Arkin Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 8 λεπτά πριν, james01gr είπε αυτό θέλω να πω. πως εσύ παλεύεις για 500 ευρώ και 1000 ευρώ. για χόμπι μια χαρά είναι. άλλοι στο στοίχημα χάνουν παραπάνω. αλλά εδώ μιλάμε για εκατομύρια σε κεφαλαιοποίηση, μιλάμε πως την κούρσα την οδηγούν αυτοί που διαθέτουν τα ποσά αυτά. εάν εσύ τα 70 τα έκανες 1600, ο άλλος που έχει βάλει μέσα 70κ έχει γίνει εκατομυριούχος. και το κυριότερο, τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονται ΠΟΥΘΕΝΑ. συμφωνώ με την τελευταία σου φράση. εάν έπαιζα ποτέ σε αυτά, θα κοιτούσα να έπαιρνα το κεφάλαιό μου όσο πιο σύντομα γίνεται. αλλά θεωρώ πως χρειάζονται τουλάχιστον 50χιλ για να βγάλεις. όποιος βάζει όλα του τα χρήματα στο κρυπτονόμισμα και το εμπιστεύεται τυφλά, κάνει λάθος. απλά, καθαρά και ξάστερα. δεν μπορώ να σε πείσω για κάτι άλλο, ούτε και εσύ θα μπορέσεις για το αντίθετο. αλλά όμως δεν μπορείς να αρνηθείς πως στα κρύπτο κρύβονται κέρδη από παράνομες δραστηριότητες καθώς είναι απρόσωπο και δεν δηλώνεται πουθενά. τα κρύπτο κάποια στιγμή θα τα ελέγξουν τα κράτη, είναι βέβαιο καθώς πολλοί αποφεύγουν τους φόρους μέσω αυτών. τα κρύπτο δεν είναι ελευθερία, πολλοί τα θεωρούν επανάσταση και τα έχουν ντύσει με έναν τέτοιο μανδύα για να φαίνονται ελκυστικά. το μόνο ελκυστικό αυτή την στιγμή είναι πως πολλοί βγάζουν χρήμα. και όταν βγάζεις χρήμα δεν υπάρχουν προβλήματα. όταν το χρήμα σταματήσει, τότε ξεκινάνε όλα. και το bitcoin φαίνεται πως έχει τέλμα, είναι πεπερασμένο και δεν ελέγχεται από κανέναν. Καθαρα για χόμπι εννοείται έχω τη δική μου δουλειά και βγάζω χρήματα με το κόπο μου πότε δεν έπαιξα σε καζινο ούτε στοίχημα και από τα crypto εβγαλα ένα τίμιο πόσο που γιατί όχι εφόσον γίνεται σχετικά εύκολα χωρίς να φοβάμαι μην χάσω χρήματα? Αυτός που έβαλε 50 ναι μπορεί να είναι πλούσιος σήμερα εφόσον τα έβγαλε την κατάλληλη στιγμή. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πλούσιος έχω ότι χρειάζομαι και ζω αξιοπρεπέστατα χωρίς να γίνεται εμμονή το χρήμα όπως στους πλούσιους που νοιάζονται μόνο για αυτό. Για να βγάλεις πολλά ναι πρέπει να βάλεις πολλά. Αντέχεις να τα χάσεις? Αν ναι τα βάζεις. Για μένα για να αντέχεις να τα χάσεις όμως σημαίνει ότι είσαι ήδη πλούσιος οπότε πιο το νόημα. Να κάνεις τα 5 εκατομμύρια 10? Πάλι φτάνουν για 3 ζωές και μαζί του δεν τα περνει κανεις. Και κάτι τελευταίο αυτός που μαθαίνει να χαίρεται με τα λίγα να ζει αξιοπρεπώς χωρίς δάνεια είναι ευτυχισμένος. Αυτός που του γίνεται εμμονή το χρήμα και χάνουν την ψυχή τους εξαιτίας του ας έχουν εκατομμύρια και δις δεν είναι ευτυχισμένος για αυτό και αρκετοί πλούσιοι καταφεύγουν σε ναρκωτικά κτλ καταχρήσεις δεν τους κάνει τίποτα κλικ. Δες το squid game δείχνει λίγο από την πραγματικότητα των μιζερων πλούσιων. 1 1
Herald Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε 2 μερες τώρα κανείς δεν έχει απαντήσει σε απλά ερωτήματα. Γιατί είνια αυτονόητα και όποιος τα ρωτάει προσπαθεί απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις. Τι διαφορά έχει ένα κρυπτονόμισμα από την μετοχή μιας εταιρίας? Ότι επηρεάζει την τιμή του ενός επηρεάζει και του άλλου.
atheatos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, james01gr είπε αυτό θέλω να πω. πως εσύ παλεύεις για 500 ευρώ και 1000 ευρώ. για χόμπι μια χαρά είναι. άλλοι στο στοίχημα χάνουν παραπάνω. αλλά εδώ μιλάμε για εκατομύρια σε κεφαλαιοποίηση, μιλάμε πως την κούρσα την οδηγούν αυτοί που διαθέτουν τα ποσά αυτά. εάν εσύ τα 70 τα έκανες 1600, ο άλλος που έχει βάλει μέσα 70κ έχει γίνει εκατομυριούχος. και το κυριότερο, τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονται ΠΟΥΘΕΝΑ. συμφωνώ με την τελευταία σου φράση. εάν έπαιζα ποτέ σε αυτά, θα κοιτούσα να έπαιρνα το κεφάλαιό μου όσο πιο σύντομα γίνεται. αλλά θεωρώ πως χρειάζονται τουλάχιστον 50χιλ για να βγάλεις. όποιος βάζει όλα του τα χρήματα στο κρυπτονόμισμα και το εμπιστεύεται τυφλά, κάνει λάθος. απλά, καθαρά και ξάστερα. δεν μπορώ να σε πείσω για κάτι άλλο, ούτε και εσύ θα μπορέσεις για το αντίθετο. αλλά όμως δεν μπορείς να αρνηθείς πως στα κρύπτο κρύβονται κέρδη από παράνομες δραστηριότητες καθώς είναι απρόσωπο και δεν δηλώνεται πουθενά. τα κρύπτο κάποια στιγμή θα τα ελέγξουν τα κράτη, είναι βέβαιο καθώς πολλοί αποφεύγουν τους φόρους μέσω αυτών. τα κρύπτο δεν είναι ελευθερία, πολλοί τα θεωρούν επανάσταση και τα έχουν ντύσει με έναν τέτοιο μανδύα για να φαίνονται ελκυστικά. το μόνο ελκυστικό αυτή την στιγμή είναι πως πολλοί βγάζουν χρήμα. και όταν βγάζεις χρήμα δεν υπάρχουν προβλήματα. όταν το χρήμα σταματήσει, τότε ξεκινάνε όλα. και το bitcoin φαίνεται πως έχει τέλμα, είναι πεπερασμένο και δεν ελέγχεται από κανέναν. Σε όλα τα νομίσματα του κόσμου κρύβονται κέρδη από παράνομες δραστηριότητες. Τα χαρτονομίσματα είναι πιο απρόσωπα και δεν έλεγχονται από πουθενά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε χαρτονομίσματα? Διακρινω άγνοια σε αυτά που γράφεις μιας και υπάρχουν wallets που υπακούουν σε νόμους κράτους ,πχ. της Μεγάλη Βρετανίας και υπόκεινται στο αντίστοιχο δίκαιο και έλεγχο. Είμαι κάτοχος ενός τέτοιου wallet και τα όσα διαβάζω από εσένα και από άλλους , μοιάζουν …. άστο καλύτερα γιατί θα παρεξηγηθούμε. Το Bitcoin ελέγχεται από τους χρήστες του. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να δεις ποσά έχω στείλει στο πορτοφόλι μου. Επαναλαμβανω , ότι η χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος είναι ίδια όπως όλων των νομισμάτων , το αν θα πιάσει πάτο επειδή στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στην κρατική αυτό είναι άλλο θέμα , αλλά όπως έγραψα σε κάποιον που με αποκάλεσε φασίστα , πολλές από τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας προηρθαν από την λαϊκή απαίτηση και αγώνα. Πολλά από τα αγαθά τα οποία έχουμε σήμερα προηρθαν μετά από απαίτηση των πολλών ανθρώπων και όχι από την απόφαση ενός ηγεμόνα . Οποίος το αμφισβητεί αυτό προσβάλει την ιστορία του ανθρώπινου γένους και θα έπρεπε να σκεφτεί τον λόγο ύπαρξης του σε μια κοινωνία. Δεν λέω ότι το Bitcoin είναι μια κοινωνική κατάκτηση αλλά είναι μια επιλογή που δίνει την δυνατότητα ψηφιακών συναλλαγών με τρόπο που θα αντιγράφει εν μέρει από τα κράτη στο μέλλον. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από atheatos
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, atheatos είπε Επειδή ψηφιακά νομίσματα θα δημιουργηθούν απο κράτη σε λίγο καιρό Αυτό το βασίζεις κάπου ή είναι επιθυμία απλώς? Κομματάκι δύσκολο αφού έχει τζάμπα χρήμα ένα κράτος να βάλει συνεταίρους τα παιδιά που σκάβουν. 1 ώρα πριν, atheatos είπε Την αρχή των αλλαγών χρόνια τώρα σε όλα τα κράτη την κάνουν οι πολίτες και τα κράτη ακολουθούν. Οποίος πιστεύει το αντίθετο εχει σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης. Έλα τώρα. Την ΕΚΤ ECB οι πολίτες την έφτιαξαν? Την ευρωζώνη? Την ΕΕ? Το δικαίωμα έκδοσης του νομίσματος οι πολίτες το παραχώρησαν? Στις συντάξεις οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο και το κράτος ακολουθεί? Τι άλλο να πω για αυτούς τους ανέργους που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα?😂🤣😂 Έχεις σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης αν σκεφτείς να απαντήσεις ναι έστω σε μία ερώτηση. 17 λεπτά πριν, atheatos είπε Πολλά από τα αγαθά τα οποία έχουμε σήμερα προηρθαν μετά από απαίτηση των πολλών ανθρώπων και όχι από την απόφαση ενός ηγεμόνα . Οποίος το αμφισβητεί αυτό προσβάλει την ιστορία του ανθρώπινου γένους και θα έπρεπε να σκεφτεί τον λόγο ύπαρξης του σε μια κοινωνία. Ακριβώς το αντίθετο. Αλλά δεν γίνεται να σταματήσουμε να είμαστε μέλη της κοινωνίας, ούτε εσύ βέβαια. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από pavlitakis
icenex Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Ελα μπειτε να διαβασετε για οσα εχετε αποριες αν και ορισμενα πραγματα δεν τα ανεφερει η σελιδα αλλα οκ.Μας κανει για να μορφωθειτε περι btc. https://bitcoin.org/el/faq#what-is-bitcoin @Dimitris_1981λιγο πολυ θα σου απαντησει στις ερωτησεις σου βεβαια και καποιοι απο εμας σου δωσαμε απαντησεις αλλα μαλλον δεν τις καταλαβες η δεν τις θεωρησες επαρκης σαν απαντησεις. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από icenex 1
atheatos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 5 λεπτά πριν, pavlitakis είπε Αυτό το βασίζεις κάπου ή είναι επιθυμία απλώς? Κομματάκι δύσκολο αφού έχει τζάμπα χρήμα ένα κράτος να βάλει συνεταίρους τα παιδιά που σκάβουν. Έλα τώρα. Την ΕΚΤ ECB οι πολίτες την έφτιαξαν? Την ευρωζώνη? Την ΕΕ? Το δικαίωμα έκδοσης του νομίσματος οι πολίτες το παραχώρησαν? Στις συντάξεις οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο και το κράτος ακολουθεί? Τι άλλο να πω για αυτούς τους ανέργους που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα?😂🤣😂 Έχεις σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης αν σκεφτείς να απαντήσεις ναι έστω σε μία ερώτηση. Ακριβώς το αντίθετο. Σε λίγο θα μας πεις ότι ζούμε στη Βόρειο Κορέα. Αν περιμένεις από τους άλλους να σου πουν τι θα κανείς τότε δεν μπορώ να σου πω αν έχει νόημα η συζήτηση περί ύπαρξης. Είμαι αισιόδοξος πάντως και πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση όπως το έκαναν κάποιοι παλαιότερα από μας. Αν δεν ήμουν όντως δεν θα είχε κανένα νόημα να ζω σε ένα κόσμο που είμαι απλώς αμέτοχος και δεν εχω δικαιωμα στην λήψη αποφάσεων. Αν εσένα και τους υπόλοιπους σε ικανοποιεί να ζεις σε ένα κόσμο σαν ένα αντικείμενο που το κάνουν ότι θέλουν οι άλλοι τότε δεν χρειάζεται να το συζητάμε άλλο.
NotAliki177 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Arkin said: 6 ευρώ το 2017 τα εκανα 580 σε 5 μήνες. 70 ευρώ φέτος τα εκανα 1600 σε 7 μήνες. Δεν βάζω πολλά δεν είμαι τζογαδόρος βάζω όσα δεν με νοιάζει να χάσω. Ούτε θα βγάλω εκατομμύρια αλλά αυτά που έχω βγάλει είναι λίγα? Αναλογικά με το κεφάλαιο που έχω βάλει? Αν έβαζα 500 θα τα είχα κάνει 58000 ευρώ το 2017 αλλά δεν ήθελα να ρισκάρω για αυτό τα εκανα 580. Νόμος βάζουμε όσα δεν μας ενδιαφέρει να χάσουμε. Αυτό λέμε... αφήστε το "αν". Γιατι αν εσυ κι μερικοι ακομα το ειχατε κανει αυτο, δεν θα ειχε φτασει και εδω η αξια του. Και στο κατω κατω γιατι δεν, τωρα, για να τα εχετε σε 7 μηνες? τι οχι; δεν γινεται; Προσωπικη συμβουλη: αν θελετε τοσο πολυ να ασχοληθειτε, βαλτε ενα προσωπικο οριο χασουρας, που εκει οτι και να γινει θα διαγραψετε τα παντα και θα σταματησετε να ασχολειστε. Να σας φυγει και η περιεργια δλδ. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από NotAliki177
icenex Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 44 λεπτά πριν, NotAliki177 είπε Αυτό λέμε... αφήστε το "αν". Γιατι αν εσυ κι μερικοι ακομα το ειχατε κανει αυτο, δεν θα ειχε φτασει και εδω η αξια του. Τι φαση ζηλευεις που εσυ δεν εβαλες λεφτα και δεν το πιστεψες? δεν εξηγειται τοση αρνητικοτητα για ενα νομισμα που στην τελικη δεν σε ενδιαφερει.. Επειδη εσυ το πας εκει...αν ολοι εσεις το πιστευατε τοτε θα ειχαμε ενα καλυτερο νομισμα απο τα ευρω και δολαρια κτλ.. Κατσε διαβασε σε παρακαλω το προηγουμενο ποστ μου-λινκ και μαθε τα συν και τα πλην πριν το απορριψεις. 4 ώρες πριν, james01gr είπε μακάρι όσοι ασχολούνται με αυτό να πάνε μπροστά. όλοι που ασχολείστε, εφόσον βγάζετε λεφτά, έχετε δίκιο. μόνο που μιλάμε για ένα ''πράγμα'', το οποίο μπορεί να ''ανακαλυφθεί'' πεπερασμένα και η τιμή του αυξάνεται γιατί κάποιοι το αγοράζουν. κάποια στιμγή αυτό θα τερματήσει, θα σταματήσει να υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του νομίσματος. και τότε όσοι έχουν νομίσματα στην κατοχή τους θα θέλουν να τα πουλήσουν. αλλά κανείς δεν θα μπει σε αγορά στην οποία δεν μπορεί να πουλήσει παραπάνω από όσο αγόρασε. και μάντεψε τι θα γίνει με την αξία των νομισμάτων τότε. αυτό που σου λέω κάποια στιγμή θα γίνει. το ποια θα είναι αυτή η στιγμή κανένας δεν ξέρει. αλλά 1000% θα γίνει. προς το παρόν μαζικές αγορές γίνονται από ανθρώπους που διακινούν μαύρο χρήμα και το ξεπλένουν καθώς και από ''επενδυτές'' που διαχειρίζονται χρήματα άλλων. θεωρώ απίθανο κάποιος σοβαρός άνθρωπος με κάποιο χαρτοφυλάκιο να ρισκάρει 1 μύριο για να αγοράσει κρύπτο Δεν θα σταματησει να υπαρχει ενδιαφερον γιατι αν κατσεις να μαθεις πως λειτουργει και γιατι παιρνει αξια το btc δεν θα εγραφες οτι εγραψες.Μπακαλιστικα φαντασου ενα νομισμα που οταν πρωτοξεκινησε για να το εξορυξεις εκαιγες 100 watt και πλεον καιγονται Πχ 100.000 watt για να εξορυχθει ενα.Μεσα σε ολο αυτο βαλτε και το hardware που χρειαζεται καποιος Miner για να το εξορυξει και σαφως θελει να παρει πισω μερος την επενδυσης του.Αν τα βαλεις ολα αυτα και κανεις μια σουμα και επειδη αυτο γινεται εκθετικα ετσι και η τιμη του btc ανεβαινει εκθετικα.Δεν ειναι ενα πραγμα και δεν γινεται μεσα σε ενα ποστ να γραφτουν ολα.Ξαναλεω διαβαστε οτι βρειτε στο ιντερνετ πριν το απορριψετε και οχι διαβαζοντας 3-4 παραγραφους απο καποιον εδω μεσα στο φορουμ. Κοινως δαπανει ενεργεια+χρονο οπως κανει και ο οποιοσδηποτε απο εμας οταν δουλευει.Δινουμε την ενεργεια μας και τον χρονο μας και πληρωνομαστε σε χρημα. Επισης η παραγωγη δυσκολευει μερα καθως επισης μειωνεται στο μισο καθε 4 χρονια, το τελευταιο btc θα εξορυχθει αν δεν κανω λαθος το 2140..Μεχρι τοτε βεβαια η τιμη του θα εχει αποκτησει σταθεροτητα καθως θα εχει γινει mainstream η ετσι θελω να πιστευω κανεις δεν λεει οτι θα πετυχει 100% Μολις γινει mainstream και κοινο αποδεκτο απο την μαζα τοτε η τιμη του θα σταθεροποιηθει και θα αποκτησει μια αντικειμενικη αξια βαση της σπανιοτητας του συν οτι κανεις δεν μπορει να παραχαραξει-εκτυπωσει περισσοτερα. και τοτε δεν θα μπορει καποιος τοσο ευκολα να την χειραγωγησει οπως γινεται τωρα. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από icenex
ppkstat Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, pavlitakis είπε Έλα τώρα. Την ΕΚΤ ECB οι πολίτες την έφτιαξαν? Την ευρωζώνη? Την ΕΕ? Το δικαίωμα έκδοσης του νομίσματος οι πολίτες το παραχώρησαν? Στις συντάξεις οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο και το κράτος ακολουθεί? Τι άλλο να πω για αυτούς τους ανέργους που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα?😂🤣😂 Έχεις σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης αν σκεφτείς να απαντήσεις ναι έστω σε μία ερώτηση. Φυσικά οι πολίτες τα έκαναν όλα αυτά και συγκεκριμένα πλειοψηφίες πολιτών. Πάντα στα πλαίσια του πολιτεύματος των χωρών αυτών δηλαδή την κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το πολίτευμα δηλαδή που όπως έλεγε και ο Bovard 'δύο λύκοι και ένα πρόβατο κάνουν εκλογές για το τι θα έχουν για δείπνο'. Φυσικά πολύ γρήγορα αυτό μετατρέπεται σε μια κλεπτοκρατία της πλειοψηφίας. Βλέπεις εδώ μέσα δυσαρέσκεια για θεσμούς όπως είναι η ΕΚΤ? Εγώ το αντίθετο βλέπω. Γενικά το πολίτευμα ψιλοχέστηκε και για τις μειοψηφείς και για τα ατομικά δικαιώματα. Η μεγαλύτερη απειλή για τα crypto όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ δεν είναι η φορολόγηση ή θέματα που αφορούν την μετατροπή τους σε fiat. Προφανώς θα βάλουν το βρωμοχεράκι τους γιατί κατά βάση αυτό ξέρουν να κάνουν, παντού και πάντα. Οι κυβερνήσεις (οι εκλεγμένες, από τον 'λαό') νιώθουν καλά μόνο αν ξέρουν πόσα έχει κάποιος, που τα έχει και που πάνε. Αν αυτή η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη είναι τεράστιο πρόβλημα και δεν βλέπω η λύση να είναι θετική για τα crypto. Θα δείξει. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από ppkstat
Tlykog Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Στις 23/10/2021 στις 1:38 ΜΜ, Herald είπε Άρα τι σχέση έχει με το αν είναι ΕΠΙΣΗΜΟ νόμισμα??????? Και ναι, βλέπεις να είναι deteriorating in value?? Αφού εδώ και 13 χρόνια το ATH του είναι στο μέλλον. Που βλέπεις εσύ deterioration? Δεν έχει καν εξορυχθεί ενα μεγάλο μέρος του και έκτος αυτού η ζήτησή του είναι απόλυτα ρευστή. Υπάρχουν κρατη ποτ άρχισαν να το απαγορεύουν. Επίσημα ελάχιστα κράτη το έχουν αναγνωρίσει. Αυτά δε μου δείχνουν βέβαιο μέλλον σε αυτή τη μορφή τουλάχιστον...
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, atheatos είπε Σε λίγο θα μας πεις ότι ζούμε στη Βόρειο Κορέα. Αν περιμένεις από τους άλλους να σου πουν τι θα κανείς τότε δεν μπορώ να σου πω αν έχει νόημα η συζήτηση περί ύπαρξης. Είμαι αισιόδοξος πάντως και πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση όπως το έκαναν κάποιοι παλαιότερα από μας. Αν δεν ήμουν όντως δεν θα είχε κανένα νόημα να ζω σε ένα κόσμο που είμαι απλώς αμέτοχος και δεν εχω δικαιωμα στην λήψη αποφάσεων. Αν εσένα και τους υπόλοιπους σε ικανοποιεί να ζεις σε ένα κόσμο σαν ένα αντικείμενο που το κάνουν ότι θέλουν οι άλλοι τότε δεν χρειάζεται να το συζητάμε άλλο. Το τι κάνουν οι άλλοι δεν έχει καμία σημασία το πώς ζω εγώ. Και βεβαίως όταν δω ότι δεν έχω δύναμη να αλλάξω κάτι θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ και δεν θα ψάξω να βρω αστείες θεωρίες για να καλύψω την αδυναμία μου. Δεν νιώθω σαν αντικείμενο και έχω το κουράγιο, την ευφυΐα και τη δύναμη να ρυθμίσω τη ζωή μου μόνος μου χωρίς να χάνω τα λεφτά μου σε κρυπτονομίσματα. Γιατί τα χρήματα είναι εργατοώρες για μας που δεν έχουμε το δικαίωμα να εκδίδουμε νόμισμα και όσο πιο έξυπνα τα χρησιμοποιήσουμε, τόσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα έχουμε να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε στη μικρή ζωή μας. Είσαι τελείως παραδομένος στην κοινωνία και ούτε σου περνάει από το μυαλό να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. 4 ώρες πριν, ppkstat είπε Πάντα στα πλαίσια του πολιτεύματος των χωρών αυτών δηλαδή την κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι μία και οι επιθετικοί προσδιορισμοί που μπαίνουν μπροστά είναι αποπροσανατολιστικοί. Δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε κοινοβουλευτισμό. Δημοκρατία υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ένα μικρό ποσοστό στην Αμερική και στην Ελβετία όπου οι πολίτες αποφασίζουν δημοκρατικά για την εφαρμογή των νόμων. Έχεις χάσει ακόμα και την έννοια των λέξεων. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2021 από pavlitakis
Tlykog Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Στις 23/10/2021 στις 1:43 ΜΜ, BackFromHell είπε Υπονοεις απο τη μια οτι επειδη σπουδασες λογιστης (ΤΕΙ), ολο και κατι παραπανω ξερεις απο μενα (χωρις να ξερεις τις δικες μου γνωσεις βεβαια, αλλα οκ αυτο δεν ειναι εμποδιο, θα εξηγησω λιγο πιο κατω το λογο) κι απο την αλλη , στο ιδιο ακριβως ποστ λες οτι ενα χρηματηστηριακο asset δεν ειναι store of value διοτι δεν ειναι αναγνωρισμενο απο πολλα κρατη ως νομισμα. Αρα: Ως λογιστης, δεν γνωριζεις οτι αλλο το νομισμα, αλλο το χρηματηστηριακο asset κι αλλο το store of value. Μαλιστα λες οτι για να ειναι store of value ενα asset σαν το btc, προυποθεση ειναι να αναγνωριστει σαν νομισμα. Ο χρυσος ειναι νομισμα; Βεβαια μεχρι πριν λιγα ποστ αμφισβητουσες και τον χρυσο ως store of value και μας ελεγες μεσες ακρες οτι ο λογος που εχει αξια ειναι απλα επειδη ειναι απτός και ενα μικρο ποσοστο του χρησιμοποιειται ως πρωτη υλη, οποτε οκ. Ως λογιστης, δεν γνωριζεις οτι ενα χρηματηστηριακο asset δεν ειναι απαραιτητο να εχει την επισημη νομικη αναγνωριση ολης της υφηλιου. Μπορει να αρκει η αναγνωριση απο ενα μονο κρατος, ενα μονο χρηματηστηριο. Ως λογιστης, μας λες οτι η τουρκικη λιρα που ειναι αναγνωρισμενο νομισμα απο ολο τον πλανητη, αποτελει store of value asset. Με βαση τα παραπανω, εχει σημασια να συγκρινουμε τις γνωσεις μας γυρω απο το θεμα; Το λεω διοτι εσυ ξεκινησες τη συγκριση. Η ερωτηση ειναι ρητορικη. Όχι. Δεν υπονόησα τίποτα. Αυτό που έγραψα αυτό ακριβώς εννοώ. Ως λογιστής δεν είμαι υποχρεωμένος να το ξέρω αυτό που γράφεις. Αν ήξερες οικονομικά ή λογιστικά δε θα μου το καταλογούσες ως μειονέκτημα. Η σύγκριση ξεκίνησε στο μυαλό σου μόνο.
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2021 4 ώρες πριν, ppkstat είπε Βλέπεις εδώ μέσα δυσαρέσκεια για θεσμούς όπως είναι η ΕΚΤ? Εγώ το αντίθετο βλέπω. Το "εδώ μέσα" είναι μία μικρή φυσαλίδα και δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του κόσμου.
Tony_Ts Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Αφήνω αυτές τις σκέψεις εδώ. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, ας μελετήσουν αυτό το «σεντόνι» ;-) Σχετικά με το αν χαρακτηρίσουν το Bitcoin «παράνομο»: Έστω ότι πηγαίνεις το αυτοκίνητό σου στο συνεργείο για συντήρηση. Κι έστω ότι έχεις συμφωνήσει με τον μηχανικό, ότι εκείνος θα σου συντηρεί το αυτοκίνητο κι εσύ ως αντάλλαγμα θα του συντηρείς τους ΗΥ και το δίκτυο του συνεργείου. Τα όσα γράφω μέχρι εδώ, θα ακούγονται σε όλους λογικά. Σε όλους εκτός από τους λογιστές, που γνωρίζουν ότι αυτή η «συναλλαγή» και οι παραλλαγές της είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, γιατί δεν εκδίδονται φορολογικά παραστατικά και δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ. Το κράτος και η Ε.Ε. έχουν χαρακτηρίσει αυτή τη συναλλαγή παράνομη, αλλά αυτό δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην πραγματικότητα, αφού οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί κι αν χαρακτηρίσουν παράνομες τις συναλλαγές με Bitcoin. Αυτοί που θέλουν να το χρησιμοποιούν, θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Σχετικά με το «έργο» που παράγει η εξόρυξη (mining): Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι εδώ μέσα γνωρίζουν ότι στο Φορτ Νοξ βρίσκονται αποθηκευμένα τα περισσότερα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ. Φαντάζομαι επίσης πως οι περισσότεροι εδώ μέσα, γνωρίζετε ότι τα κράτη φροντίζουν να έχουν αποθέματα σε χρυσό, για να μπορούν να κάνουν «νομισματική πολιτική» (όσοι δε γνωρίζουν την έννοια νομισματική πολιτική ας δουν εδώ). Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κοσμημάτων κλπ. Αλλά ΔΕΝ είναι αυτή η χρήση για την οποία τον προορίζουν οι ΗΠΑ (και οι υπόλοιπες χώρες) και τον έχουν αποθηκευμένο στο Φορτ Νοξ. Ελπίζω πραγματικά κανείς εδώ μέσα να ΜΗΝ νομίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν τόσους τόνους χρυσού σε απόθεμα, ώστε να φτιάξουν και να πουλήσουν π.χ. κοσμήματα, αν το δολάριο χάσει την αξία του. Οι παγκόσμιες αγορές «ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ» στον χρυσό. Άρα αν οι ΗΠΑ ήθελαν κάποια στιγμή να πουλήσουν τον χρυσό τους για να αγοράσουν δολάρια, τότε οι αγορές πολύ ευχαρίστως θα αγόραζαν τον χρυσό των ΗΠΑ. Σκοπός των ΗΠΑ σε αυτή την κίνηση θα ήταν να αυξήσουν τη ζήτηση για το δολάριο κι άρα να αυξήσουν ή διατηρήσουν την «τιμή» του δολαρίου. Αντίστοιχα και τα υπόλοιπα κράτη. Οι παγκόσμιες αγορές δεν «πιστεύουν» στον χρυσό λόγο της χρηστικότητάς του. ΑΝ η χρηστικότητα ενός αντικειμένου ήταν το βασικό στοιχείο για να «πιστεύουν» οι αγορές παγκοσμίως σε αυτό, τότε θα έπρεπε τα κράτη να έχουν αποθέματα π.χ. σε πυρίτιο που βρίσκεται σε έλλειψη και είναι πολύ χρήσιμο, σε κοβάλτιο που είναι επίσης σπάνιο και χρησιμότατο, κι άλλα σπάνια και πολύ χρήσιμα υλικά. Συνεπώς, η «πίστη» των αγορών παγκοσμίως, δεν έχει να κάνει με τη «χρησιμότητα» ή/και «χρηστικότητα» ενός αντικειμένου. Τί θα γινόταν ΑΝ κάποια στιγμή οι παγκόσμιες αγορές, ξεκινούσαν να «πιστεύουν» στο Bitcoin; Ίσως τότε τα κράτη να ήθελαν να αγοράσουν ή να πουλήσουν Bitcoin για να κάνουν τη νομισματική πολιτική τους. Δηλαδή ότι έκαναν και κάνουν μέχρι τώρα με τον χρυσό. Αυτή η υπόθεση δεν είναι εξωπραγματική, καθώς οι αγορές έχουν ξεκινήσει ήδη να «πιστεύουν» σε κάποιο βαθμό στο Bitcoin. Δηλαδή ότι μακροπρόθεσμα το συνολικό πρόσημο της επένδυσης θα είναι θετικότατο, ακόμη κι αν στην πορεία ο δρόμος είναι ανώμαλος. Μεγάλες εταιρείες προσθέτουν στα αποθεματικά τους σημαντικά ποσά Bitcoin, τα χρηματιστήρια πολλών χωρών έχουν ξεκινήσει να αποζητούν «έκθεση» σε προϊόντα με Bitcoin κλπ. Γιατί; Διότι όποιο ικανοποιητικά μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Bitcoin κι αν επιλέξουμε (π.χ. 5 έτη), τότε η «απόδοσή» του ήταν η καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο. Προσωπικά δεν αποκλείω κιόλας το γεγονός, μεγάλα κράτη (πλην του Ελ Σαλβαδόρ που αν και μικρό κράτος έχει ξεκινήσει) να διατηρούν «αποθεματικά» σε Bitcoin, ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε (ακόμη κι αν ΔΕΝ το ανακοινώνουν επίσημα για πολλούς και διάφορους λόγους). Όταν γίνει αυτό σε μεγάλο βαθμό, τότε ο χρυσός ίσως να αντικατασταθεί ως «αποθεματικό» και να κλείσουν επιτέλους τα περισσότερα ορυχεία χρυσού, που α) χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την εξόρυξη και μεταφορά του χρυσού σε όλο τον πλανήτη γύρω-γύρω, β) καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον γύρω από το ορυχείο και γ) χρησιμοποιούν ανήλικους και ΠΑΙΔΙΑ για την εξόρυξη, τα οποία και σε ορισμένες περιπτώσεις τραυματίζονται ή και σκοτώνονται κατά την εργασία. Ναι, πράγματι το Bitcoin χρησιμοποιεί μεγάλα ποσά ενέργειας, τα οποία όμως μπορούν κι έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν χρήση πράσινης ενέργειας. Σε πλήρη αντίθεση, τα ορυχεία χρυσού εδώ και πολλές δεκαετίες δε φαίνεται να σέβονται ούτε το περιβάλλον ούτε τον άνθρωπο. Καταλήγοντας και για να απαντήσω στην ερώτηση «τί έργο παράγει η εξόρυξη Bitcoin»… Η διαδικασία του Mining εξασφαλίζει αυτό ακριβώς: να υπάρχει ένα παγκόσμιο και ΑΣΦΑΛΕΣ δίκτυο, ΧΩΡΙΣ κεντρική λειτουργία, ανοικτό ΣΕ ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως και παντού, και συνεχώς διαθέσιμο. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει κανένας οργανισμός, καμία τράπεζα, κανένα κράτος σε αυτόν τον πλανήτη, όση ενέργεια και πόρους κι αν έχουν ξοδέψει διαχρονικά για να το πετύχουν αυτό. Αυτό το έργο παράγει το Mining. Ο καθένας κρίνει από μόνος του πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον ίδιο και την ανθρωπότητα. Κάποιοι εμπιστεύονται το κράτος και την τράπεζα ότι θα τους παρέχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, ανά πάσα στιγμή. Κάποιοι άλλοι αφυπνίζονται στην νέα πραγματικότητα, ειδικά μετά τα Capital Control, ότι τα χρήματα που έχουν στην τράπεζα ΔΕΝ είναι δικά τους χρήματα αλλά της τράπεζας και του κράτους, με μόνο μια υπόσχεση: ότι θα τους επιτρέψουν να κάνουν συναλλαγές με αυτά ΑΝ…! Σε αυτό το ΑΝ συμπληρώστε όλα όσα ισχύουν σήμερα (π.χ. αν δεν έχουμε Capital Control, αν οι τράπεζες έχουν χρήματα για να τους δώσουν, αν οι πελάτες της τράπεζας είναι «επικαιροποιημένοι» διαφορετικά τους μπλοκάρουν, αν δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα στον τράπεζα που τους έχει κλειδώσει, αν το δίκτυο της τράπεζας δεν έχει «πέσει», αν η τράπεζα μας «δέχεται» ως πελάτη… αν… αν…) και όλα τα ΑΝ που ίσως προστεθούν στο μέλλον π.χ. την απόρριψη συναλλαγών υπό συνθήκες (π.χ. απόρριψη συναλλαγής αγοράς ζάχαρης από έναν διαβητικό, τσιγάρων από καρικοναπαθή, κλπ), ΑΥΤΟΜΑΤΗ δέσμευση των λογαριασμών σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. μετά από δικαστική καταδίκη, ή απλά από σφάλμα σε κάποιον αλγόριθμο :P, ή ακόμα απλά από διεφθαρμένους λειτουργούς), κλπ που ούτε μπορούμε να φανταστούμε σήμερα. Και μια που κάποιοι μίλησαν για το Internet, ας σκεφτούμε πως και στα πρώτα 10-15 χρόνια του Internet (ίσως και περισσότερα, πολλά περισσότερα), οι άνθρωποι να είχαν ακριβώς τις ίδιες απορίες/σκέψεις: ξοδεύεται πολύ χρήμα χωρίς ουσιαστικό «έργο». Αν ακόμη δεν είναι εμφανές το «έργο» του Bitcoin για εσάς, και γενικότερα της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται, τότε ΥΠΟΜΟΝΗ κάποια χρόνια και θα το δείτε το «έργο» (ή διάβασμα, πολύ διάβασμα για αυτά που γράφω στο τέλος στην ενότητα TLDR). Επένδυση VS τζόγος Θεωρώ αναμενόμενο οι περισσότεροι άνθρωποι που έζησαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, να μπερδεύονται με αυτές τις έννοιες και να τις θεωρούν παραπλήσιες. Κι αυτό γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν «ακουμπάει» καθόλου αυτούς τους τομείς στα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έστω ότι ένας επαγγελματίας μεταφραστής ξοδεύει αρκετά χρήματα για ένα καλό μεταφραστικό πρόγραμμα που θα τον βοηθήσει πολύ στη δουλειά του κι έναν γρήγορο ΗΥ. Φαντάζομαι ότι είναι σε όλους προφανές, πως ο μεταφραστής ξοδεύει αρκετά χρήματα τώρα, με σκοπό να λάβει περισσότερα «αύριο» και μάλιστα σε συντομότερο διάστημα από το να μην είχε καθόλου το ειδικό πρόγραμμα και τον γρήγορο ΗΥ. Όλοι φαντάζομαι συμφωνούμε ότι αυτή η τοποθέτηση χρημάτων αποτελεί μια «επένδυση». Η «απόδοση» της επένδυσης εξαρτάται από παράγοντας όπως π.χ. α) να διαλέξει ένα μεταφραστικό πρόγραμμα που θεωρεί καλό, μετά από σχετική έρευνα που έκανε, β) να είναι συνεπής με τη δουλειά του και να μην «ξύνεται» και γ) να έχει κάνει την έρευνα αγοράς ότι το επάγγελμά του θα είναι «χρήσιμο» και στο μέλλον. Δεν αποτελεί τζόγο, γιατί ο μεταφραστής μπορεί να ελέγξει περισσότερα στοιχεία (δηλαδή το α και β) από αυτά που ελέγχει η τύχη / τυχαιότητα (δηλαδή το γ). Ας αλλάξουμε τώρα κάποιες λέξεις στο παραπάνω: Έστω ότι ένας άνθρωπος κάνει μια τοποθέτηση χρημάτων και α) επιλέγει το Bitcoin που θεωρεί καλό, μετά από σχετική έρευνα που έκανε, β) είναι συνεπής με την επένδυσή του και δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις αγοράς/πώλησης με βάση συναισθηματικούς παράγοντες και γ) κρίνει πως το/τα κρυπτονομίσματα θα είναι «χρήσιμα» και στο μέλλον. Φυσικά υπάρχει κάποιος παράγοντας τύχης/τυχαιότητας που δε μπορεί να ελέγξει, αλλά έχει κάνει την έρευνά του στους υπόλοιπους τομείς. Κατά αντιστοιχία, κι αυτή η τοποθέτηση χρημάτων αποτελεί επένδυση κι όχι τζόγο. Σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω, αυτός που παίζει τζόκερ, βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην τύχη/τυχαιότητα. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που μπορεί να κάνει για να τον βοηθήσει, ούτε κανένας ειδικός τρόπος «εργασίας» που θα βελτιώσει τις πιθανότητες (εκτός φυσικά από το βάζω περισσότερα χρήματα :P). Αυτό είναι ο τζόγος. Φυσικά αν κάποιος αγοράζει κρυπτονομίσματα χωρίς να έχει κάνει την έρευνά του, τότε συμφωνώ πως πρόκειται για τζόγο. Σχετικά με την «παραγωγή πλούτου χωρίς έργο»: Έστω ότι ο Κώστας εργάζεται καθημερινά για 4 μήνες το χρόνο ως ναυαγοσώστης σε μια παραλία. Σε αυτή την παραλία για διάστημα 5 ετών που εργάζεται ο Κώστας δεν έχει προκύψει ποτέ κανένα περιστατικό που να χρειαζόταν την επέμβασή του. Θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει την εσφαλμένη άποψη ότι ο ναυαγοσώστης πλουτίζει χωρίς να παράγει κανένα έργο, αφού ποτέ δεν επενέβην. Άλλο παράδειγμα. Έστω ότι η Μαρία ασφαλίζει το αυτοκίνητό της. Το χρησιμοποιεί για 10 έτη χωρίς να έχει προκαλέσει ποτέ κανένα ατύχημα. Θα μπορούσε κάποιος κι εδώ να εκφράσει την εσφαλμένη άποψη ότι η ασφαλιστική θησαυρίζει χωρίς να παράγει κανένα ουσιαστικό έργο. Από τα παραπάνω παραδείγματα, πιστεύω πως γίνεται σαφές ότι η παραγωγή έργου είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση/σκέψη, πριν αποφασίσουμε ότι κάτι/κάποιος δεν παράγει έργο. Χρηματιστήριο και «παραγωγή έργου» Ας μιλήσουμε για τη Google. Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε πως η μηχανή αναζήτησης της Google, είναι από τις καλύτερες που έχουμε και ότι είναι πολύ χρήσιμη παγκοσμίως. Άρα παράγει κάποιο «έργο» και φυσικά συμβάλλει στην επιπλέον παραγωγή «έργου» σε δευτερογενείς τομείς (π.χ. έρευνα). Αν η εταιρεία Google (Alphabet) ΔΕΝ είχε μπει στο χρηματιστήριο, από το οποίο άντλησε χρήματα από τους επενδυτές για να μπορέσει να φτιάξει και να βελτιώσει τον αλγόριθμο, αλλά και να πληρώσει για τις τεράστιες υποδομές που χρειάστηκε αρχικά για να τρέξει (πριν γίνει κολοσσός και μπορεί να τα πληρώνει από την τσέπη της), το πιο πιθανό είναι ότι το παγκόσμιο internet ΔΕΝ θα είχε αυτή την ομολογουμένως καλή μηχανή αναζήτησης. Άρα το χρηματιστήριο σε αυτή την περίπτωση, συνέβαλε στην παραγωγή «έργου» και στην έμμεση παραγωγή «έργου» σε δευτερογενείς τομείς. Και πάλι θα ήθελα να τονίσω, ότι είναι πολλοί και σύνθετοι οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε πριν αποφασίσουμε ότι κάτι παράγει ή όχι «έργο». Σχετικά με την «σπανιότητα» Κάπου γράφτηκε «Είναι σπάνιο; …… Συμφωνώ, αλλά ποιο το νόημα;». Ας δούμε πόσο παράλογο γίνεται αυτό το ερώτημα σε μια άλλη περίπτωση. «Το καλλιτεχνικό έργο Mona Lisa του Da Vinci είναι σπάνιο (μοναδικό). Αλλά ποιο το νόημα να πληρώσει κάποιος τόσα εκατομμύρια για να το αγοράσει;» Η σπανιότητα και μοναδικότητα ενός αντικειμένου, ιδέας, ανθρώπου, κλπ είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη αξία που αυτό μπορεί να έχει/αποκτήσει, αν κάποιοι άλλοι άνθρωποι το θέλουν / το πιστεύουν. Οι λόγοι μπορεί να είναι από χρηστικοί έως και ψυχολογικοί. Αλλά η ουσία παραμένει η ίδια από αρχαιοτάτων χρόνων: Όσα πράγματα είναι επιθυμητά από τους ανθρώπους ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ, η σπανιότητα αυτών συνεπάγεται και τη μεγάλη αξία τους. Το ότι εγώ προσωπικά να μην μπορώ να βρω κανέναν λόγο να πληρώσει κάποιος εκατομμύρια για να αγοράσει τη Mona Lisa, δεν θα έπαιζε κανέναν ρόλο στο ότι θα μπορούσα να την πουλήσω σε μια τεράστια τιμή αν την είχα στην κατοχή μου. Κάποια στιγμή θα είναι καλό να γίνει σε όλους ξεκάθαρο πως πλέον, η «πίστη» σε κάτι συνεπάγεται και αξία. Αν πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ευρώ θα είναι και «αύριο» χρήσιμο, τότε θα θέλουν να δουλεύουν για αυτό και να συναλλάσσονται με αυτό. Αν πάψουν να πιστεύουν σε αυτό, τότε θα χάσει κάθε αξία. Ασχέτως αν αυτό στο οποίο «πιστεύουν» έχει κάποια χρηστικότητα από μόνο του (π.χ. από χρυσό φτιάχνω ένα κόσμημα – κι ας μην ανοίξω προς το παρόν άλλη κουβέντα με το ερώτημα «τί είναι αυτό που δίνει χρησιμότητα σε ένα κόσμημα;»). Το πιο τρανό παράδειγμα σε αυτό είναι τα κρατικά (χαρτο)νομίσματα, με τα οποία δε μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα εκτός από σαΐτες :D Η αξία τους προκύπτει από την «πίστη» ότι με αυτά θα μπορέσουμε να αγοράσουμε τα πραγματικά χρήσιμα (π.χ. φαγητό), γιατί από μόνα τους δεν έχουν καμία χρηστικότητα. Περί store of value Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι συμφωνούμε ότι έχει νόημα να μιλάμε για store of value όταν πρόκειται για βάθος χρόνου (π.χ. 5ετία, 10ετία κλπ). Αν μιλάμε για 1,2,6 μήνες, δεν έχει και τόσο νόημα γιατί ως store of value μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κρατικό νόμισμα. Διότι σε αυτό το μικρό διάστημα μερικών μηνών, το κρατικό νόμισμα δεν θα έχει χάσει μεγάλη αξία λόγω πληθωρισμού ή άλλων παραγόντων (εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. λίρα Τουρκίας). Από τον ορισμό που δόθηκε σε προηγούμενα μηνύματα «...the item acquired should, over time, either be worth the same or more», σε βάθος χρόνου το Bitcoin πληροί αυτή την προδιαγραφή και με το παραπάνω. Δεν το λέω εγώ, αλλά αυτοί: https://finance.yahoo.com/news/bitcoin-becomes-best-performing-asset-132208120.html Επικεφαλίδα: Bitcoin Becomes Best Performing Asset Of The Decade, Returning Ten Times More Than Nasdaq 100. Καταλήγοντας TLDR Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την αξία / χρησιμότητα / λόγο ύπαρξης του Bitcoin, τότε θα πρέπει να μελετήσει σε βάθος πολλές άλλες έννοιες, πριν το καταλάβει. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές για «ζέσταμα», που δυστυχώς κάποιες από αυτές δεν διδάσκονται ούτε καν σε πανεπιστήμιο: α) τί είναι χρήμα και πως «παράγεται», β) τί είναι / μπορεί να είναι νόμισμα, γ) τί είναι επένδυση, δ) ποια είναι η έννοια της αξίας και πως προσδιορίζεται, ε) τί είναι νομισματική πολιτική, πως χρησιμοποιείται και ποια τα οφέλη της, στ) τι είναι ο πληθωρισμός υπερ-κατά, ζ) τί ήταν ο κανόνας χρυσού και τι συνέβη από τότε που καταργήθηκε μέχρι σήμερα, η) τί είναι το Τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεμάτων (fractional reserve banking), θ) τί είναι χρέος, η) τί είναι οικονομική ανεξαρτησία, ι) αποταμίευση / επένδυση πού χρησιμεύει το κάθε ένα. 1
StamTheMan Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω εδω μεσα. Αλλα η ταπεινοτητα των "επιτυχημενων" μου διελυσε τα κοκκαλα. Εχω δει πιο πιστευτο παραμυθι απο wellness coaches της herbalife. Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2021 από StamTheMan 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα