Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειδα λιγο στο greekmeds, αλλα ειναι λιγο νεκροταφειο το μερος. Ενας αιματολογος τι κανει σε μια τυπικη μερα; Είναι περισσοτερο στην κλινικη ή στο εργαστήριο; Θεωρείται κάτι σαν παθολόγος που ασχολείται με λευχαιμίες κτλ; Επεμβατικά κάνει μόνο οστεομυελικες βιοψιες; Ακροαση, επικρουση κτλ ειναι στη ρουτινα του; Πληροφοριες γενικα θα ηθελα.

Δημοσ.

ασχολειται με αιματολογικα νοσήματα. λευχαιμίες, θρομβώσεις, λευκοπενίες/θρομβοπενίες, διαφορες διαταρραχες του αίματος. εξεταζει ασθενείς, χορηγεί θεραπείες, για παραπέρα δε γνωρίζω.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 23/10/2021 στις 6:03 ΜΜ, Επισκέπτης είπε

Ειδα λιγο στο greekmeds, αλλα ειναι λιγο νεκροταφειο το μερος. Ενας αιματολογος τι κανει σε μια τυπικη μερα; Είναι περισσοτερο στην κλινικη ή στο εργαστήριο; Θεωρείται κάτι σαν παθολόγος που ασχολείται με λευχαιμίες κτλ; Επεμβατικά κάνει μόνο οστεομυελικες βιοψιες; Ακροαση, επικρουση κτλ ειναι στη ρουτινα του; Πληροφοριες γενικα θα ηθελα.

Καλημέρα.

Απο τις εργαστηριακές ειδικότητες ο αιματολόγος έχει την μεγαλύτερη κλινική ενασχόληση. Πολλοί ειδικοί μάλιστα επιλέγουν να δρούν ώς μέρος μιας παθολογικής κλινικής παρά ως μέλος εργαστηρίου. Υπάρχει μια ποικιλία επιλογών ως προς το πού θέλεις να εστιάσεις, γιατί η αιματολογία εκτός απο λευχαιμίες, πιάνει και όλες τις νόσους του αίματος. Όλες. Δεδομένου οτι δικαιούνται να αναλαβουν όλο το θεραπευτικό κομμάτι αυτών των νόσων, η ειδικότητα έχει μεγάλη διάρκεια κλινικής άσκησης.

Όσον αφορά την κλινική εξέταση (ακρόαση , επίκρουση κλπ), εαν έχει επιλέξει την οδό παθολογικής κλινικής αυτή είναι πάντα μέρος της καθημερινότητας του . Ιδίως στους ασθενείς στους οποίους υπάρχει ένδειξη οστεομυελικής βιοψίας, καθώς έχουν συνήθως και ένα κλινικό υπόβαθρο, οπότε επιβάλλεται η κλινική εξέταση πριν την διενέργεια της βιοψίας. 

Στην ειδικότητα έχεις 2 έτη παθολογίας, και 4 έτη αιματολογίας , οπου κάνεις rotation σε διάφορα πόστα αναλόγως τι υπάρχει διαθέσιμο στο νοσοκομείο (κακοήθειες- χημειοθεραπείες, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμβουλευτική αιματολογία , εργαστήριο μοριακών τεχνικών , αιμοσφαιρινοπάθειες , αιμόσταση- Αιματολογία στην κύηση ,αιμοδοσία κλπ), τα οποία μπορούν εαν το θές να γίνουν μέρος της εξειδίκευσής σου και να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με ένα κομμάτι. Δηλαδή π.χ. να δουλεύεις μόνο Αιμοδοσία και να μην δείς ποτέ κλινική, ή μονο με γενετικές νόσους του αίματος και να βλέπεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Η αιματολογία γενικά δεν έχει τον χαμό περιστατικών που έχει η παθολογία. Τα οξέα περιστατικά που αφορούν την αιματολογία είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο εάν ανήκεις σε παθολογική κλινική θα κληθείς να εκφέρεις γνώμη και να αναλαμβάνεις περιστατικά που ανήκουν πιο γενικά στον χώρο της παθολογίας. Στον χώρο του νοσοκομείου, οι άλλες ειδικότητες σπάνια ζητάνε αιματολογική εκτίμηση, και αυτό μόνο εάν υπάρχουν καραμπινάτα ευρήματα στην γενική αίματος - πηκτικό έλεγχο ή εάν υπάρχει κάποια γνωστή αιματολογική συνοσηρότητα στον ασθενή τους και θέλουν συνεκτίμηση πριν κάνουν κάποια θεραπευτική κίνηση.

• Like 1
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα!! Μιας και εμένα με ενδιαφέρει η ειδικότητα και είμαι στη διαδικασία να βάλω τα χαρτιά μου, ας παραθέσω ένα δύο πληροφορίες που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες:

1) κάνοντας αγροτικό αναγνωρίζονται 4 μήνες παθολογίας, οπότε μένουν 18 μήνες παθολογίας για το γενικό κομμάτι.                 2) έχεις την επιλογή να δηλώσεις είτε σε παθολογική κλινική που διαθετει κάποιες κλίνες για αιματολογικά περιστατικά, οπότε πρακτικά να είσαι παθολόγος (με ο,τι συνεπάγεται αυτό σε ανοιχτές παθολογικές εφημερίες και τριβή με περιστατικά εκτός αιματολογια), είτε σε εξειδικευμένη αιματολογική κλινική (από τη μικρή μου έρευνα, ιδιαίτερα καλές περιπτώσεις με εξειδικευμένο προσωπικό, χμθ πρωτόκολλα και πληθώρα περιστατικών είναι το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και τα Ευαγγελισμός-Λαϊκο στην Αθήνα).

3)για να δηλώσεις το ειδικό μέρος, πρέπει είτε να είσαι στη διάρκεια άγονου αγροτικού είτε να έχεις ξεκινήσει παθολογία και να εργάζεσαι τουλάχιστον για ένα μήνα.

Αν μάθω επιπλέον πράγματα, θα επιστρέψω :))

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, frosoK είπε

είτε να έχεις ξεκινήσει παθολογία και να εργάζεσαι τουλάχιστον για ένα μήνα.

Ειδικό μέρος μπορείς να δηλώσεις απο την πρώτη ημέρα που θα έχεις τη σύμβαση στα χέρια σου που θα αναγράφει ακριβώς τους μήνες άσκησης του γενικού μέρους.

Ο ένας μήνας αναφέρεται στο ενδεχόμενο παραίτησης στο γενικό μέρος. Δηλαδή αν παραιτηθείς πριν τη συμπλήρωση ενός μηνός, χάνεις τη θέση αναμονής στο ειδικό μέρος.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 6/7/2022 στις 5:14 ΜΜ, frosoK είπε

Καλησπέρα!! Μιας και εμένα με ενδιαφέρει η ειδικότητα και είμαι στη διαδικασία να βάλω τα χαρτιά μου, ας παραθέσω ένα δύο πληροφορίες που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες:

1) κάνοντας αγροτικό αναγνωρίζονται 4 μήνες παθολογίας, οπότε μένουν 18 μήνες παθολογίας για το γενικό κομμάτι.                 2) έχεις την επιλογή να δηλώσεις είτε σε παθολογική κλινική που διαθετει κάποιες κλίνες για αιματολογικά περιστατικά, οπότε πρακτικά να είσαι παθολόγος (με ο,τι συνεπάγεται αυτό σε ανοιχτές παθολογικές εφημερίες και τριβή με περιστατικά εκτός αιματολογια), είτε σε εξειδικευμένη αιματολογική κλινική (από τη μικρή μου έρευνα, ιδιαίτερα καλές περιπτώσεις με εξειδικευμένο προσωπικό, χμθ πρωτόκολλα και πληθώρα περιστατικών είναι το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και τα Ευαγγελισμός-Λαϊκο στην Αθήνα).

3)για να δηλώσεις το ειδικό μέρος, πρέπει είτε να είσαι στη διάρκεια άγονου αγροτικού είτε να έχεις ξεκινήσει παθολογία και να εργάζεσαι τουλάχιστον για ένα μήνα.

Αν μάθω επιπλέον πράγματα, θα επιστρέψω :))

Υπάρχει κάποιου είδους εξειδίκευση για παιδιατρικούς ασθενείς; Παλιά ξέρω ότι μπορούσες αντί για παθολογία πχ να κάνεις παιδιατρική

Δημοσ.
21 ώρες πριν, Gingerbread είπε

Υπάρχει κάποιου είδους εξειδίκευση για παιδιατρικούς ασθενείς; Παλιά ξέρω ότι μπορούσες αντί για παθολογία πχ να κάνεις παιδιατρική

Απ΄όσο ξέρω οι παιδιατρικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα της Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας. Και θυμάμαι ο Τραγιαννίδης να διευκρινίζει, πως το κομμάτι αυτό της υποειδικότητας (δε νομίζω να έχει γίνει αναγνωρισμένη ακόμα εξειδίκευση στην Ελλάδα) ονομάζεται έτσι. Επομένως, ο δρόμος που ακολουθείς είναι από την Παιδιατρική, μιας και στην ειδικότητα δεν ασχολείσαι/αλληλεπιδράς με παιδιατρικούς ασθενείς.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Είχα μια συζήτηση με έναν αιματολόγο, μου είπε τα χειρότερα από πλευράς αποκατάστασης και απολαβών. Έχει κάποιος εικόνα της κατάστασης; Αν και τον εμπιστεύομαι αυτόν που μου το είπε, από την άλλη όλοι οι γιατροί (εκτός των δερματολόγων πιστεύω) γκρινιάζουν συνεχώς.

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Gingerbread είπε

όλοι οι γιατροί (εκτός των δερματολόγων πιστεύω) γκρινιάζουν συνεχώς.

Δε ξέρω γιατί τα ψάχνεις τόσο πολύ τα πράγματα. Οι περισσότεροι επιλέγουν ειδικότητα με λάθος κριτήρια. Λογικό να γκρινιάζουν αργότερα στη ζωή τους.

Εύχομαι μόνο να μη μιλάς αποκλειστικά με ιατρούς του δημοσίου. Στο δημόσιο όλοι γκρινιάζουν κυρίως γιατί, κατά τη γνώμη τους, θα έπρεπε να κάθονται και να πληρώνονται.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Δε ξέρω γιατί τα ψάχνεις τόσο πολύ τα πράγματα. Οι περισσότεροι επιλέγουν ειδικότητα με λάθος κριτήρια. Λογικό να γκρινιάζουν αργότερα στη ζωή τους.

Εύχομαι μόνο να μη μιλάς αποκλειστικά με ιατρούς του δημοσίου. Στο δημόσιο όλοι γκρινιάζουν κυρίως γιατί, κατά τη γνώμη τους, θα έπρεπε να κάθονται και να πληρώνονται.

Ποσο μαυρα μεσανυχτα εχεις για τις συνθηκες στα δημοσια νοσοκομεια. Πριν δυο μερες σκοτωθηκε ιατρος που εφημερευε νον στοπ, επειδη κοιμηθηκε πανω στο τιμονι.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Θεωρώ πολύ δύσκολη την απόφαση για την επιλογή ειδικότητας και έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις που άτομα παραιτήθηκαν από την ειδικότητα ή που την ασκούν αλλά το χουν μετανοιώσει. Για αυτό το ψάχνω όσο μπορώ. Ο συγκεκριμένος ήταν στο ΕΣΥ και μετά ιδιωτικά αλλά δεν μίλησε για φόρτο εργασίας. Ίσα ίσα μου είπε ότι δεν έχει τόσα περιστατικά. Απλά έλεγε ότι ιδιωτικό ιατρείο είναι πολύ δύσκολο να έχεις και ότι μόνο αν σε πάρουν στο ΕΣΥ θα βρεις δουλειά και ότι δεν είναι καλή επιλογή. Είπε χίλιες φορές ογκολόγος.

Δημοσ.

- Το ιδιωτικό ιατρείο θέλει:

- Γιατρό με υψηλές επαγγελματικές ικανότητες, που δεν κοιτάζει να «ξεπετάξει» τον ασθενή και που προσπαθεί να είναι πάντα ευχάριστος και κατανοητός. Θέλει επίσης γιατρό με αρκετές γνώσεις «πρακτικής» ψυχολογίας.

- Με λίγα λόγια θέλει άτομο με γνώσεις πάνω από το μέσο όρο, με ανεπτυγμένη επιστημονική ηθική και, κυρίως, με υψηλό EQ (αν έχει και υψηλό IQ, ακόμα καλύτερα).

Δημοσ.
11 ώρες πριν, xgol είπε

Ποσο μαυρα μεσανυχτα εχεις για τις συνθηκες στα δημοσια νοσοκομεια. Πριν δυο μερες σκοτωθηκε ιατρος που εφημερευε νον στοπ, επειδη κοιμηθηκε πανω στο τιμονι.

Kαι οδήγαγε μονο του το αμάξι ένα χλμ?

Δημοσ.
16 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Στο δημόσιο όλοι γκρινιάζουν κυρίως γιατί, κατά τη γνώμη τους, θα έπρεπε να κάθονται και να πληρώνονται.

Για αυτό και στα ιδιωτικά, όταν σφίξουν τα γάλατα, ψάχνουν το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο για να στείλουν τους ασθενείς. Πρέπει να είναι τελικά πολύ "άχρηστοι" αυτοί οι γιατροί του δημοσίου... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...