kathytherion Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Καλημερα, ελπίζω να μην είναι σε άσχετη κατηγορία το θέμα! αποφασισα να ψηφιοποίηση τις οικογενειακές μας φωτογραφίες, για να μην εξαρτώμαι από τις έντυπες φωτογραφίες οι οποίες δεν ανήκουν ς εμένα αλλά σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, για εκοικονομηση χώρου καθώς δεν θα τις εχω εμτυπες, για τη διατήρηση μιας κάποιας ποιότητας που θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Μόλις ολοκληρώσω τη διαδικασία θα μοιράσω στα αντίστοιχα μέλη τις ψηφιακές φωτό. Όμως δε διαθέτω κάποια καινουρια συσκευη σάρωσης και είχα πάρει μια 15ετιας στα 2400 dpi max από γνωστό που όμως είχε ελάττωμα στην επιφάνεια σάρωσης όποτε την παροπλισα και τώρα εχω ένα παλιό σαρωτή απ το πατρικό με μαξ 1200dpi. Από σχετική έρευνα είδα ότι για φωτός 600dpi είναι υπεραρκετά, ισχύει όντως αυτό ? Θα ήθελα ν αποφύγω την αγορά Καινούργιου σαρωτή μόνο για αυτό το λόγο καθώς μετά θα μείνει σε αχρηστία και είναι κρίμα. Επισης, οποίος έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να γράψει γνώμες, συμβουλές για να αποφύγω λάθη και να κάνω όσο γίνεται πιο ποιοτικό σκανάρισμα των φωτογραφιών. Πραγματικά θα το εκτιμούσα υγ. Διαθέτω και αρκετά αρνητικά τα οποία όμως όταν σκαναριστηκε και μπηκε φίλτρο αρνητικό μου τς έβγαλε ο υπολογιστής γαλάζια, άραγε αξίζει να σκανάρω τ αρνητικά μ ένα τυπικό σκανερ και υπάρχει κάποια εφαρμογή που να κάνει εμφάνιση των αρνητικών ίσα για να διαφυλάξω σε ψηφιακή μορφή κάποιες φωτό που από τότε πολύ τις εμφάνισαμε έχουν σκιστει , ξεθωριάσει κλπ... περιμενω προτάσεις και γνώμη για τα dpi που για την ώρα με καίει!
SB_1957 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Σκάναρα τις πρώτες φωτογραφίες το 1998 σε σκάνερ εκείνης της εποχής. Οι ασπρόμαυρες είναι στα 200dpi και οι έγχρωμες στα 300dpi και είναι και οι μεν και οι δε άψογες. Όσες ήταν σκισμένες, γρατζουνισμένες και ξεθωριασμένες διορθώθηκαν στο photoshop και έγιναν σαν καινούργιες! Θέλει πολύ χρόνο. Για τα φιλμ μόνο σε σκάνερ που είναι και για φιλμ. Καλό κουράγιο! 2
czarjuly Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 εγω ειχα ψηφιοποιησει τα φιλμ μου με ενα ειδικο σκανερ που ειχα παρει απο το e-shop πριν χρονια,αυτο που παρατηρησα σε ενα φιλμ ηταν οτι οι λεπτομερειες ειχαν αλλοιωθει λιγο στα φιλμακια ενω στην τυπωμενη φωτογραφια ειχαν παραμεινει ξεκαθαρες (μιλαμε για φιλμ της δεκαετιας του 80) οποτε συγκρινε την ποιοτητα και δες απο που θες να σκαναρεις 1
smpt Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) θέλω να το κανω και εγώ. Όχι άμεσα αλλά σύντομα. έχω καταλάβει ότι τα φτηνά σκάνερ για film δεν είναι καλά. Έχω δει τα παρακάτω. https://www.youtube.com/watch?v=x2iC76S10Jo https://www.youtube.com/watch?v=65lT7o2oEnc https://www.youtube.com/watch?v=uMNMaXhk2Ts σκέφτομαι να φτιάξω το Cardboard αν και για δοκιμή θα παίξω με το πρώτο video. Θα πήγαινα σε scanning με φωτογραφική αλλά χάλασε και μέχρι να πάρω άλλη θα μείνω με το κινητό. Δεν θα τις επεξεργαστώ στο κινητό αλλά σε PC. Tip. Με όποιο τρόπο και να γίνει, είναι κάλο να γίνουν scan και τα μαύρα περιθώρια. Βοηθάνε στο white balansing. Επεξ/σία 19 Σεπτεμβρίου 2021 από smpt 1
kathytherion Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 5 ώρες πριν, smpt είπε θέλω να το κανω και εγώ. Όχι άμεσα αλλά σύντομα. έχω καταλάβει ότι τα φτηνά σκάνερ για film δεν είναι καλά. Έχω δει τα παρακάτω. https://www.youtube.com/watch?v=x2iC76S10Jo https://www.youtube.com/watch?v=65lT7o2oEnc https://www.youtube.com/watch?v=uMNMaXhk2Ts σκέφτομαι να φτιάξω το Cardboard αν και για δοκιμή θα παίξω με το πρώτο video. Θα πήγαινα σε scanning με φωτογραφική αλλά χάλασε και μέχρι να πάρω άλλη θα μείνω με το κινητό. Δεν θα τις επεξεργαστώ στο κινητό αλλά σε PC. Tip. Με όποιο τρόπο και να γίνει, είναι κάλο να γίνουν scan και τα μαύρα περιθώρια. Βοηθάνε στο white balansing. Χρήσιμο αυτό με το μαύρο πλαίσιο, θα το εχω υποψην όταν προχωρήσω στα αρνητικά των φιλμ, ς ευχαριστώ. οταν λες θα πήγαινες σε σκανινγκ με φωτογραφική, εννοείς ότι απλά θα τα έβγαλες φωτογραφία? Πιστεύεις είναι καλύτερο να βγαίνουν φωτογραφία απ το να σκανάροντας με δεδομένο ότι στο σκάνερ βρίσκονται σε φλατ επιφάνεια κλπ κλπ? 8 ώρες πριν, czarjuly είπε εγω ειχα ψηφιοποιησει τα φιλμ μου με ενα ειδικο σκανερ που ειχα παρει απο το e-shop πριν χρονια,αυτο που παρατηρησα σε ενα φιλμ ηταν οτι οι λεπτομερειες ειχαν αλλοιωθει λιγο στα φιλμακια ενω στην τυπωμενη φωτογραφια ειχαν παραμεινει ξεκαθαρες (μιλαμε για φιλμ της δεκαετιας του 80) οποτε συγκρινε την ποιοτητα και δες απο που θες να σκαναρεις Μόλις τελειώσω με τις ήδη υπάρχουσες φωτό θέλω να δω αν υπάρχει τρόπος να γίνει μια καλή δουλειά, δεδομένου ότι τα φιλμ είναι μικρούλια άρα η απαιτήσεις σε dpi αυξημένες. αν μπορέσω ν αποφύγω την αγορά έξτρα συσκευών θα το επιδιώξω καθώς είναι δουλειά που θα γίνει μια φορά, έπειτα άντε να θέλω 20 σκανάρισματα το χρόνο, κι αυτά όχι φιλμ αλλά καμία φωτό που ίσως προκύψει η κανένα έντυπο που θέλω να κρατήσω. 9 ώρες πριν, SB_1957 είπε Σκάναρα τις πρώτες φωτογραφίες το 1998 σε σκάνερ εκείνης της εποχής. Οι ασπρόμαυρες είναι στα 200dpi και οι έγχρωμες στα 300dpi και είναι και οι μεν και οι δε άψογες. Όσες ήταν σκισμένες, γρατζουνισμένες και ξεθωριασμένες διορθώθηκαν στο photoshop και έγιναν σαν καινούργιες! Θέλει πολύ χρόνο. Για τα φιλμ μόνο σε σκάνερ που είναι και για φιλμ. Καλό κουράγιο! Το ξέρω είναι δουλειά που σε καίει όποτε την κάνω με διαλείμματα , εχω κάνει και το γραφείο άνω κάτω με ταξινομημένες φωτό για να σκαναριστουν... με μια δόση υπερβολής αλλά υποψιάζομαι οως και το μηχάνημα που χρησιμοποιώ κι εγώ της εποχής εκείνης παίζει να είναι ! μακαρι τα dpi αυτά είναι να είναι αρκετά, διάβασα ότι εξαρτώνται από το μέγεθος φωτό , όσο μικροτερη η φωτό τόσο περισσότερα dpi θέλει. εννοειται στις φθαρμένες θα πέσει σενιαρισμα!
czarjuly Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 θα μπορουσες να ρωτησεις και σε καποιο φωτογραφειο αν μπορουν να σου μετατρεψουν τα φιλμακια σε ηλεκτρονικη μορφη για να μην αγοραζεις εξτρα εξοπλισμο 2
dompred Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Αν δεν έχεις ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις σε ποιότητα, χρόνο σκαναρίσματος ή αριθμό φιλμ, θα πρότεινα ένα flatbed scanner με λειτουργία φιλμ. Βγάζουν πολύ καλά μοντέλα η Epson και η Canon. Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με αναλογική φωτογραφία και έτσι ψηφιοποιώ τα αρνητικά μου. Θέλει αρκετό χρόνο για κάθε φωτογραφία (ανάλογα τη ποιότητα) και ανάλογα το πόσο ψείρας είσαι θα χρειαστεί και επεξεργασία μετά για να πάρεις το μέγιστο, αλλά με τις βασικές ρυθμίσεις σε μια ποιότητα για προβολή σε υπολογιστή και ιντερνετ (4MP), είναι αρκετά ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Στα θετικά ότι σου μένει και το σκάνερ για κάθε σκανάρισμα εγγράφων. 1
Basilhs23___ Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2021 Με έστω 300dpi, οι φωτογραφίες σου θα είναι μια χαρά, εγώ δεν θα ασχολιομουν με τα αρνητικά, θα έπαιρνα τις κανονικές φωτογραφίες. Για τα αρνητικά θες άλλο ειδικό scanner για αρνητικά. Αν είναι πολλές οι φωτογραφίες και το scanner δεν είναι γρήγορο, θα παιδευτείς, αλλά θα το κάνεις μια φορά μόνο. 1
papoys1 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Έχω σκανάρει και εγώ στο παρελθόν τις περισσότερες. Μια χαρά είναι το αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό σκάνερ για τις φωτογραφίες για αρνητικά δεν ξέρω γιατί δεν έκανα. Υπομονή θέλει μόνο και αξίζει τον κόπο. 1
lector Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Μιας που ειναι κατι που ουσιαστικα θες να το χρησιμοποιησεις μια κι εξω, ψαξε για καποιο μεταχειρισμενο με δυνατοτητα film/slide σε αγγελιες (εδω, marketplace, vendora) που καποιος θελει να το ξεφορτωθει, απλα να επιβεβαιωσεις οτι ειναι πληρως λειτουργικο και δεν εχει θεματα με τη λαμπα του. Εμενα ειχε πεσει μια φορα στα χερια μου ενα παλιοτερο μοντελο της epson, το v370 photo αν θυμαμαι καλα, και εκανε πολυ καλη δουλεια με αρνητικα. 600 dpi ειναι υπερ αρκετα κατα τη γνωμη μου, ποσο μαλλον αν υποθεσουμε οτι τα αρνητικα εχουν παραχθει απο μη επαγγελματικη μηχανη. 1
ELTASSOS1 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Στις 19/9/2021 στις 9:14 ΠΜ, kathytherion είπε περιμενω προτάσεις και γνώμη για τα dpi που για την ώρα με καίει! Εγω τα ειχα δωσει σε εργαστηριο...χρεωνουν αναλογα με την ποιοτητα σκαναρισματος και αν θελεις επεξεργασια. Κοστιζει αλλα η δουλεια γινεται με επαγγελματικα εργαλεια και τροπο...θα γλυτωσεις μανουρα, αν ΔΕΝ ειναι το χομπυ σου αυτο. Εγω αυτο εκανα. 1
dompred Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2021 42 λεπτά πριν, ELTASSOS1 είπε Εγω τα ειχα δωσει σε εργαστηριο...χρεωνουν αναλογα με την ποιοτητα σκαναρισματος και αν θελεις επεξεργασια. Κοστιζει αλλα η δουλεια γινεται με επαγγελματικα εργαλεια και τροπο...θα γλυτωσεις μανουρα, αν ΔΕΝ ειναι το χομπυ σου αυτο. Εγω αυτο εκανα. Με κάθε σεβασμό σε σένα και κάθε επαγγελματία, αλλά όσες φορές έχω πάει αρνητικά για ψηφιοποίηση δεν έμεινα ευχαριστημένος. Ειδικά για τα λεφτά που έδωσα, 5Ε/φιλμ. Ο χρόνος που αφιερώνουν είναι αστείος καθώς τα μηχανήματα που έχουν "ρουφάνε" όλο το φιλμ και σκανάρουν πολύ γρήγορα (το έχω δει από κοντά) και κάνουν μια γρήγορη διόρθωση σε χρώματα και έκθεση επιτόπου. Προσωπικά επειδή τραβάω φιλμ και ασχολούμαι, επένδυσα σε σκάνερ και σκανάρω μόνος μου με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μου παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και δίνω πολύ περισσότερο κόπο; Ναι, αλλά το γουστάρω και μένω ευχαριστημένος. 1
kathytherion Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2021 Στις 19/9/2021 στις 9:52 ΜΜ, czarjuly είπε θα μπορουσες να ρωτησεις και σε καποιο φωτογραφειο αν μπορουν να σου μετατρεψουν τα φιλμακια σε ηλεκτρονικη μορφη για να μην αγοραζεις εξτρα εξοπλισμο Θα το έκανα αλά είναι πολλά τ άτιμα! Στις 19/9/2021 στις 10:34 ΜΜ, dompred είπε Αν δεν έχεις ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις σε ποιότητα, χρόνο σκαναρίσματος ή αριθμό φιλμ, θα πρότεινα ένα flatbed scanner με λειτουργία φιλμ. Βγάζουν πολύ καλά μοντέλα η Epson και η Canon. Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με αναλογική φωτογραφία και έτσι ψηφιοποιώ τα αρνητικά μου. Θέλει αρκετό χρόνο για κάθε φωτογραφία (ανάλογα τη ποιότητα) και ανάλογα το πόσο ψείρας είσαι θα χρειαστεί και επεξεργασία μετά για να πάρεις το μέγιστο, αλλά με τις βασικές ρυθμίσεις σε μια ποιότητα για προβολή σε υπολογιστή και ιντερνετ (4MP), είναι αρκετά ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Στα θετικά ότι σου μένει και το σκάνερ για κάθε σκανάρισμα εγγράφων. Είχα σκεφτεί κι εγώ ν αγόραζα ένα σκανερ σαν αυτό που μου λες , πρώτα σκανάρω τις φωτογραφίες κ μετά θα πειραματιστώ λίγο με τα αρνητικά όσα εχω... απλά τελικά δεν οροχωρησα σε αγορά καθώς έχει κ ο άντρας μου πολυμηχανημα( το οποίων δε χρησιμοποιώ στην ψηφιοποίηση όμως γιατί το χρειάζεται στο δικό του υπολογιστη γιατί κάνει συχνά εκτυπώσεις κλπ) όποτε θεωρώ λίγο υπερβολή να έχουμε δυο στο σπίτι μακροπρόθεσμα. Εγώ τώρα κάνω δουλίτσα με ένα παλιό σκανερ που έκανε πατέντα ο αδερφός μου και το απομόνωσε από ένα πολυμηχάνημα hp ώστε να με αν είναι γκουμουτσα μιας και το μόνο που άξιζε ήταν το σκανερ, σκέφτομαι λοιπόν ςε αυτό να σκανάρω τις φωτογραφίες και μετά δεν με απασχολεί να εχω δικό μου σκανερ γιατί για 10-20 σκαναρισματα το χρόνο κάνω δουλειά και στου άντρα μου η στην μάνας μου απλά τώρα με τις φωτό εχω πολλαπλάσια δουλειά που δεν μπορώ να πηγαίνω σε αλλουνου μηχάνημα αλά θέλω να την κάνω στη βολή του γραφείου μου. Ήθελα όμως να επιβεβαιώσω πως τα 300 για μεγάλες και τα 600 dpi για ις κλασικές και τις μικρές φωτό είναι το επιθυμητό καθώς και στα 1200 που το δοκίμασα ούτε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ψηφιακού αρχείου είδα, και κάνει κ αρκετή παραπάνω ώρα ανανφωτογραφια. Αλλά είναι γεγονός πως πλέον δεν έχουμε κανένας αναλογική φωτογραφική όποτε μόλις τελειώσει αυτή η δουλειά θα εχω απειροελάχιστα σκαναρισματα μέσα στο χρόνο,μπορεί και λιγοτερα από 20... Στις 20/9/2021 στις 6:22 ΠΜ, papoys1 είπε Έχω σκανάρει και εγώ στο παρελθόν τις περισσότερες. Μια χαρά είναι το αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται κάποιο ειδικό σκάνερ για τις φωτογραφίες για αρνητικά δεν ξέρω γιατί δεν έκανα. Υπομονή θέλει μόνο και αξίζει τον κόπο. Οι εγώ το πιστεύω πως αξίζει και εχω τώρα το χρόνο όποτε τον εκμεταλλεύομαι. Τώρα για τ αρνητικά δεν καίγομαι αλλά αν υπάρχει κανα κόλπο με στάνταρ μηχανήματα κλπ θα έκανα δοκιμές. Προτεραιότητα δίνω όμως στις ήδη υπάρχουσες φωτό, καθώς εγώ θα κρατήσω ελάχιστες χάρτινες ,οι υπόλοιπες θα επιστραφούν σε γονείς αδέρφια ,είμαι σε φάση μινιμαλισμού όποτε δε θέλω τα αμέτρητα άλμπουμ και κουτιά εφόσον μπορώ να τις εχω ψηφιακές. 10 ώρες πριν, lector είπε Μιας που ειναι κατι που ουσιαστικα θες να το χρησιμοποιησεις μια κι εξω, ψαξε για καποιο μεταχειρισμενο με δυνατοτητα film/slide σε αγγελιες (εδω, marketplace, vendora) που καποιος θελει να το ξεφορτωθει, απλα να επιβεβαιωσεις οτι ειναι πληρως λειτουργικο και δεν εχει θεματα με τη λαμπα του. Εμενα ειχε πεσει μια φορα στα χερια μου ενα παλιοτερο μοντελο της epson, το v370 photo αν θυμαμαι καλα, και εκανε πολυ καλη δουλεια με αρνητικα. 600 dpi ειναι υπερ αρκετα κατα τη γνωμη μου, ποσο μαλλον αν υποθεσουμε οτι τα αρνητικα εχουν παραχθει απο μη επαγγελματικη μηχανη. Εντάξει, ούτως η άλλως τις φωτό μου σκανάρω, τα αρνητικά θα τα δω μόλις τελειώσω με τις κανονικές φωτό που είμαι άφθονες. Αυτό με την ποιότητα το εχω διαπιστώσει καθώς είχα αρχίσει ήδη να ψηφιοποίηση φωτογραφίες όταν ανακάλυψα ότι ένα σκανερ άλλο που είχα είχε ελάττωμα σε κάποιο σημείο από τη μέσα πλευρά και άφηνε σημάδι στις φωτό που σκανάροντας σε συγκεκριμένο σημείο, όποτε το έβαλα στην άκρη και τώρα χρησιμοποιώ ένα υποδεέστερο μεν, που κάνει όμως τη δουλειά στα 600 dpi που θέλω. 9 ώρες πριν, ELTASSOS1 είπε Εγω τα ειχα δωσει σε εργαστηριο...χρεωνουν αναλογα με την ποιοτητα σκαναρισματος και αν θελεις επεξεργασια. Κοστιζει αλλα η δουλεια γινεται με επαγγελματικα εργαλεια και τροπο...θα γλυτωσεις μανουρα, αν ΔΕΝ ειναι το χομπυ σου αυτο. Εγω αυτο εκανα. Μάλλον θα το αποφύγω και λόγω κόστους αλλά και ποσότητας αρνητικών καθώς είμαι άνεργη, αν μη τι άλλο εχω το χρόνο να το κάνω μόνη μου. Βαρύτητα δίνω στις φωτογραφίες απλά ήθελα να πειραματιστώ και με τ αρνητικά αν δεν είναι πολύ σύνθετο, αλλιώς είμαι καλυμμένη και με τις φωτό νομίζω τ αρνητικά είναι όλα σε εκδοχή φωτό εξαλλου 1
vs_skg Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2021 Αν εχεις μηχανη και φακο macro η εστω με μικρη ελαχιστη εστιακη αποσταση μπορεις να φωτογραφησεις τα αρνητικα κατεύθειαν και με επεξεργασία στο photoshop να ανακτησεις τα κανονικα χρωματα απο το αρνητικο. Υπαρχουν και σχετικα tutorial στο youtube
kathytherion Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2021 Στις 21/9/2021 στις 10:41 ΠΜ, vs_skg είπε Αν εχεις μηχανη και φακο macro η εστω με μικρη ελαχιστη εστιακη αποσταση μπορεις να φωτογραφησεις τα αρνητικα κατεύθειαν και με επεξεργασία στο photoshop να ανακτησεις τα κανονικα χρωματα απο το αρνητικο. Υπαρχουν και σχετικα tutorial στο youtube Θα μ το τσεκάρω αν και με φωτό από χέρι φοβάμαι θα εχω κουνήματα κι αλλά όμορφα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα