Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ανακάινισα διαμέρισμα του '66 που είχε 2 παροχές (1 φωτισμό και 1 κλιματισμό) με εργολάβου όπου και τελειώσαμε τον Ιουνη. Ειχα πει στον εργολάβο οτι η όλη η υποδομή να γινει με το 1 ρολοι και στο τέλος θα παω ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ να τα κάνω 1. Ολα οκ, αιτησεις κλπ. Κανένα πρόβλημα μαζί τους. Ηρθε σημερα ο ΔΕΔΔΗΕ να δει τα ρολόγια σα προέλεγχο πριν έρθουν την επόμενη βδομάδα να τα συνενώσουν και μου λένε:

"Το ρολόι σου δεν έχει καλώδιο γείωσης με το διαμέρισμα αλλά έχει μόονο καλώδιο γείωσης ρολόι-πολυκατοικια και για να κανουμε τη συνένοση θα πρέπει να ερθει ο ηλεκτρολόγος σου και απο το 3ο οροφο να φέρει καλώδιο κάτω στο ρολοι και την άλλη βδομάδα θα το περάσουμε εμεις μέσα στο ρολοι.. αλλιως α) δε κανουμε τη δουλειά και β) θα έχεις πρόστιμο"

Οπότε στέλνω μειλ στον εργολάβο πριν πάρω τηλ. και θέλω να ρωτήσω εδώ όποιον ξέρει :

α) Το πιστοποιητικό ηλ. που μου έβγαλε ο εργολάβος έλεγε 5χ10 καλώδια ενώ το κουτι εχει 4χ10, λέιπει της γείωσης (μου ειπε ο ΔΕΔΔΗΕ). Ήταν δουλεια του εργολάβου να κοιτάξει κάτω το ρολοϊ (δε πρέπει να πηγε κατω ποτέ γιατι εχει κωδικό η εισοδος και δε με ρώτησαν ποτέ), δει τη γειωση και μιας και του έιχα πει οτι θα κανω τα 2 ρολογια 1, να μου κανει γείωση μέχρι το ρολοϊ;

β) Προσπαθώ να θυμηθω και (ελπιζω) να έχει γειωση το διαμέρισμα (1966) στο φωταγωγό σε σωλήνα ή κάπου, αλλά παιζει να μου εκαναν εγκατάσταση και να μην έχει γειωση πουθενά;

γ) Ο εργολάβος έχει δίκιο να μου πει μα-μου-να-με-πληρώσεις-δεν-ειναι-δουλειά-μου ή θα πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο (εχω συγγενείς και φίλους)   βαση του "λαθος/ψευτικου" πιστοποιητικού που μου έβγαλαν και τα κόστη (πρόστιμο, 2πλα πάγια μιας και δε θα γινευ συνένωση) κλπ κλπ;

Ευχαριστώ....

Δημοσ.

Είναι πολύ παράξενο να έγινε ανακαίνιση σε διαμέρισμα και να είδε ο εργολάβος λάθος καλώδιο στον πίνακα. Μήπως το 5x10 καλώδιο που έχει υπογράψει πηγαίνει στο ρολόι που θες να καταργήσεις? 

Δημοσ.

Weiss ευχαριστώ για την απάντηση, ο εργολάβος εχω την εντυπωση δεν πήγε ποτέ στο υπογειο γιατι θέλει κωδικό να μπεις και δε μου τον ζήτησε. Μου ειπε οτι τα καλώδια του ρολογιου που δε καταργουσα τα μονωσε στο τοιχο στην είσοδο.
Θεωρώ οτι και αυτος που έβγαλε το πιστοποιητικό δεν ήρθε ποτέ στο σπίτι. Του δωσαν απλά κάποια στοιχεία, εβαλε υπογραφή και τέλος. Γιατι, για να δεις τα καλώδια στο κουτι, πρέπει να πας κάτω και να το ανοίξεις (μονο ο ΔΕΔΔΗΕ το κάνει).

Δημοσ.

Το καλώδιο της παροχής σου μπορεί να φανεί και στον πίνακα του διαμερίσματος. Φαντάζομαι στην ανακαίνιση θα αλλαχτηκε και ο πίνακας και εκεί θα φαινόταν. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι και πίνακας και όλα.. Α, κατάλαβα.. απο εκεί δηλαδή θα έπρπε να καταλάβουν αν κατω στο υπόγειο παει γειώση; Αλλά ίσως να πηγαινει στο φωταγωγό και να συνδεετεαι με καμια σωλήνα όπως καναν παλια; Ετσι διαβασα.
Ομως, στο συμβολαιο έγραφε οτι θα ακολουθησουν τη νομοθεσία (ομως λέει για τα εσωτερικά δίκτυα, η γειωση δεν ειναι;) ενω τους ειχα πει θα κανω διαδικασίες με ΔΕΔΔΗΕ και κανονικα θα έπρπε να με ειχαν έτοιμο και νόμιμο...λέμε τώρα..

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ.

Ο εργολάβος δεν νλεχει καμια νομική ευθύνη, την ευθύνη την φερει αποκλειστικά ο ηλεκτρολόγος που εχει κανει την εγκατάσταση και εχει υπογράψει το σχέδιο και το πιστοποιητικό του σπιτιού

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η γείωση της κατοικίας μπορεί κάλλιστα να περνάει από διαφορετικό σημείο και όχι μέσα από το ρολόι. Αν είναι περασμένη από άλλο σημείο τότε ίσως έπρεπε να το υποδείξεις στους υπαλλήλους μήπως το δεχοντουσαν. Ίσως μάλλον επεσήμαναν τον κανονισμό επειδή εσύ έκανες αλλαγές στα ρολόγια και τις παροχές. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
Δημοσ.
2 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Ο εργολάβος δεν νλεχει καμια νομική ευθύνη, την ευθύνη την φερει αποκλειστικά ο ηλεκτρολόγος που εχει κανει την εγκατάσταση και εχει υπογράψει το σχέδιο και το πιστοποιητικό του σπιτιού

Μα αυτός βρήκε τον ηλεκτρολόγο (υπεργολάβος του) όπως και αυτός μου εξέδωσε (μεσω συνεργάτη του) το πιστ. ηλεκτρολόγου. Και το συμβόλαιο για τα ηλεκτρολογικα ήταν μέσα στο συμβόλαιο που υπέγραψα μαζί του.

2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Η γείωση της κατοικίας μπορεί κάλλιστα να περνάει από διαφορετικό σημείο και όχι μέσα από το ρολόι. Αν είναι περασμένη από άλλο σημείο τότε ίσως έπρεπε να το υποδείξεις στους υπαλλήλους μήπως το δεχοντουσαν. Ίσως μάλλον επεσήμαναν τον κανονισμό επειδή εσύ έκανες αλλαγές στα ρολόγια και τις παροχές. 

Εχεις δίκιο, ισως να ειναι απο το φωταγωγό, θα ξαναπροσπαθίσω να βρώ το διαχειριστή μπας και βοηθήσει. Αλλά διαβασα οτι απο το 2006 και μετά ότι γινεται απο ηλεκτρολογικά και γείωση, αυτή πρέπει να πηγαίνει στο ρολοϊ... Το θέμα ειναι πια τεχνικό; Νομικό;

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, a_f_a είπε

Μα αυτός βρήκε τον ηλεκτρολόγο (υπεργολάβος του) όπως και αυτός μου εξέδωσε (μεσω συνεργάτη του) το πιστ. ηλεκτρολόγου. Και το συμβόλαιο για τα ηλεκτρολογικα ήταν μέσα στο συμβόλαιο που υπέγραψα μαζί του.

Εχεις δίκιο, ισως να ειναι απο το φωταγωγό, θα ξαναπροσπαθίσω να βρώ το διαχειριστή μπας και βοηθήσει. Αλλά διαβασα οτι απο το 2006 και μετά ότι γινεται απο ηλεκτρολογικά και γείωση, αυτή πρέπει να πηγαίνει στο ρολοϊ... Το θέμα ειναι πια τεχνικό; Νομικό;

Ξαναδες τον κανονισμό αυτόν, διότι σε μερικά υφιστάμενα κτίρια είναι αδύνατον να κατέβει η γείωση μέσα από τον αγωγό που οδεύει από τον πίνακα στο ρολόι, οπότε ο ηλεκτρολόγος κοιτάει να το περάσει από άλλο μέρος από την αυλή, από τον ακάλυπτο η τον φωταγωγο μέχρι να φτάσει στο έδαφος και να τοποθετήσει το ηλεκτρόδιο γείωσης. 

Και σε εμάς κάτι τέτοιο θα κάνουμε θα περάσουμε την γείωση από αλλού. 

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, SilentVoice είπε

Αυτό που πολυκατοικία του '66 έχει κωδικό για να μπεις στο υπόγειο είναι η καλύτερη φάση.

Συγγνώμη TS για το offtopic.

Ναι έχεις πρόσβαση ειτε κλασσικά με κλειδί απο εξωτερική πόρτα στα υπόγεια, είτε με εξωτερικό ασανσερ (περα απο το κανονικό της εισοδου που δε παει μέχρι κάτω) που για να ενεργοποιηθεί θέλει κωδικό. Ο εργολάβος ουτε το ένα είχε ούτε το άλλο.

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, a_f_a είπε

Σε παλιές οικοδομές όπως μάλλον και στην περίπτωσή σου η γείωση εφαρμοζόταν σε δίκτυο ύδρευσης. Αυτό έχει απαγορευτεί να γίνεται πια  με νόμο από κάποια χρονιά και μετά γιατί στο δίκτυο ύδρευσης  έχουν τοποθετηθεί και πλαστικοί σωλήνες.

Αυτό που δε ξέρω είναι αν ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να σε υποχρεώσει σε τέτοια περίπτωση να ξεσυνδέσεις την παλιά γείωση και να κατεβάσεις νέα μέχρι το μετρητή.

• Like 1
Δημοσ.

Weiss, σε ευχαριστώ και πάλι. Αυτό διαβάζω, έχω φαει τα μάτια μου στο ιντερνετ αφού τέλειωσα δουλειά με παλμούς 200 γιατί έχω και χρονικό ορίζοντα μέχρι τη Τετάρτη οπότε έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ ξανά και μου λέει αν δεν έχεις κάνει κάτι, ερχόμαστε, βεβαιώνουμε πρόστιμο και φεύγουμε και μετά κάνεις ξανά αίτηση.

Αυτό που αναφέρεις ειναι που θα ήθελα να ξέρω. Οτι δηλαδή, ναι η πολυκατοικία ειναι του '66, αλλά όταν κανεις απο το 2006/09 τις όποιες έργασίες θα πρέπει πια να ακολουθείς τις προδιαγραφές του ΔΕΔΔΗΕ (και ας ειναι η πολυκατοικία παλιά) και όχι να ακολουθεις τα παλιά λάθη. Οπως δηλαδη ο ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ θέλει νεο πινακα εγκταάσταση με τις όποιες προδιαγραφές του και πιστ. ηλεκτρολόγου για να σου αλλάξει ακόμα και όνομα, για να κάνει συνένωση ρολογιών, λογικό να θέλει συγχρονες συνδέσεις και όχι φάση '60.

Μήπως βρε Weiss εχεις ιδέα ποιος νόμος/αρθρο ειναι; Ψάχνω τόση ώρα, δε βρίσκω το νόμο παρα μόνο διάφορες αναφορές σε ποστ.

Παντως, σε πιο παλιό ποστ εδώ , στο τελευταίο πόστ, κάποιος σε καπως παρόμοια περίπτωση λεει οτι λογω ανακάινισης πρεπει να περαστουν νεα καλώδια μάλιστα στο μετρητη.. δε ξέρω αν ισχύει μέχρι αυτό το σημείο...

Capture.JPG.014d82dbc8cad1fcec4ed11d1b910364.JPG

Δημοσ.

Ο δεδδηε θέλει να δει μεσα στην σωληνωση που κατεβαινει απο το διαμερισμα είτε 5 καλωδια, αν πρόκειται για τριφασικό, ειτε 3 αν πρόκειται για μονοφασικο, δεν πρόκειται να σου συνδέσει μετρητη που το καλώδιο γείωσης κατεβαίνει απο άλλου, αν πράγματι υπάρχει καλώδιο που φεύγει απο τον πίνακα και κατεβαίνει απο αλλη σωλήνωση πρεπει να φωναξει τον ηλεκτρολόγο να το περάσει με κάποιον τρόπο που να μην φαίνεται στην ιδια σωλήνωση με αυτην που κατεβαινουν και τα υπόλοιπα καλώδια

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...