Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

λογικά έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά με ένα γρήγορο ψάξιμο δεν έχω βρει κάτι.

Είμαστε σε παλιά πολυκατοικία που έχει κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο.

Θέλουμε 2-3 διαμερίσματα να αποκοπούμε και να βάλουμε ο καθένας αυτόνομη θέρμανση.

Πέρα από την συντήρηση του καυστήρα που από όσο ξέρω συμμετέχω κανονικά (το πιστοποιητικό κάθε χρόνου πιάνεται εκεί;), θα πρέπει να καταβάλω ένα μέρος κοινοχρήστων για την θέρμανση;

Από όσο γνωρίζω αν ήμουν με ενεργειακή αναβάθμιση (από πετρέλαιο στην κεντρική θέρμανση να έβαζα αέριο), γλυτώνω 100%

Τώρα που πρακτικά από αέριο πάω σε αέριο γλυτώνω τα πάντα ή θα πρέπει να καταβάλω ένα 20% (επειδή περνάνε και καλά σωλήνες από το διαμέρισμά μου.

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, atssssss είπε

επειδή περνάνε και καλά σωλήνες από το διαμέρισμά μου

Τι εννείες "περνάνε και καλά"

Περνάνε ή δε περνάνε ;

Δημοσ.

Ρωτά αυτόν π θα βάλει τον καυστήρα αερίου...μάλλον δεν πληρώνεις συμμετοχή ούτε στην συντήρηση..

Ο κεντρικός καυστήρας με το που ανοίγει είναι σαν να καίει για όλους  (ίδιες θερμίδες)αν τα διαμερίσματα είναι λίγα..π.χ. στα 6 φύγουν τα 3 αμέσως είναι ασύμφορο ή θέλει αλλαγές...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, atssssss είπε

Πέρα από την συντήρηση του καυστήρα που από όσο ξέρω συμμετέχω κανονικά (το πιστοποιητικό κάθε χρόνου πιάνεται εκεί;), θα πρέπει να καταβάλω ένα μέρος κοινοχρήστων για την θέρμανση;

Αυτοί που θα μείνουν στην κεντρική, θα πληρώνουν πολύ παραπάνω όταν ο λέβητας είναι κρύος και παίρνει μπρος. Πρέπει να βρεις τον κανονισμό της πολυκατοικίας τι γράφει για απώλειες θερμίδων σε περίπτωση  που κάποια διαμερίσματα αυτονομηθούν, διαφορετικά πάει βάσει νόμου (δε γνωρίζω περαιτέρα λεπτομέρειες). Αν έχετε εταιρία διαχείρησης θα ξέρουν να σου απαντήσουν σίγουρα.

Δημοσ.

Εδω εχουμε ενα καυστηρα αεριου για 2 πολυκατοικιες.22 περιπου διαμερισματα απο τα οποια 7 αυτονομηθηκαν.

Το ειχα υποψιν μου οτι θα βγαινει παραπανω (εγω εμεινα στην κεντρικη) αλλα θεωρουσα οτι επειδη θα επρεπε να στειλει νερο σε λιγοτερα σπιτια κατι λιγοτερο θα εκαιγε.

Σε λιγο καιρο θα δειξει η λυπητερη...

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, green gordon είπε

Εδω εχουμε ενα καυστηρα αεριου για 2 πολυκατοικιες.22 περιπου διαμερισματα απο τα οποια 7 αυτονομηθηκαν.

Το ειχα υποψιν μου οτι θα βγαινει παραπανω (εγω εμεινα στην κεντρικη) αλλα θεωρουσα οτι επειδη θα επρεπε να στειλει νερο σε λιγοτερα σπιτια κατι λιγοτερο θα εκαιγε.

Σίγουρα θα καίει λιγότερο, τώρα πόσο λιγότερο θα το δείτε στην πορεία...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα μονωθουν οι σωληνες που περνανε μεσα απο το διαμερισμα σου για να μην υπαρχουν θεωρητικα απωλειες και εχεις εσυ κερδος απο τη λειτουργια του κεντρικου καυστηρα. Αυτο θα το ελεγξει ο διαχειριστης και μετα νομιζω οτι πληρωνεις το 30% στα εξοδα συντηρησης της κεντρικης θερμανσης και τιποτα στην καταναλωση

Αν σου ζητησουν απο την εταιρεια υπογραφες του 51% των ιδιοκτητων οτι συναινουν μηπως μπορεις να ανεβασεις μια φωτο να δω τι λεει αυτο το χαρτι που σου δινουν για να υπογραψουν οι ιδιοκτητες;

Επεξ/σία από JohnnySilverhand
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@green gordon Καίει σίγουρα συνολικά λιγότερη ποσότητα αερίου αλλά επειδή η λυπητερή κατανέμεται μόνο σε όσους έχουν παραμείνει και όχι στους αυτονομημένους το ποσό που θα πληρώνεις σε € λογικά θα είναι λίγάκι παραπάνω...

@JohnnySilverhand Οι σωλήνες καλό θα είναι να μονωθούν αλλά ποιος εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν για πάντα μονωμένοι; Θα πηγαίνει ο διαχειριστής και ο κάθε ενδιαφερόμενος όποτε θέλουν στο σπίτι του άλλου να το ελέγχουν; Ή επειδή τους είπε ότι θα τους έχει μονωμένους πρέπει να τον πιστέψουν; Τα έξοδα συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης δεν μπορεί να τα γλυτώσει! Θα τα πληρώνει κανονικά όπως ορίζει το αρχικό καταστατικό της πολυκατοικίας. Σχετικά με την κατανάλωση δεν είμαι σίγουρος για τη νομοθεσία αλλά εάν δεν έχει αναβαθμίσει σε ενεργειακά αποδοτικότερο σύστημα είναι λογικό να πληρώνει ένα μικρό ποσοστό για τις απώλειες λόγω της αυτονόμησης του.

Τώρα για να γυρίσουμε στο αρχικό θέμα του atssssss, εάν δεν αναφέρει κάτι σχετικό το καταστατικό της πολυκατοικίας σας τότε σύμφωνα με την νομοθεσία και την κοινή λογική η συντήρηση του κεντρικού καυστήρα όντως συνεχίζει να σας βαραίνει όπως και πριν την αυτονόμηση (όπως σωστά και εσύ αναφέρεις). Για το ποσοστό επί του αερίου που καταναλώνουν οι άλλοι δεν είμαι σίγουρος εάν κάτι τέτοιο προβλέπεται αλλά το 20% που αναφέρεις ακούγεται πάρα πολύ υψηλό.

Α! Κάτι που οι περισσότεροι δεν το αναφέρουν. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να αυτονομηθεί πρέπει με δικά του έξοδα να αναρτηθεί καινούριος πίνακας χιλιοστών θέρμανσης και να τροποποιηθεί το καταστατικό της πολυκατοικίας ως προς αυτό το θέμα.

Επεξ/σία από e-k
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

Τι εννείες "περνάνε και καλά"

Περνάνε ή δε περνάνε ;

Εννοείται περνάνε, από όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας περνάνε...

Είναι αρκετά παλιά η πολυκατοικία και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας. Δύσκολα θα γράφει κάτι το καταστατικό.

Δεν είχαμε καν αυτονομία το κάθε διαμέρισμα, κεντρική old fashion.

Από τα κοινόχρηστα που πήρα μου είπαν σε κατανάλωση 0 και στην συντήρηση κανονικά όπως παλιά.

Από παλαιότερες γνώσεις που είχα στο θέμα, ήξερα αυτό που είχα πει παραπάνω.

Σε περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης δεν δίνεις κάτι, αλλιώς σα να είναι "κλειστό διαμέρισμα" (νομίζω 20%).

Θα το ψάξω λίγο παραπάνω να δω τι παίζει, αλλά επειδή όπως ξέρετε σε κάθε πολυκατοικία υπάρχουν θέματα, έτσι και στην δική μου θα έχω θέματα και για αυτό θα ήθελα να ήμουν "διαβασμένος" πριν από οποιοδήποτε βήμα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο νόμος λεει οτι μπορείς να φύγεις απο την κεντρικη  εφοσον προκυπτει ενεργειακή αναβαθμιση.Απο πετρέλαιο σε αεριο η αντλια πχ. Τωρα λογικα απο αεριο σε αεριο δεν προκυπτει ενεργειακη αναβαθμιση και εφοσον η κεντρικη λειτουργει θεωρητικά δεν μπορει να φυγει κανενας.Παρολα αυτα αν τα βρείτε μεταξυ σας και φυγεται τελικα συμμετέχετε υποχρεωτικά μονο στην συντήρηση της κεντρικής θερμανσης για λόγους ασφαλειας  εφόσον αυτη λειτουργει ασχέτως του τι καυσιμου καίει.

Αυτός ειναι ο νομος.Τωρα αν εσυ μπορεις να ερμηνεύσεις διαφορετικά τον ορο ενεργειακή αναβαθμιση τι να σου πω.

Επεξ/σία από SPY_oo7
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, e-k είπε

@green gordon Καίει σίγουρα συνολικά λιγότερη ποσότητα αερίου αλλά επειδή η λυπητερή κατανέμεται μόνο σε όσους έχουν παραμείνει και όχι στους αυτονομημένους το ποσό που θα πληρώνεις σε € λογικά θα είναι λίγάκι παραπάνω...

Όσο λιγοστεύουν τα άτομα, αυξάνονται οι πιθανότητες να ανάβει κάποιος μόνος τον λέβητα. Εκεί να δεις λυπητερή.

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, ekrepali είπε

Όσο λιγοστεύουν τα άτομα, αυξάνονται οι πιθανότητες να ανάβει κάποιος μόνος τον λέβητα. Εκεί να δεις λυπητερή.

Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι λογικό οι αυτονομημένοι να χρεώνονται ένα χαμηλό ποσοστό.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, e-k είπε

Α! Κάτι που οι περισσότεροι δεν το αναφέρουν. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να αυτονομηθεί πρέπει με δικά του έξοδα να αναρτηθεί καινούριος πίνακας χιλιοστών θέρμανσης και να τροποποιηθεί το καταστατικό της πολυκατοικίας ως προς αυτό το θέμα.

Αυτο όντως κανένας δεν το αναφέρει (νομίζω ούτε ο νόμος) αλλά ακούγεται λογικό

Εχεις ιδέα αν πρέπει να γίνει σε μηχανικό ή σμβολαιογράφο και εκτιμώμενο κόστος?

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Στις 4/10/2021 στις 3:38 ΜΜ, green gordon είπε

Στις 4/10/2021 στις 10:05 ΜΜ, pdionisis είπε

Αυτο όντως κανένας δεν το αναφέρει (νομίζω ούτε ο νόμος) αλλά ακούγεται λογικό

Εχεις ιδέα αν πρέπει να γίνει σε μηχανικό ή σμβολαιογράφο και εκτιμώμενο κόστος?

Στις 4/10/2021 στις 7:37 ΜΜ, ekrepali είπε

Μα,είναι,κεντρική,θέρμανση,άνάβει,το,ίδιο,για,όλους,γι,αυτό,όσοι,διαφωνούσαν,με,τις,ώρες,χρήσης,αυτονομήθηκαν...

Δημοσ.

αυτονομηση απο πετρελαιο σε πετρελαιο και απο αεριο σε αεριο δεν μπορει να γινει συμφωνα με τον κανονισμο. πρεπει να προκυπτει ενεργειακη αναβαθμιση και οχι αυτονομηση. προσεξτε οτι η λεξη κλειδι ειναι ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. τωρα εαν τα βρισκετε μεταξυ σας ειναι αλλο θεμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...