Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. 

Θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθεια σας. Είμαι συνδρομητής Nova εδώ και πολλά χρόνια και τα τελευταία 4 - 5, έχω 50αρα VDSL. Το συμβόλαιο μου έληξε πριν κάποιες μέρες και προσπαθώ να τους πείσω να με αναβαθμίσουν σε 100αρα με τα ίδια χρήματα που δίνω και για την 50αρα(καλά θα πάει αυτό...) ή έστω με λίγα χρήματα παραπάνω, αλλιώς θα πάω σε άλλη εταιρία.  Το θέμα μου όμως είναι το εξής...

Ενώ μέχρι πριν 1-2 χρόνια, συγχρόνιζα κανονικά στα 4999/49999, πλέον συγχρονίζω στα 45 - 46(down). Και το attainable έχει πέσει από τα 60, γύρω στα 55 - 57. Να σας πω ότι έχω αποκλείσει όλες τις τηλεφωνικές πρίζες του σπιτιού, πλην της κεντρικής(προφανώς) και του δωματίου μου.  Το παράξενο(?) της υπόθεσης είναι, πως αν βάλω το ρούτερ στην κεντρική πρίζα του σπιτιού, συγχρονίζω ακόμα πιο χαμηλά (41 - 43) και έχω πολλά περισσότερα errors. 

Αυτό που θέλω λοιπόν να ρωτήσω, είναι αν αξίζει να πάω στην 100αρα ή δεν πρόκειται να δω καμία διαφορά; 

Το καφαο βρίσκεται περίπου στα 200 μέτρα από το σπίτι(όχι σε ευθεία γραμμή) και το ρούτερ μου είναι το ZTE H288A.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Screenshot_1.jpg.e3e03361abb07689094ef161b3993139.jpg

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Earendil7 είπε

έχω αποκλείσει όλες τις τηλεφωνικές πρίζες του σπιτιού, πλην της κεντρικής(προφανώς) και του δωματίου μου

Aκομα και αυτο ενδεχεται να επηρεαζει την ταχυτητα. Καλυτερα να μεινει μονο μια πριζα ενεργη και αυτη να ειναι σιγουρο οτι δεν εχει ακυρα καλωδια πανω της συνδεδεμενα. Δηλαδη περαν απο τις δευτερες/τριτες πριζες , μπορει στην κεντρικη πριζα να συνδεονται ακυρα καλωδια , αναμονες που δεν πανε πουθενα και να επηρεαζουν και αυτα την ταχυτητα. Κατι τετοιο συνεβαινε και στην περιπτωση μου και γινοταν και αυτο που περιγραφεις , στην κεντρικη συνδεομουν σε χαμηλοτερη ταχυτητα απο ο,τι στην 2η πριζα.
Περα απο αυτο , βλεπω οτι εισαι σε fast datapath , που ναι μεν μειωνει το ping στα ονλαιν δρωμενα (games) , απο την αλλη περιοριζει κατα λιγο την ταχυτητα και η γραμμη ειναι πιο επιρρεπης σε crc errors. Αν δεν εισαι επαγγελματιας gamer/streamer , λες στην nova να στο γυρισει σε interleaved.

Τελος το attenuation ειναι ανεβασμενο , αλλα αμα δεν μεινει η κεντρικη πριζα τελειως μονη της δεν μπορουμε να πουμε αν οφειλεται σε αποσταση του καφαο (απο ο,τι λες μαλλον οχι) ή απο την εσωτ. καλωδιωση...

Αν αξιζει να το γυρισεις σε 100αρα δεν ξερω. Αν χρειαζεσαι την παραπανω ταχυτητα ναι. Αν η τιμη ειναι κοντινη ή ιδια , ναι. Αλλα αν θα πιασεις οντως 100 ή εκει κοντα δεν μπορουμε να ξερουμε , αν δεν διορθωσεις καλωδιωση (κεντρικη πριζα) και αν δεν γυρισει το fast datapath σε interleaved να δουμε ποση ταχυτητα θα κερδισεις...

Δημοσ.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. 

Έχω δοκιμάσει να αφήσω και μόνη της την κεντρική και μου έκανε πάλι τα ίδια. Errors και χαμηλός χρονισμός. Την είχα ανοίξει να την δω, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω ποια καλώδια είναι "περιττά" και ποια όχι και γενικά γινόταν ένας χαμούλης. 

Επαγγελματίας gamer δεν είμαι σε καμία περίπτωση, αλλά παίζω συχνά. Εγώ είχα ζητήσει να μου το γυρίσουν σε fastpath για το χαμηλότερο ping ξέροντας πως θα θυσιάσω λίγη ταχύτητα, αλλά δεν με ενοχλούσε από τη στιγμή που δεν είχα αποσυνδέσεις.  Θυμάμαι μάλιστα, πως όταν πρώτο έκανα την VDSL, συγχρόνιζα γύρω στα 47 - 48 και μόλις γύρισε σε fastpath, ανέβηκε στα 49.999. 

Αν το γυρίσω σε 100αρα, με κοντινή ή ίδια τιμή και πιάνω γύρω στα 75 - 80, κανένα πρόβλημα. Ίσα - ίσα που θα χω κερδίσει και καμία 30αρια Mbps. Το πρόβλημα θα' ναι, μη το γυρίσω σε 100αρα και πιάνω όσα λέει το attainable τώρα. Γιατί αν είναι να πληρώσω παραπάνω και να πιάσω μόνο 5 - 10 Mbps περισσότερα, το αφήνω και ως έχει. 

Θα προσπαθήσω πάντως κάποια στιγμή να απομονώσω όλες τις πρίζες, να αφήσω μόνο τη κεντρική, να κάνω ένα screenshot το router και να το ανεβάσω. 

Δημοσ.

245542904_411730997237829_8287696143120240385_n.jpg.0f99a772fdf739edaa9879ef44eb48d2.jpg

Έτσι είναι η κεντρική πρίζα. Υπάρχουν συνολικά 8 καλώδια. 4 μπλε, 4 κόκκινα. Κάθε 4αδα ενώνεται στριφτά και καταλήγει σε 1 καλώδιο αντίστοιχου χρώματος. 

245944372_305495241004291_7018220926818820826_n.jpg.1e96d881c5efd64749874957313198fe.jpg

Και έτσι είναι η ακριβώς επόμενη πρίζα. 

Κάθε πρόταση για το πως μπορούν να γίνουν καλύτερα, ευπρόσδεκτη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιθανότατα θα βγάλεις άκρη, απλά εξοπλίσου με υπομονή.., κάποιος τα ήπιε λίγο πριν τα συνδέσει..:P

Στην κεντρική πρίζα, ξετύλιξε τα μπλε κόκκινα από τις ταινίες..ένα "σετ" (ένα κόκκινο ένα μπλε) είναι ένα ζεύγος ραζιμ, μη ξεστρίψεις τα μπλε κόκκινα από τον τοίχο.., δοκίμασε δηλαδή με τα 4 διαφορετικά ζεύγη (μπλε-κόκκινο)

Ουσιαστικά πρέπει να αποσυνδεθούν όλα και με δοκιμές να βρεις ποιος συνδυασμός μπλε κόκκινο (που συνήθως είναι συνεστραμμένα μεταξύ τους) είναι το DSL, ουσιαστικά με αυτό το ζεύγος θα συγχρονίσει το ρούτερ.. τα καλώδια τα τοποθετείς στις δύο μεσαίες θέσεις τις πρίζας

όταν βρεις ποιο ζεύγος σου φέρνει το DSL, τότε άσε μόνο αυτό πάνω στη πρίζα και όλα τα άλλα καλώδια αποσυνδεδεμένα.., ακόμα και αυτά της 2ης πρίζας..

Το καλώδιο δλδ να φτάνει μόνο στην κεντρική και να μη συνεχίζει αλλού..

Επεξ/σία από Kozanitis1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Πιθανότατα θα βγάλεις άκρη, απλά εξοπλίσου με υπομονή.., κάποιος τα ήπιε λίγο πριν τα συνδέσει..:P

Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Έχω κάποιες επιπλέον ερωτήσεις... Αρχικά όλα αυτά τα καλώδια... Τι διάολο είναι; Απ' ό,τι έχω καταλάβει, ένα μπλε και ένα κόκκινο, είναι αυτά που φέρνουν το νετ, σωστά; Απλά πρέπει να βρω τον σωστό συνδυασμό του ενός μπλε και του ενός κόκκινου. Αν υπάρχει 2ο ζεύγος μπλε και κόκκινου, είναι αυτά που φεύγουν από τη κεντρική και πάνε στη 2η πρίζα. Μετά από τη 2η στη 3η και ούτω καθεξής... Oπότε όλα αυτά, τι ρόλο βαράνε; 

Αν δεν θέλω να αφήσω μόνο τη κεντρική και θέλω να συνεχίσει μέχρι τη 2η και τη 3η πρίζα, θα πρέπει να βρω το έξτρα ζευγάρι που τροφοδοτεί τη 2η; Ρωτάω γιατί μπορώ μεν να βάλω προσωρινά το ρούτερ στη κεντρική για να πάρω τις μετρήσεις μου, αλλά δεν μπορώ να το έχω εκεί μόνιμα. 

Και μια τελευταία ερώτηση. Υπάρχει κάποιο ανταπτοράκι, ή κάτι άλλο τέλος πάντων, που να ενώνει τα καλώδια που βγαίνουν σε ένα, ώστε να μην είναι όλα στριφτά μεταξύ τους; Πόσω μάλλον με ταινία. Να ναι λίγο πιο τακτοποιημένα και όχι τόσο τσαπατσούλικα. 

BTW, Κοζανίτης είναι το επίθετο μου και σκαλώνω τώρα... Νιώθω ότι μιλάω στον εαυτό μου. :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συνήθως είναι 2 ζεύγη ραζιμ, πες ένα που χρησιμοποιείται και ένα εφεδρικό.., τώρα γιατί έχεις τόσα δε ξέρω..

Το σπίτι έχει μόνο 2 πρίζες, ή περισσότερες; (πόσες)

Μπορείς να κάνεις το εξής, αν θες να χρησιμοποιείς μόνιμα τη 2η πχ πρίζα:

Εντοπίζεις ποιο ζεύγος φέρνει το σήμα στην 1η, βιδώνεις αυτό στη πρίζα καθώς και ένα από τα δύο ζεύγη που πάνε στη 2η, όπου στη 2η που θες να χρησιμοποιήσεις συνδέεις μόνο το ζεύγος που έρχεται από την 1η και τίποτα άλλο.., βάζεις το ρούτερ και ανέβασε στατιστικά να δούμε..

Χαχα, συμβουλές από το υποσυνείδητο σου :P

Γενικότερα μπορείς να προμηθευτείς συνδέσμους για σωστή σύνδεση, αλλά κάνε αυτά προς το παρόν..

Επεξ/σία από Kozanitis1
Δημοσ.

Το σπίτι έχει 5 πρίζες. Κεντρική, 2η στη κουζίνα και 3η στο δωμάτιο μου που χρησιμοποιώ. Τις άλλες 2 τις έχω αποσυνδέσει από τη 3η του δωματίου μου με τον τρόπο που είπες. Την 4η και τη 5η δηλαδή που πάνε ακόμα πιο μέσα στο σπίτι. Θα πάω στη κεντρική να τα ξεμπλέξω, θα αφήσω μόνο εκείνη, θα δω στατιστικά και θα τα ανεβάσω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάνε μια απόπειρα.., τώρα με τόσες πρίζες μπορεί και από την 1η να πάει στην "3η" , γενικά μπέρδεμα..

Η 2η 3η 4η έχουν μέσα 2 ζεύγη και η ''5η'' ένα;

Αν ναι λογικά θα πάει από τη μία στην άλλη, καλό αυτό για να βγάλεις άκρη πιο εύκολα..

Επεξ/σία από Kozanitis1
Δημοσ.

Δεν έχω ιδέα για την 5η. Η 3η έχει 2 ζεύγη. Όποτε αφαίρεσα το ένα και δεν δουλεύουν η 4η και η 5η. Επίσης, κάποια στιγμή που είχα αφαιρέσει τη 2η, δεν δούλευε η 3η. Όποτε μάλλον πάνε από τη μια στην άλλη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτα να δεις τι γινεται. Ο σωστος τροπος για να βγαλεις ακρη ειναι να παρεις cable tester ή οπως διαολο λεγεται. 
Ξηλωνεις τα καλωδια που ερχονται στην κεντρικη πριζα , βαζεις το ενα ματζαφλαρι του cable tester σε καποια πριζα και ανιχνευεις με το δευτερο ματζαφλαρι του , ποια ζευγη του ειναι αυτα που ερχονται στην κεντρικη πριζα. Βαζεις ενα αυτοκολλητακι πανω και σημειωνεις ποια πριζα ειναι για μελλοντικη αναφορα.
Το ιδιο επαναλαμβανεις για ολες τις πριζες. Οποιο ζευγος απομεινει , θα ειναι αυτο που ερχεται απεξω και φερνει την γραμμη.
Αφαιρεις ολες τις πριζες , συνδεεις μονο αυτο το ζευγος στην κεντρικη και βλεπεις τι γινεται.

Αν δεν θες να αγοραζεις το εργαλειο , απλα θα κινηθεις μπακαλιστικα... Βεβαια μπορει να κανεις απειρες δοκιμες. Δηλαδη να δοκιμαζεις κοκκινο καλωδιο απο πριζα και μπλε απο την γραμμη που ερχεται απεξω. Κοκκινο μιας πριζας και μπλε αλλης πριζας και να μην βγαινει ακρη.

Θα μπορουσες να κανεις δοκιμη μονο και μονο για να βρεις την γραμμη . Δοκιμαζεις ενα κοκκινο με ολα τα μπλε. Αν συγχρονισει το μοντεμ βρηκες το σωστο ζευγαρι. Αν οχι , αλλο κοκκινο με ολα τα μπλε , και παει λεγοντας. Θα βρεις το ζευγαρι καποια στιγμη και θα κανεις τις δοκιμες σου.
Απο κει και περα τα καλωδια που θα απομεινουν θα ειναι λιγοτερα και οι δοκιμες λιγοτερες για να βρεις ποια αντιστοιχουν σε ποια πριζα...

Παντως σε γενικες γραμμες , σε vdsl καλο ειναι να μενει η κεντρικη πριζα μονη της χωρις δευτερες και τριτες και ακυρα καλωδια συνδεδεμενα πανω της. Υπαρχει πιο "συνθετη" συνδεσμολογια για να συνδεσεις και τις αλλες πριζες και να μην επηρεαζουν , αλλα θα πρεπει να αλλαξεις κεντρικο πριζακι και να παρεις με διπλο rj11 και να κανεις αλλου ειδους συνδεσμολογια...

ΥΓ : Η 2η πριζα στην 2η φωτο , απλα παιρνει το σημα , το γεφυρωνει εσωτερικα και το "σπρωχνει" στην επομενη πριζα...δεν ειναι περιπλοκη η συνδεσμολογια της.
ΥΓ 2 : Η τηλεφωνια ειναι voip ?

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φιλε ευχαριστώ ξανά για την απάντηση. Θα σου απαντησω σε λίγο μόλις ξεμπλεξω με τις πρίζες. Αφαίρεσα τα πάντα. Βρήκα τα σωστά καλώδια στη κεντρική και αυτή είναι η γραμμή πάνω της. Το attainable έφτασε και 91.

Screenshot_20211016-202141_Chrome.jpg

Επεξ/σία από Earendil7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία, κατά 99% είσαι σε καμπίνα ΟΤΕ, πάροχο έχεις Wind?

Κάνε ένα τηλέφωνο αργότερα στην τεχνική υποστήριξη να σε αλλάξουν από fastpath σε interleaved (θα χάσεις λίγα ms αλλά λογικά κερδίσεις λίγο ταχύτητα.. )

Μια μέτρηση στην είσοδο θα έδειχνε τι δυνατότητες έχει η γραμμής σου και αν έχεις απώλειες μέχρι την 1η πρίζα..

Μονοκατοικία είναι ή διαμέρισμα;

Επεξ/σία από Kozanitis1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συγγνώμη που δεν σας απαντώ, αλλά παίζω ακόμα με τις πρίζες και τα screenshot. Το λοιπόν... Έχοντας αφαιρέσει τα περιττά καλώδια από τη κεντρική και συνδέοντας μόνο αυτά για να πάρει νετ η 2η και η 3η, αυτά είναι τα στατιστικά.   

1η εικόνα με το ρουτερ στη 2η πρίζα και 2η εικόνα με το ρουτερ στη 3η πριζα, δηλαδη στο δωματιο μου οπως πριν... Πως γίνεται στη δικη μου πριζα να εχω καλυτερο attainable απο τη 2η και απο τη κεντρική;

Επίσης παρατήρησα ότι πλέον έχω πολύ λιγότερα errors. Βασικά, καμία σχέση.

245524314_273509057987010_866807569023383132_n.jpg

Screenshot_2.jpg

1 ώρα πριν, mphxths είπε

ΥΓ 2 : Η τηλεφωνια ειναι voip ?

Όχι, το τηλέφωνο είναι μαζί με το ρούτερ με σπλιτεράκι. 

46 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Ωραία, κατά 99% είσαι σε καμπίνα ΟΤΕ, πάροχο έχεις Wind?

Κάνε ένα τηλέφωνο αργότερα στην τεχνική υποστήριξη να σε αλλάξουν από fastpath σε interleaved (θα χάσεις λίγα ms αλλά λογικά κερδίσεις λίγο ταχύτητα.. )

Μονοκατοικία είναι ή διαμέρισμα;

Έχω Nova. Και απλά αναρωτιέμαι πόσα θα πιάνω πάνω-κάτω με 100αρα.  Σε fastpath έχει μπει από δική μου επιλογή η γραμμή. Είμαι σε διαμέρισμα, στον 2ο και δυστυχώς δεν ξέρω να κάνω τη μέτρηση κατευθείαν από τον κατανεμητή και φοβάμαι μη κάνω καμία βλακεία. 

Επεξ/σία από Earendil7
Δημοσ.

Γενικά τάση στη γραμμή και VDSL δε τα βρίσκουν καλά μεταξύ τους.., αν μπορείς κάνε αίτηση για VoIP, ώστε να γίνει ευρυζωνική η τηλεφωνία, βέβαια μετά θα πρέπει να είναι το τηλέφωνο στο ρούτερ..

Το attainable μη το κοιτάς και πολύ, μπορεί να λέει ότι θέλει.., γενικά θα έλεγα πως μέχρι τα 75 Mbps θα παίξεις εντάξει.., φυσικά και δεν πειράζεις κατανεμητή, μόνο με τεχνικό ή κάποιο δικό σου ηλεκτρολόγο..

Πόσους μήνες ακόμα έχεις συμβόλαιο με Νόβα;

Μήπως να κοιτούσες για καμία προσφορά αλλού; Ειδικά στις 100αρες η Νόβα έχει θέματα συν ότι αν τυχόν έχεις βλάβη, δεν έχει κινητή και θα μείνεις χωρίς ίντερνετ..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...