Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε μηχάνημα 10ετίας με μητρική gigabyte GA-P55-US3L και εγκατεστημένο σκληρό δίσκο 1ΤΒ Seagate Barracuda 7200rpm εγκαταστάθηκαν μια φορά και ένα καιρό τα Windows 7 Ultimate 64bit. 😀

Όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς ούτε ένα format το σύστημα αναβαθμίστηκε με όλα τα service packs των 7, ενώ ακολούθησε διαδοχικά η αναβάθμιση στα 8.1 και μετά στα windows 10 μέχρι και τη πιο πρόσφατη ενημέρωσή τους. Όλο αυτό το διάστημα ο δίσκος είχε υγεία στο hd sentinel 100% και τα τελευταία χρόνια ήταν χωρισμένος σε 3 partition, εκ των οποίων το 1 ήταν κρυπτογραφημένο με bitlocker. Πραγματικά το μόνο που δεν σκεφτόμουν ήταν να με αφήσει ο συγκεκριμένος δίσκος. Φυσικά κρατούσα και κρατάω πάντα backup. Τη προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν και εντελώς απροειδοποίητα ο δίσκος κάνει τα πρώτα νερά και η υγεία στο 0%.

Αντικατέστησα λοιπόν το δίσκο με τον Samsung 870 Evo SSD 1TB 2.5'' και με το data migration κατάφερα να πάρω αντίγραφο του μηχανικού δίσκου, αφού πρώτα αποκρυπτογράφησα το encrypted partition.  Ευτυχώς όλα είναι μια χαρά και συνεχίζω χωρίς απώλειες. Το θέμα που έχω όμως είναι με την ενεργοποίηση του AHCI.

Αν ενεργοποιήσω την επιλογή στο BIOS έχω το αποτέλεσμα του παρακάτω βίντεο... BSOD

(2) How to Enable AHCI Mode Without Reinstalling Windows, INACCESSABLE_BOOT_DEVICE Error 💻🛠️🤔 - YouTube

Διάβασα και το παρακάτω οδηγό Enable AHCI Without Reinstalling OS in Windows 10 and 7 (tunecomp.net) 

Το ερώτημά μου είναι όπως και του κυρίου Pierre Laduron στον οδηγό. Βλέπω στο registry μόνο το  iaStorAVC και όχι το iaStorAV.

Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη! 

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι η καθαρή εγκατάσταση θα βοηθήσει σε αυτό που θέλω. Εκτός και αν ένα καθαρό registry θα έχει το iaStorAV.

Δημοσ.

αν γυρισεις πρωτα το bios σε ahci και εγκαταστησεις τα windows κατοπιν, τοτε προφανως θα ερθουν με τον σωστο driver.

το προβλημα σου υπαρχει γιατι οταν εγκατεστησες τα windows το bios ηταν σε ide.

αλλα πειραματισου πρωτα δεν χανεις τιποτα, ακομα κι αν δεν μπαινεις μεσα, κανεις την επανεγκαταση τοτε.

εγω θα δοκιμαζα να αλλαξω τα values στο υπαρχον key.

και μαλλον αν δεν εχεις intel storage driver, το storahci ειναι ο σχετικος driver ετσι κι αλλιως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι εφοσον υπαρχουν τα σχετικα keys μεσα. λογικα τα περιεχομενα θα ειναι τα ιδια και θα αλλαζει μονο το ονομα.

και οχι μονο εκει αλλαγη.

και στο storahci συμφωνα με τον οδηγο που παρεθεσες.

να ξερεις ωστοσο οτι αν δεν παιξει, πας ειτε για windows repair, η νεα εγκατασταση με ahci στο bios.

πιθανον αν δοκιμασεις να κανεις repair ενω ειναι γυρισμενο σε ahci το bios να περασει το σωστο driver.

Επεξ/σία από rofl
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα το προσπαθήσω.

Αν δεν παίξει θα ξανακάνω clone τον hdd στον ssd. Εγκατάσταση καθαρή δεν κάνω. Ας μείνω χωρίς AHCI.

Με την ευκαιρία να ρωτήσω και κάτι ακόμα... ο hdd με 0% υγεία, ο οποίος παρέμεινε στο κουτί χωρίς ρεύμα και δεν συνδέεται πουθενά, να τον υπολογίζω σαν 2-3o backup ή μπορεί να βγει τελείως off εάν και όποτε ξαναμπεί στο ρεύμα?  

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε

Ίσως αυτός ο οδηγός βοηθά περισσότερο;

Μπορείτε να ανεβάσετε ένα screenshot από το HDSentinel;

Αυτό είναι!
Εγκατάσταση των AHCI drivers, αλλαγή της εκκινησης σε boot, αλλαγή στό bios από IDE mode σε AHCI mode.

• Thanks 1
Δημοσ.

Άρα λοιπόν εγώ με τη συγκεκριμένη μητρική κατεβάζω από εδώ? Και ποια είναι η σωστή επιλογή?

Φίλε Τέρης Α. ο οδηγός αυτός με βγάζει από το δίλημμα καθώς δεν αναφέρει καθόλου τα iaStorAVC και iaStorAV.  

Δυστυχώς screenshot με το 0% υγεία δεν είχα τη πολυτέλεια να τραβήξω εκείνη τη στιγμή. Πάντως δεν ήταν ιδέα μου. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tasgial είπε

Άρα λοιπόν εγώ με τη συγκεκριμένη μητρική κατεβάζω από εδώ? Και ποια είναι η σωστή επιλογή?

Φίλε Τέρης Α. ο οδηγός αυτός με βγάζει από το δίλημμα καθώς δεν αναφέρει καθόλου τα iaStorAVC και iaStorAV.  

Δυστυχώς screenshot με το 0% υγεία δεν είχα τη πολυτέλεια να τραβήξω εκείνη τη στιγμή. Πάντως δεν ήταν ιδέα μου. 

https://download1.gigabyte.com/Files/Driver/motherboard_driver_intel_sataraid_irst.exe

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tasgial είπε

Πάντως δεν ήταν ιδέα μου. 

Δεν είπα κάτι τέτοιο. Για να δούμε τι βλάβη έχει. Αρκετές φορές, ένας χαλασμένος δίσκος (όχι αυτός που έχει το λειτουργικό) καθυστερεί το boot του υπολογιστή.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε

Αρκετές φορές, ένας χαλασμένος δίσκος (όχι αυτός που έχει το λειτουργικό) καθυστερεί το boot του υπολογιστή

αυτός που έχει το OS αν χαλάσει, να δεις πόσο καθυστερεί το boot !!  :P

Δημοσ.

Εγώ το ανέφερα για να μην ψάχνει μετά που βρίσκεται το πρόβλημα.

23 λεπτά πριν, Kthulhou είπε

αυτός που έχει το OS αν χαλάσει, να δεις πόσο καθυστερεί το boot !!  :P

Εξυπακούεται!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...