Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, alefther είπε

Βαλτε οτι θελετε, ΑΛΛΑ, απο 1/1/2025 απαγορευεται η πωληση/εγκατασταση καυστηρων πετρελαιου

δεν απαγορεύεται η πώληση αλλά μπαίνει σε καθεστώς απόσυρσης οπότε δεν προτείνονται οι νέες εγκαταστάσεις, προσωπικά έχω να δω σε μελέτη λέβητα πολλά χρόνια.

• Απαντ. 675
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, nvel είπε

δεν απαγορεύεται η πώληση αλλά μπαίνει σε καθεστώς απόσυρσης οπότε δεν προτείνονται οι νέες εγκαταστάσεις, προσωπικά έχω να δω σε μελέτη λέβητα πολλά χρόνια.

εγω ξερω αυτο, αν εχει αλλαξει λαθος μου

Spoiler

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα. Τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλους νόμους δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Νόμος 4936/2022 αρθρο 17

https://www.taxheaven.gr/law/4936/2022

• Like 1
Δημοσ.

είχα την εντύπωση ότι τροποποιήθηκε μετά αλλά βρήκα κάτι, το πρόβλημα είναι ότι σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που πρέπει να αντικατασταθεί ο καυστήρας  ή και ο λέβητας αναγκάζεσαι να βάλεις αντλία θερμότητας που πρέπει να βρεις χώρο για τοποθέτηση και ηλεκτρική παροχή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, alejsalonica είπε

Τι εννοείς με το πριν είναι αργά; Να σπεύσουν δηλαδή όα κάποιο λόγο;

Πόσα χρόνια εγγύηση δίνουν οι αντλίες θερμότητας αέρα / νερού, είπαμε; Με τι όρους; Τα είπαμε αυτά; 

Το αέριο οδεύει προς κατάργηση. Ηδη τα νέα κτίρια δεν θα μπορούν καθόλου να συνδεθούν από μια χρονολογία και μετά, θα υποχρεωθουν και τα υφιστάμενα, δηλαδή ότι έγινε με το πετρέλαιο. Δεν είμαι υπέρ αυτής της πολιτικής, αλλά θα γίνει. Για αυτό λέω μέχρι να γίνει, να προετοιμαστει ο κόσμος, να είναι έτοιμος να ψάξει τι εναλλακτικά συστήματα τον συμφέρει να βάλει, αν του φτάνουν τα λεφτά. Δεν λέω να τρέξει τωρα, αλλά να είναι έτοιμος, διότι όταν εφαρμοστει το μέτρο θα είναι αργά. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ.
5 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Το αέριο οδεύει προς κατάργηση. Ηδη τα νέα κτίρια δεν θα μπορούν καθόλου να συνδεθούν από μια χρονολογία και μετά, θα υποχρεωθουν και τα υφιστάμενα, δηλαδή ότι έγινε με το πετρέλαιο. Δεν είμαι υπέρ αυτής της πολιτικής, αλλά θα γίνει. Για αυτό λέω μέχρι να γίνει, να προετοιμαστει ο κόσμος, να είναι έτοιμος να ψάξει τι εναλλακτικά συστήματα τον συμφέρει να βάλει, αν του φτάνουν τα λεφτά. Δεν λέω να τρέξει τωρα, αλλά να είναι έτοιμος, διότι όταν εφαρμοστει το μέτρο θα είναι αργά. 

Αναφέρεσαι στο 2040; Μάλλον.

Είναι μακριά ακόμα, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ας βάλει ένα λέβητα τώρα που θα τον κρατήσει σίγουρα έως τότε αντί μια αντλία θερμότητας αέρα - νερού που αλλάξει 2-3 φορές πλακέτα και μάλλον άλλη μια όλη την αντλία...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

φιλοι μου το m3 με τι το πολλαπλασιαζουμε? 11,7 ή 10,5? για να βγαλουμε την kWh

αυτος ειναι ο πρωτος μου λογαριασμός ειμαι στο MAX GAS του ήρων.

εγώ δεν καταλαβαινω τι χρεωνει να πω την αληθεια η ειναι ετσι επειδή ειναι ο πρωτος λογαριασμός

καποιος γνωστης;

αν κατάλαβα καλά έχω έκπτωση στο 50% τον επόμενου λογαριασμου;

ενώ στις πρώτες 30 μέρες έβαλε έκτωση μόνο 31%?

τι διαολο ρε πουστη μαθηματικοι θα γινουμε γιατι τα κανουνε ετσι.. δεν βγαινει ακρη ουτε για αστειο

Screenshot 2024-12-27 at 8.59.36 PM.jpg

Screenshot2024-12-27at9_05_12PM.jpg.493cbdd9549b5c5a0210e6cbf800481a.jpg

Επεξ/σία από digitalarchive
Δημοσ.

Χθες δοκιμασα τον παρακατω θερμοπομπο. Με 2 βαθμους εξω και 18 βαθμους το σπιτι σε ενα δωματιο 15τμ σε 2 ωρες εφτασε 23 βαθμους και απο εκει και περα αναβε καθε λεπτο γυρω στα 10 δευτερολεπτα κρατοντας τον χωρο σε αυτη τη θερμοκρασια με μια γλυκια γευση σαν το καλοριφερ. Δεν το περιμενα να πω και τον ευχαριστηθηκα. Δειχνει πολυ οικονομικος ειδικα συγκριτικα με σομπα χαλαζια η οποια μολις κλεινει κρυωνει ολο το μερος. Σε 8 ωρες εκαψε περιπου 4KW πρακτικα ηταν μια τα 3kw να φερει τον χωρο εκει που πρεπει οσο εχουμε το θερμοστατη και μετα κανει συντηρηση καταναλωντας 200 με 250watt την ωρα. 

https://www.skroutz.gr/s/5677069/Nobo-NTE4S-15-THermopompos-Toichou-1500W-me-Ilektroniko-THermostati-102-5x40cm.html

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 4/12/2024 στις 7:55 ΠΜ, Doubt είπε

Πετρέλαιο είναι η βέλτιστη οικονομικά επιλογή;

Έκανα τη μετάβαση σε λέβητα στερεών καυσίμων για 4 χρόνια και πλέον ξανα έβαλα σε λειτουργία το πετρέλαιο .

Σε ορεινή περιοχή που ανάβει απο τέλη Οκτώμβρη εώς Μάρτιο.

Αναγκάζεσαι στο πέλλετ να ασχοληθείς . Πέρα το κουβάλημα / καθάρισμα. Στίς αρχές πρέπει να αφιερώσεις και χρόνο να δείς καύσεις / ρυθμίσεις . 

Με το πετρέλαιο με σωστή συντήρηση του λεβητοστασίου δε κάθεσαι να ασχολείσαι και ούτε γίνεσαι θερμαστής . 

• Like 1
Δημοσ.
6 hours ago, meletis_m said:

Έκανα τη μετάβαση σε λέβητα στερεών καυσίμων για 4 χρόνια και πλέον ξανα έβαλα σε λειτουργία το πετρέλαιο .

Σε ορεινή περιοχή που ανάβει απο τέλη Οκτώμβρη εώς Μάρτιο.

Αναγκάζεσαι στο πέλλετ να ασχοληθείς . Πέρα το κουβάλημα / καθάρισμα. Στίς αρχές πρέπει να αφιερώσεις και χρόνο να δείς καύσεις / ρυθμίσεις . 

Με το πετρέλαιο με σωστή συντήρηση του λεβητοστασίου δε κάθεσαι να ασχολείσαι και ούτε γίνεσαι θερμαστής . 

Ακριβοτερο το πετρελαιο, για την θερμανση σου, απ'οτι να χρησιμοποιουσες πελετ;

Συμφωνω, ειναι ζητημα, αν ο αλλος, μπορει, ή θελει να γινει 'θερμαστης΄....

8 hours ago, mpTrios said:

γνωμες γι αυτο ?

https://www.skroutz.gr/s/5677559/Serton-341-THermopompos-Dapedou-2000W-Mica-68x44cm.html

φαινεται πολυ δυνατο και οικονομικο

Φαινεται ενδιαφερον!

Γιατι διαβαζω στα σχολια, οτι με 750w μπορεις να εχεις μια ζεστη ατμοσφαιρα σε ενα δωματιο 10-15τμ.

Μπορει να μη συγκρινεται με την καταναλωση καλων a/c, που μπορει να πεσουν και στα 180w οταν πιασουν θερμοκρασια,

αλλα για φορητη λυση, και σε αυτο το κοστος, δεν ειναι καλα;

Εγω θελω να εχω μια εναλλακτικη στο σπιτι, για δωματια που δεν επαρκει η κεντρικη θερμανση, ζητημα που δεν μπορω να λυσω/ασχοληθω τωρα. Αυτα που εχω τωρα, ειναι καλοριφερ λαδιου και σομπα υγραεριου. Τα καλοριφερ λαδιου, καινε πολυ (το εμπεδωσα!), τη δε σομπα, εγω την ανεχομαι, αλλα ενας φιλοξενουμενος στο σπιτι, μπορει να του φανει καπως η μυρωδια, παροτι εγω τη θεωρω καλη λυση.

Αλλωστε η συσκευη αυτη εχει θερμοστατη, δεν θα καιει συνεχεια στα 750w, ετσι δεν ειναι;

Βεβαια, το κακο ειναι οτι σε αυτες τις συσκευες, δεν οριζεις θερμοκρασια, αρα, δεν ξερω τι επιθυμητο επιπεδο προσπαθουν να πιασουν...μαλλον αυτο δεν το ξερει κανεις....

Δεν ειναι μια αξιοπρεπης και και λογικη στην καταναλωση λυση, για μικρα δωματια;

Δημοσ.
1 hour ago, mindreader said:

Ακριβοτερο το πετρελαιο, για την θερμανση σου, απ'οτι να χρησιμοποιουσες πελετ;

Συμφωνω, ειναι ζητημα, αν ο αλλος, μπορει, ή θελει να γινει 'θερμαστης΄....

Φαινεται ενδιαφερον!

Γιατι διαβαζω στα σχολια, οτι με 750w μπορεις να εχεις μια ζεστη ατμοσφαιρα σε ενα δωματιο 10-15τμ.

Μπορει να μη συγκρινεται με την καταναλωση καλων a/c, που μπορει να πεσουν και στα 180w οταν πιασουν θερμοκρασια,

αλλα για φορητη λυση, και σε αυτο το κοστος, δεν ειναι καλα;

Εγω θελω να εχω μια εναλλακτικη στο σπιτι, για δωματια που δεν επαρκει η κεντρικη θερμανση, ζητημα που δεν μπορω να λυσω/ασχοληθω τωρα. Αυτα που εχω τωρα, ειναι καλοριφερ λαδιου και σομπα υγραεριου. Τα καλοριφερ λαδιου, καινε πολυ (το εμπεδωσα!), τη δε σομπα, εγω την ανεχομαι, αλλα ενας φιλοξενουμενος στο σπιτι, μπορει να του φανει καπως η μυρωδια, παροτι εγω τη θεωρω καλη λυση.

Αλλωστε η συσκευη αυτη εχει θερμοστατη, δεν θα καιει συνεχεια στα 750w, ετσι δεν ειναι;

Βεβαια, το κακο ειναι οτι σε αυτες τις συσκευες, δεν οριζεις θερμοκρασια, αρα, δεν ξερω τι επιθυμητο επιπεδο προσπαθουν να πιασουν...μαλλον αυτο δεν το ξερει κανεις....

Δεν ειναι μια αξιοπρεπης και και λογικη στην καταναλωση λυση, για μικρα δωματια;

Ποσο σου εκαιγε το καλοριφερ λαδιου;

Συμφωνω για θερμοπομπο για καποιον που δεν ειναι σε φαση αγορας/εγκαταστασης κλιματιστικου. Με εχει βολεψει για το δωματιο τα 3 χρονια αυτος της xiaomi τον ειχα παρει 40ε τωρα εχει παει βεβαια στα 90ε. Το ποσο καιει ειναι σχετικο, δλδ εξαρταται που ζεις και τι θερμοκρασια εχει εξω καθως και σε τι θερμοκρασια θες να εχεις το δωματιο. Για μεγαλο χωρο δε κανουν, εκτος αν ειναι καποιος απο Κρητη μερια...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 minutes ago, Georgebek2 said:

Ποσο σου εκαιγε το καλοριφερ λαδιου;

Συμφωνω για θερμοπομπο για καποιον που δεν ειναι σε φαση αγορας/εγκαταστασης κλιματιστικου. Με εχει βολεψει για το δωματιο τα 3 χρονια αυτος της xiaomi τον ειχα παρει 40ε τωρα εχει παει βεβαια στα 90ε. Το ποσο καιει ειναι σχετικο, δλδ εξαρταται που ζεις και τι θερμοκρασια εχει εξω καθως και σε τι θερμοκρασια θες να εχεις το δωματιο. Για μεγαλο χωρο δε κανουν, εκτος αν ειναι καποιος απο Κρητη μερια...

Το καλοριφερ λαδιου, καιει, ...οσο λεει!

Εχω κλασικο με 2000w, και ενα μικροτερο 1000w. Πηρα και ενα με ...700w, που ζεσταινει μονο τον εαυτο του! Ηταν αποτυχια η αγορα, λαθος προσδοκιες απο εμενα. Αυτο το φορουμ, βοηθησε πολυ να ξεδιαλυνει το τοπιο, βεβαια, λαθη παντα θα κανουμε.

Ολα εχουν θερμοστατη βεβαια.

Αλλα, αν καταλαβαινω καλα, αν το λεω καλα, και διορθωστε με, κατα καποιο τροπο, ο θερμοπομπος 'πολλαπλασιαζει' την ζεστη για τα watt που καταναλωνει. Ενω το λαδιου, καιει ακατεβατα. Ποιοτικη ζεστη, αλλα καιει.

Θα μου πεις, ο θερμοπομπος δεν θα καιει;

Περιμενω τις αποψεις σας.

Τι να πω. Διαβασα δεκαδες σχολια στο σκρουτζ, οτι και με 750w σκαλα, ζεσταινει ενα μικρο δωματιο. Αντιθετως, με 700w σε καλοριφερ λαδιου, δεν ζεσταινεις τελικα τιποτε!

Εχω πειστει οτι το a/c ειναι η απολυτα οικοκομικη λυση, ωστοσο, δεν ειναι δυνατον να εχω a/c σε καθε δωματιο του σπιτιου.

Και λεω, αυτος ο θερμοπομπος, φαινεται να καιει λογικα και να ζεσταινει καλα.

Μου διαφευγει κατι;

Επεξ/σία από mindreader
Δημοσ.

Αεροθερμα, θερμοπομποί, καλοριφέρ λαδιού, σόμπες υπερύθρων, λέβητες ιόντων και λοιπά, όλα αναφέρονται σε θέρμανση με αντιστάσεις και απόδοση ίσης θερμότητας με την ισχύ της αντίστασης στον χώρο. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος μετάδοσης είτε ως ακτινοβολία, είτε ως απλή συναγωγή, είτε ως βεβιασμένη συναγωγή είτε ως συνδυασμός. Άρα το ίδιο άσχημα είναι σαν απόδοση, ανάλογα με την ισχύ της κάθε συσκευής. Θα μπορούσα μόνο να εξαιρέσω τα σώματα υπερύθρων που είναι εξωτερικής τοποθέτησης, όπου θες να θερμάνεις τους επισκέπτες και όχι τον χώρο, εκεί ναι αξίζει να ασχοληθείς, βέβαια εκεί είναι μάλλον καλύτερη η επιλογή μιας θερμάστρας υγραερίου.

• Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Για τις οποίες οι πόλεις έχουν μπει σε περιπέτειες γιατί θεωρούνται βλαβερές για το περιβάλλον.

https://www.news247.gr/kosmos/varkeloni-telos-stis-sompes-se-exoterikous-xorous/?amp

Έτερον εκάτερον. Ό,τι καίει, είναι βλαβερό για το περιβάλλον! Εδωπαχάμου μιλάμε για το τί είναι βλαβερό και τί όχι, για την τσέπη! 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...