Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά

έχω αρχίσει να μαθαίνω πράγματα σχετικά με τις επενδύσεις καθώς το σκέφτομαι για τον μέλλον. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να χάσει περισσότερα λεφτά από αυτά που έχει επενδύσει; Δηλαδή να καταλήξει να χρωστάει (δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που κάποιος δανείστηκε για να αγοράσει). Επίσης τι ισχύει με την φορολογία; Τι δηλώνω και πότε; Ξέρω για τον φόρο υπεραξίας εφόσον υπάρχει κέρδος έπειτα από πώληση κάποιου επενδυτικού προιόντος. Αλλά τι γίνεται με την αγορά και την κατοχή; Πρέπει να δηλώνω κάθε προιόν που αγοράζω ή/και που έχω στην κατοχή μου; Δηλώνεται και η ζημία;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Με το χρηματιστήριο μπορείς να χάσεις όλα ότι έχει επενδύσει και μηδενιστεί εντελώς. Για να έχεις οφειλές και να χρωστάς δεν το γνωρίζω. 

Δημοσ.

Εάν παίζει κάποιος μόνο long μετοχές μπορεί να χάσει μόνο το κεφάλαιο. Εάν μπεις σε προϊόντα όπως short, options, calls με leverage μπορεί να βρεθείς να χρωστάς πολλαπλάσια του κεφαλαίου που επένδυσες. Πολλή προσοχή

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάθε επένδυση έχει ρίσκο. Ακόμα και οι αποταμιεύσεις στην τράπεζα δεν είναι 100% εξασφαλισμένες. Από εκεί και πέρα εξαρτάται τι τύπος επενδυτή είναι κάποιος. Αν είναι μακροχρόνιος επενδυτής, δηλαδή αγοράζει επενδυτικά προϊόντα με σκοπό να τα ρευστοποιήσει μετά από χρόνια, το ρίσκο είναι σχετικά μικρό. Για έναν trader που ψάχνει να αγοράσει φτηνά και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να πουλήσει ακριβά το ρίσκο μεγαλώνει αρκετά. Ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο υπάρχει σε περιπτώσεις όπως η ανοιχτή πώληση (ή shorting) και το forex όπου εκεί μπορεί κάποιος να βρεθεί χρεωμένος.

Σχετικά με τη φορολογία, δηλώνoνται τα κέρδη από τα μερίσματα και τα κέρδη από την υπεραξία του προϊόντος όταν ρευστοποιηθούν. Στις μετοχές, τα μερίσματα φορολογούνται με 5% και η υπεραξία με 15%. Υπάρχουν προϊόντα όπως τα ETF με ένδειξη UCITS τα οποία έχουν μηδενική φορολόγηση. Εννοείται ότι πρέπει να συμβουλευτείς λογιστή που γνωρίζει από φορολογία επενδύσεων.

Επεξ/σία από Metal Heart
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...