kallidis Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα σε όλους. Αποφάσισα μετά από 8 χρόνια να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου από Intel i5 3gen (3570) σε ι3 10gen (10100). Ο σκληρός δίσκος μου SSD ήταν MBR και AHCI και τον τοποθέτησα στο νέο build (Gigabyte GA-B560M DS3H, Intel i3 10100) περιμένοντας ότι τα Windows θα ανοίξουν κανονικά. Μετά από διάφορες αλλαγές που επιχείρησα να κάνω στο BIOS της μητρικής (πρώτη φορά χρησιμοποιώ μητρική Gigabyte, είχα ανέκαθεν μητρικές της Asus), δεν κατάφερα να βρω κάποια ρύθμιση για να ξεκινήσει το λειτουργικό. Ο δίσκος εμφανίζεται κανονικά αλλά σαν συσκευή εκκίνησης αναφέρεται: Windows Boot Manager. Αυτομάτως κάθε φορά με βάζει στο BIOS και αν επιλέξω F12 κατά την εκκίνηση, η μόνη επιλογή που εμφανίζεται είναι αυτή της εισόδου στο BIOS. 1. Υπάρχει κάποια ρύθμιση που μπορώ να κάνω στο BIOS ώστε να δει τον δίσκο σαν bootable; 2. Αν δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση, υπάρχει τρόπος να μετατρέψω τις υπάρχουσες κατατμήσεις από MBR σε GPT ώστε το UEFI BIOS να δει τον δίσκο κανονικά, χωρίς να απωλεσθούν τα περιεχόμενά του; (Δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο Desktop PC στο σπίτι). Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ!
Kthulhou Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 καλησπέρα την λύση την είπες κ μόνος σου , πρέπει να αλλάξεις τον δίσκο από MBR σε GPT....(αφού δε θες καθαρή εγκατάσταση των win10) φτιάξε πρώτα ένα usb hirensboot κ να bootareis από εκεί μετά 1
kallidis Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Ευχαριστώ για την απάντηση. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Αν εγκαταστήσω τα Windows 10 σε ένα άλλο δίσκο, θα μπορέσω μέσα από αυτόν να κάνω τη μετατροπή;
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 εγώ θα πω το εξής απλό είχες ένα (παλιό) σύστημα με Windows τώρα έφτιαξες ένα νέο σύστημα και θες να του βάλεις Windows απλά φτιάχνεις ένα USB με τα Windows 10/11 και κάνεις την εγκατάσταση σε SSD δίσκο δεν μπορείς να έχεις την παλιά σου εγκατάσταση Windows στο νέο σύστημα καθώς όπως το είπες και μόνος σου άλλαξε όλο το Hardware άρα δεν θα δουλέψει ότι και να κάνεις θα έχεις προβλήματα το νέο σύστημα θέλει καθαρή εγκατάσταση Windows.
kallidis Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 3 λεπτά πριν, ikorolis είπε εγώ θα πω το εξής απλό είχες ένα (παλιό) σύστημα με Windows τώρα έφτιαξες ένα νέο σύστημα και θες να του βάλεις Windows απλά φτιάχνεις ένα USB με τα Windows 10/11 και κάνεις την εγκατάσταση σε SSD δίσκο δεν μπορείς να έχεις την παλιά σου εγκατάσταση Windows στο νέο σύστημα καθώς όπως το είπες και μόνος σου άλλαξε όλο το Hardware άρα δεν θα δουλέψει ότι και να κάνεις θα έχεις προβλήματα το νέο σύστημα θέλει καθαρή εγκατάσταση Windows. Θα χάσω όμως τα περιεχόμενα του δίσκου με τον τρόπο που προτείνεις.
andreas1gr Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 5 λεπτά πριν, kallidis είπε Θα χάσω όμως τα περιεχόμενα του δίσκου με τον τρόπο που προτείνεις. Αποθήκευσε τα προσωρινά σε άλλο δίσκο ή στικακι, κάνε την καθαρή εγκατάσταση και έτσι δεν θα τα χάσεις…
kallidis Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 2 λεπτά πριν, andreas1gr είπε Αποθήκευσε τα προσωρινά σε άλλο δίσκο ή στικακι, κάνε την καθαρή εγκατάσταση και έτσι δεν θα τα χάσεις… Επειδή έχω επανειλλημένως τοποθετήσει δίσκους, στους οποίους εγκατέστησα Windows 10 στον δικό μου υπολογιστή και στη συνέχεια τους μετέφερα σε άλλο χωρίς προβλήματα, θέλω να δοκιμάσω και στο δικό μου σύστημα ώστε να γλυτώσω όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Αυτό φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει στα Windows 7.
dpolal Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 1 λεπτό πριν, kallidis είπε Επειδή έχω επανειλλημένως τοποθετήσει δίσκους, στους οποίους εγκατέστησα Windows 10 στον δικό μου υπολογιστή και στη συνέχεια τους μετέφερα σε άλλο χωρίς προβλήματα, θέλω να δοκιμάσω και στο δικό μου σύστημα ώστε να γλυτώσω όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Αυτό φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει στα Windows 7. 8 χρόνια απόσταση μεταξύ του h/w είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι δύσκολο να μην έχεις πρόβλημα ή να λειτουργούν όλα σωστά μετά την μετάβαση. 2
NikosKallithea Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Σε μενα σε μια παρόμοια περιπτωση που εμπαινε μονομα στο βιος χωρίς να μπορεί να κανει boot, εβαλα στο bios την παράμετρο uefi καπου στους δίσκους και έπαιξε
kallidis Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 2 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε Σε μενα σε μια παρόμοια περιπτωση που εμπαινε μονομα στο βιος χωρίς να μπορεί να κανει boot, εβαλα στο bios την παράμετρο uefi καπου στους δίσκους και έπαιξε Αυτό ρώτησα εξαρχής, δηλαδή πού μπορώ να κάνω ρύθμιση ώστε το σύστημα να βλέπει το δίσκο MBR σαν bootable. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω γι' αυτή την περίπτωση!
Kthulhou Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 1 ώρα πριν, kallidis είπε Αν εγκαταστήσω τα Windows 10 σε ένα άλλο δίσκο, θα μπορέσω μέσα από αυτόν να κάνω τη μετατροπή; αν κάνεις καθαρή εγκατάσταση, κάνε την στο σύστημά σου, μετά βάζεις τον παλιό δίσκο σαν 2ο κ μεταφέρεις τα αρχεία που θες αλλιώς ναι, μπορείς όπως στο βίντεο
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2021 1 ώρα πριν, kallidis είπε Επειδή έχω επανειλλημένως τοποθετήσει δίσκους, στους οποίους εγκατέστησα Windows 10 στον δικό μου υπολογιστή και στη συνέχεια τους μετέφερα σε άλλο χωρίς προβλήματα, θέλω να δοκιμάσω και στο δικό μου σύστημα ώστε να γλυτώσω όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Αυτό φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει στα Windows 7. αν βάζεις σε σκληρό δίσκο τα windows και στην συνέχεια τα μεταφέρεις σε άλλο σύστημα κατά 80% δεν γλυτώνεις τα προβλήματα και φυσικά τις BSOD νέο σύστημα (μητρική/επεξεργαστής) σημαίνει καθαρή εγκατάσταση windows ώστε να μην έχεις καθόλου προβλήματα. αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό που λες ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που έχεις όμοια συστήματα για εγκατάσταση windows (clone) όπως συμβαίνει στην εργασία μας που συνήθως είναι ίδια μηχανήματα.
micos000 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Δες πως να απενεργοποιήσεις το secure boot για αρχή. Μετά δες πως αλλάζει σε legacy στο boot. Επεξ/σία 19 Οκτωβρίου 2021 από micos000 1
kallidis Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 17 ώρες πριν, ikorolis είπε αν βάζεις σε σκληρό δίσκο τα windows και στην συνέχεια τα μεταφέρεις σε άλλο σύστημα κατά 80% δεν γλυτώνεις τα προβλήματα και φυσικά τις BSOD νέο σύστημα (μητρική/επεξεργαστής) σημαίνει καθαρή εγκατάσταση windows ώστε να μην έχεις καθόλου προβλήματα. αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό που λες ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που έχεις όμοια συστήματα για εγκατάσταση windows (clone) όπως συμβαίνει στην εργασία μας που συνήθως είναι ίδια μηχανήματα. Τη διαδικασία αυτή την έχω κάνει τουλάχιστον 10 φορές και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Μπαίνοντας στο λειτουργικό αναγνωρίζονται οι συσκευές και ολοκληρώνεται η διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα, ούτε BSOD ούτε τίποτε. Αυτό επαναλαμβάνω μόνο με τα Windows 10. Απλά στη συνέχεια απεγκαθιστώ εφαρμογές συσκευών (καρτών γραφικών, εκτυπωτών κλπ.) που υπάρχουν στον δικό μου υπολογιστή αλλά όχι στον άλλο. Εννοείται γίνεται και σε laptop. Δοκίμασέ το και θα το διαπιστώσεις. 19 ώρες πριν, Kthulhou είπε καλησπέρα την λύση την είπες κ μόνος σου , πρέπει να αλλάξεις τον δίσκο από MBR σε GPT....(αφού δε θες καθαρή εγκατάσταση των win10) φτιάξε πρώτα ένα usb hirensboot κ να bootareis από εκεί μετά Με τη διαδικασία που περιγράφει το video χάνονται τα δεδομένα. Με τα εργαλεία για τις κατατμήσεις που περιέχονται στο Hirensboot μπορεί να γίνει αλλαγή από mbr σε gpt αλλά καταργούνται τα χαρακτηριστικά των κατατμήσεων, εμφανίζονται όλες σαν βασικές και καμιά δεν είναι active, προκειμένου να την δει το UEFI και να μπουτάρει. Η μόνη διαδικασία, η οποία τελικά κάνει δουλειά είναι αυτή που περιγράφεται εδώ, με μόνο περιορισμό να υπάρχουν μέχρι 4 κατατμήσεις στον προς μετατροπή δίσκο, πράγμα που ευτυχώς ίσχυε στο δικό μου, γλύτωσα όλο το μπελά των ρυθμίσεων και εγκαταστάσεων και τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν!
jgeorgiou Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, kallidis είπε Τη διαδικασία αυτή την έχω κάνει τουλάχιστον 10 φορές και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Μπαίνοντας στο λειτουργικό αναγνωρίζονται οι συσκευές και ολοκληρώνεται η διαδικασία χωρίς κανένα πρόβλημα, ούτε BSOD ούτε τίποτε. Αυτό επαναλαμβάνω μόνο με τα Windows 10. Απλά στη συνέχεια απεγκαθιστώ εφαρμογές συσκευών (καρτών γραφικών, εκτυπωτών κλπ.) που υπάρχουν στον δικό μου υπολογιστή αλλά όχι στον άλλο. Εννοείται γίνεται και σε laptop. Δοκίμασέ το και θα το διαπιστώσεις. Βέβαιως και γίνεται μέχρι κάποια στιγμή να το παρακάνεις και να μην γίνεται , μετατροπή του δίσκου όπως σου είπανε χρειάζεσαι για να ξεκινήσει. Καλό είναι αν έχουμε αν πηδάμε πολλές γεννιές να φορμάρουμε το pc. Επεξ/σία 19 Οκτωβρίου 2021 από jgeorgiou
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα