SOAD1981 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) καλησπερα σε ολους . Το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι πολυ αργο φορτωμα των windows . και δεν ειναι στο boot , οσο στο οτι αργει παρα πολυ να φορτωσει μετα το login . δηλαδη για να μπορεσω να αρχισω να χρησιμοποιω τον υπολογιστη , πρεπει να περασουν κοντα 2 λεπτα . Διευκρινισεις : ο σκληρος εχει 100% υγεια τσεκαρισμενο με hdd sentinel , το startup ειναι ελεγμενο ξεκινουν 3-4 προγραμματα μονο , εχω κανει και φορματ αλλα παρολα αυτα το προβλημα υφισταται συνεχως . Εχω κανει disable το windows defender και το windows firewall και εχω το avira free . Υπαρχει μηπως καποιο software να τσεκαρω την αργη αποκριση ? Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2021 από SOAD1981
Τέρης Α. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 31 λεπτά πριν, SOAD1981 είπε ο σκληρος εχει 100% υγεια τσεκαρισμενο με hdd sentinel Για ποιον πρόκειται;
micos000 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Αν ο δίσκος είναι μηχανικός τότε είναι λογική η καθυστέρηση. Επίσης, κάτι άλλο που μπορεί να καθυστερεί είναι αν στήνει τίποτα updates. Αν πάντως είναι μηχανικός ο δίσκος και είναι και στις 5400 στροφές, τότε ίσως είναι καιρός να σκεφτείς για έναν ssd. Αν είναι ssd ο δίσκος πες μας ποιος είναι. 3
SOAD1981 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) https://www.e-shop.gr/seagate-barracuda-720011-st3500320as-500gb-sata2-p-PER.301632 . Αυτος ειναι Μου κανει εντυπωση παντως γιατι πχ με τα windows 7 δεν συνεβαινε αυτο Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2021 από SOAD1981
nickol-us Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 33 λεπτά πριν, SOAD1981 είπε https://www.e-shop.gr/seagate-barracuda-720011-st3500320as-500gb-sata2-p-PER.301632 . Αυτος ειναι Μου κανει εντυπωση παντως γιατι πχ με τα windows 7 δεν συνεβαινε αυτο Δεν ξέρω αν έχεις αλλά προβλήματα, πάντως ο μηχανικός σκληρός είναι σίγουρα ένα από τα κυριότερα. Χρειάζεται ssd για το λειτουργικό. Ένας 240, εφόσον δεν έχεις τίποτα μεγάλες εφαρμογές αρκεί. Κρατάς και τον μηχανικό για αποθήκευση. Επίσης το avira βγάλε το απο τη λίστα σου. Το defender σίγουρα δεν είναι χειρότερο ενώ συνεργάζεται αρμονικά με τα windows. 1
Τέρης Α. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Στις 23/9/2021 στις 5:24 ΠΜ, SOAD1981 είπε κανει εντυπωση παντως γιατι πχ με τα windows 7 δεν συνεβαινε αυτο Και σε εμάς το ίδιο. Μέχρι τα 8.1 ήταν εντάξη ο HDD για το λειτουργικό. Όπως είπαν (και υπονόησα κι εγώ) θα πρέπει να μπει SSD για το λειτουργικό. Μερικοί δίσκοι (υπάρχουν και σε μεγαλύτερες χωρητικότητες) κατά σειρά προτίμησης. *Από μητρική/ επεξεργαστή/ ραμ τι έχετε; Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου 2021 από Τέρης Α.
cabdik Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Τέρης Α. είπε *Από μητρική/ επεξεργαστή/ ραμ τι έχετε; Υποθετω μιλαει για το συστημα της υπογραφης του. φιλε @SOAD1981 εφ' οσον εχεις ενα ικανο συστημα, απορω γιατι το ταλαιπωρεις με τον Barracuda....! κορυφαιοι δισκοι, αλλα...... μεχρι πριν 10 χρονια....!! Επρεπε ΗΔΗ να εχεις βαλει εναν SSD για το λειτουργικο συστημα, και αυτον που εχεις τωρα, να τον εχεις για αποθηκη. και ηδη απο τα WIndows 7 επρεπε να εχεις SSD. ποσω μαλλον δε στα 8,1 - 10 - 11 που θελουν και NVMe ...........!!! αλλα βαλε τουλαχιστον εναν SSD 240-250GB ή και μεγαλυτερο αν σε παιρνει. αλλα ΟΧΙ φτηνιαρικο.... βαλε καποιον επωνυμο, π.χ Crucial ΒΧ -MX, Samsung EVO, Sandisk.......... Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2021 από cabdik 1
Τέρης Α. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, cabdik είπε Υποθετω μιλαει για το συστημα της υπογραφης του. φιλε @SOAD1981 εφ' οσον εχεις ενα ικανο συστημα, απορω γιατι το ταλαιπωρεις με τον Barracuda....! κορυφαιοι δισκοι, αλλα...... μεχρι πριν 10 χρονια....!! Βλέπω αυτό το Sata II στον δίσκο του και μου φαίνεται κάπως... Να τον πήρε από το παλιό σύστημα και να τον έβαλε στο νέο;... 6 λεπτά πριν, cabdik είπε βαλε καποιον επωνυμο, π.χ Crucial ΒΧ -MX, Samsung EVO, Sandisk.......... Σ' αυτό συμφωνούμε! Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2021 από Τέρης Α.
micos000 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 29 λεπτά πριν, cabdik είπε εφ' οσον εχεις ενα ικανο συστημα, απορω γιατι το ταλαιπωρεις με τον Barracuda....! Αυτό πάλι με ξεπερνάει κι εμένα, αν είναι από το σύστημα της υπογραφής του t.s. Να στήνουμε ένα γερό σύστημα με καλό επεξεργαστή, με κάρτα γραφικών για παιχνίδια και άφθονη μνήμη και μετά να του σφίγγουμε τα λουριά με μηχανικούς δίσκους και μάλιστα sata2, είναι ότι χειρότερο. Από το συγκριτικό των δίσκων που ανάρτησε ο Τέρης θα έβγαζα crucial bx και pny και θα έβαζα wd blue.
oldnew Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Οταν ενας 256 ssd ξεκινάει απο 25€ δεν υπάρχει λογική να έχεις σκληρο δίσκο για το λειτουργικό για τον απλούστατο λογο οτι το boot του λειτουργικού είναι μια διαδικασία που θα κανείς 1000αδες φορες. Γιατί να ταλαιπωρισαι περιμένοντας λεπτά αντί για δευτερόλεπτα?
Τέρης Α. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, micos000 είπε θα έβαζα wd blue Καλός, αλλά δεν είναι VFM. Σκεφτόμουν και τον SanDisk Ultra 3D. Βέβαια το σύστημα του ts δεν είναι τύπου C2x ή i3, οπότε θα περιοριζόμουν στους τρεις πρώτους που μπορεί να τους αξιοποιήσει στις μέγιστες δυνατότητές τους. Επεξ/σία 24 Σεπτεμβρίου 2021 από Τέρης Α.
spyros_s Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Καλησπέρα κι από μένα. Σαφέστατα η χρήση SSD προτείνεται με τις τιμές που πωλούνται πλέον, πρέπει πάντα όμως να εξετάζουμε και τι χρήση κάνει ο καθένας. Αν το πρόβλημα είναι μόνο η εκκίνηση και δεν σε ενδιαφέρει η γενικότερη απόδοση η αγορά ενός SSD είναι περιττή. Αντιστοίχως αν κάποιος θέλει να αποθηκεύει δεδομένα πάλι ενας SSD δεν είναι καλή επιλογή. Εν τέλει αν μπορείς καλό είναι να βάλεις έναν SSD, Hybrid η έστω SataIII (αν έχει πχ έναν spare) αρκεί να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά για την χρήση που θες. Στους SSD σημαντικό ρόλο πέραν του Read/Write παίζουν τα IOPS. Ορισμένες σειρές πχ Crusial MX και SAMSUNG δίνουν 5 χρόνια εγγύηση ενώ άλλοι 3 χρόνια. Εγώ παρόλαυτα θα ήθελα να σταθώ στην διαφορά εκκίνησης μεταξύ Windows 7 vs Windows 8/8.1/10. Τα Windows χρησιμοποιούν ένα ακολουθιακό σύστημα εκκίνησης το οποίο περιγράφω πολύ συνοπτικά σε βήματα παρακάτω: POST/Pre-boot. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την εμφάνιση της οθόνης επιλογής του BIOS και τελειώνει όταν ξεκινάει το Loading Windows. Πάτημα κουμπιού (Εκκίνηση συστήματος) Power-On Self Test (POST) όπου φορτώνουν οι ρυθμίσεις του firmware. Η pre-boot διαδικασία σταματάει όταν ένας έγκυρος δίσκος συστήματος εντοπιστεί. Το BIOS-Firmware διαβάζει το MBR και εκκινεί το Bootmgr.exe Τo Bootmgr.exe εντοπίζει και εκκινεί το BCD.dat το οποίο με τη σειρά του εκκινεί το Winload.exe στο partition όπου βρίσκεται ο φάκελος των Windows C:\WIndows\System32\winload.exe System Initialization. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την εμφάνιση της οθόνης επιλογής Starting Windows και ολοκληρώνεται μόλις εμφανιστεί η οθόνη Χρήστη. Φορτώνουν οι βασικοί drivers για την εκκίνηση του kernel των Windows και ο kernel ξεκινάει Ξεκινάει η διαδικασία BOOT_START όπου το System Registry Hive και επιπλέον drivers φορτώνουν στην μνήμη Ο kernel δίνει τον έλεγχο στο session manager (Smss.exe) όπου ξεκινάει η διαδικασία System Session όπου φορτώνουν και εκκινούν οι υπόλοιποι drivers οι οποίο δεν ανηκουν στο BOOT_START. User Session Init. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με την εμφάνιση της οθόνης Χρήστη και ολοκληρώνεται μόλις εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας. Το Winlogon.exe εκκινεί, η οθόνη σύνδεσης Χρήστη εμφανίζεται και ο Service Control Manager ξεκινάει τις υπηρεσίες. Ξεκινάνε τα script των Group Policy. Μόλις ο χρήστης συνδεθεί ξεκινάει ένα session γι αυτόν το χρήστη. Εκκινεί το explorer.exe, το σύστημα ξεκινάει τη διαδικασία Desktop Window Manager (DWM), η οποία εκκινεί την επιφάνεια εργασίας και την εμφναίζει. Η ουσιαστική διαφορά της παραπάνω διαδιακασίας είναι ότι στα Windows 7 το System Initialization φορτώνει κάθε φορά, σε κάθε εκκίνηση, αυτό το αποκαλούν Cold Boot. Στα Windows 8/8.1/10 η διαδικασία αυτή, κάνοντας Shut Down αποθηκεύεται σε ένα αρχείο το οποίο λέγεται Hiberfile το οποίο όταν ξανα εκκινεί διαβάζει το αρχείο αυτό και στην συνέχεια προχωράει στο Driver Init μειώνοντας το χρόνο σχεδόν στο μισό. Η διαδικασία αυτή λέγεται Fast Startup. Φυσικά με χρήση του UEFI BIOS αυτός ο χρόνος μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=_DQlaFUhCyM 2 3
SOAD1981 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 παιδες ευχαριστω για τις απαντησεις σας . και εγω το φανταστηκα οτι ο δισκος προξενει το προβλημα (τουλαχιστο στο μεγαλυτερο μερος θεωρω) οποτε ναι θα παρω εναν ssd . ενας 500GB SSD ειναι καλη επιλογη φανταζομαι? 12 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε Και σε εμάς το ίδιο. Μέχρι τα 8.1 ήταν εντάξη ο HDD για το λειτουργικό. Όπως είπαν (και υπονόησα κι εγώ) θα πρέπει να μπει SSD για το λειτουργικό. Μερικοί δίσκοι (υπάρχουν και σε μεγαλύτερες χωριτικότητες) κατά σειρά προτίμησης: https://www.skroutz.gr/comparelists/88?compare=26796069%2C13787241%2C9983945%2C15863490%2C10170917 *Από μητρική/ επεξεργαστή/ ραμ τι έχετε; με σκοτωσε ο πληθυντικος :-p :-p
Τέρης Α. Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 6 λεπτά πριν, SOAD1981 είπε ενας 500GB SSD ειναι καλη επιλογη φανταζομαι? Ανάλογα με τις ανάγκες για αποθήκευση. Κανονικά το λειτουργικό και οι εφαρμογές θα είναι στον SSD και τα υπόλοιπα αρχεία (λήψεις για παράδειγμα) θα πηγαίνουν στον υπάρχοντα HDD. *Οι SSD με το γράψε-σβήσε χάνουν υγεία.
nickol-us Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2021 39 λεπτά πριν, SOAD1981 είπε παιδες ευχαριστω για τις απαντησεις σας . και εγω το φανταστηκα οτι ο δισκος προξενει το προβλημα (τουλαχιστο στο μεγαλυτερο μερος θεωρω) οποτε ναι θα παρω εναν ssd . ενας 500GB SSD ειναι καλη επιλογη φανταζομαι? με σκοτωσε ο πληθυντικος 😛 😛 Χωρητικότητα ανάλογα την χρήση και τα προγράμματα... Μόνο για os και βασικά προγράμματα αρκεί και ο 240 έχοντας τον μηχανικό για αποθήκη. Spoiler όσο για τον πλήθυντικo θα συνηθίσεις, είναι ευγενής ο Τέρης Α. (προς όλους) 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα