Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα μετακομίσω σε διαμέρισμα 100τμ με σχετικά καλή μόνωση (κουφώματα αλουμινιου κλπ) το οποίο έχει αυτόνομη θέρμανση με καυστήρα πετρελαίου, αλλά το έχω αποκλείσει ως επιλογή, οπότε εχω το εξής δίλημμα : Να ξοδέψω περίπου 2 χιλιάρικα για σύνδεση με το δικτυο φυσικου αερίου, αγορά και εγκατάσταση καυστήρα ΦΑ, ή να επενδύσω αυτά τα χρήματα στην αγορά 2-3 κλιματιστικών inverter και να έχω θερμανση αποκλειστικά με ρευμα ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ερώτηση, αν προϋπάρχει ο λέβητας και έχεις αυτόνομη, για ποιον λόγο αποκλείεις την χρήση του πετρελαίου; Αν είναι οικονομικός, πότε υπολογίζεις το κόστος της αλλαγής σε ΦΑ/Ρεύμα να φτάσει στα ίσα (δλδ η διαφορά του καυσίμου να ισοφαρίσει την επένδυση) ;

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 1
Δημοσ.

Ο κουμπαρος μου μενει 6ο οροφο, η πολυκατοικια εχει σταματησει το πετρελαιο εδω και μερικα χρονια. Ειχε βαλει τα 3-4 κατι ηλεκτρικα σωματα δεν ξερω τι ακριβως που τα ειχε "κρεμασει" πανω στα καλοριφερ. Φετος μου ειπε οτι εκανε διαδικασιες, για εγκατασταση αεριο, αυτονομο να του το πανε στο πισω μπαλκονι τον λεβητα. Βεβαια η πολυκατοικια δεν εχει αεριο καθολου οποτε λογικα θα φαει και το εξοδο απο το δρομο να μπει στην πολυκατοικια. 5.000 περιπου ολο το πακετο...

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Ερώτηση, αν προϋπάρχει ο λέβητας και έχεις αυτόνομη, για ποιον λόγο αποκλείεις την χρήση του πετρελαίου; Αν είναι οικονομικός, πότε υπολογίζεις το κόστος της αλλαγής σε ΦΑ/Ρεύμα να φτάσει στα ίσα (δλδ η διαφορά του καυσίμου να ισοφαρίσει την επένδυση) ;

Γιατί αντιπαθώ τους πετρελαιάδες. Κλέβουν στην ποσότητα, το νοθεύουν, και οι 3 στους 4 είναι λαμόγια. Επίσης είμαι μπελάς να πρέπει να είσαι σπίτι οταν ερθουν, να ανοιξεις, να προσέχεις τι κανουν κλπ.

Δεν με νοιάζει πολυ ο χρόνος απόσβεσης γιατί το σπίτι είναι ιδιόκτητο και σκοπεύω να μείνω μόνιμα. Με νοιαζει  μονο αν υπάρχει σημαντικό όφελος. 

• Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, fragma είπε

Γιατί αντιπαθώ τους πετρελαιάδες. Κλέβουν στην ποσότητα, το νοθεύουν, και οι 3 στους 4 είναι λαμόγια. Επίσης είμαι μπελάς να πρέπει να είσαι σπίτι οταν ερθουν, να ανοιξεις, να προσέχεις τι κανουν κλπ.

Δεν με νοιάζει πολυ ο χρόνος απόσβεσης γιατί το σπίτι είναι ιδιόκτητο και σκοπεύω να μείνω μόνιμα. Με νοιαζει  μονο αν υπάρχει σημαντικό όφελος. 

Οπως νομιζεις αλλα δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραματα, ναι οκ πρεπει να εισαι εκει, ποσες φορες? 1-2 τον χρονο ? Ε δεν ειναι τοσο φοβερο, αφου υπαρχει εγκατασταση ολα τα παντα, για μενα ειναι χαζο να μπεις σε εξοδα

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, fragma είπε

Γιατί αντιπαθώ τους πετρελαιάδες. Κλέβουν στην ποσότητα, το νοθεύουν, και οι 3 στους 4 είναι λαμόγια. Επίσης είναι μπελάς να πρέπει να είσαι σπίτι οταν ερθουν, να ανοιξεις, να προσέχεις τι κανουν κλπ.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, fragma είπε

Κατανοητό. Απλά ρωτάω (δεν το γνωρίζω ούτε εγώ) αν έχεις υπολογίσει το όφελος, με δεδομένο πως έχεις ήδη στημένη αυτόνομη θέρμανση.

Αν το όφελος δεν είναι ιδιαίτερο, και έβρισκες καλό πετρελαιά (έτσι και αλλιώς, μια φορά τον χρόνο τον βλέπεις, σωστά); θα σκεφτόσουν να παραμείνεις;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Κατανοητό. Απλά ρωτάω (δεν το γνωρίζω ούτε εγώ) αν έχεις υπολογίσει το όφελος, με δεδομένο πως έχεις ήδη στημένη αυτόνομη θέρμανση.

Αν το όφελος δεν είναι ιδιαίτερο, και έβρισκες καλό πετρελαιά (έτσι και αλλιώς, μια φορά τον χρόνο τον βλέπεις, σωστά); θα σκεφτόσουν να παραμείνεις;

Ναι , ολα τα σκέφτομαι. Απλα, κρινοντας απο αυτα που πληρωνω τωρα και ρωτώντας φίλους που εχουν φυσικο αεριο ή κλιματιστικά, νομιζω  οτι  το εξοδο για πετρελαιο γενικά ειναι αρκετα μεγαλυτερο απο τις εναλλακτικες. 

• Like 1
Δημοσ.

Λάθος timing αυτήν την περίοδο ,μιας και το ρεύμα και το αέριο αυξήθηκαν

Αν πας σε αέριο πρέπει να προλάβεις να κλείσεις σταθερή τιμή

αν εχεις γεμίσει πετρέλαιο όταν ήταν φθηνό καλά θα σου βγει

Γενικότερα , όταν το αέριο ήταν φθηνό θα δεις και 50% παρακάτω κόστος άνετα

Αν έχεις κλείσει κάποιο καλό σταθερό στο ρεύμα πριν τις αυξήσεις (και απαραίτητα νυχτερινό) τότε πας με (πολύ καλά) κλιματιστικά και σε παγωνιές συμπληρώνεις με λίγο πετρέλαιο

Για θέρμανση αν δεν έχεις ηλιακό και έχεις οικογένεια με συχνά μπάνια μπορείς να βάλεις και υγραέριο αργότερα

Αν είσαι με θερμοσίφωνα τότε άναμμα μόνο τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου και πάλι θα τσιμπά αρκετά

Όταν με το καλό πέσουν και οι τιμές αερίου , βάζεις αργότερα μιας και το σπίτι είναι δικό σου

Τα κλιματιστικά εκτός απο το καλοκαίρι που θα χρησιμεύουν μπορείς να τα χρησιμοποιείς και το χειμώνα και στα μεγάλα κρύα που καίνε παραπάνω ανάβεις και το αέριο

Να σε μπερδέψω και με πέλλετ ?😛

Εϊχε βάλει ένα παλικάρι (μάστορας) και τα λέγαμε , μου είπε απο 1400 πετρέλαιο και κρύο , έπεσε στα 600 και ζεστάθηκε , δεν έχω εμπειρία

Βέβαια θα θέλει κουβάλημα , καθάρισμα κτλ

• Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, korakios είπε

Λάθος timing αυτήν την περίοδο ,μιας και το ρεύμα και το αέριο αυξήθηκαν

Αν πας σε αέριο πρέπει να προλάβεις να κλείσεις σταθερή τιμή

αν εχεις γεμίσει πετρέλαιο όταν ήταν φθηνό καλά θα σου βγει

Γενικότερα , όταν το αέριο ήταν φθηνό θα δεις και 50% παρακάτω κόστος άνετα

Αν έχεις κλείσει κάποιο καλό σταθερό στο ρεύμα πριν τις αυξήσεις (και απαραίτητα νυχτερινό) τότε πας με (πολύ καλά) κλιματιστικά και σε παγωνιές συμπληρώνεις με λίγο πετρέλαιο

Για θέρμανση αν δεν έχεις ηλιακό και έχεις οικογένεια με συχνά μπάνια μπορείς να βάλεις και υγραέριο αργότερα

Αν είσαι με θερμοσίφωνα τότε άναμμα μόνο τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου και πάλι θα τσιμπά αρκετά

Όταν με το καλό πέσουν και οι τιμές αερίου , βάζεις αργότερα μιας και το σπίτι είναι δικό σου

Τα κλιματιστικά εκτός απο το καλοκαίρι που θα χρησιμεύουν μπορείς να τα χρησιμοποιείς και το χειμώνα και στα μεγάλα κρύα που καίνε παραπάνω ανάβεις και το αέριο

Να σε μπερδέψω και με πέλλετ ?😛

Εϊχε βάλει ένα παλικάρι (μάστορας) και τα λέγαμε , μου είπε απο 1400 πετρέλαιο και κρύο , έπεσε στα 600 και ζεστάθηκε , δεν έχω εμπειρία

Βέβαια θα θέλει κουβάλημα , καθάρισμα κτλ

Σε ευχαριστω. Λογική λύση. Θα βάλω 2-3 καλά inverter που έτσι κι αλλιως χρειάζονται και για το καλοκαίρι, και αν κάνει τίποτα τρελές παγωνιές θα βαλω και λιγο πετρελαιο. Εχει και ηλιακό θερμοσίφωνα, που θα βοηθαει αρκετα. Για ρεύμα εβαλα στο excel τις καταναλώσεις απο εναν λογαριασμό ΔΕΗ Γ1Ν αυτού που εμενε στο σπίτι πριν απο εμενα, και μου εβγαλε αρκετες καλυτερες επιλογες. Ισχυουν αυτα ακομα; Αν κανω την αλλαγη αμεσα προλαβαινω;

Για πελλετ δεν το συζηταω. Μου φαινεται τραγικο εν ετει 2021 να ασχολείται καποιος με καρβουνα σαν εργατης σε φαμπρικα του προηγουμενου αιωνα.

Επεξ/σία από fragma
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, fragma είπε

Για πελλετ δεν το συζηταω. Μου φαινεται τραγικο εν ετει 2021 να ασχολείται καποιος με καρβουνα σαν εργατης σε φαμπρικα του προηγουμενου αιωνα.

σου απάντησα στο άλλο θέμα για τα υπόλοιπα ,

το πέλλετ σίγουρα είναι πιο καθαρό απο τα ξύλα απο θέμα για ζωήφια χώματα  κτλ  ,φυσικά δεν είναι κάρβουνο , αφήνει λιγότερες στάχτες , έχεις πολύ περισσότερης διάρκειας φλόγα αλλά ναι , το κουβάλημα δεν το γλυτώνεις και ανα μέρες καθάρισμα απο στάχτες/κατάλοιπα

Στο χωριό αργότερα θα βάλω πέλλετ (υπάρχει πετρελαίου) μιας και δεν έχει καλή μόνωση και δεν είναι για κλιματιστικά οι χώροι (θέλει αρκετά και αυτά που υπάρχουν δεν είναι καν inverter)

Επεξ/σία από korakios
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, fragma είπε

Ε καλά μια φορά κάθε χειμώνα θα το κάνεις αυτό που λες εκτός αν έχεις μικρη δεξαμενή. 

Εγώ δεν θα έμπαινα σε επιπλέον κόστη με πέρασμα γραμμών αερίου και ιστορίες, θες μελέτη, έγκριση της ΓΣ της πολυκατοικίας για να περάσει ο σωλήνας από την προσοψη, το κόστος και η διαφορά δεν είναι μεγάλη. 

Τα κλιματιστικά είναι συμφέρουσα λύση και πέρα από αυτά, σου προσφέρουν και ψυξη. Παρά πολλοί τα έχουνε. Αν είναι inverter δεν θα έχεις πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, πρέπει να βάλεις από ένα κλιματιστικο σε κάθε δωμάτιο, η λογική να βάλεις λιγότερα και να μεταφερθεί η ζέστη στα υπόλοιπα δωμάτια δεν πιάνει. Τα κλιματιστικα με χρήση χειμώνα και καλοκαίρι θα τα κρατήσεις μέχρι 15 χρόνια, προς την 20ετια θα απαιτηθεί αλλαγή, στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και συστήματα τις έχεις για 40-50 χρόνια με πιθανές αλλαγές σε εξαρτήματα και ένα ετήσιο κόστος συντήρησης. Τα κλιματιστικά θέλουν καθαρισμό και συντήρηση που θα σου βγουν 30-40 ευρώ το κομμάτι αν δεν μπορέσεις να τα κάνεις μόνος σου. Να βάλεις επιτήρητη τάσης στον πίνακα και να εξετάσεις αν τα σηκώνει η εγκατάσταση του σπιτιού, αν έχετε μονοφασικο, το να καίνε 3-4 κλιματιστικά μαζί δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αν έχετε κουζίνες θερμοσίφωνα σίδερα πλυντήρια κτλ. 

33 λεπτά πριν, fragma είπε

Σε ευχαριστω. Λογική λύση. Θα βάλω 2-3 καλά inverter που έτσι κι αλλιως χρειάζονται και για το καλοκαίρι, και αν κάνει τίποτα τρελές παγωνιές θα βαλω και λιγο πετρελαιο. Εχει και ηλιακό θερμοσίφωνα, που θα βοηθαει αρκετα. Για ρεύμα εβαλα στο excel τις καταναλώσεις απο εναν λογαριασμό ΔΕΗ Γ1Ν αυτού που εμενε στο σπίτι πριν απο εμενα, και μου εβγαλε αρκετες καλυτερες επιλογες. Ισχυουν αυτα ακομα; Αν κανω την αλλαγη αμεσα προλαβαινω;

Μπορει να φαίνεται τραγικό το πελλετ, προφανώς τα έχουν στην επαρχία που το κόστος δεν ειναι μεγάλο και έχουν μια σομπα στο σπίτι τους, δεν έχουν όλοι χρήματα να βάλουν καλοριφέρ, βόρεια Ελλάδα με χαμηλές θερμοκρασίες δεν έχουν καλή απόδοση τα κλιματιστικά μόνο επικουρικά τα έχουνε. Το κουβάλημα είναι βραχνάς. Υπάρχουν πολλές λύσεις, πελλετ, μπριγκετα. Η άνεση φυσικά από το να έχεις φυσικό αέριο και να τα ανάβεις όλα με ένα κουμπί. δεν συγκρίνεται. 

Επεξ/σία από Basilhs23___
  • Like 1
Δημοσ.

Πέλλετ και σωθηκα!! Ναι κουβαλάς μια φορά και τα φτιάχνεις όταν θα σου τα φέρουν αλλά είναι μια δουλειά 2 ώρες το πολύ. .

Εγώ πέρσι λόγο βρέφους για 5 μήνες το έκαιγα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ συνεχόμενα και εκαψα 350€ ( 100 σακιά ) 

Ποια άλλη θέρμανση με τόσες ώρες θα είχα αυτήν την τιμή ; 

Και στα πολύ κρύα περσι που χιόνισε και στην Αθήνα είχα για λίγες μέρες και έναν θερμοπομπο στο υπνοδωμάτιο.

Σε σπίτι του 71 στον τέταρτο όροφο χωρίς διπλανές πολυκατοικίες και φυσικά περίπατο η μόνωση. 

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Mpiftekis είπε

Αντλία θερμότητας;

πάει πολύ το μαλλί (όχι οτι είναι κακή λύση) αλλά θέλει και πολύ καλή μελέτη (πιο ευαίσθητο σε σχέση με άλλες λύσεις) όσο το είχα ψάξει παλαιότερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...