Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Lanike71 είπε

Για αυτούς που ταλαιπωρούνται με το πέλετ, να πω ότι υπάρχει λύση με κοχλία για αυτόματη ανατροφοδότηση.

Ολοι οι λεβητες που εχουν κατασκευαστεί για πελλετ, δεν μιλάμε για αυτους που ειναι για modification στους καυστήρες για λέβητες πετρελαίου, εχουν κοχλία και σιλο για αυτόματη τροφοδότηση.

Επισης για να το αναλύσουμε και περαιτέρω τεχνικά, υπάρχουν μονού και διπλού κοχλία. Το καλο στον 2η περίπτωση ειναι το θέμα ασφάλειας, γιατι στον μονο κοχλία η φλόγα μπορεί να γυρίσει πίσω στο σιλό, για πολλούς λογούς τους οποιους δεν θα τους αναφέρω με αποτέλεσμα καταστροφικό, φυσικά να παρει φωτιά το καύσιμο και να σου καει το σπιτι και οχι μονο. Για αυτο μίλησα παραπάνω για θέματα των διατάξεων ασφάλειας που πρεπει να εχει κατα νου ο τελικός χρήστης πριν αποφασίσει να επενδύσει σε αυτον τον τυπο θέρμανσης.

3 ώρες πριν, kostasbm είπε

το μεγα μειονεκτημα με τους λεβητες ξυλου κυριως ειναι το ρευμα....σε μια διακοπη πρεπει να τρεξεις να βγαλεις τα ξυλα απο το λεβητα για να  μην σκασει γιατι ο κυκλοφορητης σταματα και δεν σωζει ουτε βαλβιδες εκτονωσης ..........στο μαντρι μου τουλαχιστον 14 ατομα εχουν παθει ζημιες...

Πολυ σωστα τα λες. Επισης οι βαλβίδα(ες) εκτόνωσης δεν ειναι να ανοίγουν και να κλείνουν συνεχεία. Μια φορα αντε βάρια 2 φόρες να ανοίξουν θέλουν αντ/ση μετα. Μπορεί να γίνει πολυ επικίνδυνη η κατάσταση αν σταματήσει ο κυκλοφορητής. Τωρα για το πως θα πας να βγάλεις τα ξύλα σε έναν λέβητα ο οποίος ειναι στα όρια "θερμικού σοκ" δεν ξέρω. Θέλει κουράγια και τόλμη..  Σε αυτή την περίπτωση ειναι οι διατάξεις ασφάλειας που έγραψα. UPS τουλάχιστον στον κυκλοφορητη και αυτο που είπα για επιτήρηση. Αλλιώς κινδυνεύεις τόσο σε βαθμό απώλειας ζωής και περιουσίας. Εγω το ειχα εξελίξει παραπάνω, καθότι δεν εμπιστεύομαι τις αυτόματες βαλβιδες (καθοτι ειναι μηχανικές) ειχα προσαρμόσει αισθητήρια, solenoid και θερμοδιαφορικο θερμοστάτη οπου σε περίπτωση υπερθερμανσης ανοιγε την παροχή κρύου νερου και άδειαζε το ζεστό νερο του λεβητα στην αποχέτευση.

Φυσικα δεν ειναι καλο για τα μεταλλα του λεβητα να γινεται αποτομα κατι τετοιο, αλλα απο το να σκασει..

Για αυτο σκεπτομουν να το κανω αλλιώς μελλοντικά μεσώ ηλεκτροβανας (actuator) οπου πλέον με έλεγχο PLC θα άνοιγε σταδιακά για να κατεβάσει την θερμοκρασία του λέβητα και οχι "μπαμ" οπως γινεται με τις ποιο πανω λυσεις που αναφερα. Μεχρι και inverter είχα σκεφτεί να βαλω στο μοτερ του κοχλία και να αλλάξω την φιλοσοφία του σταματα-ξεκινα για δουλεύει καλύτερα και ομαλότερα το μοτέρ και να μην καταπονείτε το ρελε τροφοδοσίας. Βεβαία εμενα ειναι η δουλεια μου, κάποιος άλλος απλα το βαζει και ελπίζει να μην παει κατι στραβά..

Επισης εδω να αναφέρω οτι πανω σε αυτο το ξυλο υστερεί σημαντικά σε θέμα έλεγχου καύσης σε σχέση με το πελλετ γιατι στην περίπτωση του πελλετ θα κόψει η τροφ/σια ενώ στο ξύλο θα συνεχίσει η καύση έστω και αν σταματήσει ο φυσητήρας όποτε σαφώς και ειναι ποιο επικίνδυνο σαν μηχάνημα.

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
14 ώρες πριν, lary7 είπε

Μπήκε εξωτερική θερμομόνωση 7εκ και 5εκ EPS100 γραφιτούχο στα πλαίσια του ΕΚΟ, κουφώματα δεν αλλάξαμε γιατί αν και 30 χρονών είναι σε καλή κατάσταση (Γερμανικά υβριδικα), βάλαμε και έναν λέβητα Φ.Α. αλλα δεν τον καίει η μανα γιατί ακόμα δεν έχει Φ.Α.

ΓΙα να δώσω ένα παράδειγμα ο βασικός συντελεστής είναι το U (συντελεστής θερμοπερατότητας). ΓΙα 1 σπίτι προ του 80' αυτό είναι 2.00++ (τοιχοποιήας), για ένα σπίτι μετά του 80' θα έπρεπε να είναι 0.9 αλλα οι περισσότεροι δεν έβαζαν μονωση ή εβαζαν λιγότερη. Ενα σύγχρονο σπίτι στην περιοχή μου πρέπει να έχου κάτω απο 0.45, και αυτός είναι ο στόχος όταν κάνουμε μονώσεις. Σε ένα σπίτι με U=0.40 ότι και να κάψεις πάλι οικονομικά θα έισαι, δεν μιλάω για τα ΝΖΕΒ που είναι ακόμα πιο χαμηλά.

Μήπως τυχόν θυμάσαι έστω και στο περίπου πόσο σου κόστισε το τετραγωνικό η θεμομόνωση μαζί με τα εργατικά;

Δημοσ.

@Petros Electron αν με κάποιο σύστημα κόψεις την είσοδο αέρα ωστε να σβήσει ?
Βέβαια σίγουρα δε θα σβήσει άμεσα ,αλλά αν δουλεύει ο κυκλοφορητής με UPS δε θα σου κάνει δουλειά ?

Δημοσ.

Αν ο κυκλοφορητής σταματήσει να δουλευει (δεν είναι μόνο διακοπες ρευματος, και η φτερωτή του κυκλοφορητή γίνεται να κολλησει, ή να πάθει κατι ο πυκνωτής του) ο λέβητας πρεπει να σβησει ΧΤΕΣ. Θα εχει ηδη αναπτυξει τεράστια θερμοκρασια και δεν μπορει να διοχετευσει το νερο στους σωληνες και αυτοι στα σώματα. Ειναι σαν να τρεχεις με 140 και να τραβήξεις χειρόφρενο. Μια φορα που καταλαβα να κολλησε ο κυκλοφορητής εριξα κρυα σταχτη και επεσε σχετικα γρήγορα. Εννοειται νερο ποτε θα χασεις κανα ματι απο τους ατμους. Και πυροσβεστηρας θα κάνει δουλεια σιγουρα. Τωρα θα μου πεις αν εισαι αμέριμνος πως το καταλάβεις ότι κολλησε, πρωτα πρώτα τα σώματα ειδικα αν είναι νέου τύπου (οχι φέτες) θα κρυωσουν αμεσως, αλλα σταματαει κ ο θορυβος π κανει μερα νύχτα ο κυκλοφορητής και εχει συνηθίσει το αυτι.. 

• Like 1
Δημοσ.

Οι αντλίες καλές αλλά πανάκριβες σαν αρχικό κόστος...

Για τις σόμπες πέλλετ που συνδέονται με σώματα έχει κανείς γνώμη;

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, zio10 είπε

Αν ζεις πολύ βόρεια το πελετ είναι μονοδρομος.. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, korakios είπε

@Petros Electron αν με κάποιο σύστημα κόψεις την είσοδο αέρα ωστε να σβήσει ?
Βέβαια σίγουρα δε θα σβήσει άμεσα ,αλλά αν δουλεύει ο κυκλοφορητής με UPS δε θα σου κάνει δουλειά ?

Καταρχάς να σου απαντήσω για να σου λυθεί η απορία.

Πάμε λιγο θεωρία πρώτα :

1) Τρίγωνο της φωτιάς.

Το τρίγωνο δείχνει τα τρία στοιχεία που χρειάζεται μια φωτιά για να ανάψει: θερμότητα, καύσιμο και ένα οξειδωτικό παράγοντα (συνήθως οξυγόνο).

Σε εναν λεβητα πρεπει για να εχεις φωτιά και λειτουργία πρεπει να εχεις αυτες τις 3 συνθήκες. Αν κοψεις τον αερα, συνεπώς το οξυγονο τοτε η φωτια θα σβησει.

Το πρόβλημα εδώ ειναι ναι μεν σταμάτα ο αέρας (οξυγόνο) και ο επιμένοντας αέρας που εχει μείνει μεσα εξαντλείται ταχύτατα η δε υποπιεση στο εσωτερικό του λεβητα μεγαλώνει ταχύτατα. Καθότι ο κυκλοφορητής εχει σταματήσει όποτε το νερο δεν κυκλοφορεί για να ανακυκλώνεται ώστε να ψύχει τον λέβητα τοτε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του εκτινάσσετε ταχύτατα.Επισης μπορει να κόψαμε το οξυγονο αλλα λογω αυτης της ανάποδης πίεσης, και καθότι ο λέβητας και κανένας λέβητας πότε δεν ειναι αεροστεγής και δεν μπορει να γινει απο καπου θα περάσει λίγο αέρας. Απο τις φτερωτές του φυσητήρα πχ. αλλα και απο την καμινάδα η οποία θα δινει ταυτόχρονα οξυγόνο.Αυτο θα καθυστερήσει στο να σβησει την φωτια και το καρβουνο το οποίο θελει πολυ λιγο οξυγόνο για συντηρηθεί και έχει τεράστια θερμική απόδοση.Αποτέλεσμα εχει να παθει ο λέβητας αυτο που λεμε θερμικό σοκ, το δε νερό οταν ζεσταθεί διαστέλλεται οποτε η πιεση ανεβαίνει ταχυτατα και αν ξεπεράσει το σημείο που λεει ο κατασκευαστής και ερθει το νερο σε σημειο βρασμού, τοτε γινεται το "μπαμ".  Πριν γίνουν ολα αυτα πρεπει να δράσουν οι ασφαλιστικές διατάξεις. Να λες να εισαι τυχερος σε αυτη την περιπτωση να σου σκασει καποιος συνδεσμος σε ενα σωμα στο σπιτι, και να πλημμυρίσεις απο να σου σκάσει ο ίδιος ο λέβητας.

Το πρόβλημα ειναι εντονότερο με το ξυλο λόγω της μαζας του και της μη 100% ελεγχόμενης καύσης του σε σχεση με το πελλετ. Για αυτο για εμενα ειναι λαθος οποιος εχει λεβητα ξυλου να μην εχει τουλαχιστον ενα δοχειο ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ. Μαζι με το UPS και εναν σοβαρο κυκλοφοριτη.

1 ώρα πριν, fastnq2 είπε

Αν ο κυκλοφορητής σταματήσει να δουλευει (δεν είναι μόνο διακοπες ρευματος, και η φτερωτή του κυκλοφορητή γίνεται να κολλησει, ή να πάθει κατι ο πυκνωτής του) ο λέβητας πρεπει να σβησει ΧΤΕΣ. Θα εχει ηδη αναπτυξει τεράστια θερμοκρασια και δεν μπορει να διοχετευσει το νερο στους σωληνες και αυτοι στα σώματα. Ειναι σαν να τρεχεις με 140 και να τραβήξεις χειρόφρενο. Μια φορα που καταλαβα να κολλησε ο κυκλοφορητής εριξα κρυα σταχτη και επεσε σχετικα γρήγορα. Εννοειται νερο ποτε θα χασεις κανα ματι απο τους ατμους. Και πυροσβεστηρας θα κάνει δουλεια σιγουρα. Τωρα θα μου πεις αν εισαι αμέριμνος πως το καταλάβεις ότι κολλησε, πρωτα πρώτα τα σώματα ειδικα αν είναι νέου τύπου (οχι φέτες) θα κρυωσουν αμεσως, αλλα σταματαει κ ο θορυβος π κανει μερα νύχτα ο κυκλοφορητής και εχει συνηθίσει το αυτι.. 

Πολυ σωστα τα λες, παντα υπαρχει ο κίνδυνος να σου σταματησει ο κυκλοφορητής, για αυτο φροντίζουμε να έχουμε εναν καλο και να τηρούμε τους έλεγχους και τις συντηρήσεις που χρειάζεται. Απο εκει και περα ειναι οτι εχω αναφερει στα παραπάνω λεγομενα μου.

1 ώρα πριν, zio10 είπε

Το ιδιο με τις αλλες σομπες πελλετ (αεροθερμες) ειναι, σε περιοριζουν να εχεις παντα καλο πελλετ και ειναι δυστροπες στην λειτουργεια.Ασε που εχουν μικρο χωρο καυσιμου και πρεπει καθε λιγο και λιγακι να τις γεμιζεις.

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, Petros Electron είπε

Η βρωμα ειναι γιατι αυτοι οι λέβητες κανουν πυρόλυση του ξυλου, εξου και η διαφορετική μυρωδιά. Μπορει να βαζει και τιποτα παλλετες μεσα η οτι αλλο βρισκει.

Υπαρχει νομοθεσία που λεει ποσα μετρα (σε ακτίνα) πρεπει να απέχει η καμινάδα σου απο τα γύρω σπίτια. Αν θυμάμαι καλά ειναι στα 12 μετρά. Το ύψος ειναι σχετικό και βγαίνει βάση θερμίδων του λέβητα (για το ελάχιστο) και διαταξη λεβ/σιου.Σας το λεω γιατι εμενα με κυνήγησαν, αλλα δεν μου εκαναν κατι γιατι ημουν νόμιμος. Αλλα το να τσακώνεσαι τωρα δεν ειναι και οτι το καλυτερο.

Φυσικά και θα βάζει μέσα ότι βρει. Οι περισσότεροι αυτό κάνουν.

Αυτά με την νομοθεσία δεν νομίζω να τα ελέγχει κανείς αν δεν γίνει καταγγελία. Έχει κρατήσει ακριβώς την ίδια που χρησιμοποιούσε με τον καυστήρα πετρελαίου. Μισό μέτρο από το δικό μου σπίτι... 🙂

Δημοσ.

Θα συνεισφέρω  στο θέμα με αυτό.Εγώ ζεσταίνομαι με πετρέλαιο και θερμομέτρηση με 1500€ περίπου τον χρόνο,στην Ξάνθη,120τμ.Φέτος όμως... τα πράγματα δυσκολεύουν.Θα το πάνε στον θεό το πετρέλαιο,για να βγάλουν τα σπασμένα από τις καραντίνες.

εικόνα.png

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, petasis είπε

Φυσικά και θα βάζει μέσα ότι βρει. Οι περισσότεροι αυτό κάνουν.

Αυτά με την νομοθεσία δεν νομίζω να τα ελέγχει κανείς αν δεν γίνει καταγγελία. Έχει κρατήσει ακριβώς την ίδια που χρησιμοποιούσε με τον καυστήρα πετρελαίου. Μισό μέτρο από το δικό μου σπίτι... 🙂

Οχι κανεις δεν τα ελέγχει. Φυσικα μπορει να βαζει οτι βρει μεσα...Πρεπει γίνει καταγγελία. Κάπου αν ψάξεις θα βρεις την ΚΥΑ που αναφέρει την νομοθεσία για τα τζάκια και τους λεβητες/σομπες στερεων καύσιμων. Εγω τοτε που την "έφαγα" τα έψαξα μετα για να δω τι γινεται.. Βεβαια εχουν περασει καμια 8-10 χρονια και δεν τα θυμάμαι πλέον.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, tarantules είπε

Μήπως τυχόν θυμάσαι έστω και στο περίπου πόσο σου κόστισε το τετραγωνικό η θεμομόνωση μαζί με τα εργατικά;

Υπολόγιζε από 30-35€, προ ανατιμήσεων!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανένας λογικός ανθρ. δεν γίνεται μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή να καίει κάθε μέρα  ξύλα/πυρήνα/βιομαζα για να του μείνουν μερικά ευρω στο τέλος του χρόνου.- 

-Αν καταφέρει να ανοίξει η βαλβιδα ασφαλείας να μας πείτε πως θα μπείτε/μεινετε στο λεβητοστάσιο με 95βαθμους ατμό νερό να αδειάσετε τον λεβητα...

Επεξ/σία από kage
  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...