερα...ΑΝ και ΟΤΑΝ. Καπου ειχα διαβασει για ασυμβατοτητες παλιων καρτων γραφικων με το uefi των νεων μητρικων και ειχα μεινει με αυτην την εντυπωση χωρις ομως να ψαξω περισσοτερο..σε ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια.
cabdik Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 10 ώρες πριν, jbelsan είπε Οποτε ακομα και αν παρω 4k οθονη δεν θα εχω προβλημα με το παρον συστημα (απο αποψη ισχυος/μνημης) αν την χρησιμοποιω στα 1440p αν καταλαβα σωστα. Επισης το οτι δεν περιοριζομαι σε cpu με ενσωματωμενα γραφικα εφ'οσον μπορω να κρατησω την 5850 στην περιπτωση αναβαθμισης,θα μου δωσει περισσοτερες επιλογες και κοιταω για καρτα γραφικων αργοτερα...ΑΝ και ΟΤΑΝ. Καπου ειχα διαβασει για ασυμβατοτητες παλιων καρτων γραφικων με το uefi των νεων μητρικων και ειχα μεινει με αυτην την εντυπωση χωρις ομως να ψαξω περισσοτερο..σε ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια. και 8Κ οθονη να παρεις μπορεις να την δουλευεις σε μικροτερη αναλυση. βεβαια το ιδανικο παντα ειναι η ΜΑΧ αναλυση, αλλα στην περιπτωση που δεν σηκωνει η καρτα, απλα κατεβαζεις αναλυση. δεν την εχω κανει αυτη τη δοκιμη ομως, (γιατι ειμαι ακομα με FULL HD monitor και τηλεορασεις) για να ξερω πρακτικα τι μπορει να προκυψει. αν θες περιμενε να απαντησουν και αλλα παιδια, που ισως εχουν εμπειρια σε αυτο το θεμα. οσο για το θεμα με ασυμβατοτητες παλιων καρτων με το UEFI, δεν ξερω κατι, ουτε εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη μου. δεν βλεπω απο την αλλη το λογο να υπαρχει conflict. PCI express δουλευει η καρτα γραφικων, PCI-express θυρα εχουν οι μητρικες. γιατι να ΜΗΝ δουλευει..?? θεωρητικα, παντα, γιατι στα πισι ποτε δεν ξερεις....., λογικα ..δεν θα εχεις θεμα.
Τέρης Α. Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 4 λεπτά πριν, cabdik είπε οσο για το θεμα με ασυμβατοτητες παλιων καρτων με το UEFI, δεν ξερω κατι, ουτε εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη μου. δεν βλεπω απο την αλλη το λογο να υπαρχει conflict. PCI express δουλευει η καρτα γραφικων, PCI-express θυρα εχουν οι μητρικες. γιατι να ΜΗΝ δουλευει..?? Σίγουρα δεν δουλεύει το ανάποδο, δηλαδή νέα κάρτα γραφικών μόνο με UEFi σε μητρική με Bios (1366/ AM3). 1
cabdik Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 4 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Σίγουρα δεν δουλεύει το ανάποδο, δηλαδή νέα κάρτα γραφικών μόνο με UEFi σε μητρική με Bios (1366/ AM3). οταν λες νεα καρτα? ποια/ποιες εννοεις? γιατι λογικα, πρεπει να δουλευουν...!!!
Τέρης Α. Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) RX 5/6x00, RTX 2/ 3x00. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνει κάποιος, αλλά ισχύει. Ενδεικτικά: Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2021 από Τέρης Α. 1
cabdik Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 OK.. λες για τις τελευταιες γενιες...! Δεν το ειχα ακουσει...! εγω παντως μεχρι την RX 500, ειμαι σιγουρος οτι δουλευει, γιατι οπως βλεπεις στην υπογραφη μου, αυτη εχω πανω στην μητρικη μου... 1
jbelsan Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Από ότι φαίνεται θα πρέπει να το ψάξουμε περισσότερο αν η κάρτα θα έχει όντως πρόβλημα με τα uefi αλλά αυτό θα αφορά μόνο την αναβαθμιση..κάτι που μπορεί να περιμένει με τις σημερινες τιμές αλλά και τις επερχόμενες νέες σειρές cpu,ddr5 κλπ. Όσο παραμένω με τα i5 750,2*2 GB 1333MHz και την 5850 υπάρχει περίπτωση να γονατίζει το σύστημα βλέποντας μια ταινία η όταν επεξεργάζομαι μεμονωμένες φωτογραφίες έχοντας στην οθόνη 1440p ; Αν υπάρχει ας περιμένει και η οθόνη. Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
cabdik Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Λογικα...., οχι..! μονο σε GAMING θα γονατιζει. αλλα εκει, εσυ θα οριζεις την αναλυση του παιχνιδιου, οποτε εσυ θα το ρυθμιζεις...!! οταν βλεπεις πΧ οτι ενα παιχνιδι δεν τραβαει FPS, θα κατεβαζεις απο 1440p σε 1080/1050/900p. αναλογα που θα το βλεπεις να τρεχει πιο ωραια και ρευστα. οποτε κι εκει....ΟΚ..!! αλλα εφ οσον και η τωρινη σου οθονη ειναι 1080P, και παιζει καλα, δεν νομιζω να χρειαστει να κατεβεις κατω απο αυτη....! Πλην ελαχιστων εξαιρεσεων, οπως πχ να παιξεις ενα νεο και βαρυ παιχνιδι Online..! εε εκει ..............................
jbelsan Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 3 ώρες πριν, cabdik είπε Λογικα...., οχι..! μονο σε GAMING θα γονατιζει. αλλα εκει, εσυ θα οριζεις την αναλυση του παιχνιδιου, οποτε εσυ θα το ρυθμιζεις...!! οταν βλεπεις πΧ οτι ενα παιχνιδι δεν τραβαει FPS, θα κατεβαζεις απο 1440p σε 1080/1050/900p. αναλογα που θα το βλεπεις να τρεχει πιο ωραια και ρευστα. οποτε κι εκει....ΟΚ..!! αλλα εφ οσον και η τωρινη σου οθονη ειναι 1080P, και παιζει καλα, δεν νομιζω να χρειαστει να κατεβεις κατω απο αυτη....! Πλην ελαχιστων εξαιρεσεων, οπως πχ να παιξεις ενα νεο και βαρυ παιχνιδι Online..! εε εκει .............................. Νομιζω οπως τα λες ειναι,δεν χρειαζεται να περιμενω για την οθονη...οσο για την αναβαθμιση θα το ψαξω ωστε να δω τι αλλαξε στα 11 χρονια αποχης απο τις εξελιξεις στο hardware αλλα απο οτι φαινεται και στα bios.. Σας ευχαριστω πολυ για την διαθεση και την βοηθεια. 1
cabdik Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, jbelsan είπε Νομιζω οπως τα λες ειναι,δεν χρειαζεται να περιμενω για την οθονη...οσο για την αναβαθμιση θα το ψαξω ωστε να δω τι αλλαξε στα 11 χρονια αποχης απο τις εξελιξεις στο hardware αλλα απο οτι φαινεται και στα bios.. Σας ευχαριστω πολυ για την διαθεση και την βοηθεια. κοιτα........επειδη κι εγω εχω μεινει με ενα πισι 10ετιας πλεον....., σε καταλαβαινω. ομως εγω αυτο που βλεπω πλεον, στο βαθος χρονου που εχει περασει, ειναι οτι ο FX με καλυπτει ακομα και σημερα, για τις εργασιες που κανω. οι αλλαγες που εχω κανει αυτα τα χρονια ειναι.., σε καρτες γραφικων (5850 ναι αυτην ειχα κι εγω......., σε 7950..., και τωρα στην RX 570), απο οθονη ακομα ειμαι σε FULL HD αναλυση γιατι δεν μου χρειαζεται κατι παραπανω ακομα....!! μονο που την μεγαλωσα σε μεγεθος (απο 22" --> 27") καθως μεγαλωνοντας θελω να βλεπω μεγαλυτερα γραμματα......😁😁😁😁..!!!!!!!! και φυσικα απο HDD σε SSD για το λειτουργικο, γιατι δεν νοειται σημερα υπαρχον PC χωρις SSD, και καινουριο PC...χωρις NVMe..! Περιληπτικα αυτα που αλλαξαν, ειναι πολυπυρηνοι επεξεργαστες, DDR4 μνημες, νεοτερες μητρικες με UEFI ΒΙΟS και νεοτερα προτυπα θυρων, PCI 4.0, USB3.1, M.2, κλπ..! καρτες γραφικων φυσικα νεοτερες-δυνατοτερες με νεες δυνατοτητες και τεχνολογιες, αλλα και πολυυυυ ακριβοτερες πλεον -ελεω mining-....! Επεξ/σία 26 Οκτωβρίου 2021 από cabdik 1
jbelsan Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Πηρα τελικα την 4k 27UL500W IPS που ειχε σε προσφορα το Πλαισιο. Για οποιον βρισκεται σε παρομοιο διλημμα καρτας/οθονης,υπαρχει απροσμενα η επιλογη να την λειτουργησω σε αναλυση 3840X2160 γιατι στα specs της 5850 αναφερεται ως μαξιμουμ η 2560x1600,γνωριζει καποιος το γιατι; Ομως πρακτικα,δεν μπορει να χρησιμοποιηθει το 4k σε κινουμενη εικονα στην συγκεκριμενη οθονη (DP v1.2-v1.4) λογω του οτι η DP της 5850 ειναι αναλογη της ηλικιας μου...οποτε σε 4k αναλυση εχουμε 30Hz. Σε 2k & 1080p δεν υπαρχει προβλημα. Ευχαριστω τα παιδια που βοηθησαν. 1
BadBoy Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Στις 26/10/2021 στις 9:05 ΠΜ, cabdik είπε και 8Κ οθονη να παρεις μπορεις να την δουλευεις σε μικροτερη αναλυση. βεβαια το ιδανικο παντα ειναι η ΜΑΧ αναλυση, αλλα στην περιπτωση που δεν σηκωνει η καρτα, απλα κατεβαζεις αναλυση. δεν την εχω κανει αυτη τη δοκιμη ομως, (γιατι ειμαι ακομα με FULL HD monitor και τηλεορασεις) για να ξερω πρακτικα τι μπορει να προκυψει. αν θες περιμενε να απαντησουν και αλλα παιδια, που ισως εχουν εμπειρια σε αυτο το θεμα. οσο για το θεμα με ασυμβατοτητες παλιων καρτων με το UEFI, δεν ξερω κατι, ουτε εχει υποπεσει κατι στην αντιληψη μου. δεν βλεπω απο την αλλη το λογο να υπαρχει conflict. PCI express δουλευει η καρτα γραφικων, PCI-express θυρα εχουν οι μητρικες. γιατι να ΜΗΝ δουλευει..?? θεωρητικα, παντα, γιατι στα πισι ποτε δεν ξερεις....., λογικα ..δεν θα εχεις θεμα. Αν η κάρτα δεν έχει UEFI BIOS, θα πρέπει αναγκαστικά η μητρική να δουλεύει σε Legacy mode (CSM), το οποίο έχει τους περιορισμούς που είχε το παλιό καλό BIOS. Για παράδειγμα, δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις GPT ή να βάλεις Windows 11 και ας είναι ολοκαίνουριο το υπόλοιπο σύστημα. Αρκετές μητρικές έχουν μια τρίτη μεικτή επιλογή (UEFI with CSM) που ναι μεν λύνει τις περισσότερες ασυμβατότητες, αλλά πολλές φορές έχει θεματάκια. 1
cabdik Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, BadBoy είπε Αν η κάρτα δεν έχει UEFI BIOS, θα πρέπει αναγκαστικά η μητρική να δουλεύει σε Legacy mode (CSM), το οποίο έχει τους περιορισμούς που είχε το παλιό καλό BIOS. Για παράδειγμα, δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις GPT ή να βάλεις Windows 11 και ας είναι ολοκαίνουριο το υπόλοιπο σύστημα. Αρκετές μητρικές έχουν μια τρίτη μεικτή επιλογή (UEFI with CSM) που ναι μεν λύνει τις περισσότερες ασυμβατότητες, αλλά πολλές φορές έχει θεματάκια. δεν το καταλαβα καλα αυτο που εγραψες...! UEFI BIOS της μητρικης καρτας εννοεις..? και τι σχεση εχει αυτο με τα WIN 11..?? κι εγω παλιο BIOS εχω, αλλα απο WIN 11 σου γραφω τωρα......! Επεξ/σία 1 Δεκεμβρίου 2021 από cabdik
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα