Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν θέλω να μπλέκω γενικά με τράπεζες, με δάνεια και πιστωτικές αλλά ο μόνος λόγος που θέλω να βγάλω πιστωτική είναι να μπορέσω να πάρω κάτι με δόσεις. 

Δεν έχω πάρει ποτέ μου δάνεια, η με δόσεις αλλά εφόσον οι άτοκες δόσεις με βολεύουν λέω να το προσπαθήσω (γιατί όχι, αφού είναι μια διευκόλυνση στην ουσία, πιστεύω). 

Από το να δίνω ντούκου τα λεφτά είναι καλύτερα μεν αλλά μερικές φορές "μένω πίσω" οικονομικά και μου ήρθε ειδοποίηση από την εθνική ότι μπορώ να βγάλω πιστωτική. 

Λοιπόν, θέλω να μάθω, επειδή είναι τελείως ασχέτως, ας πούμε ότι βγάζω πιστωτική με όριο 1000ε και παίρνω με 24 δόσεις ένα, ας πούμε, λαπτοπ που έχει 900ε, άρα η δόση είναι στα 37,5€. Η κάθε δόση θα πληρώνετε, κάθε μήνα από την κάρτα δηλαδή τον μήνα από 900ε θα έχει στην ουσία 862.5€, και μετά εγώ πως πληρώνω τα 37.5€ στην κάρτα? 

Τα κάνω μεταφορά μέσω του λογαριασμού μου στην κάρτα ή τα τραβάει κάθε μήνα αυτόματα η κάρτα από τον μισθό που μπαίνει κάθε μήνα στον λογαριασμό μου? 

Επίσης, ας πούμε ότι δεν την χρησιμοποιώ καθόλου την κάρτα απλά την έχω να στέκεται για περίπτωση που θέλω να πάρω κάτι αναγκαίο, θα επιβαρύνω με κάποιο τόκο η κάτι άλλο τον λογαριασμό μου? 

Για παράδειγμα θέλω να πάρω κάτι αναγκαία είδη για την δουλειά μου όπως λαπτοπ και κάποια άλλα πράγματα από τον κωτσοβολο και με το πλάνο δόσεων, βγαίνει περίπου 200€ παραπάνω ενώ με πιστωτική και άτοκες δόσεις βγαίνει ακριβώς το ίδιο ποσό, γιατί όχι με πιστωτική όμως?

• Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Γιατι οι περισσοτεροι που πληρωνουν με πιστωτικη, αντι να πληρωνουν τη δοση καθε μηνα, πληρωνουν το ελαχιστη καταβολη. με αποτελεσμα οι δοσεις να τοκιζονται και ετσι καταληγεις να πληρωνεις πολυ παραπανω απο την αρχικη αξια. Αν μπορεις να εξυπηρετεις κανονικα τη δοση (ή τις δοσεις) νομιζω εισαι ενταξει.

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, teodoulke είπε

Λοιπόν, θέλω να μάθω, επειδή είναι τελείως ασχέτως, ας πούμε ότι βγάζω πιστωτική με όριο 1000ε και παίρνω με 24 δόσεις ένα, ας πούμε, λαπτοπ που έχει 900ε, άρα η δόση είναι στα 37,5€. Η κάθε δόση θα πληρώνετε, κάθε μήνα από την κάρτα δηλαδή τον μήνα από 900ε θα έχει στην ουσία 862.5€, και μετά εγώ πως πληρώνω τα 37.5€ στην κάρτα? 

Θα σου ερχεται λογαριασμος και θα τον πληρωνεις ειτε στην τραπεζα, ειτε μεσω του web banking σου. Ειμαι σιγουρος πως θα μπορεις να το θεσεις να πληρωνεται και αυτοματα αν θελεις.

Επίσης, ας πούμε ότι δεν την χρησιμοποιώ καθόλου την κάρτα απλά την έχω να στέκεται για περίπτωση που θέλω να πάρω κάτι αναγκαίο, θα επιβαρύνω με κάποιο τόκο η κάτι άλλο τον λογαριασμό μου? 

Δεν θα επιβαρυνεις με κανεναν αλλον τροπο τον λογαριασμο σου αν εισαι τυπικος. Δεν ξερω αν η καρτα που θα βγαλεις βεβαια εχει καποια ετησια συνδρομη, αλλα αυτη ειναι σαφης και εφαπαξ και δεν ειναι και τρελο ποσο, δεν εχεις να ανησυχεις για κατι δλδ. Απλα διευκρινησε το με την εκδοτρια τραπεζα, διοτι καποιες καρτες εχουν και καποιες δεν εχουν. Και επιδεχεται και παζαρεμα.

Για παράδειγμα θέλω να πάρω κάτι αναγκαία είδη για την δουλειά μου όπως λαπτοπ και κάποια άλλα πράγματα από τον κωτσοβολο και με το πλάνο δόσεων, βγαίνει περίπου 200€ παραπάνω ενώ με πιστωτική και άτοκες δόσεις βγαίνει ακριβώς το ίδιο ποσό, γιατί όχι με πιστωτική όμως?

Εννοειται απειρως καλυτερο με την πιστωτικη σου, αφου δεν πληρωνεις τιποτα παραπανω. Το πλανο δοσεων που εχουν καποια καταστηματα ειναι για οσους δεν εχουν πιστωτικη καρτα και δεν μπορουν να βγαλουν. Και προκειται περι δανειου. Αλλα δεν υπαρχει και λογος να μπεις σε αυτην την διαδικασια αν εχεις καρτα.

Γενικα εχε στο μυαλο σου το εξης: Δοσεις = σουπερ ντουπερ βολικες ΑΝ πληρωνεις καθε μηνα ολοκληρο το ποσο. Δοσεις = τρελο πακετο  (ενιοτε και καταστροφικο) αν πληρωνεις ελαχιστη καταβολη ή λιγοτερο ποσο καθε μηνα. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, teodoulke είπε

Μία διόρθωση εδώ. Αν πάρεις λαπτοπ με 900 ευρώ, το νέο υπόλοιπο της καρτας είναι 100 ευρώ. Εσύ κάθε μήνα που θα δίνεις 37.5, θα αυξάνεται το όριο κατά 37.5 για τον επόμενο μήνα. Δλδ, 1ος μήνας αγοράς του, 100 ευρώ υπόλοιπο για αγορές, επόμενος 137.5, μεθεπόμενος 175 κοκ

Επεξ/σία από SabotazNic
  • Like 4
Δημοσ.

Αν εχεις web banking πειραιως που το εχω κανει, μπαινεις μεσα και στο ecard αιτεισαι πιστωτικη (εχει καποιες με διαφορετικες χρεωσρις) με οριο που θες μεχρι 5000 νομιζω, και παιρνεις αυτο που μπορεις να υποστηριξεις χωρις να πας στην τραπεζα (πιθανα και οι αλλες τραπεζες κανουν το ιδιο)

• Like 1
Δημοσ.

Χρυσός κανόνας που έμαθα the hard way προ 30 ετών στην Αγγλία (ως φοιτητής και άσχετος με κάρτες): πάντα πληρώνεις όλη τη δόση και ΟΧΙ την ελάχιστη καταβολή. Αλλιώς θα σε φάνε οι τόκοι. Και στη χώρα μας το επιτόκιο πιστωτικών είναι ληστρικό (>17% ετήσιο).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, teodoulke είπε

Η ελάχιστη καταβολή που λέτε τι είναι δηλαδή? 

Σορρυ αλλα δεν έχω ιδέα 🤣

Στην ουσια ειναι ενα τυρακι των τραπεζων να σε "διευκολυνουν", ωστε να πληρωνεις ενα μερος απο τη μηνιαια δοση. Η φακα ομως ερχεται μετα...  και θα ειναι μεγαλη... αν συνεχισεις να πληρωνεις μονο την ελαχιστη καταβολη. 

Ενα μικρο παραδειγμα απο το μακρινο 2006... κατι αντιστοιχο φανταζομαι θα ισχυει και σημερα.

ΥΓ

Για μενα η πιστωτικη καρτα ειναι ενα καλο βοηθημα για τον καταναλωτη, ΑΝ ΞΕΡΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να τη χρησιμοποιησει σωστα.

faka2.jpg

Επεξ/σία από VasKag
  • Super Moderators
Δημοσ.

Θέσφατο για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει πιστωτική: Ή εξοφλείς το σύνολο του οφειλόμενου ποσού κάθε μήνα, εγκαίρως (με τις εφαρμογές των τραπεζών που είναι διαθέσιμες για κινητά γίνεται πανεύκολα, επίσης και από υπολογιστή μέσω e-banking) ή δεν τις ακουμπάς.

Τα επιτόκια είναι τέτοια ώστε, αν δεν εξοφλείς το σύνολο, πολύ σύντομα θα σε πνίξουν οι τόκοι.

Επίσης, αν δεν το ξέρετε, όσοι έχετε λάβει κατά την πανδημία κάποιο από τα επιδόματα που έχουν δοθεί: τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα, το οποίο σημαίνει πως, και πάγια εντολή να έχετε για την εξόφληση της πιστωτικής σας, αν ο λογαριασμός σας δεν έχει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού ΣΥΝ το ΣΥΝΟΛΟ των ακατάσχετων επιδομάτων, η τράπεζα θα αντλήσει την ελάχιστη δόση, ακόμη κι αν λείπει ένα λεπτό του ευρώ για να πάρει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

Αν, δηλαδή, έχετε πάρει συνολικά 1000 ευρώ επιδόματα (παράδειγμα) και έχετε οφειλόμενο ποσό 500 ευρώ, ο λογαριασμός δεν αρκεί να έχει 500 ευρώ μέσα για να τα σηκώσει αυτόματα η τράπεζα, θα πρέπει να έχει 1500. Οπότε, ή δηλώνετε στην τράπεζα το συγκεκριμένο λογαριασμό ως μη ακατάσχετο, ή απλά πληρώνετε μόνοι σας και πριν την καταληκτική ημερομηνία το σύνολο (όχι την ίδια μέρα που λήξει ο λογαριασμός, το έχω κάνει και παρότι πρόλαβα την τράπεζα -πλήρωσα αξημέρωτα- το απόγευμα η τράπεζα μου ξανασήκωσε το σύνολο του οφειλόμενου ποσού και μετά χρειάστηκα μέρες για να μου τα επιστρέψει).

Προσοχή με τις πιστωτικές, θέλουν σύνεση στη χρήση τους, αλλιώς είναι σαν να δένεις πέτρα στο λαιμό σου.

• Like 5
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, Snoob είπε

Επίσης, αν δεν το ξέρετε, όσοι έχετε λάβει κατά την πανδημία κάποιο από τα επιδόματα που έχουν δοθεί: τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα, το οποίο σημαίνει πως, και πάγια εντολή να έχετε για την εξόφληση της πιστωτικής σας, αν ο λογαριασμός σας δεν έχει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού ΣΥΝ το ΣΥΝΟΛΟ των ακατάσχετων επιδομάτων, η τράπεζα θα αντλήσει την ελάχιστη δόση, ακόμη κι αν λείπει ένα λεπτό του ευρώ για να πάρει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

Αν, δηλαδή, έχετε πάρει συνολικά 1000 ευρώ επιδόματα (παράδειγμα) και έχετε οφειλόμενο ποσό 500 ευρώ, ο λογαριασμός δεν αρκεί να έχει 500 ευρώ μέσα για να τα σηκώσει αυτόματα η τράπεζα, θα πρέπει να έχει 1500. Οπότε, ή δηλώνετε στην τράπεζα το συγκεκριμένο λογαριασμό ως μη ακατάσχετο, ή απλά πληρώνετε μόνοι σας και πριν την καταληκτική ημερομηνία το σύνολο (όχι την ίδια μέρα που λήξει ο λογαριασμός, το έχω κάνει και παρότι πρόλαβα την τράπεζα -πλήρωσα αξημέρωτα- το απόγευμα η τράπεζα μου ξανασήκωσε το σύνολο του οφειλόμενου ποσού και μετά χρειάστηκα μέρες για να μου τα επιστρέψει).

αν και δε με αφορά το θέμα, πάντα πληρώνω χειροκίνητα και ποτέ με πάγια εντολή (θέλω να έχω τον έλεγχο), είσαι σίγουρος γι αυτό; Ποιος ηλίθιος το σκέφτηκε;

Αφού δε μιλάμε για κατάσχεση, αλλά για πληρωμή. με ποια λογική να μη γίνει η πληρωμή;

στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ. Πρέπει να είναι ηλίθιος κάποιος για να πληρώνει τους τόκους των πιστωτικών. 

• Super Moderators
Δημοσ.

@BitbitΔεν ξέρω, την ίδια απορία έχω και εγώ, όμως δυστυχώς την πάτησα, πλήρωσα και έμαθα.

Αν, αυτά τα δύο χρόνια που βιώνουμε αυτή την περιπέτεια, έχουν μπει στο λογαριασμό (παράδειγμα) 1000 ευρώ σε επιδόματα, τότε οι τράπεζες θεωρούν πως ο λογαριασμός αυτός, ως το σύνολο των ακατάσχετων ποσών που έχουν διαχρονικά κατατεθεί σε αυτόν, θεωρείται ακατάχετος, ακόμη και αν στο μεταξύ ο λογαριασμός έχει μηδενιστεί, δηλαδή αν τα "ακατάσχετα" έχουν καταναλωθεί.

Εντωμεταξύ, όλο εκείνο το διάστημα της δοκιμασίας, ενώ αφελώς (ή λογικά, όπως το δει κανείς...) νόμιζα πως ήμουν εντάξει, όταν προσπάθησα να βγάλω άκρη, βίωσα μια σύγχρονη εκδοχή του "από τον Άννα στον Καϊάφα": η κατ' όνομα τηλεφωνική εξυπηρέτηση μου έλεγε πως είμαι εντάξει, όταν μου πήραν τόκους δεν ήξεραν να μου απαντήσουν γιατί, ανάλογα με το ποιον μιλούσα μου έλεγε και διαφορετικά πράγματα, τελικά με έστειλαν στο τοπικό κατάστημα (με ραντεβού, άλλη καθυστέρηση εκεί, οι τράπεζες φοβάμαι πως βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία να αποκλείσουν τους πελάτες από τα καταστήματα με πρόσχημα την "ασφάλεια" των υπαλλήλων και των πελατών), στο τοπικό κατάστημα δεν ήξεραν, έστειλαν ερώτημα στα κεντρικά και τελικά εμβρόντητος πληροφορήθηκα πως, αν ήθελα να συνεχίσω να έχω πάγια εντολή, θα έπρεπε να έχω κατά την καταληκτική ημερομηνία το σύνολο του οφειλόμενου ποσού συν ό,τι ακατάσχετο είχε μπει ιστορικά στο λογαριασμό.

Πρακτικά, δηλαδή, αν δεν δήλωνα το λογαριασμό ως μη ακατάσχετο, είχε αχρηστευτεί για την πάγια εντολή. Οπότε, ακύρωσα την πάγια και πλέον πληρώνω μόνος μου, κάτι που θα έπρεπε να έκανα εξ αρχής, αλλά νόμιζα πως είχα να κάνω με τράπεζες και όχι με... άντε μην πω. Είναι πολύ πρόσφατα όλα αυτά και τα λέω με κάθε βεβαιότητα.

Τέλος πάντων, το δια ταύτα και άσχετα με το πώς θα επιλέξει κανείς να πληρώνει την πιστωτική είναι πως, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να καλύπτεις το σύνολο του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα, πρέπει να μείνεις μακριά από κάθε πιστωτική, είναι καταστροφή τα επιτόκια που χρεώνουν.

• Like 1
Δημοσ.

για μένα υπάρχουν 2 κατηγορίες πελατών όσον αφορά τις πιστωτικές.

1. είναι αυτοί που δε διαθέτουν τα χρήματα και αναζητούν κάποιον δάνειο (διότι η πιστωτική είναι δάνειο), οπότε καταφεύγουν στη λύση της πιστωτικής
  2. και αυτοί που διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν ό,τι επιθυμούν μετρητοίς απλά επιλέγουν την πιστωτική σαν μια ευκολία. Δηλαδή και να μην είχαν την πιστωτική, δε θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να αγοράσουν -πληρώσουν αυτό που θέλουν.

όποιος ανήκει στην πρώτη κατηγορία καλά θα κάνει να το σκεφτεί διπλά. τώρα πολλοί λένε, θέλω να πάρω μια τηλεόραση, θα βγάλω πιστωτική και θα την πληρώσω με άτοκες δόσεις οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά ναι, στην πράξη όμως πολλοί παρασύρονται και λένε, ας πάρω κι αυτό μωρέ κι όταν πληρωθώ το εξοφλώ...κι εκεί ξεκινάει η κατρακύλα. Διότι πολύ απλά, δεν ξέρεις αν αύριο έχεις δουλειά και θα μπορείς να εξοφλείς τις δόσεις.

Φίλος μου ξεκίνησε πρόσφατα δουλειά και σε έναν μήνα τον σταματήσανε. αν πάνω στη χαρά του έπαιρνε με δόσεις κάτι τι θα γινόταν; Θα έφταιγαν οι τράπεζες προφανώς.....κλασικά 

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Bitbit είπε

για μένα υπάρχουν 2 κατηγορίες πελατών όσον αφορά τις πιστωτικές.

1. είναι αυτοί που δε διαθέτουν τα χρήματα και αναζητούν κάποιον δάνειο (διότι η πιστωτική είναι δάνειο), οπότε καταφεύγουν στη λύση της πιστωτικής
  2. και αυτοί που διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν ό,τι επιθυμούν μετρητοίς απλά επιλέγουν την πιστωτική σαν μια ευκολία. Δηλαδή και να μην είχαν την πιστωτική, δε θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να αγοράσουν -πληρώσουν αυτό που θέλουν.

όποιος ανήκει στην πρώτη κατηγορία καλά θα κάνει να το σκεφτεί διπλά. τώρα πολλοί λένε, θέλω να πάρω μια τηλεόραση, θα βγάλω πιστωτική και θα την πληρώσω με άτοκες δόσεις οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά ναι, στην πράξη όμως πολλοί παρασύρονται και λένε, ας πάρω κι αυτό μωρέ κι όταν πληρωθώ το εξοφλώ...κι εκεί ξεκινάει η κατρακύλα. Διότι πολύ απλά, δεν ξέρεις αν αύριο έχεις δουλειά και θα μπορείς να εξοφλείς τις δόσεις.

Φίλος μου ξεκίνησε πρόσφατα δουλειά και σε έναν μήνα τον σταματήσανε. αν πάνω στη χαρά του έπαιρνε με δόσεις κάτι τι θα γινόταν; Θα έφταιγαν οι τράπεζες προφανώς.....κλασικά 

Γενικα η πιστωτικη ειναι ενα καλο εργαλειο αν το χρησιμοποιεις σωστα. Και στην 1η κατηγορια να εισαι, μπορεις να την εχεις για ωρες αναγκης (πχ μια χαλασμενη οικιακη συσκευη). Απο εκει και περα συμφωνω, ειμαι στην 2η κατηγορια και κραταω τα χρηματα στην ακρη για την αγορα, απλα προτιμω να το βαλω σε δοσεις μηπως τυχει κατι αλλο.

• Like 1
Δημοσ.

υπαρχει τροπος να βγαλω λεφτα απο πιστωτικη?εχω οριο 1.5 αλλα εβαλα αλλα 4κ μεσα κ πηγα -5500.κ θελω να τα βγαλω καπως χωρις να περιμενω μια εβδομαδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...