Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πήγα στην Εθνική Τράπεζα και ενώ υπάρχουν κανονικά τα προγράμματα προθεσμιακών καταθέσεων στην ιστοσελίδα (υπάρχουν αναλυτικά και στον πίνακα του tsig.gr)

https://www.nbg.gr/el/retail/deposits/time-deposit-accounts/time-deposit-account-in-euro

με ενημέρωσε ο υπάλληλος ότι πλέον δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και δεν θα υπάρξουν για πολλούς μήνες. Μου προώθησε αμοιβαία κεφάλαια (πχ Δήλος) που προφανώς δεν είναι εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο, αλλά η χρονοσειρά που μου έδειξε της τελευταία επταετίας είχε καλές αποδόσεις, από 0,7% μέχρι και 10% και ποτέ αρνητική απόδοση.

Τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πλέον οι προθεσμιακές καταθέσεις στις άλλες τράπεζες; Παρακάτω γράφει ότι υπάρχουν, αλλά αν μιλήσω με υπάλληλο από κοντά ίσως φάω άκυρο ξανά... Η τράπεζα Αττικής πάει για πρόγραμμα σωτηρίας, αλλά προφανώς οι καταθέσεις εγγυώνται. Με το ταμείο παρακαταθηκών τί παίζει; Δίνει ένα καλό επιτόκιο 0,45% για καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ λέει. Η Τούρκικη Ziraat στην Αθήνα δίνει παραπάνω...

https://www.tsig.gr/lang-el/banks/deposits/fixed-deposits?telestis=έως&amount=100000&page=1

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Τα επιτόκια είναι αστεία, ειδικά όταν μιλάμε για προθεσμιακές καταθέσεις. Ούτε τον πληθωρισμό δεν καλύπτουν. 

Όσο για τα "έτοιμα" επενδυτικά προγράμματα τους δεν τα εμπιστεύομαι. Καλύτερα βάλει το ποσό που θες σε ETF S&P 500. Ανοδική πορεία τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν αξίζει να ασχολείσαι με τα γελοία επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Καλύτερα να επενδύσεις τα λεφτά σου σε ETF που ακολουθεί ένα δείκτη με ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες όπως ο S&P 500. Τα ETF παρουσιάζουν μικρότερα κόστη και ευκολότερη διαχείριση από τα αμοιβαία κεφάλαια.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό είναι το φυλλάδιο που δίνει η Εθνική στους υποψήφιους επενδυτές για τα αμοιβαία κεφάλαια ΔΗΛΟΣ. Προφανώς όσοι απάντησαν σ' αυτό το θέμα είναι αρκετά ψαγμένοι και θα το ξέρουν καλά.

Είναι σημαντικό που καλεί η Εθνική για πρώτη φορά, λόγω του μηδενικού επιτοκίου καταθέσεων, άτομα που δεν έχουν γνώσεις ή/και ηλικιωμένους, από καταθέτες να γίνουν επενδυτές, εκτός και αν ξέρουν τί κάνουν.

Αν έδινα στην Εθνική το 30% του κεφαλαίου μου, τότε μου έδιναν προθεσμιακό επιτόκιο 0,3% για το υπόλοιπο 70% του κεφαλαίου για τρεις μήνες.

Στην Εθνική τα δύο τελευταία χρόνια είχα 0,6% επιτόκιο το πρώτο εξάμηνο και 0,1% τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Μάλιστα ο υπάλληλος μου είχε πει θα το παρακολουθούμε κάθε 6 μήνες και θα δούμε αν σε συμφέρει! Στο τέλος μου είπε "έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε κάτι άλλο στις προθεσμιακές καταθέσεις"!

Λεπτομέρεια, αλλά το tsig.gr είχε δίκιο για προθεσμιακή στην Εθνική, αλλά μόνο online στα 0,06% επιτόκιο για ένα τρίμηνο!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, εγώ όμως είμαι πολύ αρχάριος στην οικονομική επιστήμη να πάω σε ETF που θέλει και χρηματιστηριακό γραφείο, οπότε θα κάτσω να φάω το 0,01% του λογαριασμού ταμιευτηρίου!

Δήλος 1.png

Δήλος 2.png

Επεξ/σία από Krusty

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...