Petros Electron Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπερα. Οπως λεει και ο τιτλος πρόσφατα εβαλα το Linux Mint 20.2 και ειμαι πολυ ικανοποιημένος απο την εμφάνιση/λειτουργία του. Το έβαλα σε εναν δίσκο μηχανικό 3.5'' Sata (μόνο του) και σε άλλον SSD εχω τα Win10. Επειδή μάλλον θα αρχίσω να δουλεύω ποιο πολύ το linux σε σχέση με τα windows, σκέφτομαι να παρω εναν SSD για να τρέχουν ποιο γρήγορα τα Linux. Η ερωτηση ειναι πως θα κανω clone τον μηχανικό στον νεο SSD?. Θελω να αποφυγω (αν γινεται) την νεα εγ/ση - στήσιμο των Linux. Πχ στα Windows με το ΑΟΜΕΙ backup εχω κανει πολλα clones. Στο linux δεν γνωρίζω. Επισης ο δισκος ειναι 160GB και ο νεος θα ειναι πιθανον 120GB ισως και 240 (αν βρω κανέναν σε καλή τιμη). Βλεπω το GParted νομιζω το εχω στο Linux mint. Κανει η προτείνετε κάποιο αλλο ? Ευχαριστω για τις απαντήσεις!. Edit Για να γινω ποιο συγκεκριμενος κατεβασα το GParted και βλεπω εδω εναν οδηγο. Σε έμενα εχει ενα λουκέτο και δεν μπορω να κανω copy paste (οπως βλεπω στον οδηγο). Παραθετω φωτο Επεξ/σία 8 Οκτωβρίου 2021 από Petros Electron
dancer_69 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δε μπορείς επειδή το διαμέρισμα χρησιμοποιείται. Θα πρέπει να το κάνεις απ' το live dvd του mint ή κάποιας άλλης διανομής, ή μπορείς ακόμη και να κατεβάσεις το live cd του gparted: https://gparted.org/livecd.php Επίσης μπορείς και με το AOMEI αφού το χρησιμοποιείς. Όσον αφορά τώρα το μεγεθος του διαμερίσματος, αν χρησιμοποιήσεις 120GB δίσκο θα πρέπει να μικρύνεις το διαμέρισμα του mint στα 120GB. Αν ο δίσκος είναι 240GB τότε δε θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. 1
Petros Electron Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι το κατάλαβα και εγω τελικά οτι το διαμέρισμα χρησιμοποιείται. Για το ΑΟΜΕΙ δεν το ηξερα θα το δοκιμασω. Το θεμα ειναι να ειναι bootable μετα χωρις να χρειαστεί να κανω αλλαγές η αναβάθμιση στο Grub boot, το οποιο εχω διαμορφώσει σύμφωνα με τις αναγκες μου. Οσο για το πως θα μικρύνω το διαμέρισμα του mint στα 120GB αυτο δεν το γνωριζω, αν ξερεις να μου πεις καλως αλλιως θα το ψαξω. ευχαριστω και παλι.
dancer_69 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Εφόσον δημιουργείς κλώνο του δίσκου, θα είναι ακριβώς και το πρωτότυπο. Για να μειώσεις το μέγεθος του διαμερίσματος μπορείς να χρησιμοποιήσεις το gparted που έχει αυτή τη δυνατότητα. Και πάλι βέβαια από κάποιο live cd/dvd 1
imitheos Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 8 ώρες πριν, Petros Electron είπε Καλησπερα. Οπως λεει και ο τιτλος πρόσφατα εβαλα το Linux Mint 20.2 και ειμαι πολυ ικανοποιημένος απο την εμφάνιση/λειτουργία του. Το έβαλα σε εναν δίσκο μηχανικό 3.5'' Sata (μόνο του) και σε άλλον SSD εχω τα Win10. Επειδή μάλλον θα αρχίσω να δουλεύω ποιο πολύ το linux σε σχέση με τα windows, σκέφτομαι να παρω εναν SSD για να τρέχουν ποιο γρήγορα τα Linux. Δεν ήθελα να γράψω επειδή το μήνυμά μου δεν δίνει λύση στο πρόβλημά σου αλλά μια και σου έδωσαν κάποιες λύσεις τα άλλα παιδιά, είπα να το γράψω τελικά. Αφού έβαλες πρόσφατα το Mint και είσαι ακόμη στο στάδιο να σκεφτείς αν θα το δουλέψεις, γιατί να μπλέξεις με cloning και να δώσεις και χρήματα για την αγορά του SSD; Γιατί δεν το δουλεύεις έτσι για κάποιο διάστημα ώστε να αποκτήσεις μια άλφα εξοικείωση με το πώς δουλεύει; Μπορεί σε δυο-τρεις μήνες να αποφασίσεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα ένα άλλο στήσιμο που δεν είχες σκεφτεί (πχ encryption) ή ότι σου ταιριάζει καλύτερα μια άλλη διανομή οπότε να χρειαστείς εγκατάσταση και να το στήσεις τότε σε ένα SSD. 1
Petros Electron Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Σωστό το σκεπτικό σου, απλα το θεμα ειναι να αποκτήσω και γνώσεις "πέρα" του ίδιου χειρισμού του Linux. Με τα windows καλα τα καταφέρνω ξεκίνησα απο τα 98SE (ειμαι και κάποιας ηλικίας χαχα) και μέχρι τα 10 λοιπόν έχω κάνει σχεδόν τα πάντα. Θεωρώ οτι εχω κλείσει, οποτε το linux παντα με συνάρπαζε (αν και το φοβόμουν λόγω αμάθειας) παλια ειχα ασχοληθεί στήνοντας ενα Debian χωρις καν GNU με putty εμπαινα και filezilla κτλπ καθαρά σαν κονσόλα. Ήταν για συγκεκριμένη δουλειά, (δεν μπορώ να πω τι, και δεν εχει σημασία αλλωστε). Αυτό που με συναρπάζει με το Mint ειναι η τεράστια υποστήριξη που εχει. Φυσικά θα δοκιμάσω και άλλες διανομές. Εχω καποια μικρή εμπειρία ειχα ασχοληθεί επίσης και με δέκτες Linux dream-box. Τα αγγλικά μου ειναι άριστα και απο τεχνικά κατέχω λογω επαγγέλματος. Οποτε με λιγο διαβασμα (συνήθως) τα βρίσκω όλα. Σκοπός μου ειναι να σταματήσω να χρησιμοποιώ τα Windows στο διαδίκτυο (για αρχη) και να μπαίνω μόνο με linux και με χρήστη πάντα που δεν θα έχει root δικαιώματα, αν και το linux οπως καλύτερα γνωρίζεις εσυ εχει ποιο πολλές επιλογές πανω σε αυτο. Ηταν όντως "χαζο" να ρωτήσω αυτα που ρώτησα εδω αφου με λιγο ψάξιμο τα βρήκα στο ίντερνετ και με παραπάνω απο 2 τρόπους κιόλας. Ενας SSD δεν πάει χαμένος και δεν ειναι και ακριβός (για μικρή χωρ/τα) το εχω σε εναν segate barracuda 7200 rpm αλλα αργει. Μικρο κασέ βλέπεις. Για την ιστορια το εκανα το clone σε άλλο μηχανικό δίσκο για δοκιμή και πέτυχε. Σας ευχαριστώ ολους για τις απαντησεις.. Και "εις το επανιδείν" Επεξ/σία 8 Οκτωβρίου 2021 από Petros Electron
imitheos Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 6 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Ηταν όντως "χαζο" να ρωτήσω αυτα που ρώτησα εδω αφου με λιγο ψάξιμο τα βρήκα στο ίντερνετ και με παραπάνω απο 2 τρόπους κιόλας. Δεν ήταν χαζό γιατί θα βοηθηθεί και κάποιος άλλος που μπορεί να μην ξέρει να ψάξει ή να μην έχει καλή γνώση αγγλικών όπως εσύ. Καλά έκανες και ρώτησες. Το νόημα του μηνύματος μου δεν ήταν να σου την πω επειδή ρώτησες. 6 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Τα αγγλικά μου ειναι άριστα και απο τεχνικά κατέχω λογω επαγγέλματος. Οποτε με λιγο διαβασμα (συνήθως) τα βρίσκω όλα. Αυτό αλλάζει το πράγμα, οπότε το μήνυμά μου είναι άκυρο. Θεώρησα ότι είσαι αρχάριος οπότε θα έμπαινες σε μια όχι και τόση εύκολη διαδικασία (τα "cloning" προγράμματα αυτοματοποιούν κατά πολύ την διαδικασία αλλά πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα που ενώ είναι εύκολα αν ξέρεις τι κάνεις, μπορεί να φας ώρες για να τα λύσεις αν δεν ξέρεις ή να σου προξενήσουν ακόμη και μεγάλη ζημιά και να σβήσεις κάποιο άλλο λειτουργικό) όπως είναι το cloning χωρίς ιδιαίτερο λόγο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα