Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους

Έχω την Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming 8GB η οποία σε idle δουλεύει γύρω στους 45-47 βαθμούς και σε heavy gaming στους 78 βαθμούς max. Εχτές έπαιζα κανένα 2ωρο red dead redemption και έφτασε και τους 81, κάποια στιγμή η οθόνη έσβησε και τα ανεμιστηράκια της κάρτας γυρίζαν στο 100% της ταχύτητας.

Με λίγο ψάξιμο υπέθεσα ότι πρέπει να αλλάξω την πάστα (ελπίζω να μην είναι τίποτε σοβαρότερο με την κάρτα) αλλά βλέποντας videos σχετικά, είδα ότι σε πολλές περιπτώσεις σκίζονται τα thermal pads κατά την αποσυναρμολόγηση και χρειάζονται αντικατάσταση, οπότε θέλω να αντικαταστήσω και αυτά ή έστω να έχω ανταλλακτικά σε περίπτωση που χρειαστούν. Σε idle όλα δουλεύουν οκ, έχω εικόνα αλλά δεν δοκιμάζω να στρεσάρω ξανά την κάρτα μέχρι να λύσω το θέμα των thermals.

Εδώ όμως, ξεκινάν οι απορίες ως προς το τι πάχος thermal pads πρέπει να επιλέξω:

Σε αυτό το video, στα σχόλια λένε ότι το πάχος είναι 1mm για τα vrams

Στο site της EKWB που κοίταζα δεν βρήκα κάτι, ενώ και η phanteks που έχει βγάλει ένα backplate για υδρόψυξη έχει άλλες τιμές πάχους:

Spoiler

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Με αναζήτηση σε forums κλπ οι απόψεις είναι συγκεχυμένες και δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι που να είναι 100% ξεκάθαρο. Πάντως, αρκετοί αναφέρουν ότι το πάχος είναι 1mm για τα vrm (χαζή ερώτηση, τα vrms είναι αυτά που φαίνονται με μωβ στην εικόνα που ανέβασα;)

Έχει κανένας επιχειρήσει να κάνει το ίδιο με την ίδια κάρτα; Οποιαδήποτε πρόταση και συμβουλή θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Ευχαριστώ!

Επεξ/σία από gazp
εισαγωγή spoiler
Δημοσ.

Ενα block ισως να θελει διαφορετικα pads απο οτι θελει η ψυκτρα του κατασκευαστη.

Τα κιτρινα ειναι τα VRM ειναι κατι γκρι τετραγωνα.

01-1.jpg

Δες φωτο τα μεγαλα ειναι τα VRM τα μικρα ειναι τα MOSFET

• Like 2
Δημοσ.

Είναι πολυκαιρισμένη η κάρτα;

Σαφώς η νέα πάστα θα βοηθήσει αλλά σκέφτηκες να κάνεις κάτι για το airflow του κουτιού;

Τι κουτί έχεις, τι ανεμιστήρες μέσα και σε τι διάταξη;

Προφανώς η αλλαγή πάστας  είναι η πιο οικονομική λύση αλλά σε περίπτωση που έχεις κουτί με κακό αερισμό ίσως πρέπει να σκεφτείς να το αναβαθμίσεις.

Δυστυχώς για τα pads δεν γνωρίζω να σε βοηθήσω...

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Είναι πολυκαιρισμένη η κάρτα;

Σαφώς η νέα πάστα θα βοηθήσει αλλά σκέφτηκες να κάνεις κάτι για το airflow του κουτιού;

Τι κουτί έχεις, τι ανεμιστήρες μέσα και σε τι διάταξη;

Προφανώς η αλλαγή πάστας  είναι η πιο οικονομική λύση αλλά σε περίπτωση που έχεις κουτί με κακό αερισμό ίσως πρέπει να σκεφτείς να το αναβαθμίσεις.

Δυστυχώς για τα pads δεν γνωρίζω να σε βοηθήσω...

Αγορασμένη τον Οκτώβριο του 2017. Το κουτι είναι το NZXT S340 elite, έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να βελτιώσω τα thermals και έχω δοκιμάσει διάφορα configurations αλλά δεν είδα αισθητές διαφορές. "Πίσω" έχω ένα Corsair ML 120 για εξαγωγή, "επάνω" ένα Corsair ML 140 για εξαγωγή ενώ "μπροστά" υπάρχουν 2 Corsair ML 140 για εισαγωγή τα οποία είναι βιδωμένα στο ψυγείο της υδρόψυξης. Πιο παλιά είχα αερόψυκτρα στον επεξεργαστή με αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης του ψυγείου να έχει καλύτερο air flow το κουτί αλλά η διαφορά στην κάρτα γραφικών ήταν 1-2 βαθμοί max, τώρα με την υδρόψυξη έχω πολύ καλύτερη θερμοκρασία στο cpu, στη γραφικών πάνω κάτω είναι το ίδιο με πριν.

Γενικά το συγκεκριμένο κουτί απο μπροστά δεν έχει πολλά ανοίγματα, αν βγάλω το μπροστινό κάλυμα πέφτει η θερμοκρασία της γραφικών 3-4 βαθμούς αλλά γεμίζει και σκόνη.

Να δοκίμαζα κάποιο fan curve στην κάρτα γραφικών;
Υπάρχει τρόπος όταν τη λύσω να μπορώ να μετρήσω τα pads πχ με παχύμετρο ή λόγω του ότι πιέζονται τόσο καιρό θα έχουν "κάτσει" και θα μετρήσω ότι να ναι; Πάντως, νομίζω ότι μετά από 4 χρόνια μια αλλαγή πάστας καλό είναι να γίνει.

Επεξ/σία από gazp
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πέρασαν απο τα χέρια μου αρκετές κάρτες της Gigabyte την τελευταία 8ετία. Σε κανένα re-paste δέν μου σκίστηκε pad,οπότε θέλω να πιστεύω πως είναι σχετικά ανθεκτικά (σε σχέση πχ με τα pad-αφρός που βάζει η ASUS).

Ακόμα και να σκιστεί το pad,δέν ήρθε το τέλος του κόσμου."Στρώνεις" τα δύο κομμάτια για να μήν αφήσει κενό και όλα καλά.

Περιορίσου στην αλλαγή θερμοαγώγιμης (Arctic MX4,Noctua NH-T1) εκτός και αν θέλεις να το δείς σάν project. Μήν πάρεις τις μετρήσεις της EKWB σάν σημείο αναφοράς,γιατί τα pads μπορεί να είναι κάλλιστα και διπλάσια σε πάχος.

Μια Gigabyte R9 290 πήγε απο 92°C (throttling) → 84°C απλά με ένα re-paste.

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Tenshi είπε

Πέρασαν απο τα χέρια μου αρκετές κάρτες της Gigabyte την τελευταία 8ετία. Σε κανένα re-paste δέν μου σκίστηκε pad,οπότε θέλω να πιστεύω πως είναι σχετικά ανθεκτικά (σε σχέση πχ με τα pad-αφρός που βάζει η ASUS).

Ακόμα και να σκιστεί το pad,δέν ήρθε το τέλος του κόσμου."Στρώνεις" τα δύο κομμάτια για να μήν αφήσει κενό και όλα καλά.

Περιορίσου στην αλλαγή θερμοαγώγιμης (Arctic MX4,Noctua NH-T1) εκτός και αν θέλεις να το δείς σάν project. Μήν πάρεις τις μετρήσεις της EKWB σάν σημείο αναφοράς,γιατί τα pads μπορεί να είναι κάλλιστα και διπλάσια σε πάχος.

Μια Gigabyte R9 290 πήγε απο 92°C (throttling) → 84°C απλά με ένα re-paste.

Σε ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω, αύριο κι όλας...Έχει νόημα να την στρεσάρω λίγη ώρα ώστε να είναι ζεστή ώστε να είναι πιο εύκολη η αποσυναρμολόγηση; Το πρότεινε κάποιος σε ένα video αλλά μου φάνηκε υπερβολή.

Όσον αφορά την τοποθέτηση της πάστας, ισχύει ότι και για τους cpu ή θέλει και λίγο παραπάνω; Π.χ. στη φώτο που ανέβασα, έχει φωτογραφία για το πώς θα κάνεις apply αλλά μου φαίνεται πολλή ποσότητα.

edit: με fan curve έπεσε σε idle στους 38 βαθμούς αλλά δεν έχω τεστάρει σε load. Δε νομίζω ότι να είναι κοντά στους 50 μόνιμα είναι τόσο κακό (το λέω γιατί τα φουρφούρια γυρίζουν συνέχεια και μου σπάν τα νεύρα). Τι προτείνετε, να το αφήσω με το curve η να όπως ήταν δεν έχω θέμα;

Επεξ/σία από gazp
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gazp είπε

Σε ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω, αύριο κι όλας...Έχει νόημα να την στρεσάρω λίγη ώρα ώστε να είναι ζεστή ώστε να είναι πιο εύκολη η αποσυναρμολόγηση; Το πρότεινε κάποιος σε ένα video αλλά μου φάνηκε υπερβολή.

Όσον αφορά την τοποθέτηση της πάστας, ισχύει ότι και για τους cpu ή θέλει και λίγο παραπάνω; Π.χ. στη φώτο που ανέβασα, έχει φωτογραφία για το πώς θα κάνεις apply αλλά μου φαίνεται πολλή ποσότητα.

Μια φακη θελει εγω την απλωνω αλλα μπορεις να την βαλεις και στο κεντρο. Στο βιντεο ειναι ασχετος εχει αφησει κομμενα pads δεν καθαριζει απο πισω τους ανεμιστηρες τιποτα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, gazp είπε

edit: με fan curve έπεσε σε idle στους 38 βαθμούς αλλά δεν έχω τεστάρει σε load. Δε νομίζω ότι να είναι κοντά στους 50 μόνιμα είναι τόσο κακό (το λέω γιατί τα φουρφούρια γυρίζουν συνέχεια και μου σπάν τα νεύρα). Τι προτείνετε, να το αφήσω με το curve η να όπως ήταν δεν έχω θέμα;

Δέν θα πειράξει σε κάτι άλλα δέν έχει και ιδιαίτερο νόημα.

Αφενώς ο πυρήνας είναι κολλημένος πάνω στο pcb,οπότε δέν παίζει να ξεκουμπώσει όπως ένας AMD επεξεργαστής.Αφετέρου, οι δυνάμεις που ασκούνται απο το mounting system σε μια vga είναι πολύ μικρότερες απο τις αντίστοιχες σε έναν επεξεργαστή και λογικό είναι, αφού μιλάμε για ένα γυμνό die.

Η τεχνική "φακή" δέν νομίζω πως δουλεύει τόσο καλά σε vga όσο σε μια cpu ελέω μικρότερης πίεσης, ενώ οι γραμμές (σε σταυρό ή Χ) είναι too much και σπατάλη θερμοαγώγιμης.Προσωπικά απλώνω στο die μια μικρή ποσότητα με κάρτα/σπάτουλα.

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 1
Δημοσ.

Απλά μη βάλεις ηλεκτραγώγιμη. Πολύ, λίγη ελάχιστη σημασία έχει η παραπάνω ποσότητα από τη πίεση θα φύγει στα πλάγια.

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους,

Τελικά προχώρησα σε αλλαγή πάστας σήμερα. Η παλιά ήταν εντελώς ξεραμένη. Μου σκίστηκαν ελαφρώς 2 thermal pads αλλά τα επανέφερα όπως πρότεινε ο φίλος @Tenshi. Τα pads δεν μου φάνηκαν ξεραμένα, ίσα ίσα, φάνηκαν μια χαρά. Έλυσα και καθάρισα και τους ανεμιστήρες που ήταν γεμάτοι σκόνη. Γενικά μιλώντας, το περίμενα πιο δύσκολο απλώς αγχώθηκα λίγο παραπάνω μιας και δεν είχα αλλάξει ποτέ πάστα σε κάρτα γραφικών & το γεγονός ότι είναι ένα ακριβό εξάρτημα για το οποίο έκανα αρκετό καιρό οικονομία....

Μόλις άνοιξα το pc, έβαλα hwmonitor, από εκεί που το idle ήταν στους 49 βαθμούς εχτές, με το hot spot στους 60, είδα την παρακάτω ευχάριστη εικόνα

Spoiler

image.png.4f7004bd05c457a07624721e86400ed5.png

Καμμία σχέση, η μέρα με τη νύχτα, κυριολεκτικά, χωρίς καν να βάλω κάποιο fan curve για τα φουρφούρια της κάρτας...

Βέβαια, όσο περνάει η ώρα, οι idle θερμοκρασίες για την GPU είναι 41 βαθμοί και για το hot spot 52, έχουν σταθεροποιηθεί εκεί. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ ο ανικανοποίητος ή περίμενα καλύτερα αποτελέσματα, έχει πάντως διαφορά σε σχέση με πριν.

Τρέχοντας ένα Heaven Benchmark (1920 x 1080, Ultra Preset, με επιλεγμένο το gaming mode απ' το extreme tuning) έχω τα παρακάτω αποτελέσματα:

Spoiler

image.png.e59c5e8920acda1d2089481f7966d197.png

Η θερμοκρασία της κάρτας έφτασε 76 βαθμούς (από 81) και του hot spot 87 (από 91 εχτές).

Δεν μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί, αλλά και πάλι, ίσως είμαι υπερβολικός.

Αποφάσισα να ρυθμίσω ένα fan profile, να δω πως θα πάει. Πάσα γνώμη/άποψη σχετικά με το configuration των ανεμιστήρων του κουτιού, ή σχετικά με τις θεμοκρασίες ή ότι άλλο θέλετε, δεκτή και παραπάνω από καλοδεχούμενη.

• Like 1
Δημοσ.

Εχει 0 fan rpm ρυθμιση? Γενικα τις καρτες μου τις εχω σε idle στο 30% για να κραταω αρκετα χαμηλα τα temps και δεν ακουγεται. Θα προτεινα να τα βαλεις 30% (εστω και σαν δοκιμη). Αν πεσει στους 30 βαθμους τοτε εισαι οκ. Και η 3070 μου πρεπει idle να πηγαινει στους 37+, αλλα με τα Fans 30% την διατηρω στους 28-30. (θερμοκρασια δωματιου 21-22)

Επισης, προτιμησε το hwinfo64 αντι για hwmonitor και πριν ξεκινησει το τεστ κανε reset τα values. Τα max λιγη σημασια εχουν αν ανεβαινουν τα temps αποτομα στην αρχη πρωτου ξεκινησουν τα fans να τρεχουν, και δες τα avg

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Εχει 0 fan rpm ρυθμιση? Γενικα τις καρτες μου τις εχω σε idle στο 30% για να κραταω αρκετα χαμηλα τα temps και δεν ακουγεται. Θα προτεινα να τα βαλεις 30% (εστω και σαν δοκιμη). Αν πεσει στους 30 βαθμους τοτε εισαι οκ. Και η 3070 μου πρεπει idle να πηγαινει στους 37+, αλλα με τα Fans 30% την διατηρω στους 28-30. (θερμοκρασια δωματιου 21-22)

Επισης, προτιμησε το hwinfo64 αντι για hwmonitor και πριν ξεκινησει το τεστ κανε reset τα values. Τα max λιγη σημασια εχουν αν ανεβαινουν τα temps αποτομα στην αρχη πρωτου ξεκινησουν τα fans να τρεχουν, και δες τα avg

Nαι, εχει 0 rpm σαν ρύθμιση έως τους 50 βαθμούς. Έχω φτιάξει το παρακάτω fan profile μέσα από το extreme tuning της gigabyte Είναι περίπου στο 10% μέχρι τους 35 βαθμούς και μετά ανεβαίνει.

1809646003_.png.c5c136ea07cefe89d36eb8648036fff3.png

Εχτές σε red dead redemption 2, έφτασε μέχρι 63 βαθμούς maximum με αυτό το fan curve αλλά επειδή είναι αρκετά επιθετικό μου παίρνει τα αυτιά. Δοκίμασα να βάλω το hwinfo προχθές αλλά με το που το έτρεξα τα ανεμιστηρακια της υδρόψυξης ξεκίνησαν να δουλεύουν στο 100% και σταμάτησαν μόνο όταν το ξήλωσα. Ίσως έκανα εγώ κάτι λάθος, θα ξαναδοκιμάσω...

Μια χαζή, ίσως ερώτηση: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν τα ανεμιστηράκια της κάρτας γραφικών γυρνάνε μόνιμα στο 100%? Υπάρχει π.χ. περίπτωση να μου μείνουν στα χέρια; Ποια είναι η max ασφαλής θερμοκρασία για την κάρτα, μήπως και διορθώσω λίγο το fan curve.

Επίσης, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις :)

edit: ξαναέβαλα το hwinfo και μια απ τα ίδια

Επεξ/σία από gazp
Δημοσ.

Μέχρι 75 βαθμοί καλά είναι. Αν μπορούν τα κατέβουν τα % στα φανάκια, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που χαλάνε. Έρχεται και χειμώνας, οπότε θα έχει ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες το σύστημα=περισσότερο κατέβασμα στα rpm.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επανέρχομαι μιας και έχω ένα κάρο θέματα. Από θερμοκρασίες είμαι οκ, σήμερα όμως το pc κρασαρε σε δύο διαφορετικές περιπτωσεις: τη μία είχα βάλει ένα heaven benchmark μιας και έπαιζα πάλι με τα fan curves και γύρω στα μισά του bench η οθόνη μαύρισε και μου έγραψε no signal. Έκλεισα τελικά το pc απ το κουμπί. Την δεύτερη, έβαλα να παίξω λίγο 2k, μετά από περίπου 5 λεπτά ή οθόνη έσβησε, άκουγα τα φουρφουρια της κάρτας γραφικών να γυρνάνε στο 100% και πάλι χρειάστηκε να κλείσω το pc απ το κουμπί. 

Είχα παρατηρήσει κάποιες φορές ότι άναβε το άσπρο λαμπάκι πάνω απ την έξτρα τροφοδοσία της κάρτας, αλλά τόσο καιρό δεν είχα δώσει σημασία, το ειχα θεωρήσει νορμάλ. Μόλις σήμερα είδα ότι αν το λαμπάκι είναι μονίμως αναμμένο, δεν υπάρχει η έξτρα τροφοδοσία, αν αναβοσβήνει όπως σε εμένα τότε υπάρχει κάποιο θέμα με τα ρεύματα ενώ το νορμάλ είναι να είναι σβηστό... Καλός βλαμμένος κι εγώ, τόσο καιρό δεν πονηρευτηκα να το ψάξω παραπάνω. 

Επειδή πλέον έχω θέματα με την κάρτα, σβήνει η οθόνη και τα fans γυρνάνε στο 100% (ήταν ο λόγος που μπήκα στη διαδικασία του repaste) κοίταξα ότι όλα είναι συνδεδεμένα και δεν είχα πχ κάποια χαλαρή σύνδεση. Αύριο θα δοκιμάσω να βγάλω τα extensions και να δω τι γίνεται με σκέτα τα καλώδια του τροφοδοτικού. 

Σε αυτή τη φάση έχω αρχίσει να ανησυχώ για το τροφοδοτικό (evga supernova 750 G3 - ευτυχώς έχει ακόμα εγγύηση) η ακόμα χειρότερα την κάρτα γραφικών, η οποία είναι εκτός εγγύησης και πραγματικά, πέρα από όλα τα άλλα δεν σκοπεύω να δώσω ένα σκασμό λεφτά για αντίστοιχη ούτε τώρα, ούτε οοοοοταν πέσουν οι τιμές. 

Κάθε γνώμη και βοήθεια θα είναι πολυτιμη

Ευχαριστω

edit: τελικά ήταν τα extensions! Τα ξήλωσα και ησύχασα! Πλέον σε gaming & benchmarking φτάνω στους 68 βαθμούς max, με το hot spot στους 80.
Νομίζω μπορεί να κλειδωθεί πλέον :)

Επεξ/σία από gazp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...