Προς το περιεχόμενο

Διαμοιρασμός internet με γειτονικό διαμέρισμα λόγω μή διαθεσιμότητας γραμμής

zarzonis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους! Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας για το παρακάτω ζήτημα. Δυστυχώς στο νέο σπίτι που νοίκιασα και ενώ είχα ενημερωθεί για διαθεσιμότητα μέχρι 200mbps VDSL πριν το νοικιάσω, ξαφνικά μετά από 2 μήνες και απίστευτη ταλαιπωρία από την αίτηση για 100αρα επαγγελματική γραμμή, ενημερώθηκα για μη διαθεσιμότητα ελεύθερης γραμμής. Κοινώς, δεν μπορώ να βάλω καν τηλέφωνο και ίντερνετ! Μου έδωσαν διαθεσιμότητα σε 3-6 μήνες αλλά από ό,τι κατάλαβα και αυτό δεν είναι σίγουρο. Δεν είναι ότι θα βάλουν περισσότερες γραμμές. Απλά περιμένουν να κόψει κάποιος τη γραμμή του τελείως και ενδεχομένως να περιμένουν κι άλλοι συνδρομητές γραμμή. Επειδή είμαι μηχανικός λογισμικού που δουλεύει μόνιμα από το σπίτι, χωρίς ίντερνετ πολύ απλά δεν μπορώ να δουλέψω. Επομένως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι καταστροφική. Πριν ξεκινήσω αναζήτηση νέου σπιτιού το οποίο δεν είναι υπόθεση μερικών ημερών και θα κοστίσει χιλιάδες ευρώ, προσπαθώ να βρω μια λύση. Προς το παρόν μου έχει δώσει το WiFI ο γείτονας και μπαίνω για τα βασικά αλλά πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Υπάρχει περίπτωση να μοιραστούμε με το διπλανό διαμέρισμα την 50αρα γραμμή που έχει. Είμαι ήδη κάτοχος του Fritz!Box 7590 και των Devolo Magic 2 Lan. Θα ήθελα κάποιος πιο έμπειρος να μου πει αν μπορούμε κάπως να αξιοποιήσουμε τον παραπάνω εξοπλισμό ή να αγοράσω κάποιον επιπλεόν για να μπορέσουμε να μοιράσουμε δίκαια τη γραμμή. Δηλαδή θα ήθελα μια σύντομη περιγραφή όλων των συσκευών που θα χρησιμοποιήσουμε και το πώς θα τις συνδέσουμε. Σενάριο να τραβήξω απευθείας ethernet καλώδιο δεν έχει συζητηθεί αλλά το θεωρώ απίθανο να συμφωνήσει ο γείτονας. Δεν ξέρω όμως αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Devolo powerline. Η πολυκατοικία έχει μονοφασικό ρεύμα.

Οι απαιτήσεις που έχω είναι οι εξής.
1) Κάποιες συσκευές μου πρέπει να συνδεθούν με ethernet. Το ξέρω ότι στην ουσία θα είμαι με WiFi αλλά αυτές οι συσκευές δεν έχουν WiFi για να συνδεθούν απευθείας.
2) Θέλω να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή του bandwidth. Δηλαδή ο καθένας να μπορεί να αξιοποιήσει ακριβώς τη μισή γραμμή ή κάποιο άλλο ποσοστό που θα ορίσουμε. Δε θέλω σε καμία περίπτωση να κατεβάζω και να τερματίζω το bandwidth του γείτονα ή και το αντίθετο. Η δουλειά μου εξαρτάται από αυτό.
3) Θα χρειάζομαι να έχω πρόσβαση μέσα στο modem ώστε να μπορώ να κάνω διάφορα port forwarding, DDNS κτλ.
4) Ο γείτονας έχει Wind. Το 7590 μου δε με πειράζει αν θα το έχει αυτός ή εγώ με βάση τη συνδεσμολογία που θα προτείνετε. Απλά επειδή η Wind δε δίνει τους κωδικούς VoIP, δεν μπορούμε να πετάξουμε τελείως το modem που του έχουν δώσει γιατί δε θα έχει τηλέφωνο.
5) Γενικά δε θα ήθελα να βάλω πολύ overhead στο γείτονα. Δηλαδή θα ήθελα να είναι όσο πιο ανεπαίσθητο γίνεται γι'αυτόν το γεγονός ότι μου δίνει ίντερνετ.

Η πιο απλή συνδεσμολογία που σκέφτηκα αλλά δεν ξέρω αν θα παίξει, είναι η εξής. Παλιότερα είχα διαβάσει ένα thread ότι σε μονοφασικό ρεύμα, διπλανά διαμερίσματα μπορούσαν να μοιράσουν Internet μέσω powerline. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, έλεγα να του δώσω το κεντρικό Devolo powerline και να το συνδέσει με ethernet στο modem του. Μετά εγώ θα βάλω το devolo receiver σε μια πρίζα μου. Από εκεί θα βάλω πάνω το 7590 συνδέοντάς το στη Wan θύρα. Έτσι θα έχω το δικό μου δίκτυο και φαντάζομαι θα μπορώ να συνδεθώ κάπως και στο δικό του modem για τα port forward.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν εχει διαφορετικο ρολοι ρευματος το καθε διαμερισμα ξεχνας τα devolo απο εκει και μετα αν εχει ρουτερ αυτος και ητε με καλωδιο παρεις γραμμη ητε ασυρματα και καταφερεις να βαλεις το fritz στο διαμερισμα σου πως θα ανοιγεις πορτες που λες; Αυτο δεν θα επρεπε να το κανεις στο ρουτερ του και να βαλεις το δικο σου σαν bridge; Θα ελεγα να βαλεις ενα vodafone giga max που ειναι με 10€ τον μηνα 40gb μεχρι να δεις αν γινει κατι με την καονικη σου γραμμη γιατι οτι αλλο και να κανεις θα ειναι πονοκεφαλος για τον γειτονα... Και να θες να μοιρασεις στο τελος ο γειτονας θα νομιζει οτι του "τρως" ολη την ταχυτητα....  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...