Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα , θα ήθελα Να ρωτήσω την γνώμη σας για κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα σύνταξης  αν έχει κάποιος κάποια εμπειρία από Ελλάδα ή από Γερμανία κάθε πληροφορία δεκτή ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Δεν είναι κακή ιδέα, άμα έχεις τα λεφτά να τα δίνεις και όχι να είσαι τσίμα τσίμα. 

Δες προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου, πότε θα έχεις δικαίωμα να πληρώνεσαι την σύνταξη η αν μπορείς να τα τραβήξεις όλα κατευθείαν οπότε το επιθυμείς. 

Πήγαινε σε εταιρεία αξιόπιστη και όχι σε καμία άγνωστη που μπορεί να βαρέσει κανόνι και να πάνε τα λεφτά σας χαμένα. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Basilhs23___ είπε

Δεν είναι κακή ιδέα, άμα έχεις τα λεφτά να τα δίνεις και όχι να είσαι τσίμα τσίμα. 

Δες προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου, πότε θα έχεις δικαίωμα να πληρώνεσαι την σύνταξη η αν μπορείς να τα τραβήξεις όλα κατευθείαν οπότε το επιθυμείς. 

Πήγαινε σε εταιρεία αξιόπιστη και όχι σε καμία άγνωστη που μπορεί να βαρέσει κανόνι και να πάνε τα λεφτά σας χαμένα. 

Το μόνο το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως παραδείγματος χάριν μπορούμε να πληρώνουμε 50 € το μήνα άρα 600 € το χρόνο για 30 χρόνια και στο τέλος να μας δώσουνε σύνταξη 300 € για περίπου καμιά εικοσαετία. Αν ζήσουμε φυσικά τόσο μετά τα 65 λίγο αφύσικο αλλά ποτέ δεν ξέρεις κάνω κάπου λάθος επειδή δεν το’χω ψάξει και ιδιαίτερα γι’ αυτό σε ρωτάω . ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

600 x 30 = 18000 στα 30 έτη, 

Αυτό τοκιζεται κιόλας με κάποιον τόκο. 

3000 x 20 = 60000 στα 20 έτη. 

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω από που βγαίνουν αυτά τα επιπλέον χρήματα. 

Ρώτα διάφορες εταιρείες να πάρεις νούμερα και τιμές, αν συγκλίνουν στις περισσότερες τότε οκ, αν υπάρχουν διαφορες τότε πρέπει να ψάξεις τι παίζει και ποια εταιρεία δίνει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα. 

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Dmspolys είπε

Το μόνο το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως παραδείγματος χάριν μπορούμε να πληρώνουμε 50 € το μήνα άρα 600 € το χρόνο για 30 χρόνια και στο τέλος να μας δώσουνε σύνταξη 300 € για περίπου καμιά εικοσαετία. Αν ζήσουμε φυσικά τόσο μετά τα 65 λίγο αφύσικο αλλά ποτέ δεν ξέρεις κάνω κάπου λάθος επειδή δεν το’χω ψάξει και ιδιαίτερα γι’ αυτό σε ρωτάω . ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αν πληρώνεις πχ 50€ τον μήνα, θα πάρεις 50€ σύνταξη, όχι το 384€ που δίνει το κράτος.

30 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

600 x 30 = 18000 στα 30 έτη, 

Αυτό τοκιζεται κιόλας με κάποιον τόκο. 

3000 x 20 = 60000 στα 20 έτη. 

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω από που βγαίνουν αυτά τα επιπλέον χρήματα. 

Ρώτα διάφορες εταιρείες να πάρεις νούμερα και τιμές, αν συγκλίνουν στις περισσότερες τότε οκ, αν υπάρχουν διαφορες τότε πρέπει να ψάξεις τι παίζει και ποια εταιρεία δίνει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα. 

Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.

Τα 18.000€ που έδωσες θα πάρεις.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Για να μην απογοητευτεις στα 73 σου (ή και παραπανω) που θα παρεις συνταξη, προσπαθησε με καθε τροπο μέχρι τα 50-55 σου να έχεις βρει ενα τροπο να μην εισαι μισθωτός και να έχεις μια ροη εισοδηματος που να μην σε απασχολει καν αν θα παρεις συνταξη ή οχι.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Συνήθως τα προγράμματα αυτά σου ζητάνε ένα ποσό το χρόνο (είτε σε ετήσια είτε σε μηνιαία βάση) για Χ χρόνια. Και δεν σε συμφέρει να "σπάσεις" το πρόγραμμα νωρίτερα γιατί θα χάσεις λεφτά.

Μετά τα Χ χρόνια, θα σου δώσουν πίσω το ποσό + κάποιο μικρό τόκο. Είτε ντούκου είτε θα στο επιμερίσουν σε μηνιαίες καταβολές. Δεν ξέρω τι παίζει τώρα.

Π.χ. αν δίνεις 1000€ κάθε χρόνο για 15 χρόνια, θα έχεις δώσει 15000€. Αυτοί θα σου επιστρέψουν 15750€ αν υποθέσουμε ότι σου δίνουν 5% τόκο για το σύνολο των 15 ετών.

Αν έχεις την πειθαρχία να βάζεις λεφτά στην άκρη επί Χ χρόνια μόνος σου, κάντο έτσι για να μην δεσμεύεσαι. Αν όχι, πας σε πρόγραμμα.

• Like 1
Δημοσ.

Ενταξει, υποτιθεται οτι οι ασφαλιστικες τα επενδυουν σε αμοιβαια χαμηλου ρισκου κτλ οποτε υπαρχει ενας σχετικος καλυτερος τοκος.

Δημοσ.

Μη με φάτε (θα έπρεπε να είχα ιδέα αλλά δεν εχω) αλλά εχω κάποιες βασικές απορίες και θα εκτιμούσα να απαντηθούν 

ειμαι ιδιωτικός υπάλληλος, για να συνταξιοδοτηθώ πρέπει

1. να εχω φτάσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και τουλάχιστον να εχω τα minimum χρόνια εισφορών , σωστά ; 

2. Η σύνταξη αφού έχω συμπληρώσει το ηλικιακό όριο και συνεχίσω να εργάζομαι επαναυπολογιζεται με τα χρόνια και τις εισφορές που προστίθεται. Εδώ πρέπει να βρεις το κατάλληλο match σωστά ; 

3. Το ποσο της σύνταξης είναι θέμα ηλικιας συνταξιοδότησης Και ενσήμων ; άρα μεσες άκρες τα ποσά είναι από τους πίνακες που διαβάζουμε ; 

4. τα πρώτα χρόνια ήμουν χαμηλόμισθος , τα τελευταία σχεδόν 10 η κλίμακα μου ανεβαίνει  , αυτό πως υπολογίζεται στο ποσο της σύνταξης ; Η λογική λέει ένας με μέσο μισθό 1000 μικτά και ένας με μέσο μισθό 1400 μικτά στα ίδια χρόνια θα έχουν διαφορετική σύνταξη , αλλά ποσο σε σχέση με τα minimum ; 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Papakaliati είπε

Και γιατί να μην τα επενδύεις μόνος σου σε Vanguard για παράδειγμα; Έχεις τον έλεγχο των χρημάτων σου, και κομπλέ αποδώσεις. 

Δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν όλοι με αυτό, θέλουν έτοιμες λύσεις. Προσωπικά εκτός από άτομα που έχουν σπουδάσει πχ χρηματοοικονομικά, όλοι οι άλλοι βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη το χρηματιστήριο, τα ETFs, index κλπ.

Δημοσ.

Εχω πρόγραμμα ιδιωτικής σύνταξης να τρέχει από το 2016. Το έκανα μετά απο προτροπή ενός Γερμανού συναδέλφου που μου ειπε ότι αυτός έχει 4 διαφορετικα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, τα έκανε σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του ξεκινόντας από τα 27 του χρονια.

Το (μικρό) συνταξιοδοτικό που έχω πάει κάπως έτσι:

• 50 ευρώ το μηνα για 30 χρόνια, επιτόκιο 2.5% ετήσιο εγγυημένο (2016 όροι)
  • μόλις περάσουν τα 30 χρονια θα αποφασίσω αν θα πάρω τα χρήματα που έχουν μαζευτει ως εφάπαξ ή ως *ισόβια* σύνταξη (ναι, για πάντα).
  • η ισόβια σύνταξη με το παρόν πινακάκι καταβολών μου θα είναι στα 173 ευρώ

Περιληπτικά μερικά σημεία σημεία:

1. η δόση, για να προλάβει τον πληθωρισμό, αυξάνεται κατα 2 ή 4% το έτος (διαλέγεις). Συνεπώς τώρα η δοση εχει πάει κάπου στα 55 ευρώ το μήνα.
  2. Τα 173 ευρώ ισόβιας σύνταξης το έτος 2046 μπορει να μην αγοράζουν ούτε ένα κιλο ψωμι, αλλά ως νούμερο θα είναι αυτό.
  3. αν επιλέξω να λάβω ισόβιας σύνταξη και πεθάνω μετά από 6 μηνες, κέρδισε η ασφαλιστική, τα υπολοιπα δεν τα παιρνουν οι κληρονόμοι. Αν ζήσω για τουλ 13-15 χρονια ή και περισσότερα κερδισα εγώ.
  4. Αν θέλεις να σπάσεις το συμβολαιο μπορείς όποιαδήποτε στιγμή και θα πάρεις πίσω πάνω κάτω αυτά που έβαλες μειον κάποια έξοδα φακέλου.
  5. Μπορεις να δανειστεις από τον κουμπάρα αυτόν κάποια χρήματα, καταβάλοντας κάποια έξοδα φακέλου.

Επίλογος, προφανώς και στηρίζω την επιλογή μου. Δεν ειναι σωστό να το συγκρίνουμε με άλλες επενδύσεις με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα. Πχ αν το 2016 αγόραζα bitcoin τώρα θα ειχα Lamborghini. Είναι ακόμα μια DCA επένδυση για τα γεράματά σου.

21 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Μετά το πιστόλι της Aspis, το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και το συμβόλαιό σου θα το αγοράσει άλλη ασφαλιστική αν η ασφαλιστική σου πτωχεύσει. Βέβαια καλύτερα ειναι να πας σε μια αξιόπιστη από την αρχή και να μην έχεις τέτοια προβλήματα.

21 ώρες πριν, Dmspolys είπε

Το μόνο το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως παραδείγματος χάριν μπορούμε να πληρώνουμε 50 € το μήνα άρα 600 € το χρόνο για 30 χρόνια και στο τέλος να μας δώσουνε σύνταξη 300 € για περίπου καμιά εικοσαετία.

Όπως ειδες στο παράδειγμά μου, με 50 το μηνα, λαμβάνεις 173 ευρώ σύνταξη. Οι ασφαλιστικές έχουν υπολογισμένο το προσδόκιμο ζωής και προσφέρουν αυτό το ποσό. Όπως είπα, αν πεθάνεις το πρώτο χρόνο κερδίζουν, αν ζήσεις για τουλάχιστον 13-15 χρονια κερδίζεις εσύ.

19 ώρες πριν, tasanton είπε

Αν έχεις την πειθαρχία να βάζεις λεφτά στην άκρη επί Χ χρόνια μόνος σου, κάντο έτσι για να μην δεσμεύεσαι. Αν όχι, πας σε πρόγραμμα.

Συμφωνώ, αλλά έτσι χάνεις το *ισόβιο* της σύνταξης. Συν ότι η ζωή έχει ανάγκες που κάποιος θα βρεθει/τσιγκλίσει να τα φας τα χρήματα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, Ihavetheanswers είπε

Δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν όλοι με αυτό, θέλουν έτοιμες λύσεις. Προσωπικά εκτός από άτομα που έχουν σπουδάσει πχ χρηματοοικονομικά, όλοι οι άλλοι βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη το χρηματιστήριο, τα ETFs, index κλπ.

ΓΙ' αυτό και πρέπει να ανοίξει ένα σχετικό topic, καθώς δεν υπάρχει στο insomnia απ' όσο έξαψα.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, Papakaliati είπε

Και γιατί να μην τα επενδύεις μόνος σου σε Vanguard για παράδειγμα; Έχεις τον έλεγχο των χρημάτων σου, και κομπλέ αποδώσεις. 

Θεωρητικα άλλα προγράμματα μπορεί να διεκδικήσει το κεφάλαιο της Εθνικής η της εκάστοτε μεγάλης ασφαλιστικής από το εκάστοτε fund και άλλα ο καθένας μας μόνος του. Αντίστοιχα και η ίδια η ασφαλιστική θα δώσει καλύτερα προγράμματα στα ομαδικά συμβόλαια. Τα καλά επιτόκια θέλουν και υψηλές εισφορές για να στα δώσουν. Προσωπικά δεν θα επέλεγα κάποιο τέτοιο συνταξιοδοτικό αλλά αυτό πουλάν. Ελαφρώς καλύτερες αποδόσεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...