Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Σε συνέχεια ενός προηγούμενου thread, σκοπεύω να αναβαθμίσω ένα παλιό υπολογιστή με τα εξής χαρακτηριστικά:

Αναφορά σε κείμενο

MOBO: Asus P5Q SE

CPU: Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz

RAM:  4 GB (4x1GB) DDR2

GPU: NVIDIA GeForce 9600GT

HDD: 500 GB

Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να τον δώσω και να πάρω καινούργιο αλλά προς το παρόν θα μείνω με αυτόν τελικά λόγω περιορισμένου budget. Τον χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση για απλή χρήση (κυρίως internet browsing και office, περιστασιακά GIMP/GIS/SPSS). Επομένως σκοπεύω να τον αναβαθμίσω για να πάρει λίγο τα πάνω του. Επειδή δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με την διαδικασία της αναβάθμισης, θα χρειαστώ τα φώτα σας.

Σε πρώτη φάση λέω να αγοράσω καινούργιες μνήμες RAM για να το πάω στα 8 GB, και έναν SSD για να εγκατασταθεί εκεί το λειτουργικό και ο HDD να υπάρχει σαν δευτερεύον. Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

Έπειτα, όπως πρότεινε ο φίλος @triplex1 από το προηγούμενο thread, μπορώ να προχωρήσω σε αγορά ενός Intel Xeon E5450 (θαρρώ ότι είναι ο καλύτερος επεξεργαστής που μπορώ να βάλω σε αυτόν τον υπολογιστή), ενδεχομένως μαζί με μια νέα ψύκτρα καθώς έχω την stock του Q8200. Αυτό βέβαια με αγχώνει λίγο επειδή φοβάμαι μη κάνω κάτι λάθος, καθώς είδα ότι πρέπει να κάνω update και το bios. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι λάθος; Εννοείται ότι θα ψάξω για ήδη modded cpu με τις εγκοπές και το αυτοκόλλητο στην περίπτωση που αποφασίσω να προχωρήσω σε αυτό.

Με ssd + ram πάμε περίπου στα 80€ και αν βάλουμε τον επεξεργαστή και νέα ψύκτρα, περίπου 60€ επιπλέον. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη και η αλλαγή του τροφοδοτικού (τώρα έχω ένα 500w), δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα αλλά το έχω 13 χρόνια.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, SciManiac είπε

Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη και η αλλαγή του τροφοδοτικού (τώρα έχω ένα 500w), δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα αλλά το έχω 13 χρόνια.

Αύριο-μεθαύριο θα τα τινάξει, αφού γίνεται και καθημερινή χρήση.

Για μεταχειρισμένο έχετε σκεφτεί;

Το budget τώρα στα πόσα είναι;

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, SciManiac είπε

Καλησπέρα,

Σε συνέχεια ενός προηγούμενου thread, σκοπεύω να αναβαθμίσω ένα παλιό υπολογιστή με τα εξής χαρακτηριστικά:

Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να τον δώσω και να πάρω καινούργιο αλλά προς το παρόν θα μείνω με αυτόν τελικά λόγω περιορισμένου budget. Τον χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση για απλή χρήση (κυρίως internet browsing και office, περιστασιακά GIMP/GIS/SPSS). Επομένως σκοπεύω να τον αναβαθμίσω για να πάρει λίγο τα πάνω του. Επειδή δεν είμαι πολύ εξοικειωμένος με την διαδικασία της αναβάθμισης, θα χρειαστώ τα φώτα σας.

Σε πρώτη φάση λέω να αγοράσω καινούργιες μνήμες RAM για να το πάω στα 8 GB, και έναν SSD για να εγκατασταθεί εκεί το λειτουργικό και ο HDD να υπάρχει σαν δευτερεύον. Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;

Έπειτα, όπως πρότεινε ο φίλος @triplex1 από το προηγούμενο thread, μπορώ να προχωρήσω σε αγορά ενός Intel Xeon E5450 (θαρρώ ότι είναι ο καλύτερος επεξεργαστής που μπορώ να βάλω σε αυτόν τον υπολογιστή), ενδεχομένως μαζί με μια νέα ψύκτρα καθώς έχω την stock του Q8200. Αυτό βέβαια με αγχώνει λίγο επειδή φοβάμαι μη κάνω κάτι λάθος, καθώς είδα ότι πρέπει να κάνω update και το bios. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι λάθος; Εννοείται ότι θα ψάξω για ήδη modded cpu με τις εγκοπές και το αυτοκόλλητο στην περίπτωση που αποφασίσω να προχωρήσω σε αυτό.

Με ssd + ram πάμε περίπου στα 80€ και αν βάλουμε τον επεξεργαστή και νέα ψύκτρα, περίπου 60€ επιπλέον. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητη και η αλλαγή του τροφοδοτικού (τώρα έχω ένα 500w), δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα αλλά το έχω 13 χρόνια.

Θα σε πω τι εχω εγω για να καταλαβεις τι θα κανεις

Asus P5Q Deluxe

4x2gb Mushkin silverline

Xeon E5450

PNY 9600GT

Patriot 120 ssd

coolermaster 600 +80white

Δουλευουν μια χαρα ολα τους.

ssd + ram = 17.2+26.3=43.5 ......βαζεις τα 2 γιγα τα δικα σου να γινουν 6 και εισαι αρχοντας , τα 80 που τα ειδες

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Αύριο-μεθαύριο θα τα τινάξει, αφού γίνεται και καθημερινή χρήση.

Για μεταχειρισμένο έχετε σκεφτεί;

Το budget τώρα στα πόσα είναι;

Περίπου μέχρι 200€ για όλα μαζί, όσο γίνεται. ΟΚ, καλύτερα ας μπει και ένα καινούργιο τροφοδοτικό .

20 ώρες πριν, triplex1 είπε

Θα σε πω τι εχω εγω για να καταλαβεις τι θα κανεις

Asus P5Q Deluxe

4x2gb Mushkin silverline

Xeon E5450

PNY 9600GT

Patriot 120 ssd

coolermaster 600 +80white

Δουλευουν μια χαρα ολα τους.

ssd + ram = 17.2+26.3=43.5 ......βαζεις τα 2 γιγα τα δικα σου να γινουν 6 και εισαι αρχοντας , τα 80 που τα ειδες

Ευχαριστώ πολύ! Τώρα όσο αφορά τις RAM δεν ξέρω αν αυτές που έχω θα είναι συμβατές με τις καινούργιες. Οι παλιές είναι στα 666 MHz ενώ οι Mushkin στα 800. Μήπως είναι καλύτερα να πάρω 2 + 2. Εκτός αν συνδιαστικά δουλεύουν οι παλιές με τις καινούργιες στα 666.

Να φανταστώ έχεις αυτό το τροφοδοτικό. Λογικά θα με καλύπτει και εμένα, σωστά; Και όσο αφορά την ψύκτρα για CPU, τελικά να πάρω καινούργια ή η stock αρκεί; Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με overclock αλλά παρατήρησα ότι στο speedfan δίνει ~45C (Core#0) στον Q8200 ενώ δεν κάνω τίποτα, και με έβαλε σε σκέψεις.

Μια ακόμα ερώτηση... Τα αρχεία bios με τα microcodes από το προηγούμενο thread (@triplex1) τι τα κάνω; (bios 1 και bios 2) Πρέπει να περαστούν και τα δύο στο bios ως updates;

Sorry για τις πολλές ερωτήσεις παιδιά και ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Επεξ/σία από SciManiac
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/10/2021 στις 3:21 ΜΜ, SciManiac είπε

παρατήρησα ότι στο speedfan δίνει ~45C (Core#0) στον Q8200 ενώ δεν κάνω τίποτα, και με έβαλε σε σκέψεις.

Πάστα πότε αλλάξατε τελευταία φορά και ποια μάρκα ήταν;

To mod bios που χρειάζεται είναι αυτό.

Στις 25/10/2021 στις 3:21 ΜΜ, SciManiac είπε

αυτό το τροφοδοτικό. Λογικά θα με καλύπτει και εμένα, σωστά;

Σωστά! Επίσης, εδώ μερικά ακόμα αξιόλογα τροφοδοτικά.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, SciManiac είπε

Περίπου μέχρι 200€ για όλα μαζί, όσο γίνεται. ΟΚ, καλύτερα ας μπει και ένα καινούργιο τροφοδοτικό .

Ευχαριστώ πολύ! Τώρα όσο αφορά τις RAM δεν ξέρω αν αυτές που έχω θα είναι συμβατές με τις καινούργιες. Οι παλιές είναι στα 666 MHz ενώ οι Mushkin στα 800. Μήπως είναι καλύτερα να πάρω 2 + 2. Εκτός αν συνδιαστικά δουλεύουν οι παλιές με τις καινούργιες στα 666.

Να φανταστώ έχεις αυτό το τροφοδοτικό. Λογικά θα με καλύπτει και εμένα, σωστά; Και όσο αφορά την ψύκτρα για CPU, τελικά να πάρω καινούργια ή η stock αρκεί; Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με overclock αλλά παρατήρησα ότι στο speedfan δίνει ~45C (Core#0) στον Q8200 ενώ δεν κάνω τίποτα, και με έβαλε σε σκέψεις.

Μια ακόμα ερώτηση... Τα αρχεία bios με τα microcodes από το προηγούμενο thread (@triplex1) τι τα κάνω; (bios 1 και bios 2) Πρέπει να περαστούν και τα δύο στο bios ως updates;

τα αρχεια αν θυμαμαι καλα αφορουσαν μεταβαση σε Xeon επεξεργαστη και νομιζω ηταν mod , τα σβηνεις , οσο για τις μνημες θα σε δουλεψουν , συνεργαζονται οι mushkin  χωρις προβληματα απο κει και περα αν θες παρε 2 ζευγη και πουλα τις δικες σου

τροφοδοτικο κοιτα αυτο

Επεξ/σία από triplex1
  • Like 1
Δημοσ.

Αυτά που μπορείς να αλλάξεις και να τα κρατήσεις και αργότερα σε καινούργιο pc είναι ssd, psu και monitor.

Αν σκέφτεσαι αργότερα για ένα πολύ καλό σύστημα τότε να πάρεις ένα gold τροφοδοτικό. Εαν δεν σου χρειαστεί gold τροφοδοτικό τότε το πιο αξιόπιστο budget τροφοδοτικό είναι το corsair CX450.

https://www.gadget-shop.gr/corsair-cx-series-cx450-trofodotiko 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, μόλις παρήγγειλα τα εξαρτήματα. Ας ελπίσουμε να πάει καλά. Επεξεργαστή Xeon μάλλον θα πάρω από aliexpress.

4 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Πάστα πότε αλλάξατε τελευταία φορά και ποια μάρκα ήταν;

Πέρυσι το καλοκαίρι. Μάλλον το άφησα παραπάνω από όσο έπρεπε. Έχω μια Arctic Silver 5.

Επεξ/σία από SciManiac
Δημοσ.
3 ώρες πριν, SciManiac είπε

Με λιγότερα από 200 ευρώ παίρνεις Refurbished PC SFF με Core i5 που θα έχει και 2 χρόνια εγγύηση, δεν αξίζει να δώσεις λεφτά για τόσο παλιό σύστημα

• Like 3
  • Thanks 1
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Μετά από προσωπική επικοινωνία με τον @triplex1 και την πολύτιμη καθοδήγησή του (μιας και εγώ δεν σκάμπαζα από θέματα αναβάθμισης), θα ήθελα να ενημερώσω και την υπόλοιπη κοινότητα ότι τελικά αναβάθμισα τον εν λόγω υπολογιστή με επιτυχία. Πλέον τρέχει με τον Xeon E5450 και είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Αν και κάνω απλή χρήση, υπάρχει μια αισθητή διαφορά προς το καλύτερο.

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οι ΧΕΟΝ για 775 είναι ακόμα επαρκείς για απλή χρήση παρά τα χρόνια τους. Έχω σε δωμάτιο ένα pc με L5430 που δουλεύει ακόμα. Η χρήση του είναι πλέον μόνο για προβολή βίντεο, σερφαρισμα και κανένα απλό παιχνίδι σε ιστοσελίδα. Όταν ήταν το μοναδικό μου pc και είχε gt1030 σήκωνε μέχρι και Fortnite 40 fps στα medium.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...