Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

εχω πετρελαιο ενδοδαπεδια με πολυ καλη αποδοση
εχω και ενα τζακι κακη κατασκευη με κακη αποδοση
εχω και 2 σομπες υγραεριου που ωστοσο πρεπει να ανοιγεις παραθυρα καθε τοσο λογω αναθυμιασεων και καυσης οξυγονου
εχω και 2 ηλεκτρικους κονβεκτορες 2000w με σκαλες
εχω και 2-3 ηλεκτικα καλοφιρερ λαδιου/νερου 2kwh, 2.5kwh
εχω και ενα επιτοιχιο αεροθερμο στο κουτι χρονια 2000w με σκαλες

προφανως δεν τα χρησιμοποιω ολα. αλλα κατα καιρους εχω "κληρονομησει" διαφορα.

το προβλημα με την ενδοδαπεδια ειναι πως δεν μπορεις να ζεστανεις πιο πολυ ενα δωματιο απο ενα αλλο.

θα με ενδιεφερε λιγοτερο η συζητηση για ενα ενεργειακο τζακι ή μια ξυλοσομπα να μπει μεσα στο τζακι καθως αυτο θελει involvement για τα κουτσουρα κτλ

για το κεντρικο χωρο βαζω επιπλεον την υγραεριοσομπα η οποια αποδιδει αλλα μετα πρεπει να ανοιξω παραθυρα, συν οτι αναπνεεις τις αναθυμιασεις...
για τα δωματια καποια απο τις συσκσευες που ανεφερα

τι προτεινετε για χρηση;

ειχα κανει παλαια μια μελετη για υποβοηθηση της ενδοδαπεδιας με τα ηλιακα πανελ νερου με αποσβεση στα 7 ετη αλλα μεγαλο το κοστος...
Ωστοσο πληροφοριακα θα με ενδιεφερε και κατι αναλογο αν ξερετε

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, renaultclioV είπε

Θες δηλαδή να ζεστάνεις όλο τό σπίτι περισσότερο η κάποια δωμάτια?

και τα 2 ανάλογα την περίσταση

1. πχ οταν όλοι είναι κλεισμένοι στα δωματια, περισσοτερο τα δωματια

2. οταν ολοι ειναι μαζεμένοι στο σαλόνι, περισσοτερο το σαλονι

Η λύση της ηλιακης υποβοήθησης που ανεφερα φέρει ενα καλό αποτελεσμα συνολικα χωρις να σε νοιαζει το που ειναι ο καθε ενας, αλλα κοστιζει η αρχικη εγκατασταση.

• Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, μπαρμπαγιωργος said:

δεν ξερω τι ειναι αυτο

αλλα για να λες οτι δεν το σκεφτομαι, μαλλον ξερεις οτι δεν ειναι καλο;;

Είναι σαν μεγάλη εξωτερική μονάδα κλιματιστικού, η οποία παίρνει την θέση του λέβητα πετρελαίου. 

Αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς, αλλά με διαφορά το μικρότερο κόστος χρήσης.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Thresh είπε

Είναι σαν μεγάλη εξωτερική μονάδα κλιματιστικού, η οποία παίρνει την θέση του λέβητα πετρελαίου. 

Αρκετά μεγάλο κόστος αγοράς, αλλά με διαφορά το μικρότερο κόστος χρήσης.

μπορεις να παραθεσεις νουμερα;

κοστος χρησης;

με ρευμα;

κοστος αγορας για πχ διαμερισμα 80τμ και μονοκατοικια 250τμ

τροπος λειτουργιας; νερο; αερας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατ αρχας παρε ενα μηχανολογο να σου εξηγησει πως ακριβως λειτουργει η ενδοδαπεδια, αντι να κανεις ολες αυτες τις παπατζες.

Εμενα οι θερμοστατες ειναι στους 24. Απο Οκτωβριο μεχρι Μαιο. Τελος. Ουτε ζεστανε εδω ουτε ζεστανε εκει, ο σκοπος της ενδοδαπεδιας ειναι ειναι να σου παρεχει μια σταθερη θερμοκρασια, με ελαχιστες διακυμανσεις. Και για να το κανει αυτο, εκμεταλλευεται τη μεγαλη θερμικη μαζα της (το πατωμα). Αν αρχιζεις τις παπατζες κακως πληρωσες να βαλεις την ενδοδαπεδια, και αν αρχιζεις τα αναψε, σβυσε, ανεβασε, κατεβασε θερμοκρασια καταληγεις να καταναλωνεις τα πολλαπλασια.

Αφου λυσεις αυτα τα θεματα, μετα ψαξε τι συμφερει ως πηγη θερμανσης. Η αντλια που σου ανεφεραν μπορει να κοστιζει απο 6 ως 12 χιλιαρικα αγορα, αλλα ειναι η μονη πηγη θερμανσης που καταναλωνει 1 μοναδα ενεργειας και αποδιδει 4 μοναδες θερμοτητας, ολες οι αλλες πηγες [πετρελαιο, φα, ηλιος, ανεμος κλπ] παιζουν κατω απο το 1 προς 1

Επεξ/σία από fredd0
  • Like 4
  • Super Moderators
Δημοσ.
12 minutes ago, μπαρμπαγιωργος said:

μπορεις να παραθεσεις νουμερα;

κοστος χρησης;

με ρευμα;

κοστος αγορας για πχ διαμερισμα 80τμ και μονοκατοικια 250τμ

τροπος λειτουργιας; νερο; αερας;

Κόστος αγοράς υψηλό 4ψήφιο ειδικά για την μονοκατοικία, χωρίς τα εργατικά.

Χρήσης όχι, δεν μπορώ να υπολογίσω ακόμα κι αν ήμουν μηχανολόγος, χωρίς να ξέρω απώλειες.

Ναι με ρεύμα είναι, 2 κατηγορίων, αέρα-νερού και γεωθερμίας. Η 2η βέβαια είναι ακόμα πιο ακριβή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, fredd0 είπε

Κατ αρχας παρε ενα μηχανολογο να σου εξηγησει πως ακριβως λειτουργει η ενδοδαπεδια, αντι να κανεις ολες αυτες τις παπατζες.

Εμενα οι θερμοστατες ειναι στους 24. Απο Οκτωβριο μεχρι Μαιο. Τελος. Ουτε ζεστανε εδω ουτε ζεστανε εκει, ο σκοπος της ενδοδαπεδιας ειναι ειναι να σου παρεχει μια σταθερη θερμοκρασια, με ελαχιστες διακυμανσεις. Και για να το κανει αυτο, εκμεταλλευεται τη μεγαλη θερμικη μαζα της (το πατωμα). Αν αρχιζεις τις παπατζες κακως πληρωσες να βαλεις την ενδοδαπεδια, και αν αρχιζεις τα αναψε, σβυσε, ανεβασε, κατεβασε θερμοκρασια καταληγεις να καταναλωνεις τα πολλαπλασια.

Αφου λυσεις αυτα τα θεματα, μετα ψαξε τι συμφερει ως πηγη θερμανσης. Η αντλια που σου ανεφεραν μπορει να κοστιζει απο 6 ως 12 χιλιαρικα αγορα, αλλα ειναι η μονη πηγη θερμανσης που καταναλωνει 1 μοναδα ενεργειας και αποδιδει 4 μοναδες θερμοτητας, ολες οι αλλες πηγες [πετρελαιο, φα, ηλιος, ανεμος κλπ] παιζουν κατω απο το 1 προς 1

ξερω πως δουλευει η ενδοδ. την οποια την εχω σταθερα αλλα χαμηλα. στους 24 εσυ τι καταναλωση εχεις; (και φυσικα ποσα τμ, υψος ταβανιου, υψομετρο, περιοχη, τυπο σπιτιου)

αμα ειναι να παιξω στα 6-12000 βαζω κατι με ηλιο το οποιο οταν κανει αποσβευση εχει "μηδενικο" κοστος.

μπορει η αντιλα να εχει καλυτερη αποδοση αλλα δεν παυει να καιει

επισης οταν εβαλα ενδοδ. το πετρελαιο ειχε <0.30€/λιτρο + προ κρισης. το τζακι διακοσμητικο το εκανα.

10 λεπτά πριν, Thresh είπε

Κόστος αγοράς υψηλό 4ψήφιο ειδικά για την μονοκατοικία, χωρίς τα εργατικά.

Χρήσης όχι, δεν μπορώ να υπολογίσω ακόμα κι αν ήμουν μηχανολόγος, χωρίς να ξέρω απώλειες.

Ναι με ρεύμα είναι, 2 κατηγορίων, αέρα-νερού και γεωθερμίας. Η 2η βέβαια είναι ακόμα πιο ακριβή.

απο οτι καταλαβαινω το αποκλυω σαν ενδεχομενο.

κοστος χρησης εννοω πχ 15kwh και θελει να δουλευει περιπου 3 ωρες τη μερα. ενα τετοιο πραγμα. χοντρο πολυ

Επεξ/σία από μπαρμπαγιωργος
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, μπαρμπαγιωργος είπε

ξερω πως δουλευει η ενδοδ. την οποια την εχω σταθερα αλλα χαμηλα. στους 24 εσυ τι καταναλωση εχεις; (και φυσικα ποσα τμ, υψος ταβανιου, υψομετρο, περιοχη, τυπο σπιτιου)

καταναλωση δεν εχω, εχω φβ. Σε γενικες γραμμες ισχυει αυτο που σου ειπα, αν το ακινητο σου θελει 4kw θερμοτητας την ημερα, η ΑΘ θα καψει 1 αντε 1.2kw ρευμα για να στα δωσει.

σε γενικες γραμμες το "την εχω σε χαμηλη θερμοκρασια " ειναι λαθος.  σε ενα σωστα μονωμενο σπιτι η ενδοδαπεδια δουλευει 1-2 ωρες την ημερα για να καλυψει διακυμανσεις θερμοκρασιας κατω του μισου βαθμου. Ειτε αυτη η διακυμανση ειναι στους 19 βαθμους εσωτερικη θερμοκρασια, ειτε στους 24 ελαχιστη διαφορα κανει. Αν το σπιτι σου δε μπορει να "κρατησει" θερμοκρασια, και αναγκαζεται να δουλευει πολυ το συστημα θερμανσης κοιτα τη μονωση σου

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, fredd0 είπε

καταναλωση δεν εχω, εχω φβ. Σε γενικες γραμμες ισχυει αυτο που σου ειπα, αν το ακινητο σου θελει 4kw θερμοτητας την ημερα, η ΑΘ θα καψει 1 αντε 1.2kw ρευμα για να στα δωσει.

σε γενικες γραμμες το "την εχω σε χαμηλη θερμοκρασια " ειναι λαθος.  σε ενα σωστα μονωμενο σπιτι η ενδοδαπεδια δουλευει 1-2 ωρες την ημερα για να καλυψει διακυμανσεις θερμοκρασιας κατω του μισου βαθμου. Ειτε αυτη η διακυμανση ειναι στους 19 βαθμους εσωτερικη θερμοκρασια, ειτε στους 24 ελαχιστη διαφορα κανει. Αν το σπιτι σου δε μπορει να "κρατησει" θερμοκρασια, και αναγκαζεται να δουλευει πολυ το συστημα θερμανσης κοιτα τη μονωση σου

Δεν ξέρω τι είναι το φβ

Η μόνωση είναι οκ. Και τα κουφώματα.

Κάθε βαθμός πάνω ρύθμιση, αυξάνει κατανάλωση πετρελαίου 20-30%

Όταν έξω έχει 15 ναι είναι οκ να κρατάς τους 24. Αλλά όταν έχει Μαξ 10-12 το μεσημέρι και τις περισσότερες ώρες 3-7 τότε έχει μεγάλη διαφορά το να έχεις το θερμοστάτη στο 24 σε σχέση με 18πχ

Μάλλον είσαι σε πολυκατοικία;

Την πόρτα αν ανοίξεις για να βάλεις τα ψώνια μέσα πάει ο μίσος βαθμός που λες. 5 λεπτά να αερισεις το πρωί επίσης. Αν το φτάσω το σπίτι στους 24 και κλείσω την θέρμανση είναι ζήτημα ωρών να ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 11/10/2021 στις 12:47 ΠΜ, fredd0 είπε

ειναι η μονη πηγη θερμανσης που καταναλωνει 1 μοναδα ενεργειας και αποδιδει 4 μοναδες θερμοτητας, ολες οι αλλες πηγες [πετρελαιο, φα, ηλιος, ανεμος κλπ] παιζουν κατω απο το 1 προς 1

Nα σημειωθει ομως,οτι απο αυτο συμπεραινουμε οτι η αντλια θερμοτητας (και τα κλιματιστικα φυσικα)ειναι φτηνοτερα στην χρηση  ΜΟΝΟ σε σχεση σε οσους χρησιμοποιουν  ηλεκτρικο ρευμα ,κατα κανονα ωμικων αντιστασεων(θερμοπομποι,λαδιου,αλογονου,αεροθερμα κλπ ).

Η συγκριση με τις αλλες λυσεις θερμανσης(φυσικο αεριο,πετρελαιο,πελλετ κλπ κλπ) γινεται μονο στην βαση κοστους ανα κιλοβατωρα και οχι στην σχεση αποδοσης μοναδων ενεργειας.

Δηλαδη ακομη και 10 συντελεστη να εχει μια αντλια θερμοτητας,απο ενα σημειο τιμης ηλεκτρικου ρευματος και μετα,το "αντιπαλο" πχ πετρελαιο θα ειναι φτηνοτερο.

Δημοσ.

ΑΠο την στιγμή που έχεις ενδοδαπέδια η χρήση αντλίας θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών είναι μονόδρομος. Είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης που υπάρχει, αμα θές ρίχνεις και 3500€ να βάλεις και ένα φωτοβολταϊκό μικρό στην στέγη και δεν θα ξαναπληρώσεις ρεύμα. ΓΙα τα δωμάτια που λές μπορεί να μπούνε θερμοστάτες ανεξάρτητα σε κάθε χώρο και να τα έχεις +- 2οC θερμοκρασίας ρυθμιζόμενη.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...