sarpan Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2021 Share Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2021 Καλησπέρα σε όλους. Πρόσφατα αποφάσισα να κάνω μια αναβάθμιση στον εξοπλισμό του οικιακού μου δικτύου και αγόρασα ένα UDM-PRO μαζι με POE switch και AP. Έχω σύνδεση 200mbps απο Vodafone (FTTH), συνεπως πηρα πακετο και το πολυσυζητημένο ρουτερ της vodafone, το H300S. Αυτή τη στιγμή η σύνδεση έχει ως εξης: Η300S --> UDM-PRO --> POE SWITCH --> devices. Όντας αρκετά άπειρος στον τομέα αυτό, μετά από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα, προσπάθησα να φτιάξω έναν VPN Server στο UDM για remote access στο δικτυο μου. Ωστοσο, συνειδητοποιησα πως δεν μπορω μιας και η WAN IP του UDM εμφανιζεται ως 192.168.2.Χ επειδη παιρνει local ip μεσω DHCP απο το Η300s. Και εδω ερχονται οι εξης αποριες: 1. Υπάρχει τρόπος να σετάρω συγκεκριμένη WAN IP στο UDM? 2. Αν μπει σαν πρώτο router το UDM, μπορεί να μπει από πίσω το H300S έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο για το VOIP? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2021 Super Moderators Share Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2021 On 05/10/2021 at 13:02, sarpan said: 2. Αν μπει σαν πρώτο router το UDM, μπορεί να μπει από πίσω το H300S έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο για το VOIP? Αν δεν κάνω λάθος γίνεται, οπότε ξεμπερδεύεις με το διπλό NAT. Ίσως να χρειαστεί να βάλεις κωδικούς για "superuser" στο H300s για να κάνεις μια ρύθμιση αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος, δυστυχώς δεν είμαι πλέον στη Vodafone για να το τσεκάρω Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
spyros_s Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλή σου μέρα. Αυτή τη στιγμή ο H300S χρησιμοποιείται σαν modem όπου αποκωδικοποιεί το DSL σήμα και το μετασχηματίζει σε ψηφιακό, και σαν ρούτερ όπου δημιουργεί το δικτυακό περιβάλλον στο οποίο συνδέονται όλες οι επιμέρους συσκευές. Επειδή το UDM δεν έχει modem επάνω του δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία και γι αυτό το λόγο τον χρειάζεσαι. Ωστόσο την διαχείριση της δικτυακής κίνησης μπορείς να την "πασάρεις" στο UDM από τον H300S. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι: να μάθεις τα στοιχεία της γραμμής σου από το πάροχο. Username και Password Συνδέεις το H300S στην WAN του UDM και αλλάζεις την ρύθμιση σε Bridge ώστε ο H300S να λειτουργεί μόνο ως modem. Εδώ να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η VOIP τηλεφωνία (στην περίπτωση που έχεις) μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες όχι. Αν δεν λειτουργήσει πες μου για να σε καθοδηγήσω πως το ξεπερνάς. Στο UDM θα επιλέξεις το PPPoE και θα βάλεις τα στοιχεία που σου έδωσε ο πάροχος. Αποθήκευση και επανεκίνηση και λογικά θα είσαι οκ. Πλέον το UDM λειτουργεί ως Firewall. Σε περίτπωση που έχεις σύνδεση αλλά δεν φορτώνουν σελίδες φρόντισε να απενεργοποιήσεις το Firewall του παρόχου. Η WAN θα πρέπει να σου δίνει Public IP. Ενεργοποιήσε την Remote σύνδεση στο ρούτερ σου. Ίσως σε εσένα γίνεται στο section του Firewall. Όρισε ισχυρούς κωδικούς και άλλαξε την Default Port του router σου για επιπλέον ασφάλεια. Σε ότι αφορά το VPN θα πρέπει να ορίσεις κάποιο DDNS εκτός αν έχεις Static Public και να κάνεις τις ρυθμίσεις μέσω του UDM. Δεν έχω χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο και δεν μπορώ να σε καθοδηγήσω εκεί, αλλά αν μου περιγράψεις τι βλέπεις ίσως μπορέσω. Αν καλώντας την Public εμφανίζεται ο ρούτερ σου είσαι οκ από άποψη πρόσβασης από το Internet . Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2021 από spyros_s Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Super Moderators Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 21 minutes ago, spyros_s said: Αυτή τη στιγμή ο H300S χρησιμοποιείται σαν modem όπου αποκωδικοποιεί το DSL σήμα και το μετασχηματίζει σε ψηφιακό, και σαν ρούτερ όπου δημιουργεί το δικτυακό περιβάλλον στο οποίο συνδέονται όλες οι επιμέρους συσκευές. Επειδή το UDM δεν έχει modem επάνω του δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία και γι αυτό το λόγο τον χρειάζεσαι. Ωστόσο την διαχείριση της δικτυακής κίνησης μπορείς να την "πασάρεις" στο UDM από τον H300S. Γράφει ξεκάθαρα ότι έχει FTTH, άρα δεν λειτουργεί σαν modem το H300s, το ONT (Nokia ή Huawei) κάνει αυτή τη "δουλειά". Επίσης το H300s δεν έχει ξεκλείδωτο/διαθέσιμο Bridge Mode. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
spyros_s Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 21 λεπτά πριν, Thresh είπε Γράφει ξεκάθαρα ότι έχει FTTH, άρα δεν λειτουργεί σαν modem το H300s, το ONT (Nokia ή Huawei) κάνει αυτή τη "δουλειά". Επίσης το H300s δεν έχει ξεκλείδωτο/διαθέσιμο Bridge Mode. Παράλειψη μου δεν το είδα για το FTTH. Ωστόσο αν δεν έχει επιλογή Bridge ή Passthrough δεν θα μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει μέσω ρούτερ. Μετά μόνο σε Host μέσα στο δίκτυο με κάποια συσκευή μόνιμα online. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Super Moderators Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 9 minutes ago, spyros_s said: Παράλειψη μου δεν το είδα για το FTTH. Ωστόσο αν δεν έχει επιλογή Bridge ή Passthrough δεν θα μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει μέσω ρούτερ. Μετά μόνο σε Host μέσα στο δίκτυο με κάποια συσκευή μόνιμα online. Θα συνδέσει το UDM-Pro (WAN port) κατευθείαν πάνω στο ONT και θα κάνει με αυτό PPPoE κλήση με VLAN ID 835 (με τα κλασικά generic PPPoE credentials) και πάνω σε μια LAN του θα κουμπώσει το H300s (WAN port), στο οποίο θα ρυθμίσει να κάνει μονο PPPoE κλήση για το VoIP, λογικά από superuser menu. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sarpan Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 @Thresh @spyros_s καλημερα και ευχαριστω για τις απαντήσεις σας. Να πω αρχικά πως για το 1ο ερώτημα, έβαλα στο VPN server του UDM την public ip απο το Η300s και δουλεψε κανονικα, παρολο που το UDM φαινοταν να εχει local ip. Το μοναδικο που χρειαστηκε να κανω μετα απο καποιες αποτυχημενες αποπειρες ηταν να ανοιξω καποιες θυρες στο H300. Εχω κανει και DDNS μεσω του dynuddns.com, το οποιο στην πραξη μενει να το δοκιμασω αλλα νομιζω θα ειναι οκ. Όποτε ο βασικός στόχος μου παραγματοποιηθηκε. Από κει και πέρα το ιδανικό για μένα θα ήταν να φύγει τελείως το H300, πράγμα που όπως είπε και ο thresh, χρειαζεται καποια κολπα για να μπεις σαν administrator και να παρεις ειδικα τους κωδικους για voip. Ενα αλλο θεμα που διαβασα ειναι πως πρεπει να σεταρεις και καποια αλλα πραγματα για να μπορεις να βλεπεις το Vodafone TV, ειδικα απο τη στιγμη που το συγκεκριμενο γινεται authenticatedκαι ενεργοποιειται μεσω του Η300. ΕΙμαι στο διαβασμα. Παρεπιπτοντως τι ειναι το ΟΝΤ? Ειναι αυτο το μαυρο κουτακι που στελνει η VODA και μπαινει εσωτερικα στο σπιτι για να φευγει το ethernet για το ρουτερ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Super Moderators Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Just now, sarpan said: Από κει και πέρα το ιδανικό για μένα θα ήταν να φύγει τελείως το H300, πράγμα που όπως είπε και ο thresh, χρειαζεται καποια κολπα για να μπεις σαν administrator και να παρεις ειδικα τους κωδικους για voip Δεν χρειάζονται κωδικοί VoIP, απλά θα χρησιμοποιείς το H300s σαν "voip gateway". Εκτός αν θες να αγοράσεις κάποιο voip gateway εσύ και να το βάλεις στη θέση του H300s, πχ αυτό Grandstream HT801 VoIP Gateway - Skroutz.gr 2 minutes ago, sarpan said: Παρεπιπτοντως τι ειναι το ΟΝΤ? Ειναι αυτο το μαυρο κουτακι που στελνει η VODA και μπαινει εσωτερικα στο σπιτι για να φευγει το ethernet για το ρουτερ? To ΟΝΤ (Optical Network Terminal) είναι η συσκευή που συνδέεται με την οπτική ίνα, αυτό αναλαμβάνει χρέη "modem" στο FTTH. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sarpan Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Thresh είπε Δεν χρειάζονται κωδικοί VoIP, απλά θα χρησιμοποιείς το H300s σαν "voip gateway". Εκτός αν θες να αγοράσεις κάποιο voip gateway εσύ και να το βάλεις στη θέση του H300s, πχ αυτό Grandstream HT801 VoIP Gateway - Skroutz.gr Α όποτε αν κατάλαβα καλά, στην πρώτη περίπτωση θα μπει το Η300 σε bridge ενω στην δευτερη φευγει τελειως και μονο τοτε χρειαζομαστε τους κωδικους? Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου 2021 από sarpan Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Super Moderators Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 8 minutes ago, sarpan said: Α όποτε αν κατάλαβα καλά, στην πρώτη περίπτωση θα μπει το Η300 σε bridge ενω στην δευτερη φευγει τελειως και μονο τοτε χρειαζομαστε τους κωδικους? Δεν υπάρχει η συγκεκριμένη πρώτη περίπτωση, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα για bridge στο H300s. Η μία περίπτωση είναι ONT->UDM-Pro->H300s κι η άλλη ONT->UDM-Pro->Voip Gateway της επιλογής σου, το οποίο θα χρειαστεί τα SIP credentials από το H300s. Τα οποία νομίζω ότι δεν μπορείς να πάρεις (προς το παρόν) αν έχει αναβαθμιστεί στο τελευταίο firmware. Προφανώς το PoE switch θα συνεχίζει να συνδέεται πάνω στο UDM-Pro και το H300s θα έχει πάνω του μόνο το τηλέφωνο και τίποτα άλλο, ενσύρματα ή ασύρματα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sarpan Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Share Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2021 Μόλις τώρα, Thresh είπε Δεν υπάρχει πρώτη περίπτωση, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα για bridge. Η μία περίπτωση είναι ONT->UDM-Pro->H300s κι η άλλη ONT->UDM-Pro->Voip Gateway της επιλογής σου, το οποίο θα χρειαστεί τα SIP credentials από το H300s. Τα οποία νομίζω ότι δεν μπορείς να πάρεις προς το παρόν αν έχει αναβαθμιστεί στο τελευταίο firmware. Πολύ ωραία κατανοητό. Θα κάνω μια δοκιμή το απόγευμα να δω για αρχή αν μπορέσω να πάρω τους κωδικούς VOIP. Επίσης θα επανέλθω με κάποιες φωτογραφίες σχετικά με τον VPN server, διότι τώρα που προσπάθησα να κάνω σύνδεση δε με άφησε, το οποίο είναι περίεργο μιας και δεν άλλαξα απολύτως τίποτα σε σύγκριση με πριν από 3 μέρες που δούλεψε. Thanks in advance Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα